Ogłoszenie

Dział "zrób to sam" oraz "literaturai instrukcje" dostępny jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników tak więc zapraszam do rejestracji

Każdy nowy użytkownik proszony jest o wysłanie do mnie prywatnej wiadomości lub e-maila w celu odblokowania niektórych funkcji m.in. tworzenie nowych wątków!!! pozdro piotrfire :)

#1 2009-10-05 16:43:16

Kamil2610
doktorat z fortschritta
Skąd: Chełm woj. Lubelskie
Zarejestrowany: 2009-02-11
Posty: 920
mieszkam w: Rakołupy
Typ kombajnu: Fortschritt E512
Typ ciągnika: Zt 323

POMOCY !!!!!!!!!!!!!!!!

Witam. Mam problem z elektryką lub elektroniką w moim 323 a mianowicie nie działają mi dwa zegary ( od ilości paliwa i temperatury wody ) i na dodatek nie moge odpalić ciągnika ze stacyjki . Na krótko odpala a z kluczyka nie chce tylko słyszę psztyknięcie . Nie wiem co co mam robić i za co się zabrać bo nie znam się na tym img/smilies/sad Pomóżcie Mi img/smilies/sad


GG 16238418

Offline

 

#2 2009-10-05 17:47:00

DamianBorek
cool
Skąd: Dolnyslask-Wroclaw-Tokary
Zarejestrowany: 2008-12-20
Posty: 1252
mieszkam w: domu ;)
Typ kombajnu: Bizon Super Z-056
Typ ciągnika: Fortschritt zt303,Ursus C-4011,C-330
Serwis

Re: POMOCY !!!!!!!!!!!!!!!!

Może zwarcie, gdzieś się instalacja przetarła.


Fortschritt ZT-303-D------------A w przyszłości Fortschritt ZT-323-A

Sprzedam lampy zespolone diodowe, diody LED.
Bliższe informacje i zdjęcia na tej stronie:http://www.was.eu/index.php3?action=wyroby&kategoria=diodowe&strona=1&sort=&lang=PL

Offline

 

#3 2009-10-05 18:21:56

tomek1974
cool
Skąd: Wielkopolska
Zarejestrowany: 2008-08-03
Posty: 5179
mieszkam w: Głogowa
Typ kombajnu: Fortschritt 516 B+Claas Matador
Typ ciągnika: 323,c330,303

Ostrzeżenia: 2

Re: POMOCY !!!!!!!!!!!!!!!!

Jeżeli nie działają zegary to szukaj plusa od zegarów do bezpieczników aby sprawdzić co i jak to weź kawałek przewodu i podłącz się na krótko tylko nie dotykaj do minusa ani nie podłączaj zegara z minusem na masę bo spalisz zegar można tylko na sekundę.Jeśli nie możesz odpalić ze stacyjki a słychać stycznik to może być na biegu albo czujnik się zawiesił.Albo właśnie stycznik się wypalił a może przewód zaśniedział.

Offline

 

#4 2009-10-05 19:05:37

mocne255
doktorat z fortschritta
Skąd: Woj kuj-pom
Zarejestrowany: 2008-12-24
Posty: 367
mieszkam w:
Typ kombajnu: Bizon Z050
Typ ciągnika: ZT 323 A ZT 303 D Zetor 5211 C-360

Re: POMOCY !!!!!!!!!!!!!!!!

Elektryka weż zapłacisz troche ,jak nie bardzo się znasz to wiele nie zdziałasz.Elektryk sprawdzi ci co i jak i po kłopocie.

Offline

 

#5 2009-10-05 19:07:18

marek514
bardzo aktywny
Zarejestrowany: 2008-01-14
Posty: 155

Re: POMOCY !!!!!!!!!!!!!!!!

Kamil przywieź elektryka daj mu stówe i całą elektrykę prześwietli i przeczyści .

Offline

 

#6 2009-10-05 19:11:52

Fenol
cool
Skąd: Konin
Zarejestrowany: 2007-06-08
Posty: 3746
mieszkam w: Czarnej Dupie
Typ kombajnu: niestety Bizon Z056
Typ ciągnika: ZT323, 385

Re: POMOCY !!!!!!!!!!!!!!!!

respekcik tomek mądry z Ciebie Gość, a co do paliwa to w każdym nie działa, co do temperatury to aby jesteś pewien że nie działa? forszaja trudno zagrzać więc może nie jesteś pewien czy czasami on jest jednak sprawny!


Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

Offline

 

#7 2009-10-05 19:17:09

323piotrek323
doktorat z fortschritta
Skąd: Woj. Lubelskie
Zarejestrowany: 2009-08-26
Posty: 615
mieszkam w: domu =)
Typ kombajnu: Claas Dominator 96/ Dominator 98
Typ ciągnika: U-1634 4514 zts 18345 c330

Re: POMOCY !!!!!!!!!!!!!!!!

Kamil to samo miałem co ty


Sprzedam U-4514

Offline

 

#8 2009-10-05 21:42:53

tomek1974
cool
Skąd: Wielkopolska
Zarejestrowany: 2008-08-03
Posty: 5179
mieszkam w: Głogowa
Typ kombajnu: Fortschritt 516 B+Claas Matador
Typ ciągnika: 323,c330,303

Ostrzeżenia: 2

Re: POMOCY !!!!!!!!!!!!!!!!

Zegary łatwo poznać czy działają bo od temperatury bez prądu wskazówka jest po prawej stronie a jak ma prąd to poleci na lewą strone.Od paliwa to chyba bez prądu jest na lewej stronie a jak dostanie prąd to pokazuje ile jest paliwa.Napisz coś więcej może uda się naprawić.

Offline

 

#9 2009-10-06 16:40:16

Kamil2610
doktorat z fortschritta
Skąd: Chełm woj. Lubelskie
Zarejestrowany: 2009-02-11
Posty: 920
mieszkam w: Rakołupy
Typ kombajnu: Fortschritt E512
Typ ciągnika: Zt 323

Re: POMOCY !!!!!!!!!!!!!!!!

Na szczęście to była tylko usterka bezpiecznika opalił się w takim miejscu że  nie było widać ze jest uszkodzony img/smilies/hmm Ale coś trąciło mnie żeby wymienić wszystkie bezpieczniki i dzięki temu obyło się bez wzywania elektryka
                               http://www.do-gg.pl/emoty/Smiley-msn-com-3D-2032


GG 16238418

Offline

 

#10 2009-10-07 16:26:47

kajtek89
udzielający się
Skąd: Brodnica
Zarejestrowany: 2009-08-04
Posty: 23
mieszkam w: Brodnica okolice
Typ kombajnu: E-512
Typ ciągnika: ZT-303D/ T-25 A2

Re: POMOCY !!!!!!!!!!!!!!!!

U mnie też nie działa ale to chyba wina zegara bo wskazówka jest ciągle na maksa

Offline

 

#11 2020-10-28 00:13:37

mpopis
cool
Zarejestrowany: 2012-09-16
Posty: 2170
mieszkam w: tomaszkowo
Typ kombajnu: tc5070
Typ ciągnika: st180volvo, mx170, magnum7240 NH T4s65

Re: POMOCY !!!!!!!!!!!!!!!!

https://ibb.co/tQ8KXg8
potrzebna pomoc, na zdjęciu jest wyłącznik na pilota. Muszę zamontować na korytarzach stajni coś sterowanego na pilota do świateł bo już mam dość latania i wyłączania po ludziach. Pytanie jest czy taki wyłącznik da się zastosować do "wyłącznika schodowego", czyli wyłączniki są na początku i końcu korytarza?

Offline

 

#12 2020-10-28 01:38:30

Rur3k
cool
Skąd: Kuj-Pom CLI
Zarejestrowany: 2011-02-05
Posty: 1281
mieszkam w: Kuj-Pom
Typ kombajnu: bizon
Typ ciągnika: C360 9̶0̶4̶ jd4255

Re: POMOCY !!!!!!!!!!!!!!!!

Twojej wyłącznika nie ogarniam img/smilies/sad    ......ale.....

Do sterowania zdalnego fajne są Styczniki F&Wave  montujesz takie w puszce pod przełącznikiem może być dowolny również schodowe można sterować pilotem lub bezprzewodowymi przyciskami (nawet całym kartonem przycisków)  programujesz czy chcesz sterowanie monostabilne czy bistabilny czy czasowe koszt takiego stycznika to coś ok 150 złotych.

Offline

 

#13 2020-10-28 04:00:00

MAREKPE
Administrator
Skąd: Kłodzko - Dolnośląskie
Zarejestrowany: 2008-08-15
Posty: 5451
mieszkam w:
Typ kombajnu: E512, K 454
Typ ciągnika: Ford Transit 2,5Di x2 FORTSCHRITT ZT 325A, ZETOR 4011 i 8011 URSUS C- 330M

Re: POMOCY !!!!!!!!!!!!!!!!

mpopis napisał(a):

https://ibb.co/tQ8KXg8
potrzebna pomoc, na zdjęciu jest wyłącznik na pilota. Muszę zamontować na korytarzach stajni coś sterowanego na pilota do świateł bo już mam dość latania i wyłączania po ludziach. Pytanie jest czy taki wyłącznik da się zastosować do "wyłącznika schodowego", czyli wyłączniki są na początku i końcu korytarza?

https://allegro.pl/oferta/przekaznik-bi … 7287173213
Potrzebujesz wyłącznika bistabilnego którym włączysz i wyłączysz oświetlenie dowolnym włącznikiem, a jeden z nich możesz doprowadzić do przedpokoju czy na taras w domu. Każdy zadany impuls włącza lub wyłącza oświetlenie na całej podłączonej linii. Prosto i tanio.


Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko – Ósmy dzień tygodnia

Offline

 

#14 2020-10-28 18:50:57

solek01
bardzo aktywny
Zarejestrowany: 2019-03-16
Posty: 110

Re: POMOCY !!!!!!!!!!!!!!!!

Aby ten twój przekaźnik z pilotem zastosować musiałbyś troche instalację przerobic, a mianowicie wywalić te twoje przełączniki schodowe i zastosować tzw dzwonkowe, (chwilowe lub bistabilne zależy jak kto je chce nazwać czy fachowo czy potocznie) do tego jak kolega MAREKPE wspomniał przekaźnik bistabilny np.
https://allegro.pl/oferta/zamel-przekaz … TpEALw_wcB

lub inny, może być z czasem działania że ma świecić minutę i się wyłączy  zależy co chcesz.
druga opcja to jak stajnia jest w zasięgu WIFI to np DWA takie przekaźniki sonoff

https://allegro.pl/oferta/sonoff-inteli … 8867893217

i wtedy masz możliwość sterowania ze smartfona.
Należy także pamietać o maksymalnym obciążeniu prądowym takich przekaźników (aby dużo lamp nie było na obwodzie)

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo