Ogłoszenie

Dział "zrób to sam" oraz "literaturai instrukcje" dostępny jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników tak więc zapraszam do rejestracji

Każdy nowy użytkownik proszony jest o wysłanie do mnie prywatnej wiadomości lub e-maila w celu odblokowania niektórych funkcji m.in. tworzenie nowych wątków!!! pozdro piotrfire :)

#1 2008-03-30 22:24:45

misiek
doktorat z fortschritta
Zarejestrowany: 2007-07-28
Posty: 899
Typ kombajnu: kiedyś E-512, teraz sąsiad
Typ ciągnika: c-335(w. eksportowa), białoruś JUMZ,ZT 323A

czujnik poziomu paliwa

Gdzie taki znajduje się w forszaju 323 i jak go podłączyć ? Mile widziane zdjęcia img/smilies/smile

Offline

 

#2 2008-03-30 22:34:48

wojtas
Moderator
Skąd: dolnośląskie Bartoszówek
Zarejestrowany: 2007-09-08
Posty: 9371
mieszkam w: Domu
Typ kombajnu: Claas dominator 98sl
Typ ciągnika: , ,C-330, CASE MX110

Re: czujnik poziomu paliwa

ten czujnik sie znajduje w zbiorniku paliwa img/smilies/big_smile  musisz odkrecic czesc górna maski  chyba na 6 sróbek 6 na10 klucz  sciagasz ta czesc maski i bedziesz go widział img/smilies/big_smile a podlaczyc to  niewiem bo mi niedziała chyba własnie ten czujnik mam palniety img/smilies/sad


Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... img/smilies/smile

Offline

 

#3 2008-03-30 23:39:17

karlos
cool
Zarejestrowany: 2006-11-28
Posty: 1327
Typ kombajnu: kosa lub sasiad
Typ ciągnika: fortschritt 323a

Re: czujnik poziomu paliwa

do czujnika dochodzą dwa przewody jeden to prąd od wskażnika a drugi to masa u mnie z konstrukcji maski ale u mnie też nie działa w środku się popsuło drucik jest przerwany raz to naprawiłem podziałało może z tydzień i padło muszę nowy kupić ale to tak przy okazji się zrobi


[you] nie zaśmiecaj forum zanim napiszesz pomyśl[you]

Offline

 

#4 2008-04-05 07:04:51

maxi900
doktorat z fortschritta
Skąd: Lidzbark Warmiński
Zarejestrowany: 2007-12-17
Posty: 688
mieszkam w:
Typ kombajnu: NH 1540
Typ ciągnika: ZT 323 87',MTZ '86, C-330

Re: czujnik poziomu paliwa

Ja kupiłem od osiemdziesiątki na 12V. Ma 3 styki. Masa, lampka rezerwy i wskaźnik. Co ciekawe myślałem że musze go pod instalacje 12V podłączyć.
Podłączyłem wskaźnik i pod 12V i pod 24V i wskazania były takie same img/smilies/smile Dopiero wtedy przypomniałem sobie że wskaźnik mierzy rezystancję a ona nie zmienia się niezależnie od napięcia przyłożonego img/smilies/1087 . Dodatkowo podłączyłem lampkę i mam teraz też kontrolkę rezerwy.

Z tym czujnikiem są tylko dwa ale:
po pierwsze trzeba go przedłużyć (musiałem uciąć pręt w połowie, użyć starej rurki od anteny samochodowej i przedłużyć go nieco. Poza tym trzeba troche popróbować z wygięciem drutu aby pokazywał dokładnie dolne stany a nie górne(troche zabawy ale nic trudnego).
Po drugie otwory dokładnie nie pasują więc trzeba czymś rozwiercić (ja je wytapiałem precyzjnie lutownicą) no i podłożyć pod spód z wyciętej opony uszczelnienie żeby nie wychlapywało tam gdzie jest nie wkręcona śruba.....

Jak narazie chodzi i wskazuje stan mniej więcej od 20 do 80 litrów wskaźnikiem... kontrolka zaczyna migać przy ok 30 litrach.

Ostatnio edytowany przez maxi900 (2008-04-05 07:05:42)

Offline

 

#5 2008-04-05 23:40:40

sławek 42
Moderator
Skąd: łódzkie
Zarejestrowany: 2007-11-21
Posty: 2943
Typ kombajnu:
Typ ciągnika: 323

Re: czujnik poziomu paliwa

Ja kupiłem "orginał". Drut dziesięć centymetrów za krótki. Rezerwę pokazuje od 80 l. Kto zgadnie, gdzie go kupiłem ? Podpowiadam - nie pokazując palcem, gość ma ksywę na literę P.

Offline

 

#6 2008-04-06 09:37:07

wojtas
Moderator
Skąd: dolnośląskie Bartoszówek
Zarejestrowany: 2007-09-08
Posty: 9371
mieszkam w: Domu
Typ kombajnu: Claas dominator 98sl
Typ ciągnika: , ,C-330, CASE MX110

Re: czujnik poziomu paliwa

powiedzmy  pantera img/smilies/big_smile eheh a ile dałes za ten czujnik bo mi tez umarł


Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... img/smilies/smile

Offline

 

#7 2008-04-06 10:20:03

sławek 42
Moderator
Skąd: łódzkie
Zarejestrowany: 2007-11-21
Posty: 2943
Typ kombajnu:
Typ ciągnika: 323

Re: czujnik poziomu paliwa

Niestety nie pamiętam. Wiem że nie był drogi, bo na cenę nie kląłem. I co z tego, że czujnik działa jak i tak muszę wozić listewkę ? Ma to i dobre strony. Jest czym od wilków się opędzić ! Jest na czym kapotę powiesić podczas intymnej czynności jaką jest np. sr...e. Chociaż ta akurat sytuacja jest bardzo stresująca, bo wtedy nie ma się czym od wilków opędzać.
Wojtas, daj sobie spokój z tym czujnikiem. Lepszym rozwiązaniem i zdecydowanie tańszym są dwie listewki, dłuższa na kapotę. A jaki komfort ?!

Offline

 

#8 2008-04-06 13:42:30

wojtas
Moderator
Skąd: dolnośląskie Bartoszówek
Zarejestrowany: 2007-09-08
Posty: 9371
mieszkam w: Domu
Typ kombajnu: Claas dominator 98sl
Typ ciągnika: , ,C-330, CASE MX110

Re: czujnik poziomu paliwa

dobre img/smilies/big_smile hehe  nio ja taka listewkke  to akurat sostuje taki przyzad chodz u mnie wilków niema:D


Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... img/smilies/smile

Offline

 

#9 2017-03-25 20:59:46

forszaj303 marek
doktorat z fortschritta
Skąd: zach pom ZKO . gmina polanów
Zarejestrowany: 2014-06-22
Posty: 868
mieszkam w: Wielin
Typ kombajnu: E514 bizon z050
Typ ciągnika: zt323 zt303 mtz 82 ursus 902 c360 c3603p,c355

Re: czujnik poziomu paliwa

przewijał ktoś już uzwojenie w tym czujniku? bo mi właśnie potargało ten drucik,ale nie wiem czy jak nawine nowy to bedzie dobrze pokazywać


O FORTSCHRITTA TRZEBA DBAĆ,TO NIE ŻADNA CHIŃSKA BLAĆ,BO TO DO DZIŚ JEST SPRZĘT FEST I DLATEGO JEST THE BEST!!! img/smilies/big_smile Gdy ci smutno,gdy ci źle,idź do kuchnii,nażryj się...
+7/-0

Offline

 

#10 2017-08-15 19:27:57

Komodor
udzielający się
Skąd: Prawików
Zarejestrowany: 2015-12-04
Posty: 29
mieszkam w:
Typ kombajnu: Z056
Typ ciągnika: ZT 323 /x2, MF595, C-360, KTO-161

Re: czujnik poziomu paliwa

Trzeba by było zmierzyć: długość całkowitą drutu, ilość zwojów, pole przekroju drutu, rezystancję drutu. Rezystancję trzeba wyliczyć bo jest ona podawana w najczęściej w Ω/M. Czyli zmierzyć np. na odcinku 5cm i pomnożyć razy 20. Wtedy kupić drut o takich parametrach i nawinąć. Będę próbował reanimować taki czujnik to napiszę w dziale zrób to sam.


https://sites.google.com/site/fortschrittinfo/

Przyjmę rysunki do rekonstrukcji np. schematy, teksty, instrukcje itp. Pisać PW lub mail
sebastian.hojka@outlook.com

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo