Witam, chciałbym przedstawić motocykl mojego ojca po gruntownym odrestaurowaniu MZ ES 250 zwana jaskółką, motocykl jest z 1961roku, silnik został wyremontowany wewnętrznie jak i zewnętrznie całość została pomalowana na czarno a inne elementy zostały wypolerowane lub po chromowane
siedzenia dostały nowe skórzane obicie koloru kości słoniowej co daje świetny efekt wizualny
W przyszłości dodam więcej ciekawszych zdjęć
Mam taką Jaskółkę na sprzedaż . silnik nówka moze ze dwa razy odpalony , dodatkowo ma jeszcze dwie skórzane sakwy. Wymaga piaskowania i pomalowania dowód rejestracyjny to taka ksiażeczka. Miałem ją odnawiać ale już od 5 lat nie mogę znaleźć czasu , może na forum znajdzie się chętny kolekcjoner.
ale CZAD!!! Twój staruszek może dupy wyrywać
Ładniutka,lubie takie sprzęty,sam mam Simsona AVO sport z 58r.simson i MZ z tej samej fabryki czyli ifa.Mam zdjęcie ciulowate ale jest chyba to z dziesięć lat temu było http://nk.pl/#profile/21141198/gallery/album/2/6
Ostatnio edytowany przez markus (2010-11-11 12:55:10)
Piotrze, może się dogadamy.
Mój ojciec kupuje zdezelowane lecz w całości MZ które nie widziały drogi po kilka lub kilkanaście lat i robi z nich właśnie takie piękne motocykle nadające się do codziennego użytkowania, prócz tego mamy jeszcze trzy MZ 250 Trophy i dwie jaskółki jedna z nich myślę ze już na zimę będzie także gotowa bo elementy zostały już pomalowane, zostało włożyć nową instalacje elektryczną i wyremontować silnik. Ja jako własny motocykl a raczej skuter posiadam nie dawno zakupioną Jawke 50 typ 20 która właśnie przechodzi gruntowny remont. Elementy zostały już wyczyszczone z lakieru, rama została już pomalowana, na resztę trzeba poczekać, wiadome najważniejsze to czas i pieniądze. Jeśli ktoś ma jakieś stare niepotrzebne MZ trophy lub '' Jaskółke można pisać na moje GG. Potrzebuje także części typu silnik, emblematy od jaskółki, sakwy itp. Najlepiej żeby ta osoba pochodziła z woj. mazowieckiego lub gdzieś blisko okolic..
fajny sprzet jaki to ma silnik ?
A oznaczenie tego motocykla nie jest MZ ES 250/1 bo mój kumpel taką ma. Napęd na wał kardana, sakwy i ręce w smarze po łokcie co 20 km jazdy. Poezja...
Piotrze, może się dogadamy.
Myślę że tak
Mam jeszcze Avo Simsona do niego nowe siedzenia i koła
To jest właśnie ES 250 tu nie masz żadnego wału kardana tylko napęd łańcuchowy..., kardan to masz w junaku lub Awo simsonie ;] juz nie jeden taki motocykl miałem wiec wiem co mowie ;]
Oznaczenie ES występowało w modelach od 125 do 300 było ich aż 12 wersji, ten model był produkowany przez 17 lat. ES oznacza to ze motocykl ma jeden cylinder i posiada wahacz czego inne modele MZ nie posiadały.Motocykl mojego ojca który był produkowany wcześniej od modelu ES 250/1 to lata 1956 - 1962 , model o który napisał MAREKPE różni się już nieco.
tak wygląda ES 250
a tak ES 250/1 produkowany od 1962 do 1967 roku
Moc ES 250 to 16KM
Masa własna 153kg / dopuszczalna masa całkowita 320kg
Pojemność zbiornika paliwa 15 litrów
Piotrfire ile cenisz za AWO podoba mi sie ten motocykl
Piotrfire ile cenisz za AWO
To drogie motory
Mój ojciec miał kiedyś Awo Simsona sport, do tej pory żałuje ze go sprzedał. Ale możliwe ze w przyszłości coś takiego kupi, na razie zbiera na Yamahe Virago 750 ;]
Mój sąsiad miał Yamachę Virago
Ileż ja pieniędzy zarobiłem wożąc ten motor od serwisu do serwisu z powodu elektryki
buahahahahha lubię czarny humor
Kardan w avo jak najbardziej,ale w junaku jest łańcuch.
markus junaka akurat nie widziałem na żywca strzelałem ślepakami , Awo tak, a co do Virago to najprawdopodobniej miał jakiś felerny egzemplarz, ale jak jest coś nie tak z elektryką to już bym dawno go sprzedał i nie bawił się z naprawami, ewentualnie zmienił na nowa... mój ojciec śmigał ponad 4 lata bez żadnej awarii ;] motorek był świetny..., ogólnie ten motocykl jest jednym z najlepszych choperów z lat 80 i 90 tego typu czytałem już wiele na temat tego motoru i nie spotkałem się z kimś takim co by miał zastrzeżenia do jakości wykonania tego motocykla, cena tez jest atrakcyjna, ale nie zbaczajmy od tematu
Yamaha a MZ to inna bajka ;]
Sory że post pod postem ale chciałem pokazać nowe zdjęcia ES 250/0 bo trochę się zmieniło i nadal nad nią pracujemy, są też zrobione do niej sakwy które prawdopodobnie juto będą zawiezione do znajomego tapicera który robi to perfekcyjnie
Zapraszam, tutaj więcej zdjęć tej maszyny http://www.polskajazda.pl/Motocykle/MZ/ES_250/117419