Ogłoszenie

Dział "zrób to sam" oraz "literaturai instrukcje" dostępny jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników tak więc zapraszam do rejestracji

Każdy nowy użytkownik proszony jest o wysłanie do mnie prywatnej wiadomości lub e-maila w celu odblokowania niektórych funkcji m.in. tworzenie nowych wątków!!! pozdro piotrfire :)

#41 2007-06-21 14:15:26

tom
udzielający się
Zarejestrowany: 2006-11-15
Posty: 21
Reputacja :  [+ 1/ -0 ]

Re: Hydraulika zewnętrzna

Może ktoś podpowiedzieć dlaczego kiper w przyczepie opada - podnoszę przyczpę dzwignią pierwszą od tyłu dwustonnego działania i jak ja puszczę to wszystko w dół.
Byłbym wdzięczny za foty do której dźwigni macie podłączony kiper, a może jest jakaś blokada która blokuje opadanie.
dzięki za poradę.

Offline

 

#42 2007-06-21 14:38:20

tatamarty.323a
cool
Skąd: Biezdrowo, Wielkopolska
Zarejestrowany: 2006-11-13
Posty: 2126
Typ kombajnu: E 512, PŁUG B200/5
Typ ciągnika: ZT 323 A, 4011, T-25A, peugeot 205 1.9D
Reputacja :  [+ 81/ -5 ]

Re: Hydraulika zewnętrzna

Podłącz wąż od wywrotki w drugie wyjście hydrauliki zew. Poprostu ten typ tak ma, że na jednym wyściu tylko podnosi i nie blokuje.


tel: 605107385  czynny non stop
ZT 323 A 89`
E 512 77`
B 200/5 83`
Brakuje mi Trabanta   http://img77.imageshack.us/img77/6011/fzt303nb5.gifhttp://img519.imageshack.us/img519/7425/cccp.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/4215/trolex.jpg

Offline

 

#43 2007-06-21 22:50:08

pepe75
doktorat z fortschritta
Skąd: kuj pom
Zarejestrowany: 2007-06-03
Posty: 453
Typ kombajnu: z56
Typ ciągnika: c330 c3603P zt 313 zt300 no i suzi vitja
Reputacja :  [+ 25/ -2 ]

Re: Hydraulika zewnętrzna

i przesiedzialem caly dzień przy rozdzielaczu kombinując gdzie podłaczyć węże .Nagubiłem oleju ,lecz nie znalazłem miejsca gdzie się podpiąć.A musi być takie miejsce bo niektóre miały dodatkowe siłowniki.Jutro grzebie dalej no chyba ,że się ktoś zlituje nade mną

Offline

 

#44 2007-06-25 22:50:13

raf27
The best
Skąd: JANIKOWO gm.Górowo Iławeckie
Zarejestrowany: 2007-06-16
Posty: 233
Typ kombajnu: JD 1075
Typ ciągnika: ZT 323A
Reputacja :  [+ 13/ -0 ]

Re: Hydraulika zewnętrzna

pepe a jak byś zrobił trójnik przy głównym przewodzie? i wtedy podłączył


http://images29.fotosik.pl/44/777b2bad10b1551e.gif

gg6876703

Offline

 

#45 2007-06-25 22:52:33

Piotrfire
Administrator
Skąd: dolnośląskie Mietków
Zarejestrowany: 2006-11-12
Posty: 3759
mieszkam w: Proszkowice
Typ kombajnu: E-512
Typ ciągnika: ZT 323A , 303D Mercedes ML 320
Reputacja :  [+ 160/ -18 ]

Re: Hydraulika zewnętrzna

Zależy jaki masz rozdzielacz , wejdź na niemiecką stronę forszaja może tam coś podpatrzysz


Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

Offline

 

#46 2007-06-28 21:38:47

boberek666
The best
Skąd: Jędrzejów
Zarejestrowany: 2007-04-09
Posty: 241
mieszkam w: Jasionna
Typ kombajnu: e-514
Typ ciągnika: zt323a t25a RS-09 zt303
Reputacja :  [+ 4/ -0 ]

Re: Hydraulika zewnętrzna

URL=http://www.fothost.pl/show.php/52315_DSC05079.JPG.html]http://www.fothost.pl/out.php/t52315_DSC05079.JPG[/url]
co za zawór i od czego tego przez 4 lata sie nie dowiedziałem:(

Online

 

#47 2007-06-28 21:55:38

tatamarty.323a
cool
Skąd: Biezdrowo, Wielkopolska
Zarejestrowany: 2006-11-13
Posty: 2126
Typ kombajnu: E 512, PŁUG B200/5
Typ ciągnika: ZT 323 A, 4011, T-25A, peugeot 205 1.9D
Reputacja :  [+ 81/ -5 ]

Re: Hydraulika zewnętrzna

słabo widać, bo nie moge powiększyć fotki


tel: 605107385  czynny non stop
ZT 323 A 89`
E 512 77`
B 200/5 83`
Brakuje mi Trabanta   http://img77.imageshack.us/img77/6011/fzt303nb5.gifhttp://img519.imageshack.us/img519/7425/cccp.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/4215/trolex.jpg

Offline

 

#48 2007-06-28 22:06:13

Maryush
doktorat z fortschritta
Skąd: lubelskie
Zarejestrowany: 2007-03-23
Posty: 468
mieszkam w: woj. lubelskim
Typ kombajnu: Dronningborg D7000
Typ ciągnika: Zetor 7211, Ciapek, Renault 110.54
Reputacja :  [+ 16/ -1 ]

Re: Hydraulika zewnętrzna

http://www.fothost.pl/show.php/52315_DSC05079.JPG.html

odpal ten link to zobaczysz big foto

Wyglada jak zawór hydrauliczny ale w domowej instalacji wodnej:P
w moim 323 takiego ustrojstwa nie mam.. albo sie nie dopatrzyłęm... Możesz sprawdzić gdzie idą te rury??


There is no soul, no soul could ever make me it's own...

Online

 

#49 2007-06-28 22:14:11

tatamarty.323a
cool
Skąd: Biezdrowo, Wielkopolska
Zarejestrowany: 2006-11-13
Posty: 2126
Typ kombajnu: E 512, PŁUG B200/5
Typ ciągnika: ZT 323 A, 4011, T-25A, peugeot 205 1.9D
Reputacja :  [+ 81/ -5 ]

Re: Hydraulika zewnętrzna

Dzięki za "BIG FOTO" img/smilies/big_smile a jeśli chodzi o ten zawór, to rurka z nim wchodzi chyba do rury od powrotu oleju z hydrauliki, tam gdzie jest ten kanciaty łeb z filtrem, ale po co  i skąd den dodatkowy powrót??? http://www.elendili.pl/images/smiles/nie_wiem http://www.elendili.pl/images/smiles/eusa_think


tel: 605107385  czynny non stop
ZT 323 A 89`
E 512 77`
B 200/5 83`
Brakuje mi Trabanta   http://img77.imageshack.us/img77/6011/fzt303nb5.gifhttp://img519.imageshack.us/img519/7425/cccp.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/4215/trolex.jpg

Offline

 

#50 2007-06-28 22:22:16

boberek666
The best
Skąd: Jędrzejów
Zarejestrowany: 2007-04-09
Posty: 241
mieszkam w: Jasionna
Typ kombajnu: e-514
Typ ciągnika: zt323a t25a RS-09 zt303
Reputacja :  [+ 4/ -0 ]

Re: Hydraulika zewnętrzna

jutro zrobie wiecej fotów img/smilies/smile

Online

 

#51 2007-12-15 11:12:16

rychu1-15
udzielający się
Zarejestrowany: 2007-12-12
Posty: 11
Reputacja :  [+ 0/ -0 ]

Re: Hydraulika zewnętrzna

Witam,mam 303 i chciałbym sie dowiedziec czy dasie podłączyc tur przedni do niego??

Offline

 

#52 2007-12-15 11:54:21

pepe75
doktorat z fortschritta
Skąd: kuj pom
Zarejestrowany: 2007-06-03
Posty: 453
Typ kombajnu: z56
Typ ciągnika: c330 c3603P zt 313 zt300 no i suzi vitja
Reputacja :  [+ 25/ -2 ]

Re: Hydraulika zewnętrzna

wszystko sie da zalezy ile masz sekcji w rozdzielaczu a jak nie to gdzies dałem opis co zrobic przedni tuz czy cos tam

Ostatnio edytowany przez pepe75 (2007-12-15 11:55:18)

Offline

 

#53 2009-03-23 09:49:06

zorak
cool
Skąd: dolnośląskie Świerzawa
Zarejestrowany: 2006-11-14
Posty: 1599
mieszkam w:
Typ kombajnu: E514, JD 330
Typ ciągnika: Forterra 110, Farmtrac 675DT, c-360
Reputacja :  [+ 31/ -1 ]

Re: Hydraulika zewnętrzna

Musze wymienić w moim 323 końcówki na hydraulice zewnętrznej bo mi nie pasują do agregatu i pytanko. w tej chwili mam na tyle ciągnika 3 wyjścia (jedno euro, jedno z gwintem na zewnątrz i jedno z gwintem wewnątrz). Wymienię wszystkie na te z gwintem na zewnątrz aby podpiąć agregat. Ale chce dorobić jeszcze znaczniki z tym że w kabinie mam tylko jedną dźwignię - drugiej w ogóle nie ma. Pytanko - jak rozbiorę obudowę i dospawam sterowanie to powinno działać jak podłącze hydropak pod jedno gniazdo a znaczniki pod drugie. A do czego jest trzecie wyjście z tyłu ciągnika jak w kabinie i tak nie ma sterowania na 3 wyjście ??
ehhh ale namieszałem - chyba porobię zdjęcia.


gg 5118068

Offline

 

#54 2009-03-23 11:46:43

tatamarty.323a
cool
Skąd: Biezdrowo, Wielkopolska
Zarejestrowany: 2006-11-13
Posty: 2126
Typ kombajnu: E 512, PŁUG B200/5
Typ ciągnika: ZT 323 A, 4011, T-25A, peugeot 205 1.9D
Reputacja :  [+ 81/ -5 ]

Re: Hydraulika zewnętrzna

Troche namieszałeś, ile masz sekcji w rozdzielaczu na hydraulike zewnętrzną? bo jeśli masz tylko jedną sekcje to do czego chcesz dospawać sterowanie?, chyba że masz dwie i przy jednej nie masz dźwigienki http://www.elendili.pl/images/smiles/eusa_think Musisz też pamiętać, że jedna sekcja to są dwa wyjścia na zewnątrz. Jeśli masz tylko jedną sekcje to możesz zrobić tak, że dorabiasz dodatkowy rozdzielacz, taki zwykły np. od ładowacza, który ma sekcje dwufunkcyjne (wyjście i powrót), podłączasz go pod te wyjścia zewnętrzne w ciągniku które masz, a tym dodatkowym rozdzielaczem wtedy sterujesz hydrauliką zewnętrzną, jak dodatkowy rozdzielacz będzie dwusekcyjny to masz wtedy cztery wyjścia zewnętrzne, ja trzy sekcyjny, to sześć.


tel: 605107385  czynny non stop
ZT 323 A 89`
E 512 77`
B 200/5 83`
Brakuje mi Trabanta   http://img77.imageshack.us/img77/6011/fzt303nb5.gifhttp://img519.imageshack.us/img519/7425/cccp.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/4215/trolex.jpg

Offline

 

#55 2009-03-23 13:39:56

zorak
cool
Skąd: dolnośląskie Świerzawa
Zarejestrowany: 2006-11-14
Posty: 1599
mieszkam w:
Typ kombajnu: E514, JD 330
Typ ciągnika: Forterra 110, Farmtrac 675DT, c-360
Reputacja :  [+ 31/ -1 ]

Re: Hydraulika zewnętrzna

No właśnie jak to czytam to sam widzę że namieszałem:stu:  Mam dwie sekcje z tym że tylko jedną używam (a raczej mógłbym używać) bo druga ma urwaną rączkę i muszę ją dospawać. Czyli było by ok bo jedną bym miał do hydropaku a drugą do znaczników. Jeśli chodzi o wyjścia na tyle ciągnika to mam 3 możliwości podłączenia (3 węże). Do tej pory nie używałem żadnej bo nie miałem takiej potrzeby i żadnej maszyny która by wymagała hydrauliki. Musze podjechać i kupić końcówki bo ta przy agregacie nie pasi mi pod żadną w ciągniku i wtedy będę próbował pod który wyjście mam się podpiąć. Tylko czy znaczniki nie muszą być sterowane osobno lewy i osobno prawy ?? Tak jak piszesz trzeba będzie rozdzielacz zamontować.


gg 5118068

Offline

 

#56 2009-03-23 17:24:53

wojtas
Moderator
Skąd: dolnośląskie Bartoszówek
Zarejestrowany: 2007-09-08
Posty: 7542
mieszkam w: Domu
Typ kombajnu: Claas dominator 108
Typ ciągnika: Zetor 10111, ,C-330, International 1255XL
Reputacja :  [+ 102/ -51 ]

Re: Hydraulika zewnętrzna

zaorak  coś moim zdaniem  nie tak  jak masz 2 rozdzielacze w ciągniku z czego przy jednym rozdzielaczu masz dzwigienke urwaną. To w takim razie od tego rozdzielacza co masz dzwigienke są 2 wyjścia na zewnątrz a te któreś 3 wyjście coś mi sie zdaje że będzie stałe ciśnienie tak jak u mnie nie podłączone pod zaden rozdzielacz   czyli  wyjście np do silnika hydraulicznego lub czegos tam co potrzebuje stałe siśnienie oleju  przynajmniej tak u mnie jest ale mam 2 wajchy(rozdzielacze) w ciągniku z czego jedna steruje sie dwoma wyjściami a drugą kolejnymi dwoma a te 5 wyjscie jest bez rozdielacza ze stałym ciśnieniem tak samo raczej bedize u ciebie masz jedną wajche i 2 wyjscia a 3 bedziesz mial stałe ciśniene takie moje zdanie ale musisz posprawdzac


Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... img/smilies/smile

Offline

 

#57 2009-03-23 18:24:38

323
The best
Zarejestrowany: 2009-01-10
Posty: 226
Reputacja :  [+ 4/ -1 ]

Re: Hydraulika zewnętrzna

do hydropsku podpinasz te wolnego spływu

Offline

 

#58 2009-03-23 18:46:07

tatamarty.323a
cool
Skąd: Biezdrowo, Wielkopolska
Zarejestrowany: 2006-11-13
Posty: 2126
Typ kombajnu: E 512, PŁUG B200/5
Typ ciągnika: ZT 323 A, 4011, T-25A, peugeot 205 1.9D
Reputacja :  [+ 81/ -5 ]

Re: Hydraulika zewnętrzna

Nie może hydropaku podpiąć pod wolny spływ, bo jak podniesie, to po zwolnieniu dźwigienki zaraz opadnie bo nie ma zamknięcia, po prostu olej się cofnie przy wolnym spływie.


tel: 605107385  czynny non stop
ZT 323 A 89`
E 512 77`
B 200/5 83`
Brakuje mi Trabanta   http://img77.imageshack.us/img77/6011/fzt303nb5.gifhttp://img519.imageshack.us/img519/7425/cccp.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/4215/trolex.jpg

Offline

 

#59 2009-03-23 20:38:41

Dario
cool
Skąd: Ciemnogród Polską zwany
Zarejestrowany: 2008-07-16
Posty: 2442
mieszkam w: jaskini
Typ kombajnu: kolega
Typ ciągnika: zt 303
Reputacja :  [+ 85/ -33 ]

Re: Hydraulika zewnętrzna

Jeśli ma tylko jeden rozdzielacz tzn. jedna wajcha długa i jedna krótka tak samo jak do podnośnika, to górne wyjście z tego rozdzielacza ma zawór zwrotny, który można przełączyć na "wolny przepływ" małą dźwigienką, "kładąc" ją. Dolne wyjście zawsze jest jako "wolny przepływ" czyli dopóki zawór otwierasz olej ma ciśnienie a w pozycji neutralnej olej wraca swobodnie. Do hydropaku musisz podłączyć pod górne wyjście na rozdzielaczu (która to złączka z tyłu to poszukaj) i mała dźwigienka ma być ustawiona pionowo czyli tak normalnie do góry.

Offline

 

#60 2009-03-23 21:37:47

zorak
cool
Skąd: dolnośląskie Świerzawa
Zarejestrowany: 2006-11-14
Posty: 1599
mieszkam w:
Typ kombajnu: E514, JD 330
Typ ciągnika: Forterra 110, Farmtrac 675DT, c-360
Reputacja :  [+ 31/ -1 ]

Re: Hydraulika zewnętrzna

chyba będzie tak jak pisze wojtas. Dziś się dobrze temu przyjrzałem i rozebrałem obudowę. Myślałem że mam  dwie sekcje z czego jedna ma urwaną dźwignię ale okazało się że jest tylko jedna sekcja img/smilies/sad i zgadzało by się tak jak wojtas mówi że dwa wyjścia i to trzecie to spływ czy jakoś tak. Czy li podłączę tylko hydropak i nic więcej img/smilies/sad i wg tego co pisze Dario poszukam który przewód jest górny. Jutro zmienię końcówki i będę próbował.

Dziś podłączyłem wąż od hydropaku i:
- pod jedno wyjście podnoszę a jak puszczę dźwignię do hydropak opada samoczynnie,
- pod drugie wyjście podnoszę hydropak, dźwignię puszczam i hydropak staje (nie opada), dźwignia w drugą stronę i hydropak opada do puki trzymam dźwignię - jak puszczę to staje.
Czyli muszę mieć podłączone pod gniazdo opisane po drugim myślnikiem. Ale czy da się przestawić hydraulikę tak aby podczas podnoszenia i puszczenia dźwigni hydropak się zatrzymał a jak dam dźwignię w drugą stronę aby samoczynnie opadał (nie wymuszony przez przytrzymanie ale samoczynnie) - Czy Dario o tym pisał kilka postów wyżej ?? o tym przestawieniu małej dźwigni ?? tylko której ??

3 post od góry to zdjęcie dźwigni w moim ciągniku - Dario o której dźwigni mówiłeś ??
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=77

Ostatnio edytowany przez zorak (2009-03-25 17:30:58)


gg 5118068

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo