Ogłoszenie

Dział "zrób to sam" oraz "literaturai instrukcje" dostępny jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników tak więc zapraszam do rejestracji

Każdy nowy użytkownik proszony jest o wysłanie do mnie prywatnej wiadomości lub e-maila w celu odblokowania niektórych funkcji m.in. tworzenie nowych wątków!!! pozdro piotrfire :)

#21 2012-01-09 08:04:08

przemo
doktorat z fortschritta
Skąd: Wielkopolska
Zarejestrowany: 2008-02-27
Posty: 546
mieszkam w:
Typ kombajnu: E 514 MDW
Typ ciągnika:

Re: linka obrotomierza fortschritt ZT 323a

karol82 napisał(a):

znalazłem rozwiązanie problemu niskim kosztem http://allegro.pl/podswietlany-licznik- … 27329.html tylko musi mieć prędkość maks przynajmniej 200km/h co będzie odpowiadało 2000obr/min i trzeba nastawić licznik na 100 albo na 10 nie jestem pewien godziny pracy tez policzy i więcej nie potrzeba

Ja zrobiłem z takiego licznika obrotomierz do wentylatora przy E514, wystarczy jako obwód koła wpisać liczbę 167cm albo 1670mm, zależy od licznika i będzie pokazywał obroty 10x mniejsze, tzn jesli licznik będzie pokazywał np.150km/h to obroty będą wynosić 1500obr.min. Do tego do czujnika zastosowałem inny magnes, nie ten, który był z licznikiem, tylko neodymowy, jego zalety to to że trzyma się sam i można zastosować większa odległość od czujnika-u mnie wynosi 2cm a na oryginalnym magnesie przy 5mm licznik już nie działał.
Taki magnes zastosowałem http://allegro.pl/magnes-neodymowy-magn … 31134.html

Ostatnio edytowany przez przemo (2012-01-09 08:05:05)

Offline

 

#22 2012-01-09 08:21:55

karol82
aktywny
Skąd: radom
Zarejestrowany: 2011-12-08
Posty: 72
mieszkam w:
Typ kombajnu:
Typ ciągnika: zt 323; c330

Re: linka obrotomierza fortschritt ZT 323a

no i pięknie wszystko jasne i przejrzyste będę miał licznik kalorii w forszaju zt323 img/smilies/smile


nie wszystko złoto co się świeci

Offline

 

#23 2012-01-09 08:31:09

przemo
doktorat z fortschritta
Skąd: Wielkopolska
Zarejestrowany: 2008-02-27
Posty: 546
mieszkam w:
Typ kombajnu: E 514 MDW
Typ ciągnika:

Re: linka obrotomierza fortschritt ZT 323a

Tylko ten licznik będzie pokazywał tylko do 1990 obr/min.

Offline

 

#24 2012-01-09 12:31:18

Krzysiek
cool
Skąd: Mysligoszcz/Człuchów/pomorskie
Zarejestrowany: 2007-09-02
Posty: 9124
mieszkam w:
Typ kombajnu: fortschritt E 512
Typ ciągnika: fortschritt 323 MF 255

Re: linka obrotomierza fortschritt ZT 323a

KArol
Przerabiałem twój pomysł. jak magnesik przyczepisz do koła zamachowegoto moze bedzie dobrze. ja przyczepiłem do blaszek od pompy wtryskowej ( 4 x wolniej)  to wibracje silnika strasznie fałszowały wynik tylko chwilami pokazywało ok.

Offline

 

#25 2012-01-23 17:43:53

karol82
aktywny
Skąd: radom
Zarejestrowany: 2011-12-08
Posty: 72
mieszkam w:
Typ kombajnu:
Typ ciągnika: zt 323; c330

Re: linka obrotomierza fortschritt ZT 323a

zaranie odpuściłem kupiłem linkę oryginalna ale jakby się okazało ze nie fura to przykleję magnes neodymowy do kola zamachowego... apropo obrotów to chyba więcej niż 1990 na silniku ify nie potrzeba pracowac powinien na 1600-1700 tak mi się wydaje


nie wszystko złoto co się świeci

Offline

 

#26 2012-01-23 20:14:07

Krzysiek
cool
Skąd: Mysligoszcz/Człuchów/pomorskie
Zarejestrowany: 2007-09-02
Posty: 9124
mieszkam w:
Typ kombajnu: fortschritt E 512
Typ ciągnika: fortschritt 323 MF 255

Re: linka obrotomierza fortschritt ZT 323a

standardowy prędkościomież rowerowy
vmax 99.9km/h
średnice koła od 66cm

Nasz silnik robi do 2300 obrotów na minutę  ale przyjmijmy 2000  czyli około 33 obroty na sekundę
rower na kołach 0,6m  x 33 obr/s   x 60s x 60 min 223km/h  czyli jest problem

Więc szukaj czegoś co się nadaje na dużo mniejsze koła

Offline

 

#27 2012-01-23 20:57:57

karol82
aktywny
Skąd: radom
Zarejestrowany: 2011-12-08
Posty: 72
mieszkam w:
Typ kombajnu:
Typ ciągnika: zt 323; c330

Re: linka obrotomierza fortschritt ZT 323a

nie wiem czy miałeś do czynienia z licznikiem rowerowym ale on mierzy tylko częstotliwość sygnału z magnesu a mnożnik ustawiasz przed pierwszym uruchomieniem lub po resecie. ten co podałem na linku ma prędkość maks 199km/h wiec jak na nasze potrzemy wystarczy


nie wszystko złoto co się świeci

Offline

 

#28 2012-01-23 21:03:24

Krzysiek
cool
Skąd: Mysligoszcz/Człuchów/pomorskie
Zarejestrowany: 2007-09-02
Posty: 9124
mieszkam w:
Typ kombajnu: fortschritt E 512
Typ ciągnika: fortschritt 323 MF 255

Re: linka obrotomierza fortschritt ZT 323a

no miałem miałem
A czy 33obr/s to nie częstotliwość? 33Hz
koło dostanie 33 impulsy w sekundę i sobie przeliczy na km/h biorąc pod uwagę to jaką średnicę koła ustawiłeś. Licznik rowerowy niestety nie pokazuje częstotliwości....

Offline

 

#29 2012-01-23 21:07:34

przemo
doktorat z fortschritta
Skąd: Wielkopolska
Zarejestrowany: 2008-02-27
Posty: 546
mieszkam w:
Typ kombajnu: E 514 MDW
Typ ciągnika:

Re: linka obrotomierza fortschritt ZT 323a

Krzysiek jeśli do 2000obr/min to nie ma problemu, opisałem to kilka postów wyżej.

Offline

 

#30 2012-01-23 21:12:58

Krzysiek
cool
Skąd: Mysligoszcz/Człuchów/pomorskie
Zarejestrowany: 2007-09-02
Posty: 9124
mieszkam w:
Typ kombajnu: fortschritt E 512
Typ ciągnika: fortschritt 323 MF 255

Re: linka obrotomierza fortschritt ZT 323a

no tak kłania się czytanie ze zrozumieniem ....
Macie rację wpisywałem średnicę zamiast obwodu ;-)
http://allegro.pl/licznik-rowerowy-wodo … 52060.html

ten nawet mierzy częstotliwość!!

Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2012-01-23 21:15:00)

Offline

 

#31 2012-01-24 11:34:53

Krzysiek
cool
Skąd: Mysligoszcz/Człuchów/pomorskie
Zarejestrowany: 2007-09-02
Posty: 9124
mieszkam w:
Typ kombajnu: fortschritt E 512
Typ ciągnika: fortschritt 323 MF 255

Re: linka obrotomierza fortschritt ZT 323a

Przemek Koniecznie wrzuć  fotki tego patentu.

Offline

 

#32 2012-01-24 12:27:18

przemo
doktorat z fortschritta
Skąd: Wielkopolska
Zarejestrowany: 2008-02-27
Posty: 546
mieszkam w:
Typ kombajnu: E 514 MDW
Typ ciągnika:

Re: linka obrotomierza fortschritt ZT 323a

Offline

 

#33 2018-09-27 20:31:46

operator89
aktywny
Zarejestrowany: 2015-03-30
Posty: 66
mieszkam w: łódzkie
Typ kombajnu:
Typ ciągnika: ZT 323 A

Re: linka obrotomierza fortschritt ZT 323a

Witam. Panowie czy obrotomierz od zt 303 będzie tak samo pokazywał przy zt 323? Chodzi mi o to czy jest taki sam czy nie będzie  zanizal ani zawyzal

Offline

 

#34 2018-09-27 21:13:39

Piotrfire
Administrator
Skąd: dolnośląskie Mietków
Zarejestrowany: 2006-11-12
Posty: 4213
mieszkam w: Proszkowice
Typ kombajnu: E-512
Typ ciągnika: ZT 323A , 303D Mercedes ML 320

Re: linka obrotomierza fortschritt ZT 323a

To samo


Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo