Ogłoszenie

Dział "zrób to sam" oraz "literaturai instrukcje" dostępny jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników tak więc zapraszam do rejestracji

Każdy nowy użytkownik proszony jest o wysłanie do mnie prywatnej wiadomości lub e-maila w celu odblokowania niektórych funkcji m.in. tworzenie nowych wątków!!! pozdro piotrfire :)

#1 2006-12-16 12:13:41

Piotrfire
Administrator
Skąd: dolnośląskie Mietków
Zarejestrowany: 2006-11-12
Posty: 4294
mieszkam w: Proszkowice
Typ kombajnu:
Typ ciągnika:

Agregat Podorywkowy

Noszę się z zamiarem kupna na wiosnę agregatu podorywkowego ale nie wiem jaki mam wybrać , nigdy nie robiłem taką maszyną i nie wiem na co zwrócić uwagę. Napewno będzie to agregat używany bo na nowy mnie nie stac img/smilies/smile . zadaję więc pytanie czy lepiej kupić 3 metrowy i jeździć wolniej czy może 2,5m i jeździć szybciej? Ma mieć zwykłe łapy czy może gęsiestopki? a może mieszane? Ma być z wałkami czy może być bez? Może talerze? Uprawiam głównie zboża , rzepak i buraki. Czekam na Wasze opinie. A jeszcze dodam , że mogę wydać na niego ok 4 tys. Naprzykaład coś Takiego oczywiście nie za tą kasę mój znajomy od którego kupuję maszyny taki przywiezie mi za 2,5 tys.


Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

Offline

 

#2 2006-12-16 12:30:25

tom323
udzielający się
Zarejestrowany: 2006-11-14
Posty: 21

Re: Agregat Podorywkowy

Ja nie mam talerzy i zauważyłem że gdy nieraz jadę szybciej to tylne łapy zostawiają kopce. Przy 7-łapowym nie ma problemu bo za szybko raczej nie idzie jechać, ale do mniejszego to potrzebne są jeszcze talerze. Moim zdaniem najlepsze do podorywki są gęsie stopki. Na wąskich łapach mało to że szybciej się zapycha to jeszcze pomiędzy łapkami pozostaje ściernisko. Na gęsich stopkach jedna łapa zachodzi za drugą.

Ostatnio edytowany przez tom323 (2006-12-17 13:46:44)

Offline

 

#3 2006-12-16 12:35:43

Piotrfire
Administrator
Skąd: dolnośląskie Mietków
Zarejestrowany: 2006-11-12
Posty: 4294
mieszkam w: Proszkowice
Typ kombajnu:
Typ ciągnika:

Re: Agregat Podorywkowy

A czy na gesich stopkach nie idzie ciężej?


Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

Offline

 

#4 2006-12-16 13:09:43

tom323
udzielający się
Zarejestrowany: 2006-11-14
Posty: 21

Re: Agregat Podorywkowy

Na gęsich stopkach raczej idzie ciężej, ale efekt jest całkowicie inny. Trzeba jechać trochę głębiej bo podcinacze (lemiesze) są po kątem, a muszą wejść do ziemi. Oczywiście cena agregatu na gęsich stopkach jest dużo wyższa. Mój był praktycznie nowy (zrobił około 0,5 h), ale nie firmowy. Dałem za niego dwa lata temu jak dobrze pamiętam 4500 zł.

Offline

 

#5 2006-12-16 18:35:24

Piotrfire
Administrator
Skąd: dolnośląskie Mietków
Zarejestrowany: 2006-11-12
Posty: 4294
mieszkam w: Proszkowice
Typ kombajnu:
Typ ciągnika:

Re: Agregat Podorywkowy

Ostatnio ten mójznajomy chandlarz miał rabewerka  2,5m na gęsich stópkach ale b ez wałka i chciał za niego 1200zł


Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

Offline

 

#6 2006-12-16 19:20:00

MariuszP
The best
Skąd: Lubelskie
Zarejestrowany: 2006-12-10
Posty: 276
mieszkam w:
Typ kombajnu:
Typ ciągnika: ZT-303D zt 323

Re: Agregat Podorywkowy

W Jabłonnie tej lubelskiej klient produkuje maszyny rolnicze za bardzo fajny agregat podorywkowy 3m ( 7x gęsie stópki + talerzówka + wał rurowy) coś na wzór tego z UNI
Chce 5 albo 6 tys. nie pamiętam dokładnie, jeśli ktoś chce to podam telefon.
Dla porównania nowy KONGSKLIDE DELTA 3m kosztuje coś ponad 22 tys. Tyle że w polu nie ma porównania.

