Ogłoszenie

Dział "zrób to sam" oraz "literaturai instrukcje" dostępny jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników tak więc zapraszam do rejestracji

Każdy nowy użytkownik proszony jest o wysłanie do mnie prywatnej wiadomości lub e-maila w celu odblokowania niektórych funkcji m.in. tworzenie nowych wątków!!! pozdro piotrfire :)

#1 2009-12-17 10:27:37

tomek1974
cool
Skąd: Wielkopolska
Zarejestrowany: 2008-08-03
Posty: 5072
mieszkam w: Głogowa
Typ kombajnu: Fortschritt 516 B+Claas Matador
Typ ciągnika: 323,c330,303

Ostrzeżenia: 2

Elektronika

http://www.nikomp.com.pl/index.htm Dla ludzi co lubią sami coś złożyć.

Offline

 

#2 2016-09-14 12:24:55

wojtas
Moderator
Skąd: dolnośląskie Bartoszówek
Zarejestrowany: 2007-09-08
Posty: 9334
mieszkam w: Domu
Typ kombajnu: Claas dominator 98sl
Typ ciągnika: , ,C-330, CASE MX110

Re: Elektronika

mamy na forum jakiegoś elektronika ?? niech się odezwie potrzebuje info na temat  sprawdzania czujników indukcyjnych ...?? jak  je podłączać jak mają 3 kale  a jak  gdy sa 2 ??


Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... img/smilies/smile

Offline

 

#3 2016-09-14 15:37:10

jacekrado
doktorat z fortschritta
Skąd: Bożkowice/ dolnośląskie
Zarejestrowany: 2007-05-23
Posty: 529
mieszkam w: Lubań
Typ kombajnu: E-512
Typ ciągnika: MTZ82,C360,C330 z turem

Re: Elektronika

Hej, melduję gotowość do pomocy!!!!
Nakreśl temat, podaj foty.
Pozdro


R E S P E C T ! ! !

<a href="http://forum.atnel.pl" >ATNEL tech-forum</a>

Offline

 

#4 2016-09-14 15:38:45

jacekrado
doktorat z fortschritta
Skąd: Bożkowice/ dolnośląskie
Zarejestrowany: 2007-05-23
Posty: 529
mieszkam w: Lubań
Typ kombajnu: E-512
Typ ciągnika: MTZ82,C360,C330 z turem

Re: Elektronika

Tomek otworzyłeś sklepik?


R E S P E C T ! ! !

<a href="http://forum.atnel.pl" >ATNEL tech-forum</a>

Offline

 

#5 2016-09-14 20:22:57

wojtas
Moderator
Skąd: dolnośląskie Bartoszówek
Zarejestrowany: 2007-09-08
Posty: 9334
mieszkam w: Domu
Typ kombajnu: Claas dominator 98sl
Typ ciągnika: , ,C-330, CASE MX110

Re: Elektronika

oo fajnie jutro  pokaże o co mi chodzi ... po za tym szukam instrukcji co Hardi  tronic 2000  jak by ktoś miał


Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... img/smilies/smile

Offline

 

#6 2016-09-14 20:41:24

Fenol
cool
Skąd: Konin
Zarejestrowany: 2007-06-08
Posty: 3746
mieszkam w: Czarnej Dupie
Typ kombajnu: niestety Bizon Z056
Typ ciągnika: ZT323, 385

Re: Elektronika

instrukcja jest tu
http://www.hardipolska.com/index.php/pl … amp;page=3
jedna z ostatnich pozycji w języku Szekspira i Getego.

tu jest jeszcze tronik z 2003r                a te wyżej to starsze.
http://www.hardi.com.au/au/service-supp … tion-books

Ostatnio edytowany przez Fenol (2016-09-14 20:52:11)


Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

Offline

 

#7 2016-09-15 06:27:56

wojtas
Moderator
Skąd: dolnośląskie Bartoszówek
Zarejestrowany: 2007-09-08
Posty: 9334
mieszkam w: Domu
Typ kombajnu: Claas dominator 98sl
Typ ciągnika: , ,C-330, CASE MX110

Re: Elektronika

fenol to wiem widziałem znalazłem po angielsku i niemiecku ale z niemcem to u mnie słabo a angielki dukam  ... zapomniało się po szkole jak się przestało urzywac ... ehh


Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... img/smilies/smile

Offline

 

#8 2016-09-15 20:18:50

wojtas
Moderator
Skąd: dolnośląskie Bartoszówek
Zarejestrowany: 2007-09-08
Posty: 9334
mieszkam w: Domu
Typ kombajnu: Claas dominator 98sl
Typ ciągnika: , ,C-330, CASE MX110

Re: Elektronika

mianowicie   jest czujnik prędkości obrotowej koła współpracuje z magnesami na feldze
w założeniu że jest ok
czujnik jest na 3 kable biały niebieski czarny
a przewód idący do sterownika opryskiwacza ma brązowy biały w oplocie siarką metalową i  koszulką ... pytanie jak ten czujnik sprawdzić czy jest dobry ??
i jak go podłączyc do tego kabla by przekazywał impuls ??
siatka na kablu od sterownika to chyba masa  a w tych 2 czyli brązowym i białym jest jakieś napięcie
20160915_122350.jpg
20160915_122344.jpg
20160915_122427.jpg


Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... img/smilies/smile

Offline

 

#9 2016-09-15 20:37:08

jacekrado
doktorat z fortschritta
Skąd: Bożkowice/ dolnośląskie
Zarejestrowany: 2007-05-23
Posty: 529
mieszkam w: Lubań
Typ kombajnu: E-512
Typ ciągnika: MTZ82,C360,C330 z turem

Re: Elektronika

Hej!
Fotograf z Ciebie to niezbyt.
Po pierwsze zrób fotę tej etykiety czujnika.
tam jest rysunek jak powinno być podłączone.
Co do podłączenia:
zasadą jest  niebieski -,   brązowy +,   biały sygnał
Czy na tym dwuprzewodowym jest jakaś etykieta?
Być może ekran- oplot jest minusem.


