Po co sobie komplikować budowę siłownik i tak będzie to wystarczy dodać trójnik i akumulator. W wersji na bogato można jeszcze dławik.
Pisząc o amortyzacji całego opryskiwacza miałem na myśli też właśnie amortyzację z siłownikiem i akumulatorem gazowym. Wszystko zależy ile kto tym sprzętem jeździ, jakie są drogi. Zbiornik Na pewno dłużej wytrzyma. U kolegi co jeździ na pola nawet do 40 km i ciąga to 412 Vario ma to na pewno znaczenie
jak już komplikować, to zamiast dławika zawór baryłkowy.
Krzysiek napisał(a):
Akumulator by się przydał puki co nie posiadam. Coś powinienem wiedzieć o nim?
Akumulator mam (ładny, orsta) ale do nabicia. W dobre ręce oddam
A jaki on duży? A ciśnienie w akumulatorze nie powinno być proporcjonalne do masy belki?
Od bizona coś koło 1 l leży w garażu, jeszcze będę wychodził w podwórko to zobaczę.
Będzie proporcjonalnie do masy belki ciężka belka to większe ciśnienie potrzebne do uniesienia belki a ciśnienie gazu powinno być połową tego ciśnienia. Bizon ma dokładnie 1 litr standardowo azot 55 bar takiego właśnie szukałem i nie znalazłem sprawnego w rozsądnej cenie i kupiłem nowy (który był tańszy niż ludzie chcieli za taki do regeneracji). Amortyzacja całego to była by fajna sprawa jednak wolał bym jednak jakieś mechaniczne zawieszenie z busa taniej i trwałej niż hydraulika i pneumatyka chociaż komfort odrobinę mniejszy.
Amortyzacja całego to fajna sprawa ale jak się tematu nie przemyśli to łatwiej o wywrotkę całości.... więc nie zawracam sobie głowy.
Siłownik może być tak wstawiony?
Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2018-11-29 18:35:16)
Jeśli chodzi o koncepcję to tak. Komputer mam jeszcze nieczynny pewnie dopiero w sobotę go naprawię bo bym mógł rozrysować w AutoCAD długości ramion itp pod konkretne wymiary siłownika i wymagania co do wysokości ramion.
Krzysiek napisał(a):
Buduję ramę. Będzie dyszel skrętny. Jakiej średnicy sworznie? 60?70? No i Widzę że jedni stosują pełne a inni robią z rury grubościennej. Widzę też że są tacy co spawają wszystko na amen i tacy robią jedną tuleję ( od pionowego sworznia) przykręcaną by było łatwiej wymieniać Warto się w to bawić?
W sobotę mogę pomierzyć w swoim i porobić zdjęcia jak chcesz. Mam Stanimpexa ze skrętnym dyszlem.
Dzięki Panowie. Co do wymiarów z cada to dam radę w corelu też są wymiary.
Co do skrętu fotki miło widziane choć w sieci już ich sporo widziałem. Boję się tylko że to mi się złamie. Znalazłem w sieci śruby M42 10,9 20cm + 5 cm gwintu. Chude mi się to wydaje trza chyba do tego jakieś tulejki z mosiądzu. Taka śruba z odzysku na olx to 30-40zł szt nówki chodzą 100-300zł
Krzysiek napisał(a):
trza chyba do tego jakieś tulejki z mosiądzu.
Żaden mosiądz, tylko brąz aluminiowy na tulejki
tfuuuu własnie to miałem na mysli...
androl napisał(a):
Od bizona coś koło 1 l leży w garażu, jeszcze będę wychodził w podwórko to zobaczę.
1 l, 4 kg, 16 Mpa
Panowie mam pytanie czy ktoś zna nazwę jakiegoś środka do czyszczenia beczki opryskiwacza po RSM żeby nie była brązowa czy czasami czarna beczka
Rozdzielacz ma powędrować do kabiny a jest taaaaaaaaki długi/szeroki chyba wywalę filtr z obudową.
i tak za rozdzielaczem mam sekcyjne.... Co wy na to?
I czy ktoś mi wyjaśni po co w aragu 2 pokrętła? Kręciłem i nic....
https://promar-sklep.pl/269-large_defau … rzelew.jpg
Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2018-12-08 17:15:24)
Mamy w małym opryskiwaczu dokładnie taki sam, i zielonym zmienia się ciśnienie a żółty? po rozebraniu stwierdziłem, że on jest w ogóle nie potrzebny. Nic nie zamyka, nie dławi. Chyba, że dostałem jakiś niekompletny.
A u mnie na odwrót
Zółty działa zielony nie
dodatkowo przycina się i trzeba ciagle sprawdzać ciśnienie, bo po zamknięciu zaworu na sekcje potrafi inaczej wskazywać i wypryska mniej lub więcej cieczy
Zielonym ustawia sie maxymalne cisnienie jakie może wytrzymać instalacja i pompa , żółtym cisnienie robocze.
Przy pierwszym uruchomieniu żółty podkręca sie na max i zielonym ustawia sie na przyklad 8 bar. I to bedzie takie ciśnienie bezpieczeństwa..
W sumie to swój rozdzielacz mógł bym wywalić bo elektrozawory które sobie sam skompletowalem dwa sezony dzialaly bezawaryjne i koszt to 500 zl chyba...