Ogłoszenie

Dział "zrób to sam" oraz "literaturai instrukcje" dostępny jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników tak więc zapraszam do rejestracji

Każdy nowy użytkownik proszony jest o wysłanie do mnie prywatnej wiadomości lub e-maila w celu odblokowania niektórych funkcji m.in. tworzenie nowych wątków!!! pozdro piotrfire :)

#41 2009-03-19 19:01:00

wojtas
Moderator
Skąd: dolnośląskie Bartoszówek
Zarejestrowany: 2007-09-08
Posty: 7403
mieszkam w: Domu
Typ kombajnu: Claas dominator 108
Typ ciągnika: Zetor 10111, ,C-330, International 1255XL
Reputacja :  [+ 102/ -51 ]

Re: Obrotomierz elektroniczny

To umyj silnik to zobaczysz:PP zakłada się go przed pompą  może jutro zrobię ci fotkę jak dalej nie znajdziesz:P


Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... img/smilies/smile

Offline

 

#42 2009-03-19 19:38:16

tatamarty.323a
cool
Skąd: Biezdrowo, Wielkopolska
Zarejestrowany: 2006-11-13
Posty: 2126
Typ kombajnu: E 512, PŁUG B200/5
Typ ciągnika: ZT 323 A, 4011, T-25A, peugeot 205 1.9D
Reputacja :  [+ 81/ -5 ]

Re: Obrotomierz elektroniczny

Może nie ma koleś tej przekładni od napędu linki licznika?, powinna być na ośce napędzającej pompę wtryskową.


tel: 605107385  czynny non stop
ZT 323 A 89`
E 512 77`
B 200/5 83`
Brakuje mi Trabanta   http://img77.imageshack.us/img77/6011/fzt303nb5.gifhttp://img519.imageshack.us/img519/7425/cccp.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/4215/trolex.jpg

Offline

 

#43 2009-03-19 19:49:27

mpierzak92
bardzo aktywny
Skąd: Niwica/ Trzebiel/Lubuskie
Zarejestrowany: 2009-02-06
Posty: 150
mieszkam w:
Typ kombajnu: Bizon ZO56
Typ ciągnika: zt303,C-360,C-360,ZT323-A
Reputacja :  [+ 5/ -2 ]

Re: Obrotomierz elektroniczny

Ja kupiłem silnik od samochodu do mojego forszaja i też nie mam tej przekładni co przykręca się linkę , alex może też masz od samochodu silnik.

Offline

 

#44 2009-03-19 20:07:45

alex
początkujący
Skąd: okolice Krakowa
Zarejestrowany: 2009-02-24
Posty: 4
Typ kombajnu: Claas
Typ ciągnika: ZT 323A; C-360; Fiesta 1,25 16V
Reputacja :  [+ 0/ -0 ]

Re: Obrotomierz elektroniczny

dobra panowie wielkie dzięki jutro będę patrzył, ale raczej nie mam przekładni, bo bym ją na pewno zobaczył

Offline

 

#45 2009-03-19 21:55:37

leslaw00
bardzo aktywny
Skąd: lubuskie,powiat żarski ,KOŁO
Zarejestrowany: 2009-03-06
Posty: 142
Typ kombajnu: ZO-56
Typ ciągnika: ZT-323A,C360-3P,C355razy 2,MTZ50
Reputacja :  [+ 1/ -0 ]

Re: Obrotomierz elektroniczny

jestem w podobnej sytułacji bo nie mam tej przekładni ale jutro mam zamiar ją założyć

Offline

 

#46 2009-03-23 22:40:01

PiotrK
cool
Skąd: Woj. kuj.-pom. - Grudziądz
Zarejestrowany: 2007-04-26
Posty: 2533
Reputacja :  [+ 246/ -207 ]
Serwis

Re: Obrotomierz elektroniczny

No właśnie, tu te elektroniczne obrotomierze są jak znalazł, bo przy zakładaniu tej całej przekładni, to sporo roboty jest, różne cyrki nieraz wychodzą no i jakby nie patrzeć, wyjdzie to drożej.
Myślę, że ten obrotomierz elektroniczny pozostanie już bez zmian. Za to dodatkowo, w identycznej obudowie będą wskaźniki temperatury, z czujnikiem montowanym w kolektorze wodnym. Co Wy na to?


www.ifa-serwis.pl      www.ifa-grudziadz.pl     www.ifa.abc.pl     www.fortschritt.abc.pl
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp img/smilies/smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

Offline

 

#47 2009-03-23 22:52:51

tatamarty.323a
cool
Skąd: Biezdrowo, Wielkopolska
Zarejestrowany: 2006-11-13
Posty: 2126
Typ kombajnu: E 512, PŁUG B200/5
Typ ciągnika: ZT 323 A, 4011, T-25A, peugeot 205 1.9D
Reputacja :  [+ 81/ -5 ]

Re: Obrotomierz elektroniczny

Dodatkowo, czyli przy zakupie obrotka, wskaźnik temp. dostanie się gratis? czy jak?


tel: 605107385  czynny non stop
ZT 323 A 89`
E 512 77`
B 200/5 83`
Brakuje mi Trabanta   http://img77.imageshack.us/img77/6011/fzt303nb5.gifhttp://img519.imageshack.us/img519/7425/cccp.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/4215/trolex.jpg

Offline

 

#48 2009-03-23 22:55:04

PiotrK
cool
Skąd: Woj. kuj.-pom. - Grudziądz
Zarejestrowany: 2007-04-26
Posty: 2533
Reputacja :  [+ 246/ -207 ]
Serwis

Re: Obrotomierz elektroniczny

He, he img/smilies/smile Tak to chyba nie da rady...


www.ifa-serwis.pl      www.ifa-grudziadz.pl     www.ifa.abc.pl     www.fortschritt.abc.pl
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp img/smilies/smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

Offline

 

#49 2009-03-24 09:29:11

Piotrek
bardzo aktywny
Zarejestrowany: 2009-01-02
Posty: 115
Reputacja :  [+ 2/ -4 ]

Re: Obrotomierz elektroniczny

ja też nie mam gdzie linki podłączyc, prawdopodobnie mam silnik od samochodu i zastanawiam się nad kupnem tego elektronicznego obrotomierza. Przy kupnie obrotomierza i i wskażnika mogłaby byc jakaś mała zniżka.
PiotrzeK a tak z ciekawości to ile kosztuje u Ciebie wskażnik temperatury z czujnikiem?i jak go zamontowac w kolektorze wodnym?


Typ traktora-zt323a

Offline

 

#50 2009-03-24 11:25:35

tatamarty.323a
cool
Skąd: Biezdrowo, Wielkopolska
Zarejestrowany: 2006-11-13
Posty: 2126
Typ kombajnu: E 512, PŁUG B200/5
Typ ciągnika: ZT 323 A, 4011, T-25A, peugeot 205 1.9D
Reputacja :  [+ 81/ -5 ]

Re: Obrotomierz elektroniczny

Czujnik temp możesz po prostu przymocować do kolektora wodnego za pomocą taśmy izolacyjnej, lub opaski zaciskowej, a następnie owinąć miejsce styku sondy z kolektorem, jakimś materiałem termoizolacyjnym, np taką białą twardą cienką gąbką, co są pakowane w kartonie jakieś urządzenia elektroniczne, np jak kupisz telewizor, to jest owinięty takim materiałem.


tel: 605107385  czynny non stop
ZT 323 A 89`
E 512 77`
B 200/5 83`
Brakuje mi Trabanta   http://img77.imageshack.us/img77/6011/fzt303nb5.gifhttp://img519.imageshack.us/img519/7425/cccp.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/4215/trolex.jpg

Offline

 

#51 2009-03-24 12:08:02

Piotrek
bardzo aktywny
Zarejestrowany: 2009-01-02
Posty: 115
Reputacja :  [+ 2/ -4 ]

