Ogłoszenie

Dział "zrób to sam" oraz "literaturai instrukcje" dostępny jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników tak więc zapraszam do rejestracji

Każdy nowy użytkownik proszony jest o wysłanie do mnie prywatnej wiadomości lub e-maila w celu odblokowania niektórych funkcji m.in. tworzenie nowych wątków!!! pozdro piotrfire :)

#21 2016-08-03 23:22:01

tomek 323
cool
Skąd: warmińsko-mazurskie
Zarejestrowany: 2014-07-16
Posty: 2344
mieszkam w: Borzynowo NEB
Typ kombajnu: brak
Typ ciągnika: Fortschritt ZT 323 VW Golf 3 Audi A6 C5 2.5 v6

Re: Nowa Instalacja Elektryczna

ja we forszu u siebie mam wszystko na tip top zrobione wszystko działa idealnie kiedy potrzeba robiłem w czerwcu ubiegłego roku za białystok jechaęłm do człowieka mu pomagać bo nie radził sobie i cenowo to było 100 za dzień plus koszty dojazdu i odjazdu jechałęm pociagiem więc to był zwrot za bilet teraz mam auto i zadne pociagi w gre nie wchodzą na tip top tak jak chcesz mieć porobione to kabel po kablu układasz na nowo nie wyrywaj kabli na raz jak masz małe doświadczenie w elektryce bo zapomnij ze to ogarniesz najlepiej zacząć od jednego i isc w jednym kierunku i tak zawsze się kołchoz dzieje w pulpicie ale jak kable sobie opiszesz o oznaczysz a nawet będziesz na kartce rusował co w danej chwili kładziesz nie bedzie to takie straszne. mało tasmy izolacyjenej wiecej peszela dobre przewody dobre końcówki wsówki itp. kostki bezpieczniki wszystko ładnie obrabiaj i poradzisz sobie


+ 12  -0
nr tel.669700681
przy dzwonieniu proszę powiedzieć że z forum fortschritt

Offline

 

#22 2016-08-04 21:47:58

TPS
doktorat z fortschritta
Skąd: Mazowieckie
Zarejestrowany: 2012-02-19
Posty: 323
mieszkam w: Sochaczew
Typ kombajnu: narazie nie ma :(
Typ ciągnika: ZT-323 T-25 i 11 koni w stajni

Re: Nowa Instalacja Elektryczna

tomek 323 napisał(a):

ja we forszu u siebie mam wszystko na tip top zrobione wszystko działa idealnie kiedy potrzeba robiłem w czerwcu ubiegłego roku za białystok jechaęłm do człowieka mu pomagać bo nie radził sobie i cenowo to było 100 za dzień plus koszty dojazdu i odjazdu jechałęm pociagiem więc to był zwrot za bilet teraz mam auto i zadne pociagi w gre nie wchodzą na tip top tak jak chcesz mieć porobione to kabel po kablu układasz na nowo nie wyrywaj kabli na raz jak masz małe doświadczenie w elektryce bo zapomnij ze to ogarniesz najlepiej zacząć od jednego i isc w jednym kierunku i tak zawsze się kołchoz dzieje w pulpicie ale jak kable sobie opiszesz o oznaczysz a nawet będziesz na kartce rusował co w danej chwili kładziesz nie bedzie to takie straszne. mało tasmy izolacyjenej wiecej peszela dobre przewody dobre końcówki wsówki itp. kostki bezpieczniki wszystko ładnie obrabiaj i poradzisz sobie

wszystko ładnie pięknie sie pisze ale mnie nie namówisz, o elektryce to mam pojęcie znikome .  nie chce sie za to brac bo i nerwy juz nie te .

Offline

 

#23 2016-08-05 00:11:07

tomek 323
cool
Skąd: warmińsko-mazurskie
Zarejestrowany: 2014-07-16
Posty: 2344
mieszkam w: Borzynowo NEB
Typ kombajnu: brak
Typ ciągnika: Fortschritt ZT 323 VW Golf 3 Audi A6 C5 2.5 v6

Re: Nowa Instalacja Elektryczna

TPS napisał(a):

tomek 323 napisał(a):

ja we forszu u siebie mam wszystko na tip top zrobione wszystko działa idealnie kiedy potrzeba robiłem w czerwcu ubiegłego roku za białystok jechaęłm do człowieka mu pomagać bo nie radził sobie i cenowo to było 100 za dzień plus koszty dojazdu i odjazdu jechałęm pociagiem więc to był zwrot za bilet teraz mam auto i zadne pociagi w gre nie wchodzą na tip top tak jak chcesz mieć porobione to kabel po kablu układasz na nowo nie wyrywaj kabli na raz jak masz małe doświadczenie w elektryce bo zapomnij ze to ogarniesz najlepiej zacząć od jednego i isc w jednym kierunku i tak zawsze się kołchoz dzieje w pulpicie ale jak kable sobie opiszesz o oznaczysz a nawet będziesz na kartce rusował co w danej chwili kładziesz nie bedzie to takie straszne. mało tasmy izolacyjenej wiecej peszela dobre przewody dobre końcówki wsówki itp. kostki bezpieczniki wszystko ładnie obrabiaj i poradzisz sobie

wszystko ładnie pięknie sie pisze ale mnie nie namówisz, o elektryce to mam pojęcie znikome .  nie chce sie za to brac bo i nerwy juz nie te .

nie mówię ze musisz sie akurat ty brac za to ale poszukaj w okolicy dobrego elektryka ale najlepiej bądź przy robocie

Ostatnio edytowany przez tomek 323 (2016-08-05 00:12:09)


+ 12  -0
nr tel.669700681
przy dzwonieniu proszę powiedzieć że z forum fortschritt

Offline

 

#24 2017-02-17 20:29:13

jano323
doktorat z fortschritta
Zarejestrowany: 2011-01-16
Posty: 715
mieszkam w: gm świdnica
Typ kombajnu: e 514
Typ ciągnika: zetor 5211 323-6ct107 liaz st 180 ZT303

Re: Nowa Instalacja Elektryczna

Panowie mam pytanie czy w 303 ze starszą deską rozdzielczą była druga kontrolka migacza (podpięta przyczepa), o awaryjnych nie wspomnę i czy stop jest po zapłonie czy tylko po włączeniu głównego włącznika.

Offline

 

#25 2018-06-09 22:41:00

Kamil2610
doktorat z fortschritta
Skąd: Chełm woj. Lubelskie
Zarejestrowany: 2009-02-11
Posty: 905
mieszkam w: Rakołupy
Typ kombajnu: Fortschritt E512
Typ ciągnika: Zt 323

Re: Nowa Instalacja Elektryczna

Oto Moja Instalacja


https://naforum.zapodaj.net/thumbs/2c089ad3e8fb.jpg


GG 16238418

Offline

 

#26 2018-06-10 05:49:24

gelek79
doktorat z fortschritta
Zarejestrowany: 2013-08-25
Posty: 916
mieszkam w: Dwa kroki od Lublina
Typ kombajnu: Bizon ZO 56
Typ ciągnika: 2 x ZT 323A,ZT 300 pojechał do Radomia

Re: Nowa Instalacja Elektryczna

Fachowa robota powiedz lepiej jak tam motorek cyka img/smilies/smile


W końcu się udało...............
Rolnik hobbbysta ( zmieniam hobby na wino kobiety i śpiew)
691763716
Specjalista od "burz" img/smilies/smile

Offline

 

#27 2018-06-10 08:06:21

Laszek
cool
Zarejestrowany: 2012-04-01
Posty: 6617
mieszkam w: Śmiłowo, Piła WLKP
Typ kombajnu: E516B na części, E514, Claas 114CS
Typ ciągnika: zt 303, Belarus 1025, C360, C 355, C328

Re: Nowa Instalacja Elektryczna

Padał sprzęgła od autosana? Instalacja widać ładna robota.


E 516 na części
Telefon 695 076 269

Offline

 

#28 2018-06-10 09:39:26

Kamil2610
doktorat z fortschritta
Skąd: Chełm woj. Lubelskie
Zarejestrowany: 2009-02-11
Posty: 905
mieszkam w: Rakołupy
Typ kombajnu: Fortschritt E512
Typ ciągnika: Zt 323

Re: Nowa Instalacja Elektryczna

gelek79 napisał(a):

Fachowa robota powiedz lepiej jak tam motorek cyka img/smilies/smile

gelek79 Motorek Mruczy aż miło sie słucha .

Laszek Tak pedał sprzęgła i hamulca pochodzi od autosana .


GG 16238418

Offline

 

#29 2018-06-10 10:29:04

gelek79
doktorat z fortschritta
Zarejestrowany: 2013-08-25
Posty: 916
mieszkam w: Dwa kroki od Lublina
Typ kombajnu: Bizon ZO 56
Typ ciągnika: 2 x ZT 323A,ZT 300 pojechał do Radomia

Re: Nowa Instalacja Elektryczna

6 garów to co innego, ostatnio był taki kolega nie mający doczynienia z rolnictwem i zapaliłem  tego z silnikiem ify a potem 6ct107

to zapytał mnie czy ten ifoski to na wykończeniu jest że tak klamocze, śmiać sie zacząłem


W końcu się udało...............
Rolnik hobbbysta ( zmieniam hobby na wino kobiety i śpiew)
691763716
Specjalista od "burz" img/smilies/smile

Offline

 

#30 2018-11-16 20:02:34

Patryk3802
doktorat z fortschritta
Skąd: DWL/dolnośląskie
Zarejestrowany: 2016-03-28
Posty: 301
mieszkam w: gm.Wińsko
Typ kombajnu: Bizonzo56 super
Typ ciągnika: Ursus C360 3P ZT323A

Re: Nowa Instalacja Elektryczna

Jest ktos chętny podjąć sie zrobienia  nowej instalacji w 323? koniecznie u mnie trzeba zrobić:( Poprzednik tak napier...dolił ze głowa mała. A ja do tego zdrowia nie mam...

Offline

 

#31 2018-11-16 22:30:57

Komodor
udzielający się
Skąd: Prawików
Zarejestrowany: 2015-12-04
Posty: 44
mieszkam w:
Typ kombajnu: Z056
Typ ciągnika: ZT 323 /x2, MF595, C-360, KTO-161

Re: Nowa Instalacja Elektryczna

W sumie te same rejony, ale już po swoim straciłem nerwy do tych kabelków img/smilies/1087img/smilies/1087 Ale trochę cierpliwości i idzie samemu do tego dojść. Wiem po sobie, bo też mam mocno namotane, i to w obu.


https://sites.google.com/site/fortschrittinfo/

Przyjmę rysunki do rekonstrukcji np. schematy, teksty, instrukcje itp. Pisać PW lub mail
sebastian.hojka@outlook.com

Offline

 

#32 2018-11-16 23:01:22

tomek 323
cool
Skąd: warmińsko-mazurskie
Zarejestrowany: 2014-07-16
Posty: 2344
mieszkam w: Borzynowo NEB
Typ kombajnu: brak
Typ ciągnika: Fortschritt ZT 323 VW Golf 3 Audi A6 C5 2.5 v6

Re: Nowa Instalacja Elektryczna

ja bym to ogarnął z resztą chyba już o tym rozmawialiśmy kiedyś ale jednak odległość spora


+ 12  -0
nr tel.669700681
przy dzwonieniu proszę powiedzieć że z forum fortschritt

Offline

 

#33 2018-11-17 13:52:42

forszaj303 marek
doktorat z fortschritta
Skąd: zach pom ZKO . gmina polanów
Zarejestrowany: 2014-06-22
Posty: 933
mieszkam w: Wielin
Typ kombajnu: E514 bizon z050
Typ ciągnika: zt323 zt303 mtz 82 ursus 902 c360 c3603p,c355

Re: Nowa Instalacja Elektryczna

Doprowadzanie starej pomotałej zaśniedziałej instalacji według mnie jest dużo gorsze, z nową to schemat w dłoń i nie jest źle,tylko trzeba to sobie rozpracować,żeby szło po kolei i sie nie plątało.
Tam to chyba najwięcej plątania jest przy światłach awaryjnych,bo tego nie ma na schemacie i w praktycznie każdym ciągniku jest to inaczej zrobione.


O FORTSCHRITTA TRZEBA DBAĆ,TO NIE ŻADNA CHIŃSKA BLAĆ,BO TO DO DZIŚ JEST SPRZĘT FEST I DLATEGO JEST THE BEST!!! img/smilies/big_smile Gdy ci smutno,gdy ci źle,idź do kuchnii,nażryj się...   
+7/-0

Offline

 

#34 2018-11-17 16:44:10

szs
bardzo aktywny
Zarejestrowany: 2017-05-22
Posty: 135
mieszkam w: Bory Tucholskie
Typ kombajnu:
Typ ciągnika: ZT 323 A
Typ ciągnika: ZT 323 A

Re: Nowa Instalacja Elektryczna

tomek 323 napisał(a):

ja bym to ogarnął z resztą chyba już o tym rozmawialiśmy kiedyś ale jednak odległość spora

Zakładaj firmę remontową okablowania forszaja, klientów nie braknie. Sam ustawilbym się w kolejce 😉


Kompletny noob w temacie Fortschitt

Offline

 

#35 2018-11-17 17:58:58

Patryk3802
doktorat z fortschritta
Skąd: DWL/dolnośląskie
Zarejestrowany: 2016-03-28
Posty: 301
mieszkam w: gm.Wińsko
Typ kombajnu: Bizonzo56 super
Typ ciągnika: Ursus C360 3P ZT323A

Re: Nowa Instalacja Elektryczna

Komodor napisał(a):

W sumie te same rejony, ale już po swoim straciłem nerwy do tych kabelków img/smilies/1087img/smilies/1087 Ale trochę cierpliwości i idzie samemu do tego dojść. Wiem po sobie, bo też mam mocno namotane, i to w obu.

To kolego jesteś z Prawikowa koło Brzegu dolnego-Lubiąża -Wołowa? Jeśli tak to pozdrawiam z okolic Wińska-Rudawy;) Co do Instalacji.... Ja to jestem Za wymiana na nową... Ale żeby mozna było kupić taką jak do 60tki to by moze samemu sie postarał... Ale nie! Wolę komuś zapłacić niestety zbyt nerwowy jestem jeśli chodzi o instalacje... Poza tym czas... to jest u mnie coś co ciężko kupić ....

Offline

 

#36 2018-11-17 18:19:41

Komodor
udzielający się
Skąd: Prawików
Zarejestrowany: 2015-12-04
Posty: 44
mieszkam w:
Typ kombajnu: Z056
Typ ciągnika: ZT 323 /x2, MF595, C-360, KTO-161

Re: Nowa Instalacja Elektryczna

Tak kolego, jestem właśnie z tych okolic. img/smilies/smile Kupno nowej instalacji do fortschritta jest praktycznie nie możliwe (no może gdzieś w Niemczech coś idzie kupić, chociaż też wątpię). Robienie samemu całej instalacji, wymiana każdego kabelka to też dużo zabawy. Trzeba wziąć schemat i dokładnie popatrzeć co jest, czego nie ma, co jest popalone itp. Instalacja w forszu wcale nie jest taka straszna. Osobiście wymieniał bym tylko instalacje w desce rozdzielczej, kable zasilające halogeny itp. A tak to tylko nowe konektory, złącza. Solidnie poczyścić, ładnie poukładać w peszlach i git img/smilies/smile Zawsze możesz zawołać elektryka, ale niektórzy to sobie liczą...
Pozdrawiam img/smilies/smile

Ostatnio edytowany przez Komodor (2018-11-17 18:20:07)


https://sites.google.com/site/fortschrittinfo/

Przyjmę rysunki do rekonstrukcji np. schematy, teksty, instrukcje itp. Pisać PW lub mail
sebastian.hojka@outlook.com

Offline

 

#37 2018-11-17 18:50:22

koseś
cool
Zarejestrowany: 2008-01-20
Posty: 6073
mieszkam w:
Typ kombajnu:
Typ ciągnika:

Re: Nowa Instalacja Elektryczna

Ja bym tą pjeczyne wyciął i dał jeden gruby jak ręka przewód 😀

Offline

 

#38 2018-11-17 19:38:03

Patryk3802
doktorat z fortschritta
Skąd: DWL/dolnośląskie
Zarejestrowany: 2016-03-28
Posty: 301
mieszkam w: gm.Wińsko
Typ kombajnu: Bizonzo56 super
Typ ciągnika: Ursus C360 3P ZT323A

Re: Nowa Instalacja Elektryczna

U mnie to prawie nic nie ma... w halogeny swiatła z przodu z tyłu tylko ledy mam działaja. wycieraczki kontrolka oleju ladowania, i działa chodź juz tez zaczyna szwankować załączanie napędu od tyle co u mnie działa, aha i kierunki czasem działaja jak chcą

Offline

 

#39 2018-11-17 19:51:48

Komodor
udzielający się
Skąd: Prawików
Zarejestrowany: 2015-12-04
Posty: 44
mieszkam w:
Typ kombajnu: Z056
Typ ciągnika: ZT 323 /x2, MF595, C-360, KTO-161

Re: Nowa Instalacja Elektryczna

To jak na forsza to już dużo działa img/smilies/big_smile W moim to tylko kontrolka ładowania działała i tyle. Zacznij od gruntownego czyszczenia wszystkich styków, wsuwek, spinek i innych dupereli. U mnie po tym już się dużo pokazało. Konektory przepsikaj jakimś środkiem (ja używam Kontakt S i Kontakt U na koniec). Konektory lekko podoginaj żeby ciasno wchodziły. Jak przeczyścisz wszystkie złącza to dużo rzeczy odżyje.


https://sites.google.com/site/fortschrittinfo/

Przyjmę rysunki do rekonstrukcji np. schematy, teksty, instrukcje itp. Pisać PW lub mail
sebastian.hojka@outlook.com

Offline

 

#40 2018-11-17 20:21:17

Patryk3802
doktorat z fortschritta
Skąd: DWL/dolnośląskie
Zarejestrowany: 2016-03-28
Posty: 301
mieszkam w: gm.Wińsko
Typ kombajnu: Bizonzo56 super
Typ ciągnika: Ursus C360 3P ZT323A

Re: Nowa Instalacja Elektryczna

Jednak nie dlamnie zabawa przy kimś moze jeszcze poprostu brakuje czasu:( Jeszcze u mnie forsz ma około 20ha do zaorania. I Pech chciał dziś mi pękł "pręt" od cylinderka sprzęgła.

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo