Ogłoszenie

Dział "zrób to sam" oraz "literaturai instrukcje" dostępny jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników tak więc zapraszam do rejestracji

Każdy nowy użytkownik proszony jest o wysłanie do mnie prywatnej wiadomości lub e-maila w celu odblokowania niektórych funkcji m.in. tworzenie nowych wątków!!! pozdro piotrfire :)

#81 2020-03-04 18:40:56

Krzysiek
cool
Skąd: Mysligoszcz/Człuchów/pomorskie
Zarejestrowany: 2007-09-02
Posty: 10333
mieszkam w:
Typ kombajnu: fortschritt E 512
Typ ciągnika: fortschritt 323 MF 255

Re: woda

Pewnie pisałem o tym że byłem zmuszony wymienić pompę w studni głębinowej.  Miałem pompę o wydajności 100l/min a kupiłem większą 160l.  Musiałem też wymienić włącznik ciśnieniowy bo nowa pompa ma silnik trójfazowy a we włączniku ukręciła się śrubka przy jednym z trzech styków. I od tamtej pory mam problem z ustawieniem ciśnienia. Albo bije do 7,5bara i załącza się w okolicach 2 albo 5bar i zapina się koło 1 bara.  ustawienie 4,5 bar i 1,5 nie jest możliwe.  Gdy spadnie ciśnienie i styki się zewrą  wszystko wariuje tj włącza się i wyłącza z częstotliwością 2 Hz....  Już mnie nogi bolą od biegania od studni do włącznika od niego do zbiornika........
Od studni do domu mam 70m. Ze studni wychodzi wąż 40mm i idzie przez pierwsze 30m. To na nim zainstalowany jest włącznik cisnieniowy ( zaraz za wyjściem a odwiertu. Po tych 30m jest trójnik i w prawo idzie dalej 40mm do stawu  a w lewo 20mm  do domu. W domu zbiornik 300l z czego 1/2 to powietrze. W wejście do zbiornika to chyba 3/4 cala przed zbiornikiem zawór kulowy 3/4. I ten zaworek to chyba najcieńszy odcinek.  Do czego zmierzam wydaje mi się że wydajna pompa po włączeniu podnosi ciśnienie w rurociągu. Zanim zacznie się "rozprężać " w zbiorniku w rurach ciśnienie sięga zadanej wartości np 4,5 bara i to odcina dopływ prądu brak prądu spadek cisnienia i znów załącza.....  Powiedzcie mi czy gdy załążę dodatkowy zbiornik przeponowy  przed lub za włącznikiem to problem zniknie? JEśli tak to jaki duży czy wystarczy np 24l?  i podpięcie się do niego czymś o średnicy 3/4 cala....

Offline

 

#82 2020-03-04 20:01:28

koseś
cool
Zarejestrowany: 2008-01-20
Posty: 6295
mieszkam w:
Typ kombajnu:
Typ ciągnika:

Re: woda

U wuja taki sam przypadek pomogło założenie włącznika przy samym zbiorniku cisnieniowym.
A twój pomysł nie wypali bo w trakcie pompowania ciśnienie szybciej wzrośnie przy dodatkowym  zbiorniku.

Offline

 

#83 2020-03-04 21:25:51

Krzysiek
cool
Skąd: Mysligoszcz/Człuchów/pomorskie
Zarejestrowany: 2007-09-02
Posty: 10333
mieszkam w:
Typ kombajnu: fortschritt E 512
Typ ciągnika: fortschritt 323 MF 255

Re: woda

Hmm trzeba by ciągnąć kabel....
Mi się wydaje żeby działało. Z tym że zakładam że włącznik głupieje tylko związku ze wzrostem ciśnienia jaki ma miejsce do chwili osiągnięcia przez wodę prędkości przelotowej...... zanim pompa ruszy woda stoi w rurach jest jej z 60-70 litrów ( 60-70kg ) no i trzeba to rozpędzić.
Teraz pomyślałem sobie że można to sprawdzić trzeba tylko z barometrem wpiąć  się przy zaworze. I przy obecnych ustawieniach coś zobaczę czy to chwilowe czy stałe związku z większym wydatkiem pompy niż przepustowość ostatniego odcinka.....

Offline

 

#84 2020-03-05 03:15:43

bamreras
cool
Skąd: pomorskie/Skarszewy
Zarejestrowany: 2011-02-11
Posty: 3446
mieszkam w: domu :)
Typ kombajnu: Z056
Typ ciągnika: c360, zt423a

Re: woda

Posłuchaj Tomka. Stycznik  ciśnieniowy powinien być zaraz przy zbiorniku, albo najlepiej osobnym krućcem w zbiornik wkręcony.


Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

Offline

 

#85 2020-03-05 04:13:37

MAREKPE
Administrator
Skąd: Kłodzko - Dolnośląskie
Zarejestrowany: 2008-08-15
Posty: 5396
mieszkam w:
Typ kombajnu: E512, K 454
Typ ciągnika: Ford Transit 2,5Di x2 FORTSCHRITT ZT 325A, ZETOR 4011 i 8011 URSUS C- 330M

Re: woda

Kiedyś na początku lat 70tych ojciec mój jako laik powierzył budowę instalacji wodnej fachowcowi, który fachowcem był tylko dlatego, ze dysponował gwintownicą potajemnie pożyczoną z pracy. Błąd podobny do Twojego skutkował tym, że  pomimo, że system zasilała pompa głębinowa z silnikiem 5,5KW załączana stycznikiem olejowym, problemy były non-stop. Głownie awarie włącznika ciśnieniowego i styczników które teoretycznie nie miały prawa psuć się w tej wielkości instalacji skutkowały corocznym przewijaniem, bardzo drogiego w obsłudze, silnika.  W 1997 włącznik ciśnieniowy przełożyłem pod zasilanie z poduszki powietrznej. Włącznik ciśnieniowy działa do dzisiaj, a przywiozłem go ze złomu z jakiegoś hydroforu. W międzyczasie wymieniłem monstrualną pompę na OMNIGENA SKM  coś tam coś tam 1,1kW na 230v i święty spokój. Ponad 10 lat bezobsługowo


Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko – Ósmy dzień tygodnia

Offline

 

#86 2020-03-05 16:10:49

Krzysiek
cool
Skąd: Mysligoszcz/Człuchów/pomorskie
Zarejestrowany: 2007-09-02
Posty: 10333
mieszkam w:
Typ kombajnu: fortschritt E 512
Typ ciągnika: fortschritt 323 MF 255

Re: woda

Rozmawiałem z fachowcami i mój pomysł jest jak najbardziej ok. Zbiornik przeponowy 50l na trójniku razem z włącznikiem załatwią sprawę. Ale licząc koszty upierdliwość montażu ewentualnego demontażu przecieków a studzienkę mama małą, kupię kabel i zainstaluje włącznik na zbiorniku w domu.
Dzięki Panowie....

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo