gonzo2121 napisał(a):
witam panowie , problem grzania zostal rozwiazany remontem silnika i wymiana chlodnicy, zalozylem chlodnice od bizona i tu moje pytanie czy ktos z was zakladal chlodnie od bizona?jesli tak to jak rozwiazaiscie problem z tunelem wentylatora i jak przerobiiscie oslone przednia chlodnicy?
ja mam chłodnice od bizona jest troche inna jutro przyjrze sie i dam znac bo juz nie pamietam szczegółów a bzdur niechce wymyslac . ale z tego co pamietam wstawiłem ja w oryginalna ramke a puste miejsca uzupełniłem pianką .
ja też miałem chłodnicę od bizona.
trzeba było dorobić:
- mocowanie (te poduszki) , ja wykorzystałem całą spodnią część z starej orginalnej chłodnicy
- osłonę wentylatora da się przymocować tylko trzeba dorobić od strony zbiornika oleju pasek blachy ok 10cm, to samo z ramką od strony siatki
- chłodnica jest wyższa ok 15 cm od orginału ale z tym nic nie robiłem, poprostu wystaje poza siatkę
- węże szczególnie od góry trzeba dorobić
śmigałem na chłodnicy od bizona chyba z 7 lat i kombajn nigdy się nie grzał
kolego dzis obejzałem wszystkie tunele i zaluzje zakładasz oryginalne gdyż ramka chłodnicy zostaje tez oryginalna w górnej czecci wycinasz jedynie otwór na wlew bo jest w innym miejscu niz w oryginalnej chłodnicy (kawałek dalej) . chłodnica jest troche wyższa ale poprostu bedzie bardziej wystawac jest też węzsza dlatego bedą wolne przestrzenie miedzy chłodnicą a ramką które trzeba koniecznie zakleic bo powietrze bedzie omijac chłodnice i tam ulatywac . radze dac szalunki i wypełnic pianką nie jest to tak skomplikowane jak może brzmiec a chłodnica bizona kupe tansza nawet pare stówek mamy w kieszeni .
Ostatnio edytowany przez lolekzetor (2014-06-13 11:41:25)
wlasnie ja nie mam orginalnej ramki od chlodnicy, bede musial stara odebrac od goscia co probowal ja zreanimowac i zalozyc to wszystko tak jak mowicie.weze juz sa przerobione tylko wlasnie zostala kwestia tych oslon, z gory dziekuje za pomoc
Panowie wsadzilem chlodnice w stara ramke i dalem paski blachy od strony zaluzji. I wystaje u gury nie zaslanieta .czy nad zaluzja tez dac pasek czy zostawic odslonietA?
gonzo2121 napisał(a):
Panowie wsadzilem chlodnice w stara ramke i dalem paski blachy od strony zaluzji. I wystaje u gury nie zaslanieta .czy nad zaluzja tez dac pasek czy zostawic odslonietA?
dla pewnosci bym zasłonił żeby wentylator tamtedy nie łapał lewego powietrza
Ok dzieki za podpowiedz
koledzy co powiecie o wentylatorze takim? dodam ze ma o jedną wiecej łopatek i szersze od oryginału :
http://allegro.pl/fortschritt-wentylato … 86190.html
bo w kombajnie mam skromny taki :
http://allegro.pl/wentylator-pompy-wody … 73503.html
(nie sugerujcie sie liczbą otworów chodzi o kształt)
pytanie brzmi czy wystepowały takie duże wentylatory czy to wymysł producenta zamienników ? tak czy siak zakupie zawsze lepiej ostudzi zapał mojej e512 szczególnie ze miewam problemy z temperaturą
gonzo2121 napisał(a):
wlasnie ja nie mam orginalnej ramki od chlodnicy, bede musial stara odebrac od goscia co probowal ja zreanimowac i zalozyc to wszystko tak jak mowicie.weze juz sa przerobione tylko wlasnie zostala kwestia tych oslon, z gory dziekuje za pomoc
niema sprawy jesli pomogłem daj plusa:)
plusi leci do ciebie kolego lolekzetor,
lolekzetor ja zamontowalem taki wentylator jaki ty chcesz kupic,wymgal malej przerubki polegajacej na zeszlifowaniu delikatnie lopatek od strony silnika bo przynajmnej mi chaczyly lekko o kolo od alternatora, te lopatki sa szersze.
witam panowie chłodnica zaczeła mi cieknąc w srotkowych rurkach inie wiem jak to zlutowac . morze ktos lutował chodnice proiłbym o pomoc
Jeśli nigdy nie robiłeś to się za to nie bierz. Zalutujesz ten wyciek A spowodujesz kolejne dwa. No chyba ze nie ma w okolicy nikogo kto robi rynny...
Panowie a czy ktoś z wam ma zastosowanie u siebie blachy na oslonie chlodnicy? https://www.olx.pl/oferta/oslona-chlodn … 4T9Jt.html Coś takiego? Jakieś opinie?
Panowie a czy uzywacie w swoich kombajnach zaluzji w chlodnicy? u mnie ten mechanizm jest nieczynny i przyznam szczerze ze nigdy go nie uzywalem, w jakim celu się go uzywa? rozumiem ze jak zacznie łapac nam temperature, zamykamy zaluzje na chwile, kurz opada na dol i zaluzje otwieramy? jesli zle rozumuje to poprawcie mnie
U mnie to działa dobrze ale nigdy tego nie używałem. To tak jak właśnie mówisz ,odcinasz mu zasysanie powietrza na moment i plewy powinny spaść.
witam kolegow. mam pytanie zaczela mi się gotowac 512 po wyjechaniu w pole i ujechaniu 200m tem urosła na 95 stopni. wymienilem pompe chlodnice dalem do wyczyszczenia, po zmatowaniu wszystkiego wlaczylem kombajn na godzine pod pelnym obciarzeniem temperatura urosła na 70stopni. czy to będzie ok bo na razie nie mam możliwości wyjechać w pole z powodu warunków pogodowych. co jeszcze moge sprawdzić w układzie chłodzenia?
Jak obciążyłeś maszynę nie wyjeżdżając w pole?
Jeśli macie sprawny silnik i czystą chłodnicę a nadal jest problem z grzaniem silnika (zwłaszcza w dni gdzie temperatura na zewnątrz ponad 30 stopni) proponuję wyjąć blachę która znajduje się pomiędzy chłodnicą a siatką ochronną. U mnie przy 34 stopniach, włączonej sieczkarni, i polach pagórkowatych łapał górną granicę temperatury. Po wyciągnięciu tej blachy temperatura nie przekracza 85 stopni. Warunkiem jest codzienne poranne dmuchanie chłodnicy bo ciągnie więcej kurzu.