Offline

 

#7 2006-12-16 20:02:20

Piotrfire
Administrator
Skąd: dolnośląskie Mietków
Zarejestrowany: 2006-11-12
Posty: 4294
mieszkam w: Proszkowice
Typ kombajnu:
Typ ciągnika:

Re: Agregat Podorywkowy

Jak możesz to podaj namiary wdziale "adresy i telefony" tylko opisz co robi


Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

Offline

 

#8 2006-12-17 01:49:08

zorak
cool
Skąd: dolnośląskie Świerzawa
Zarejestrowany: 2006-11-14
Posty: 2661
mieszkam w:
Typ kombajnu: E514
Typ ciągnika: Forterra 110, Farmtrac 675DT, c-360

Re: Agregat Podorywkowy

wg mnie to najlepszy efekt jest po gęsiostopce i do tego tależe i wał, a szerokość ?? z takim jak podałeś linka to 3m spokojnie będzie hulał a gęsiostopka, tależe i wał to chyba 2,6m byłby ok. Wiadomo że w agregatach liczy się prędkość jazdy. Ja z racji że planuje na przyszły rok na żniwa kupić coś do podorywki to podjechałem moim forszajem do kolegi który ma KOSa 3m na zabezpieczeniach resorowych i miał troszkę ciężko. Spokojnie szedł 4 wolną ale to za mała prędkość a jak dałem na 4 szybką to znów miał za ciężko. Ja najprawdopodobniej kupie takiego kosa ale 2,6m żeby na 4 szybkiej nie miał ciężko.

Ostatnio edytowany przez zorak (2006-12-17 01:50:05)


gg 5118068

Offline

 

#9 2006-12-17 08:34:29

kobi
The best
Zarejestrowany: 2006-11-15
Posty: 253
Typ kombajnu: E-514
Typ ciągnika: MTZ

Re: Agregat Podorywkowy

tom323 napisał(a):

Na gęsich stopkach raczej idzie ciężej, ale efekt jest całkowicie inny. Trzeba jechać trochę głębiej bo podcinacze (lemiesze) są po kątem, a muszą wejść do ziemi. .

Z podcinaczami to raczej można jechać płycej, bo redlica zajmuje całą szerokość roboczą, a przy zwykłych łapach to trzeba robić dużo głębiej by wzruszyć ziemię między łapami. Mam KOSa 2,6S ( robię tym MTZ 90kM ), ale kiedyś pożyczał go ode mnie sąsiad do ZETORa 7245 ( co prawda ziemie u nas przeważnie lekkie ) i też dawał radę, już przy prędkości ok. 7 km/h pole wygląda bardzo dobrze, choć lepiej by było szybciej.


http://img329.imageshack.us/img329/8698/thumbzsrepz2.jpg

Offline

 

#10 2006-12-17 13:43:59

tom323
udzielający się
Zarejestrowany: 2006-11-14
Posty: 21

Re: Agregat Podorywkowy

kobi napisał(a):

Z podcinaczami to raczej można jechać płycej, bo redlica zajmuje całą szerokość roboczą, a przy zwykłych łapach to trzeba robić dużo głębiej by wzruszyć ziemię między łapami.

Zgadzam się, ale zwykła łapa i tak nie podetnie dobrze ziemi na całej szerokości (w najlepszym wypadku wzruszy ziemię). Gęsia stopka natomiast podetnie całą szerokość, ale swoją głębokość też musi mieć (jest znaczna różnica wysokości pomiędzy środkiem łapy a końcami lemieszy).

Ja z agregatem 7 łapowym + wał robie na 1 szosowej (ZT323, tj ok 7km/h). Na wolnej 4 już ma ciężko.

Offline

 

#11 2006-12-20 14:26:28

Piotrfire
Administrator
Skąd: dolnośląskie Mietków
Zarejestrowany: 2006-11-12
Posty: 4294
mieszkam w: Proszkowice
Typ kombajnu:
Typ ciągnika:

Re: Agregat Podorywkowy

A może kupić mieszane gęsie stópki i zwykłe. Widziałem że oryginał Fortschritt ma zamiaz wałka bronę , czy to jest dobre rozwiązanie?


Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

Offline

 

#12 2006-12-20 17:09:43

kobi
The best
Zarejestrowany: 2006-11-15
Posty: 253
Typ kombajnu: E-514
Typ ciągnika: MTZ

Re: Agregat Podorywkowy

piotrfire napisał(a):

A może kupić mieszane gęsie stópki i zwykłe.

nie wiem co masz na myśli

Widziałem że oryginał Fortschritt ma zamiaz wałka bronę , czy to jest dobre rozwiązanie?

brona zębowa ? przecież będzie się zapychać, chyba że jakaś inna brona. Wiem że kiedyś Unia robiła podorywkowy z broną talerzową z tyłu.


http://img329.imageshack.us/img329/8698/thumbzsrepz2.jpg

Offline

 

#13 2006-12-20 17:21:48

MariuszP
The best
Skąd: Lubelskie
Zarejestrowany: 2006-12-10
Posty: 276
mieszkam w:
Typ kombajnu:
Typ ciągnika: ZT-303D zt 323

Re: Agregat Podorywkowy

piotrfire napisał(a):

A może kupić mieszane gęsie stópki i zwykłe. Widziałem że oryginał Fortschritt ma zamiaz wałka bronę , czy to jest dobre rozwiązanie?