Re: Obrotomierz elektroniczny

dzięki za wyjaśnienie


Typ traktora-zt323a

Offline

 

#52 2009-03-25 21:17:08

alex
początkujący
Skąd: okolice Krakowa
Zarejestrowany: 2009-02-24
Posty: 4
Typ kombajnu: Claas
Typ ciągnika: ZT 323A; C-360; Fiesta 1,25 16V
Reputacja :  [+ 0/ -0 ]

Re: Obrotomierz elektroniczny

wojtas czy mógłbyś dać fotkę tej przekładni do obrotomierza bo nie mam tej przekładni a chciałbym zobaczyć jak to wygląda. Jak się tak dokładnie wpatrzyłem to stwierdziłem że mam zmieniany silnik. z góry wielkie dzięki!!!!!!!!!!!

Offline

 

#53 2009-03-26 17:39:38

wojtas
Moderator
Skąd: dolnośląskie Bartoszówek
Zarejestrowany: 2007-09-08
Posty: 7403
mieszkam w: Domu
Typ kombajnu: Claas dominator 108
Typ ciągnika: Zetor 10111, ,C-330, International 1255XL
Reputacja :  [+ 102/ -51 ]

Re: Obrotomierz elektroniczny

oki jutro zrobie fotke


Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... img/smilies/smile

Offline

 

#54 2009-07-18 18:20:58

wojtas
Moderator
Skąd: dolnośląskie Bartoszówek
Zarejestrowany: 2007-09-08
Posty: 7403
mieszkam w: Domu
Typ kombajnu: Claas dominator 108
Typ ciągnika: Zetor 10111, ,C-330, International 1255XL
Reputacja :  [+ 102/ -51 ]

Re: Obrotomierz elektroniczny

pytanie do piotraK co do tego urzadzenia  dało by się w nim zastosowac  jeszcze funkcje obrotów młocarni ?? i ile by cena wzrosła


Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... img/smilies/smile

Offline

 

#55 2009-07-18 22:07:41

PiotrK
cool
Skąd: Woj. kuj.-pom. - Grudziądz
Zarejestrowany: 2007-04-26
Posty: 2533
Reputacja :  [+ 246/ -207 ]
Serwis

Re: Obrotomierz elektroniczny

Oczywiście, prototyp już działa img/smilies/smile Jest to taki sam obrotomierz jak poprzednie, z tym że zlicza on obroty za pomocą czujnik indukcyjnego odbierającego sygnał z magnesu wirującego na wale/osi. Jak zwykle, jest to urządzenie bardzo uniwersalne.


www.ifa-serwis.pl      www.ifa-grudziadz.pl     www.ifa.abc.pl     www.fortschritt.abc.pl
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp img/smilies/smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

Offline

 

#56 2009-07-19 13:37:38

wojtas
Moderator
Skąd: dolnośląskie Bartoszówek
Zarejestrowany: 2007-09-08
Posty: 7403
mieszkam w: Domu
Typ kombajnu: Claas dominator 108
Typ ciągnika: Zetor 10111, ,C-330, International 1255XL
Reputacja :  [+ 102/ -51 ]

Re: Obrotomierz elektroniczny

jaka cena?img/smilies/big_smile


Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... img/smilies/smile

Offline

 

#57 2009-07-20 18:18:10

PiotrK
cool
Skąd: Woj. kuj.-pom. - Grudziądz
Zarejestrowany: 2007-04-26
Posty: 2533
Reputacja :  [+ 246/ -207 ]
Serwis

Re: Obrotomierz elektroniczny

Sorki za lekki poślizg, ale teraz w sezonie, to nawet czasu na spanie nie ma;)
No więc tak, cena obrotomierz będzie praktycznie taka sama jak cena obrotomierza silnika, z tym, że dojdzie do niego koszt magnesu, czujki indukcyjnej i kilku metrów przewodu - w dziesięciu zł powinno się to zmieścić, czyli cena gotowego obrotomierza będzie wynosić ok. 130zł..
Obrotomierz ten będzie taki sam jak silnikowy, z tym że będzie pozbawiony woltomierza, licznika motogodzin i programowania przełożenia (albo nie - czekam na sugestie). Programowalna pozostanie dokładność wskazań - 1, 10 lub 100 obr/min i częstotliwość odświeżania pomiaru - 1, 5, 10 lub 20 Hz. Wyświetlacz, do wyboru - w kolorze czerwonym lub zielonym.
Teraz ma do Was pytanie, jaka ma być mniej więcej długość przewodu od miejsca pomiaru, gdzie będzie zamocowana czujka pomiarowa, do np. szyby (na wysokości oczu)? Sam zawsze zapomnę to zmierzyć, a chciałbym aby długość przewodu pomiarowego była już odpowiednia.

Obrotomierze te z powodzeniem można będzie też wykorzystać do pomiaru prędkości wiatraka wialni. Tu jest o tym wątek - http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?pid=5715#p5715

Ostatnio edytowany przez PiotrK (2009-07-20 23:30:01)


www.ifa-serwis.pl      www.ifa-grudziadz.pl     www.ifa.abc.pl     www.fortschritt.abc.pl
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp img/smilies/smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

Offline

 

#58 2009-07-29 00:22:36

PiotrK
cool
Skąd: Woj. kuj.-pom. - Grudziądz
Zarejestrowany: 2007-04-26
Posty: 2533
Reputacja :  [+ 246/ -207 ]
Serwis

Re: Obrotomierz elektroniczny

No i jak tam, zmierzy ktoś jaka powinna być długość przewodów z odpowiedniego miejsca przy młocarni i wialni do kabiny? Chciałbym aby przy tych obrotomierzach już nie trzeba było przedłużać przewodów pomiarowych.

A oto fotki nowej wersji obrotomierza....

http://img403.imageshack.us/img403/9646/16949703.jpg


http://img154.imageshack.us/img154/8682/44242326.jpg

Ostatnio edytowany przez PiotrK (2009-07-29 00:23:04)


www.ifa-serwis.pl      www.ifa-grudziadz.pl     www.ifa.abc.pl     www.fortschritt.abc.pl
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp img/smilies/smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

Offline

 

#59 2009-07-29 21:17:49

komar
bardzo aktywny
Zarejestrowany: 2007-07-02
Posty: 110
mieszkam w:
Typ kombajnu: fortschrit 524 mdw
Typ ciągnika: Same duetz silver 180 i ursus 1212
Reputacja :  [+ 0/ -0 ]

Re: Obrotomierz elektroniczny

a ile coś takiego będzie  kosztować (oczywiście dla forumowiczów jakieś upusty będą???)

Offline

 

#60 2009-08-13 14:33:33

wojtas
Moderator
Skąd: dolnośląskie Bartoszówek
Zarejestrowany: 2007-09-08
Posty: 7403
mieszkam w: Domu
Typ kombajnu: Claas dominator 108
Typ ciągnika: Zetor 10111, ,C-330, International 1255XL
Reputacja :  [+ 102/ -51 ]

Re: Obrotomierz elektroniczny

co do długości  kabla w metrach to około 5 metrów musi byc by niebył nigdzie "naszpanowany  " zawsze lepiej gdzieś zawinac i podwiesic    ale jak sie to ma do obrotów mocarni  na jakiej zasadzie to będize odczytywało obroty i skad będizemy wiedizec że  obroty nie są przekłamywane ??  bo np forszaj ma inna srednice bebna  bizon inną  a claas  jeszcze inną    gdzie sie ten czujnik ma załozyc żeby poprowanie wskazywał prędkośc ?  jakie to ma zasilanie bateria czy  poprostu podczepic gdzies pod zasilanie z akumulatora tyle na dziś moich pytań img/smilies/smile


Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... img/smilies/smile

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo