Ogłoszenie

Dział "zrób to sam" oraz "literaturai instrukcje" dostępny jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników tak więc zapraszam do rejestracji

Każdy nowy użytkownik proszony jest o wysłanie do mnie prywatnej wiadomości lub e-maila w celu odblokowania niektórych funkcji m.in. tworzenie nowych wątków!!! pozdro piotrfire :)

#41 2016-01-16 13:47:13

vatras240
The best
Skąd: dolnośląskie
Zarejestrowany: 2012-07-22
Posty: 246
mieszkam w:
Typ kombajnu: MDW 524
Typ ciągnika:

Re: elektromagnes do sieczkarni

Dzięki za zdjęcie, dobrze sądziłem że tam potrzebna jest sprężyna, przekładnie mam taką samą tyle że pomiędzy obudową a pasem na silnik  mam jeszcze  koło pasowe napędu sprężarki do klimy

Offline

 

#42 2019-05-20 11:14:56

jacojacosz
początkujący
Zarejestrowany: 2019-04-29
Posty: 4
mieszkam w:
Typ kombajnu: E-514
Typ ciągnika: Claas Arion, C-360, RS-09

Re: elektromagnes do sieczkarni

Cześć,
w mojej 514 mam sieczkarnie BISO załączną na elektromagnes. Chciałbym ją do żniw doszykować i mieć możliwość załączać przez to sprzęgło elektryczne na przekładni. W tej chwili napęd sieczkarni jest zrobiony na stałe, żeby odłączyć sieczkarnie trzeba zdejmować koło pasowe z napędu od silnika,  w żniwa może to być kłopotliwe bo mam sporo działek i dużo pustych przejazdów po drogach publicznych.
Czytam ten temat i jest tu sporo informacji, które jednak nie zawsze są dla mnie czytelne ze względu na brak mozliwości otworzenia zdjęć- linki wygasły. Dlatego chciałem odświeżyć temat i zapytać co jest do zrobienia w przekładni zeby uruchomić sieczkarnie na elektromagnes

https://photos.app.goo.gl/Zh9fLzJSFpFCLjs17

Ostatnio edytowany przez jacojacosz (2019-05-20 11:24:58)

Offline

 

#43 2019-05-20 16:28:31

Laszek
cool
Zarejestrowany: 2012-04-01
Posty: 7128
mieszkam w: Śmiłowo, Piła WLKP
Typ kombajnu: E516B na części, E514
Typ ciągnika: zt 303, Belarus 1025, C360, C 355, C328

Re: elektromagnes do sieczkarni

Musisz dokupić do tego co masz szczotkotrzymacz. Zadzwoń do mmiur wągrowiec. Mają takie coś za jak dobrze pamiętam coś koło 200 zł. Oryginał jak gdzieś spotkałem to kosztował chyba 1800zl


E 516 na części
Telefon 695 076 269

Offline

 

#44 2019-05-20 17:11:19

Piotrek1990
cool
Skąd: Złotów
Zarejestrowany: 2018-01-04
Posty: 1502
mieszkam w: Złotów-okolice
Typ kombajnu: MDW 525H
Typ ciągnika: Ursus 1614. Ursus C360

Re: elektromagnes do sieczkarni

Ja słyszałem do wielu użytkowników, że skończyło się w najlepszym wypadku zapchaniem kombajnu. Bo to lubi rozłączyć....


Siły na zamiary zmierz....

Offline

 

#45 2019-05-21 00:12:26

rudemenes
cool
Skąd: powiat legnicki
Zarejestrowany: 2008-06-20
Posty: 1358
mieszkam w:
Typ kombajnu: E-512
Typ ciągnika: KUBOTA 9540

Re: elektromagnes do sieczkarni

Miałem ten szczotkotrzymacz z Wągrowca. Sezonu nie wytrzymał.

Offline

 

#46 2019-05-21 11:57:36

Laszek
cool
Zarejestrowany: 2012-04-01
Posty: 7128
mieszkam w: Śmiłowo, Piła WLKP
Typ kombajnu: E516B na części, E514
Typ ciągnika: zt 303, Belarus 1025, C360, C 355, C328

Re: elektromagnes do sieczkarni

Piotrek sam elektromagnes trzyma jak nieboszczyk książeczkę. Byle tylko szczotkotrzymacz przekazał prąd...

Ostatnio edytowany przez Laszek (2019-05-22 10:20:47)


E 516 na części
Telefon 695 076 269

Offline

 

#47 2019-05-22 08:22:22

jacojacosz
początkujący
Zarejestrowany: 2019-04-29
Posty: 4
mieszkam w:
Typ kombajnu: E-514
Typ ciągnika: Claas Arion, C-360, RS-09

Re: elektromagnes do sieczkarni

Laszek a nie ma dostępnych przystawek mechanicznych do załączania sieczkarni? Mój znajomy w John Deere 730 sieczkarnie ma napędzaną bezpośrednio od silnika przez sprzęgło cierne załączane wajchą i nie ma co się tam psuć. Może poszukać takiego ustrojstwa bo z opinii na forum o szczotkotrzymaczach wynika że nie jest to do końca idealne rozwiązanie.img/smilies/hmm

Offline

 

#48 2019-05-22 10:22:58

Laszek
cool
Zarejestrowany: 2012-04-01
Posty: 7128
mieszkam w: Śmiłowo, Piła WLKP
Typ kombajnu: E516B na części, E514
Typ ciągnika: zt 303, Belarus 1025, C360, C 355, C328

Re: elektromagnes do sieczkarni

Albo tak jak mialem w 516 co miał sieczkarnia claas. Napęd szedł z silnika ale załączenie było pod napinacz razem z załączaniem młocarni


E 516 na części
Telefon 695 076 269

Offline

 

#49 2019-05-22 14:31:56

Pietia
cool
Skąd: Wielkopolska okolice Rawicza
Zarejestrowany: 2006-12-11
Posty: 2931
mieszkam w: Okolice Rawicza
Typ kombajnu: FORTSCHRITT
Typ ciągnika: Watacha ruskich, ZT 303 pojechal w Bieszczady

Re: elektromagnes do sieczkarni

w 2017 masz osobna wajchę do załączania  młocarni

Offline

 

#50 2019-05-22 18:02:52

majsterwichajster
udzielający się
Zarejestrowany: 2017-06-02
Posty: 29

Re: elektromagnes do sieczkarni

Może być osobno, ale nie musi.

Offline

 

#51 2019-05-23 16:26:11

forszaj303 marek
doktorat z fortschritta
Skąd: zach pom ZKO . gmina polanów
Zarejestrowany: 2014-06-22
Posty: 960
mieszkam w: Wielin
Typ kombajnu: E514 bizon z050
Typ ciągnika: zt323 zt303 mtz 82 ursus 902 c360 c3603p,c355

Re: elektromagnes do sieczkarni

W 514 też mam właśnie razem z młocarnią załączanie sieczkarni claas. Jedne z lepszych rozwiązań bo nie trzeba pamiętać aby włączyć.
Jedna wajcha w dół i kręci się wszystko z tyłu.


O FORTSCHRITTA TRZEBA DBAĆ,TO NIE ŻADNA CHIŃSKA BLAĆ,BO TO DO DZIŚ JEST SPRZĘT FEST I DLATEGO JEST THE BEST!!! img/smilies/big_smile Gdy ci smutno,gdy ci źle,idź do kuchnii,nażryj się...   
+7/-0

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo