Pszenicy nie mam, ale jarego jęczmienia mam z 30 ton a on chyba ledwo co 600 przekroczył.
Jutro chyba jadę i gadam, żeby mi cenę przytrzymali, to z połowę chyba sprzedam. Widzę, że coś poupuszczali ceny nieco. Po nowym roku wywiozę resztę i będzie z głowy. Jak u Was?
Od kilku tyg. żyto 540 + wat, pszenżyto 650+wat. Dzwoniłem przed chwilą na skup w którym żyto mam w depozycie. Pszenżyto mam w silosie więc mogę sprzedać na inny skup, jeżeli cena będzie wyższa.
Również połowę mam umówiona na odbiór w styczniu za 860 netto. Połowę na wiosnę, zobaczymy...
Ostatnio czytałem, że jest kilka czynników, że cena nie spadnie A może nawet wzrośnie,np:
Chiny odbudowują stada świń
Rosja wstrzymuje export zboza
Statek będzie w porcie do wiosny
Wszędzie poza Polską plony były słabe
Raczej kiepski że mnie jasnowidz, ale mam nadzieję, że jednak na wiosnę będzie lepiej cenowo
Ja mam 830 brutto także 860 netto to super cena.
Wczoraj odbierali pszenicę kontrakt 75t po 870 netto i kierowcy mówili, że jeszcze tak nie mieli, że non stop sypią na statek a nie na magazyn. W porcie jeden statek odpływa, a w jego miejsce czeka już następny.
Im bardziej na północ tym pszenica droższa. Może dlatego, że tylko jadą na port, a wiadomo transport kosztuje
Andre, handlujesz z elewatorem Jabłowo? Jakie ma opinie?
Ostatnio edytowany przez szs (2020-12-03 14:25:41)
Chyba dobrze bo cena powinna sie utrzymać na przyszły sezon
szs napisał(a):
Im bardziej na północ tym pszenica droższa. Może dlatego, że tylko jadą na port, a wiadomo transport kosztuje
Andre, handlujesz z elewatorem Jabłowo? Jakie ma opinie?
Nie handlowałem z nimi, mam do nich za daleko.
yokoslaw napisał(a):
Chyba dobrze bo cena powinna się utrzymać na przyszły sezon
Masz jeszcze coś do sprzedania?
pszenica leży ale kontrakt juz podpisany, do końca stycznia ma wyjechać
hym... nie mam czasu na pszenice, bujam sie z marchewką
Każdy ma swoje. Z firmami dalszymi ode mnie dopiero w przyszłym roku zacznę się dogadywać. Pewnie kontrakty grudniowe wypełnione i obniżkami dodatkowo zachęca chłopów do sprzedania. Sytuacja z przed roku się powtarza.
Jak tam sprzedajecie zboża czy trzymacie dalej? Cena szaleje na razie w górę, ael słyszy sę już o obniżkach. Cena dobiła do 900brutto w mojej okolicy. Chyba jutro pojadę i podpiszę jakaś umowę.
940 u mnie netto
Pszenżyto 760 netto, dostałem przed chwilą potwierdzenie na odbiór w przyszłym tyg.
ostatnie 50 ton pszenicy po 940 netto zapisałem, ale był dzień ze po 980 szło, teraz trochę w dół
https://www.kaack-terminhandel.de/de/matif-weizen.html
Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2021-01-23 16:45:34)
u mnie niby obiecuja, że pojdzie jeszcze trochę w górę, ale ja widzę. że wszyscy opuszczaja.
było 970 jest 920 mino wszystko jak zdrowie pozwoli to w przyszłym tyg wywożę
Cena z dziś koło mnie to 870-880 brutto, także miałem najniżej prawie z całej Polski. Sam jestem ciekawy jak to wyjdzie. Jak będzie tak, że cenę jednak podniosa jak obiecywali, to podpiszę kontrakt i już nie będę czekał.