Ogłoszenie

Dział "zrób to sam" oraz "literaturai instrukcje" dostępny jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników tak więc zapraszam do rejestracji

Każdy nowy użytkownik proszony jest o wysłanie do mnie prywatnej wiadomości lub e-maila w celu odblokowania niektórych funkcji m.in. tworzenie nowych wątków!!! pozdro piotrfire :)

#121 2017-05-29 14:01:27

Krzysiek
cool
Skąd: Mysligoszcz/Człuchów/pomorskie
Zarejestrowany: 2007-09-02
Posty: 8589
mieszkam w:
Typ kombajnu: fortschritt E 512
Typ ciągnika: fortschritt 323 MF 255

Re: Gorczyca na ziarno.

Nie chcę rozkręcać dyskusji na temat szkodliwość słodyszka. Prysnołem w sobotę zaiennikiem mospilana a ten sobie łazi nie ma jakiejś plagi ale jest widoczny. Środek g wart czy czy robale muszą się nażreć by zdechnąć?

A i jeszcze jedna rzecz.
W ty roku mam ją na kawałkach które kończą się gliną i widzę że gorczyca nie np owies. Tu trzeba porządnie ruszyć ziemię przed siewnikiem. Warunki były doś dobre nie siałem w błoto bo mój AUŚ nie ogarnia mokrej gliny a  wygląda to tak że na cięższej ziemi gorczyca umiera w miejscach gdzie przejechało koło ciągnika a na glinie na całej szerokości.
Na marginesie według nie to też zasługa uprawy płużnej, ziemia się zaskorupia ...

Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2017-05-29 14:06:17)

Offline

 

#122 2017-05-29 22:04:42

androl
cool
Zarejestrowany: 2013-01-19
Posty: 4829
mieszkam w: powiat ciechanowski
Typ kombajnu: Bizon ZO56 6ct107
Typ ciągnika: ZT323 6ct107,ZT303,MTZ82,Ostrówek transformers,Lamborghini R854

Re: Gorczyca na ziarno.

Ja rzepaku ostatecznie na słodyszka nie pryskałem, chyba dobrze zapylał img/smilies/wink bo ładnie rzepak powiązał. Gorczycy też może pomoże, zamiast zaszkodzić.

Offline

 

#123 2017-05-30 22:01:05

Krzysiek
cool
Skąd: Mysligoszcz/Człuchów/pomorskie
Zarejestrowany: 2007-09-02
Posty: 8589
mieszkam w:
Typ kombajnu: fortschritt E 512
Typ ciągnika: fortschritt 323 MF 255

Re: Gorczyca na ziarno.

Łazi dalej.
Jest mi w pas i wyższa. dziś trochę popadało i co bardziej wiotkie się pochyliły. Jest sporo takich grubych jak kciuk i im nic nie jest.  Widzę że 8kg to za dużo. rośliny konkurują miedzy sobą i gonią w górę. NA przyszły rok jak bym siał to max 6kg.
Pryskałem tebukonazolem na skrócenie. Niby jest zarejestrowany i powiem efektu przy 0,7l (250g) nie widać. Za to tam gdzie się nałożyło  jest połowę niższa. Ale to nie wszystko bo po deszczu zrobiła się 4x niższa bo padła na glebę! 
No martwię się czy mi to ustoi jak padnie to będzie tylko gnój....   Wypuszcza nowe kwiaty nad każdego liścia...

Offline

 

#124 2017-05-31 07:21:21

Fujitsu97
doktorat z fortschritta
Zarejestrowany: 2008-02-24
Posty: 553
mieszkam w: Świętokrzyskie
Typ kombajnu: Fortschritt E514 Siewnik Nordstein CLP300,pług PHX, talerzówka BDT
Typ ciągnika: C360, MF 2685

Re: Gorczyca na ziarno.

U ciebie mowisz w pas jest ... A u mnie ledwie 30cm siana w pierwszej polowie marca na 4 klasie

Offline

 

#125 2017-05-31 13:11:35

Krzysiek
cool
Skąd: Mysligoszcz/Człuchów/pomorskie
Zarejestrowany: 2007-09-02
Posty: 8589
mieszkam w:
Typ kombajnu: fortschritt E 512
Typ ciągnika: fortschritt 323 MF 255

Re: Gorczyca na ziarno.

Moja siana 28 marca

Offline

 

#126 2017-06-04 18:36:18

Krzysiek
cool
Skąd: Mysligoszcz/Człuchów/pomorskie
Zarejestrowany: 2007-09-02
Posty: 8589
mieszkam w:
Typ kombajnu: fortschritt E 512
Typ ciągnika: fortschritt 323 MF 255

Re: Gorczyca na ziarno.

Rośnie jak na drożdżach 1,3-1,5m
Na trzeci zdjęciu ładnie widać jak popuszczała boczne pędy...
https://images81.fotosik.pl/614/0a164c758bb2a518med.jpg

https://images84.fotosik.pl/613/360db8412a71021dmed.jpg

https://images83.fotosik.pl/613/25295ad2fd2b4869med.jpg

https://images84.fotosik.pl/613/f8acb0e7d44bdb24med.jpg

Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2017-06-04 18:37:36)

Offline

 

#127 2017-06-04 20:14:19

scoda19
cool
Skąd:
Zarejestrowany: 2010-03-04
Posty: 2686
mieszkam w:
Typ kombajnu:
Typ ciągnika:

Re: Gorczyca na ziarno.

Daje radę chyba wcześnie siana.Pytanie kto ma na sprzedaż gorczycę.

Offline

 

#128 2017-06-04 20:33:34

Krzysiek
cool
Skąd: Mysligoszcz/Człuchów/pomorskie
Zarejestrowany: 2007-09-02
Posty: 8589
mieszkam w:
Typ kombajnu: fortschritt E 512
Typ ciągnika: fortschritt 323 MF 255

Re: Gorczyca na ziarno.

ile chcesz? parę worków jeszcze stoi

Offline

 

#129 2017-06-04 20:53:05

scoda19
cool
Skąd:
Zarejestrowany: 2010-03-04
Posty: 2686
mieszkam w:
Typ kombajnu:
Typ ciągnika:

Re: Gorczyca na ziarno.

700 kg.

Offline

 

#130 2017-06-04 20:58:42

Krzysiek
cool
Skąd: Mysligoszcz/Człuchów/pomorskie
Zarejestrowany: 2007-09-02
Posty: 8589
mieszkam w:
Typ kombajnu: fortschritt E 512
Typ ciągnika: fortschritt 323 MF 255

Offline

 

#131 2017-06-04 22:52:58

scoda19
cool
Skąd:
Zarejestrowany: 2010-03-04
Posty: 2686
mieszkam w:
Typ kombajnu:
Typ ciągnika:

Re: Gorczyca na ziarno.

Na kiedy planujesz żniwa.PO ile teraz u ciebie jest gorczyca?

Offline

 

#132 2017-06-05 08:22:45

Krzysiek
cool
Skąd: Mysligoszcz/Człuchów/pomorskie
Zarejestrowany: 2007-09-02
Posty: 8589
mieszkam w:
Typ kombajnu: fortschritt E 512
Typ ciągnika: fortschritt 323 MF 255

Re: Gorczyca na ziarno.

2,5
A żniwa jak dojrzeje.... W ubiegły roku szła razem z owsem.

Offline

 

#133 2017-11-27 21:10:15

Krzysiek
cool
Skąd: Mysligoszcz/Człuchów/pomorskie
Zarejestrowany: 2007-09-02
Posty: 8589
mieszkam w:
Typ kombajnu: fortschritt E 512
Typ ciągnika: fortschritt 323 MF 255

Re: Gorczyca na ziarno.

Gorczyca oczyszczona przeważona wyszło 1t z ha.
To całkiem nieźle biorąc pod uwagę ile obleciało, ile zgiło, ile było wyłamanej i zaschła o 2 tyg za wcześnie. Klient przyjeżdża zabiera wszystko. No i zachęca na przyszły rok po 3zł kg.
Chyba się skuszę jak w tym roku 7ha.

Offline

 

#134 2018-01-24 18:00:16

Krzysiek
cool
Skąd: Mysligoszcz/Człuchów/pomorskie
Zarejestrowany: 2007-09-02
Posty: 8589
mieszkam w:
Typ kombajnu: fortschritt E 512
Typ ciągnika: fortschritt 323 MF 255

Re: Gorczyca na ziarno.

Słuchajcie w ubiegłym roku miałem gorczyce na kawałkach które miejscami są mocno gliniaste
No i w tych miejscach była kiepściutka.  Wyglądało to tak jakby ją zabetonowało. W zaleceniach piszą że gorczyca takie ziemie lubi. Coś zrobiłem nie tak?
http://www.hbp.pl/gorczyca-bia322a.html

Offline

 

#135 2018-01-24 22:28:20

androl
cool
Zarejestrowany: 2013-01-19
Posty: 4829
mieszkam w: powiat ciechanowski
Typ kombajnu: Bizon ZO56 6ct107
Typ ciągnika: ZT323 6ct107,ZT303,MTZ82,Ostrówek transformers,Lamborghini R854

Re: Gorczyca na ziarno.

Może nadmiar wody tak jak u mnie, rzepak na łatach gliny najsłabszy był.

Offline

 

#136 2018-03-01 16:01:09

Krzysiek
cool
Skąd: Mysligoszcz/Człuchów/pomorskie
Zarejestrowany: 2007-09-02
Posty: 8589
mieszkam w:
Typ kombajnu: fortschritt E 512
Typ ciągnika: fortschritt 323 MF 255

Re: Gorczyca na ziarno.

Człowiek całe życie się uczy i umiera głupi...
Jako że w tym roku mam zakontraktowane 7ha gorczycy człowiek się dokształca by zarobić i się nie narobić. Kto wie jak się okaże że pszenica wypadła może jeszcze zwiększę pow.
Literatury polskiej o tej roślinie jest nie wiele i treści się powtarzają.  Troszkę lizłem angielskiego trochę pomaga tłumacz gogle i znalazłem takie nowiny z Pakistanu
Tam gorczyca jest jedną z roślin oleistych uprawianych dla oleju ( Ja też już sprzedawałem do tłoczni)  I tam ktoś wpadł na pomysł by posiać gorczycę w rzędach oddalonych od siebie o 20cm a w rzędzie od 5-25cm co 2,5cm.  Szczegółowe wyniki na stronie a w skrócie to wychodzi że najlepiej im wyszła siana co 7,5-15cm czyli 33 -66 rośliny ma m2! W naszych zaleceniach 120-150szt/m2.  Prawdopodobnie będę siał pasowo co 27cm i gęstości 7,5cm.
Siewnik punktowy pewnie by już dziś zaczynał wyglądać ale zimno mnie przegoniło. Zrobiłem tylko rolkę wysiewającą na 8 rzędów pozbierałem materiał zrobiłem test wentylatora. Zobaczymy czy zdążę... Jak nie to nie wiem...
https://www.researchgate.net/publicatio … conditions

Offline

 

#137 2018-03-01 19:06:05

Grzegorz89
cool
Zarejestrowany: 2010-10-02
Posty: 7761
mieszkam w: Wysokie k.Krasnegostawu
Typ kombajnu: e-512 ,e-512 na części, Claas Dominator105
Typ ciągnika: zt 323A mtz55 c360p zt303 belarus jumz.

Re: Gorczyca na ziarno.

Krzysiek już Ci mówiłem, że to trzeba siać koło 10kg na hektar. Miałem to kilka razy, ale jednak nigdy nie udało mi się sporo ponad tonę ukosić. Wyglądały bardzo dobrze, ale sypały zawsze podobnie...

Offline

 

#138 2018-03-01 19:08:57

Pietia
cool
Skąd: Wielkopolska okolice Rawicza
Zarejestrowany: 2006-12-11
Posty: 2679
mieszkam w: Okolice Rawicza
Typ kombajnu: FORTSCHRITT
Typ ciągnika: Watacha rosjanów, ZT 303 pojechal w Bieszczady

Re: Gorczyca na ziarno.

Grzegorz89 napisał(a):

Krzysiek już Ci mówiłem, że to trzeba siać koło 10kg na hektar. Miałem to kilka razy, ale jednak nigdy nie udało mi się sporo ponad tonę ukosić. Wyglądały bardzo dobrze, ale sypały zawsze podobnie...

Grzesiek ma rację wyglądała ładnie a sypało kiesko

Offline

 

#139 2018-03-01 19:23:49

koseś
cool
Zarejestrowany: 2008-01-20
Posty: 5575
mieszkam w:
Typ kombajnu:
Typ ciągnika:

Re: Gorczyca na ziarno.

Krzysiek ciapatego cytujesz img/smilies/smile ?

Offline

 

#140 2018-03-01 20:06:02

Krzysiek
cool
Skąd: Mysligoszcz/Człuchów/pomorskie
Zarejestrowany: 2007-09-02
Posty: 8589
mieszkam w:
Typ kombajnu: fortschritt E 512
Typ ciągnika: fortschritt 323 MF 255

Re: Gorczyca na ziarno.

yyyy ja chciałem użyć tego słowa w wątku ..... ale myślę sobie że nie będę taki.
Grzegorz piszesz max 10 kg. Ja też twierdzę że 10 to dużo ale oni twierdzą że w zależności od MTN  ( 6-10g) to może być 3-6kg gdzie 6 kg jest mało realne bo przeciętnie gorczyca ma 6g.  Jak poskładam maszynę to na pewno część zasieje według ich zaleceń.  Jak ukoszę ponad tonę będę zadowolony.

Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2018-03-01 20:12:30)

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo