Jak w temacie
Ktoś ma ktoś cos powie?
Chodzi mi po głowie zrobienie takiego cuda do czyszczenia ziarna. W tym roku przez zanieczyszczenia straciłem jakieś 3-4 tyś. Używki są rzadkie i zaczynają się od 20 tyś.
Z tego co podejrzałem w sieci to wiem jakie silniki ale nie wiem nic o oscylacji. Ani jak szybko ani jaki skok i czy to wogóle się jakoś ustawia.
Czyszczalnia jaką mam ma taką wadę że trzeba mieć stos sit ale jak przyjdzie co do czego to i tak jest problem bo niektóre chwasty zostają. Jedynie grawitacja może tu pomóc. Ci którzy biorą ode mnie towar czyszczą właśnie na stole.
Płótniarka nie wystarczy? Raczej prostsza do skonstruowania...
https://www.olx.pl/oferta/promocja-czys … AztqE.html
może coś takiego, swego czasu próbowałem zrobić stół grawitacyjny i odpuściłem... jeśli robić samemu to trzeba by było wypożyczyć od kogoś cimbria ga 70 i skopiować, Jeśli by była taka możliwość też bym w to wszedł, taki stół używałem kilka lat i był rewelacyjny, tylko cena oryginału powalająca
A do czego to głównie chcesz? Na tej co Marek podał w linku to u kolegi właśnie jego szwagier ćwiczył z facelią, nie do końca szło bo jakiegoś chwasta nie mógł oddzielić
U mnie facelia i gorczyca. A kto wie czy za jakiś czas nie zostaniemy wszyscy ekologami i bedziemy czyścić wszystko co wypluje z siebie kombajn.
To z linku mam tyle że w skali 1:4 no i nie daje rady. Niby jest to jakoś posegregowane ale tak słabo że się odechciewa robić. Przesiałem na petkusie i poszło na handel odbiorca nie był pocieszony. Konkurencja rośnie trzeba dbać o jakość a kto wie może na usługach by zarobił.
Nikt w okolicy nie ma takiego wynalazku. Wszyscy bazują na petkusach itp.
Marek używałeś takiego wynalazku? Kojarzysz jakieś rozwiązania np jak działa wibrator ? tak jak w zagęszczarce płytowej czy bardziej jak podsiewacz w kombajnie? Częstotliwość?
Odpuściłeś ? Ale czemu przerosło Cię czy miałeś inne priorytety?
raczej jak w kombajnie, natomiast ważna jest wielość oscylacji, częstotliwość i nawiew reguluje się falownikami, do tego przechyły poprzeczne i podłużne. nie jest to może bardzo proste urządzenie, ale szkoda mi było czasu na wyważanie otwartych drzwi. Gdybym miał możliwość wypożyczenia to zrobiłbym ksero
W petkusie do czyszczenia sit są młoteczki i szczotki, przy bardzo dokładnych sita ziarno może się klinować w oczkach.
Nie może, tylko klinuje się i to fest. Potrafi całe sito zakleić, znaczy się wszystkie cztery sita jakie są u mojego kolegi. Facelii Petkus na 100% nie wyczyści, ale tak na 90% ze sporym nakładem pracy własnej można się skusić. Gorczyca jest łatwa do czyszczenia i tu Petkus sobie poradzi. Zbożowe do siewu, to znaczy ten na którym robiłem tj K-531, 3,5 tony owsa da radę w 8 godzin i 1,5 człowieka do obsługi(tzn jeden słaby i jeden silny).
Podobnie w k 541 tylko tam są dwa sita górne z młoteczkami i dolne ze szczotkami. Co jakiś czas musisz walnąć ręką bo ziarno zostaje w sicie.
Jak byłem w Holandii i robiłem przy tulipanach to gościu miał też właśnie taki sortownik wibracyjny. Kurna stół to regulowany był we wszystkie strony i poziom wibracji. Ale za nic nie moge przypomnieć sobie jakiej to było firmy. Inne sortowniki co miał sitowe to były firmy potwer czy jakoś tak
Krzysiek może spróbuj żmijki odśrodkowej. Mam po rodzinie handlarza co czyści tym facelię i pięknie gorczyca czy inne okraglejsze odchodzi. https://www.olx.pl/oferta/czyszczalnia- … 0b1e73a947 Ojciec coś takiego kupił i powiem szczerze, że potrafi z pszenicy przytulię odczyścić w skuteczności około 90-95 procent. Kupił dokładnie to z linka i ona ma więcej płaszczy niż te polskie. Ogólnie to chyba na 3 rodzaje oddziela. Tylko że wolno idzie, ale jest tanie i nie zepsuje się raczej bo to tylko blacha.
nie bardzo rozumiem jak to czyści.
Ten handlarz to kontraktuje facelie czy jak?
NIe kontraktuje, ale różnej jakości ludzie sprzedaja i musza mieć coś do czyszczenia, żeby towar ujednolicić. Kupił facelie zanieczyszczona rzepakiem ponad 3zł taniej, to mu się opłaci doczyścić.
ja szukam kogoś kto wziąłby ode mnie, wtedy mógłbym posiać więcej, a tak to trochę się boje nie mając zbytu
Pajej napisał(a):
nie bardzo rozumiem jak to czyści.
Wsypujesz nasiona do góry i one staczają się po spirali w dół. Nasiona różnego kształtu, wielkości, cieżaru staczają sie z rozną prędkością. W zależności od prędkości na spirali nasiona znajdują się blizej/dalej osi spirali i na samym dole różnymi rynienkami. Najwolniesze bliżej osi, najbardziej rozpędzone wypadają dalej od osi.
Dosc skuteczne, ale bardzo wolne
https://m.youtube.com/watch?v=-vY-ZeUJqnU
Ostatnio edytowany przez szs (2020-12-19 01:08:26)
Dam Ci namiar co gośc bierze wszystko tylko aby cena pasowała.
Grzegorz89 napisał(a):
Dam Ci namiar co gośc bierze wszystko tylko aby cena pasowała.
ok kontakt zawsze sie przyda. a tak z ciekawości to ile płaci? tak mniej więcej? 6-8 zł???
NIe miałem w tym roku to nie wiem bo nie miałem, ani nie pytałem. 608153899 roman flis
Mi w czyszczalni zatyka się tylko górne sito bo tam nie mam nic co by je oczyszczało.
Dolne się zatykało ale wywaliłem orginalne szczotki i zrobiłem swoje z szczotek do czyszczenia butów wojskowych. Wyszło śmiesznie tanio w porównaniu do oryginału chyba 10%.
Co co tej żmijki odśrodkowej to sąsiad ma taką zgnitą w szopie może się uda ją uruchomić ale wydajność tego powala. Ile zejdzie z czyszczeniem 20t?
Fachowa literatura mówi że jest to typowe urządzenie do oddzielania okrągłych od podłużnych, z tym na petkusie sobie radzę. Problemem są inne zielska....
Np w facelii problemem jest chaber a w gorczycy hmmm nawet nie wiem co to....
Gdyby było więcej chemi nie było by problemu....