Czy masz na myśli ten agregat ???


http://www.allegro.pl/item151834996_agr … html#photo

Offline

 

#14 2006-12-20 17:45:49

kobi
The best
Zarejestrowany: 2006-11-15
Posty: 253
Typ kombajnu: E-514
Typ ciągnika: MTZ

Re: Agregat Podorywkowy

Może za te pieniadze warto, ale brona to chyba dorabiana z zagarniacza od siewnika-chyba to trochę za mało.


http://img329.imageshack.us/img329/8698/thumbzsrepz2.jpg

Offline

 

#15 2006-12-21 09:25:06

tom
udzielający się
Zarejestrowany: 2006-11-15
Posty: 21

Re: Agregat Podorywkowy

Ja walczę z zakupem agregatu 3 m-ce. Na gesich stopach jest bardzo trudno kupić. handlarze chcą 6-7 tys. ten w Jabłonnej chce 7400 za 5 łapowy, znalazłem taki sam rzemieslniczy za 5400 koło Nysy.
A co powiecie na 11 łapowy na waskich 2,4 m z jednym rzedem od talerzówki. według mnie łapy będą dobrze zrywac nawet suchy scierń a talerzówka wyrówna i wymiesza.

Offline

 

#16 2006-12-21 16:47:53

Piotrfire
Administrator
Skąd: dolnośląskie Mietków
Zarejestrowany: 2006-11-12
Posty: 4294
mieszkam w: Proszkowice
Typ kombajnu:
Typ ciągnika:

Re: Agregat Podorywkowy

kobi napisał(a):

piotrfire napisał(a):

A może kupić mieszane gęsie stópki i zwykłe.

nie wiem co masz na myśli

Widziałem że oryginał Fortschritt ma zamiaz wałka bronę , czy to jest dobre rozwiązanie?

brona zębowa ? przecież będzie się zapychać, chyba że jakaś inna brona. Wiem że kiedyś Unia robiła podorywkowy z broną talerzową z tyłu.

Mieszane to znaczy , że pierwszy rząd gęsie stópki a drugi zwykłe redlice


Czy masz na myśli ten agregat ???


http://www.allegro.pl/item151834996_agr … html#photo

Tak


Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

Offline

 

#17 2006-12-21 23:59:52

DanDom
aktywny
Skąd: MAZOWSZE
Zarejestrowany: 2006-11-14
Posty: 70

Re: Agregat Podorywkowy

Moze zdjecie jest nie wyrazne ale chyba z 3 przednich gesich stopek mało co zostało (przynajmniej z 1 z brzegu na 1 zdjeciu)?
Szkoda takze ze zamiast tylnich grabi nie ma wałka lub talerzy ale za ta cene jest i tak warty kupna!

Offline

 

#18 2006-12-22 11:25:40

Piotrfire
Administrator
Skąd: dolnośląskie Mietków
Zarejestrowany: 2006-11-12
Posty: 4294
mieszkam w: Proszkowice
Typ kombajnu:
Typ ciągnika:

Re: Agregat Podorywkowy

DanDom napisał(a):

Moze zdjecie jest nie wyrazne ale chyba z 3 przednich gesich stopek mało co zostało (przynajmniej z 1 z brzegu na 1 zdjeciu)?
Szkoda takze ze zamiast tylnich grabi nie ma wałka lub talerzy ale za ta cene jest i tak warty kupna!

Ten agregat podałem jako przykład agregatu z miesznymi łapami bo ktoś wczesniej nie wiedział o co mi chodzi , a jeśli chodzi o kupno to napewno nie kupię poprzez allegro niedaleko mnie mieszka handlarz z realnymi cenami , podobny do tego na allegro ale rabewerka  2,5m miał za 1200zł.
Wątek ten założyłem bo chcę porady jaki kupić , nigdy nie robiłem takim agregatem i nie wiem na co zwrócić uwagę.


Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

Offline

 

#19 2007-01-02 21:28:21

Piotrfire
Administrator
Skąd: dolnośląskie Mietków
Zarejestrowany: 2006-11-12
Posty: 4294
mieszkam w: Proszkowice
Typ kombajnu:
Typ ciągnika:

Re: Agregat Podorywkowy

A co myślicie O TYM


Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

Offline

 

#20 2007-01-17 20:27:50

Miras1232
doktorat z fortschritta
Skąd: Kuj-pom
Zarejestrowany: 2006-11-14
Posty: 897
Typ kombajnu: BIZON
Typ ciągnika: ZT 323 A

Re: Agregat Podorywkowy

Przymierzam się do kupna kultywatora podorywkowego firmy Rolmako z Wrześni za 2,6m 6 łap Agroma Wągrowiec chce 14 tyś. czy ktoś z was ma taki ? Lub może ktoś z waszych znajomych ma ,chciałbym wiedziec jakie są opinie użytkownikow tego sprzętu?

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo