Ogłoszenie

Dział "zrób to sam" oraz "literaturai instrukcje" dostępny jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników tak więc zapraszam do rejestracji

Każdy nowy użytkownik proszony jest o wysłanie do mnie prywatnej wiadomości lub e-maila w celu odblokowania niektórych funkcji m.in. tworzenie nowych wątków!!! pozdro piotrfire :)

#21 2011-03-23 21:43:17

marcin
cool
Skąd: zach
Zarejestrowany: 2007-10-13
Posty: 1707
mieszkam w: Pomorze
Typ kombajnu: ZO 56
Typ ciągnika: zt 303 , ursus 1634zu, 360 zt 300 na cześci 2 razy b-201 b-231

Re: Mój nowy nabytek - zt 323a

A można wiedzieć gdzie regenerowałes te pompki i wysprzeglik

Offline

 

#22 2011-03-23 22:54:30

bamreras
cool
Skąd: pomorskie/Skarszewy
Zarejestrowany: 2011-02-11
Posty: 3449
mieszkam w: domu :)
Typ kombajnu: Z056
Typ ciągnika: c360, zt423a

Re: Mój nowy nabytek - zt 323a

Sam się za to zabrałem. Wszystko co mogę robie samemu....


Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

Offline

 

#23 2011-03-24 08:05:02

PiotrK
cool
Skąd: Woj. kuj.-pom. - Grudziądz
Zarejestrowany: 2007-04-26
Posty: 2707
Serwis

Re: Mój nowy nabytek - zt 323a

bamreras napisał(a):

Ja jak nie mam instrukcji to rozbieram bez niej. Jak się robi coś z głową to nie idzie się pomylić....

Ale pod warunkiem, że wcześniej nie uskuteczniał tam swojej wesołej twórczości jakiś konstruktor wynalazca img/smilies/wink


www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp img/smilies/smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

Offline

 

#24 2011-03-24 14:11:03

tomek1974
cool
Skąd: Wielkopolska
Zarejestrowany: 2008-08-03
Posty: 5179
mieszkam w: Głogowa
Typ kombajnu: Fortschritt 516 B+Claas Matador
Typ ciągnika: 323,c330,303

Ostrzeżenia: 2

Re: Mój nowy nabytek - zt 323a

Ja bez podstawowej wiedzy i katalogu do danego sprzętu to nie podchodzę tak ochoczo bo jak się pomylę i coś się popsuje to kto za to zapłaci wychodzi na to że ja.

Offline

 

#25 2011-04-07 22:47:57

PRZYPAŁ
doktorat z fortschritta
Zarejestrowany: 2010-03-02
Posty: 499
mieszkam w:
Typ kombajnu:
Typ ciągnika: ZT 303

Re: Mój nowy nabytek - zt 323a

Jeżeli sie nie myle to twój byczek

http://www.youtube.com/watch?v=yps8HHed … mp;list=UL

świetnie sie spisuje

Offline

 

#26 2011-04-08 00:06:25

bamreras
cool
Skąd: pomorskie/Skarszewy
Zarejestrowany: 2011-02-11
Posty: 3449
mieszkam w: domu :)
Typ kombajnu: Z056
Typ ciągnika: c360, zt423a

Re: Mój nowy nabytek - zt 323a

Tak mój, ale jeszcze u poprzedniego właściciela. teraz chłop goni u siebie fendta 145KM

Się nie chwaliłem. Na początku kwietnia forsz dostał ode mnie pług, żeby byczek miał co ciągnąć po polu http://www.elendili.pl/images/smiles/konnica . B-201 zawieszany, 4 skiby (możliwość dołożenia piątej) stan ogólny bdb. Bez wycieków, minimalne luzy, porządnie zrobiona przeróbka. Tylko lemiesze okazały się nie odporne na kamienie, bo na dzien dobry 3 poleciały http://smileys.smileycentral.com/cat/4/4_2_200v ( powyginały się).

Ostatnio edytowany przez bamreras (2011-04-13 22:21:33)


Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

Offline

 

#27 2011-04-19 22:03:08

MAREKPE
Administrator
Skąd: Kłodzko - Dolnośląskie
Zarejestrowany: 2008-08-15
Posty: 5466
mieszkam w:
Typ kombajnu: E512, K 454
Typ ciągnika: Ford Transit 2,5Di x2 FORTSCHRITT ZT 325A, ZETOR 4011 i 8011 URSUS C- 330M

Re: Mój nowy nabytek - zt 323a

bamreras napisał(a):

. Tylko lemiesze okazały się nie odporne na kamienie, bo na dzien dobry 3 poleciały http://smileys.smileycentral.com/cat/4/4_2_200v ( powyginały się).

To znaczy że zabezpieczenia są tylko umowne.


Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko – Ósmy dzień tygodnia

Offline

 

#28 2011-04-20 17:26:41

Bombay
doktorat z fortschritta
Skąd: Zachodniopomorskie
Zarejestrowany: 2008-05-03
Posty: 537
mieszkam w: Szczecin
Typ kombajnu: E-514, E-512
Typ ciągnika: Fiat F-130, U 1222, 2x ZT-300, 4011, C-360

Re: Mój nowy nabytek - zt 323a

moze nie miales dosc oleju w silownikach. trzeba nabic i co jakis tam czas sprawdzic. jak masz stan bdb to znaczy silowniki tez ok. ja mam b-201 i zakladam zwykle lemiesze nie wiem po 20 zl chyba orzez na nich bardzo duzo ha troche nieraz mi sie czubek zegnie ale nigdy nie urwalem jeszcze lemiesza.

Offline

 

#29 2011-04-21 22:28:00

bamreras
cool
Skąd: pomorskie/Skarszewy
Zarejestrowany: 2011-02-11
Posty: 3449
mieszkam w: domu :)
Typ kombajnu: Z056
Typ ciągnika: c360, zt423a

Re: Mój nowy nabytek - zt 323a

nie że urwane tylko powyginały się. z ciekawości zmierzyłem suwmiarką jakie są grube i o dziwo w najgrubszym miejscy 4,5mm. pierwszy raz w życiu widziałem takie cieńkie lemiesze. Ale gość co go używał jak znalazł kamień na polu to mógł z radość cały tydzień pić.
Dziś robiłem oru pod ziemniaki i ten stan bardzo dobry trochę nagięty chyba był. Siłowniki po regeneracji, a z dwóch olej rzyga jak głupi. co 300 metrów trzeba od nowa nabijać. I akumulator gazowy coś mi się zdaje że swojej roli nie spełnia...


Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

Offline

 

#30 2011-04-22 12:55:43

Pietia
cool
Skąd: Wielkopolska okolice Rawicza
Zarejestrowany: 2006-12-11
Posty: 2963
mieszkam w: Okolice Rawicza
Typ kombajnu: FORTSCHRITT
Typ ciągnika: Watacha ruskich, ZT 303 pojechal w Bieszczady

Re: Mój nowy nabytek - zt 323a

Na siłownikach wymienić uszczelniacze bezpiecznik gazowy oddać do regeneracji i wszystko będzie chodzic ładnie ale bedziesz biedniejszy o kilka łandych setek.

PS
Moje zdanie mogłes jechac w pole wyprubować jak się sprzęt spisuje.

A tak pozatym wszystko jest do zrobienia a jak wyprowadzisz sprzęt na prostą zaobaczysz jaka to frajda takim pracowac wiem po sobie od kiedy  jest PHX kupuje najtańsze lemiesze jak sie podjadą dospawóje kawalek resora i dalej w pole i tak x 2 i starczaja na 60 h. cena lemieszy 150 zł.  + kilka alektrod i resor ze złomu

Ostatnio edytowany przez Pietia (2011-04-22 13:02:55)

Offline

 

#31 2011-04-22 13:17:51

MAREKPE
Administrator
Skąd: Kłodzko - Dolnośląskie
Zarejestrowany: 2008-08-15
Posty: 5466
mieszkam w:
Typ kombajnu: E512, K 454
Typ ciągnika: Ford Transit 2,5Di x2 FORTSCHRITT ZT 325A, ZETOR 4011 i 8011 URSUS C- 330M

Re: Mój nowy nabytek - zt 323a

Pietia napisał(a):

t PHX kupuje najtańsze lemiesze jak sie podjadą dospawóje kawalek resora i dalej w pole i tak x 2 i starczaja na 60 h. cena lemieszy 150 zł.  + kilka alektrod i resor ze złomu

img/smilies/1087 człowieku kup sobie zemiesz Molbro z otworami do dłut i dwa dłuta na lemiesz i gwarantuję Ci 300 ha orania w ciężkich warunkach o proszę jaka to kasa
http://www.sklep-grene.pl/advanced_sear … cription=1
Żadnych elektrod, resorów, spawania - nigdy więcej img/smilies/stupid2


Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko – Ósmy dzień tygodnia

Offline

 

#32 2011-04-23 21:56:32

Fenol
cool
Skąd: Konin
Zarejestrowany: 2007-06-08
Posty: 3746
mieszkam w: Czarnej Dupie
Typ kombajnu: niestety Bizon Z056
Typ ciągnika: ZT323, 385

Re: Mój nowy nabytek - zt 323a

najdroższe lemiesze jakie kupiłem kosztowały 54 zł to była skandaliczna cena:) teraz katuję gruber.


Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

Offline

 

#33 2011-05-18 22:37:32

bamreras
cool
Skąd: pomorskie/Skarszewy
Zarejestrowany: 2011-02-11
Posty: 3449
mieszkam w: domu :)
Typ kombajnu: Z056
Typ ciągnika: c360, zt423a

Re: Mój nowy nabytek - zt 323a

panowie pytanko. czy ktoś z was kiedyś myślał nad sterowaniem elektro-pneumatycznym sprzęgła w zt323??? chodzi mi czy testował kiedyś ktoś wysprzęglanie na przycisk jak w nowych ciągnikach.
Wziąłem kabelek, przełącznik, podłączyłem pod elektrozawór siłownika II stopnia i zacząłem zabawę. Skrzynia nie zgrzytała, po wciśnięciu około 2sekundy i forszaj stoi, przełączyłem bieg puściłem i po około 2 sekundach jechane dalej. myśle że w polu idealne, ale czy to zdrowe dla ciągnika??


Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

Offline

 

#34 2011-05-19 18:32:10

jamir12
cool
Zarejestrowany: 2010-03-17
Posty: 2898
mieszkam w: Sieradz
Typ kombajnu:
Typ ciągnika: MF 2680 , Renault R 78

Re: Mój nowy nabytek - zt 323a

Ja mam sterowanie sprzęgłem tylko pneumatyczne nawet już gdzieś było opisywane kiedyś, co prawda muszę jechac do zakładu na regulację pneumatyki ale działa jak na razie super.


Tel.795-243-626
Trudno jest byc zajebistym, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

Offline

 

#35 2011-05-19 18:40:05

Scorpion
cool
Skąd: Kuj-Pom
Zarejestrowany: 2010-01-19
Posty: 3003
mieszkam w: oborze
Typ kombajnu: -----
Typ ciągnika: ZT 323A/300/c330/c355/Torpedo

Re: Mój nowy nabytek - zt 323a

Przycisk musiał by być pod lewą ręką, najlepiej na kierownicy.

Offline

 

#36 2011-05-19 19:01:51

bamreras
cool
Skąd: pomorskie/Skarszewy
Zarejestrowany: 2011-02-11
Posty: 3449
mieszkam w: domu :)
Typ kombajnu: Z056
Typ ciągnika: c360, zt423a

Re: Mój nowy nabytek - zt 323a

jak się zdecyduje na tą przeróbkę to przycisk będzie na obydwóch dźwigniach zmiany biegów.


Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

Offline

 

#37 2011-05-19 19:45:40

Scorpion
cool
Skąd: Kuj-Pom
Zarejestrowany: 2010-01-19
Posty: 3003
mieszkam w: oborze
Typ kombajnu: -----
Typ ciągnika: ZT 323A/300/c330/c355/Torpedo

Re: Mój nowy nabytek - zt 323a

Tylko trzeba by pomyśleć jak to by wyszło przy podjeżdżaniu pod maszyny bo w trasie czy w polu to nie ma problem.

Offline

 

#38 2011-05-19 21:56:09

bamreras
cool
Skąd: pomorskie/Skarszewy
Zarejestrowany: 2011-02-11
Posty: 3449
mieszkam w: domu :)
Typ kombajnu: Z056
Typ ciągnika: c360, zt423a

Re: Mój nowy nabytek - zt 323a

z podjeżdżaniem pod maszyny to niestety nie za bardzo. nawet w nowych ciągnikach na elektrochydraulicznym sprzęgle jest ciężko pod maszyny podjeżdżać (testowałem w nowej valtrze) dlatego producenci zostawiają tradycyjny pedał sprzęgła. Ale głównie mi chodzi o prace na polu. Łapiesz za dźwignie zmiany biegów, wciskasz mały przycisk zamocowany w gałce i ciągnik się zatrzymuje, zmieniasz bieg, puszczasz przycisk i jechane dalej.
Myślę też rozbudować to o funkcję załączania ULS, ale muszę zlecić kuzynowi elektronikowi wykonanie małego sterownika... Jak poczynie postępy z tym to dam znać


Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

Offline

 

#39 2011-05-19 22:07:40

MAREKPE
Administrator
Skąd: Kłodzko - Dolnośląskie
Zarejestrowany: 2008-08-15
Posty: 5466
mieszkam w:
Typ kombajnu: E512, K 454
Typ ciągnika: Ford Transit 2,5Di x2 FORTSCHRITT ZT 325A, ZETOR 4011 i 8011 URSUS C- 330M

Re: Mój nowy nabytek - zt 323a

W tym rozwiązanie nie ma opcji tzw półsprzęgła a to spory kłopot przy precyzyjnym manewrowaniu. Nie widzę tego w tym traktorze, bo dopóki nie zagrzeje się olej w skrzyni mam tak, że mimo włączonej preselekcji przycisk żółw-zając po prostu unieruchamia mi traktor, ale wyłączenie przycisku powoduje straszne szarpnięcie i dlatego uważam, że to lipa.


Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko – Ósmy dzień tygodnia

Offline

 

#40 2011-05-19 22:09:58

piotreknnn
doktorat z fortschritta
Zarejestrowany: 2011-03-06
Posty: 374
mieszkam w: Dolnoslaskie,Bystrzyca Kłodzka
Typ kombajnu: 2 X e 512
Typ ciągnika: 323a x 2, MTZ 82, Claas Arion 620c

Re: Mój nowy nabytek - zt 323a

Ja mam drugi stopien sprzegla na przycisk.Nie cisne sprzegla do oporu przed wlaczeniem WOM,tylko najpierw naciskam guziczek,pozniej sprzeglo i walek wskakuje bez zgrzytu.Przed ruszeniem wylaczam guzik i ruszam plynnie,jak by nie bylo powietrza w ukladzie.

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo