LEszek .. jakoś nadal nie chce mi się wierzyć .. to jak by nie patrzył są trochę większe kombajny niź 108 i mają niby po około 150 na rok średnio a w moim wychodzi praiwe 200 na sezon to lekkie nieporozumienie nie wierze w żadnej maszynie Motogodziną ...
W sumie to ten Jan jest ciut mniejszy od 108 bo ma 205 konia i młocarnia węższa bo ma 5 klawiszy. Patrząc na to co teraz się dzieje w Polsce że ludzie na 70 ha biorą nowe kombajny to wszystko możliwe. U nas gościu 65 ha zboża i nowy Claas Tucano i do tego 15 ha qq i też nowa przystawka 5 rzędowa...
bo mają wielką odwage lub wielką głupotę .. niech się 2 lata z rzędu cos nie powiedzie i po gospodarce ... bo z czego spłacisz?? u nas gośc z wioski obok wzią nowego Deutz fahr 99koni do tego teraz wały .. a ma dośc sporo pola bo całe 13 ha ... fajnie wkońcu dają .. a spłaty gdzie ??
głupi sa i tyle a pużniej płacza ze nie ma na raty i ogólnie żle jak ktoś ma 30 hektarów i 180 koni i 300 tysięcy czy 500 do splaty a za co żyć
no gościu ma faktycznie sprzętu jak na ponad 300ha a ma 130 i ostatni we wsi kończy robote, no ziemniaków zostały mu 3ha w polu... Co do kombajnów to przeglądając na konedata zauważyłem że New Holland ma bardzo duże sita... John też ale już ciut mniejsze
patrzac na filmiki to ten NH to gna równo .. pytanie tylko o ile konkurencyjna jest cena w porównaniu z naszym krajowym rynkiem ... do tego przywózka ... znów ostatnio zaglądałem znaczy wczoraj za kombajnami bo było parę klientów na mojego i tak się rozgldam za czymś ... wychodzi mi na to że albo claas lub coś z Case no cyba ze Bizona za 50 tys se kupię bo ostatnio tak sie cenią ...