R E S P E C T ! ! !

<a href="http://forum.atnel.pl" >ATNEL tech-forum</a>

Offline

 

#10 2016-09-15 23:34:51

grześ67
The best
Zarejestrowany: 2008-07-26
Posty: 218
mieszkam w: Wielkopolsce okolice Pyzdr
Typ kombajnu: Fahr M-88
Typ ciągnika: Zt323 MTZ-52 C-4011

Re: Elektronika

To co na zdjęciu wygląda mi na czujnik indukcyjny(przykładowy czujnik http://ampero.pl/product.php?id_product=1553 ) niebieski-minus brązowy-plus czarny wyjście sygnałowe, ale one nie potrzebują magnesów na kole tylko wypusty metalowe.Napisałeś ze na kole są magnesy więc tam powinien być kontaktron który pod wpływem magnesu się zamyka i daje sygnał na sterownik i większość jest dwuprzewodowych.Oplot na przewodzie to ekran przeciwzakłóceniowy i ochrona przewodu w jednym.Na brązowy przewodzie powinno być napięcie z sterownika na kontaktron a biały to wejście sygnałowe.Jak czujnik sprawdzić? Podać zasilanie zbliżyć do metalu -na wyjściu czarnym pojawi się napięcie.Kontaktron po zbliżeniu do magnesu powinien przewodzić.Sprawdzisz miernikiem.Może masz coś w tym typie założone http://www.tme.eu/pl/details/el.1202702 … /12027020/ ma dwa styki jeden zwarty gdy nie widzi magnesu drugi zwarty przy magnesie,wtedy wykorzystaj styk reagujący na magnes.Twój może mieć wspólne wejście na styki(brązowe).
Teraz się dopatrzyłem-na drugim zdjęciu widać że to kontaktron jest schemat połączeń tylko zrób lepsze zdjęcie.

Ostatnio edytowany przez grześ67 (2016-09-16 00:15:50)

Offline

 

#11 2016-09-17 21:51:46

sfera
bardzo aktywny
Skąd: CMG
Zarejestrowany: 2008-03-04
Posty: 194
mieszkam w: dziwnym kraju
Typ kombajnu: jd1088 kumpla
Typ ciągnika: C-4011

Re: Elektronika

wojtas napisał(a):

mamy na forum jakiegoś elektronika ?? niech się odezwie potrzebuje info na temat  sprawdzania czujników indukcyjnych ...?? jak  je podłączać jak mają 3 kale  a jak  gdy sa 2 ??

Chętnie bym pomógł ale przygodę z elektroniką skończyłem w 1998 roku po latach reanimacji odbiorników rubin 202p:) które niestety wykończyły mój kręgosłup:gun:.

Offline

 

#12 2016-09-18 10:05:17

tomek 323
cool
Skąd: warmińsko-mazurskie
Zarejestrowany: 2014-07-16
Posty: 2134
mieszkam w: Borzynowo NEB
Typ kombajnu: brak
Typ ciągnika: Fortschritt ZT 323 Audi A4 B5 VW Golf 3

Re: Elektronika

no dla mnie to też jeszcze zaawansowana elektronika bo z instalacjami już powoli sobie radzę ale sterowniki to jeszcze nie ta liga chyba ze manualne sterowania to jeszcze pomysly są ale sterowniki itp. to jeszcze nie ta liga


+ 12  -0
nr tel. na priv
GG 51014474 praktycznie zawsze codziennie jak chcesz pisać najpierw się przedstaw

Offline

 

#13 2016-09-18 12:21:48

wojtas
Moderator
Skąd: dolnośląskie Bartoszówek
Zarejestrowany: 2007-09-08
Posty: 9334
mieszkam w: Domu
Typ kombajnu: Claas dominator 98sl
Typ ciągnika: , ,C-330, CASE MX110

Re: Elektronika

wracając do czujnika kontaktronowego   dajmy na to  każdy czujnik jest taki sam ??
znaczy ma takie same parametry i przesyła sygnał takiej samej mocy czy  nie koniecznie ??
  bo ten co podłączałem to trup ...  a kupić nowy to nie sztuka
pytam bo orginalnego nie mam i nie znam jego wartości  pytanie cyz jak się podczepi byle jaki czujnik kontaktronowy to będzie współgrał z elektronika opryskiwacza ??


Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... img/smilies/smile

Offline

 

#14 2016-09-18 12:48:57

jacekrado
doktorat z fortschritta
Skąd: Bożkowice/ dolnośląskie
Zarejestrowany: 2007-05-23
Posty: 529
mieszkam w: Lubań
Typ kombajnu: E-512
Typ ciągnika: MTZ82,C360,C330 z turem

Re: Elektronika

Trudno powiedzieć tak bez schematu lub oględzin układu.
Skoro oryginał był na dwa przewody to kontaktron powinien działać.


R E S P E C T ! ! !

<a href="http://forum.atnel.pl" >ATNEL tech-forum</a>

Offline

 

#15 2016-09-18 19:52:08

grześ67
The best
Zarejestrowany: 2008-07-26
Posty: 218
mieszkam w: Wielkopolsce okolice Pyzdr
Typ kombajnu: Fahr M-88
Typ ciągnika: Zt323 MTZ-52 C-4011

Re: Elektronika

Kontaktron to jest styk który się zwiera gdy jest blisko magnesu bierze napięcie ze sterownika jednym przewodem drugim daje impuls do sterownika w twoim przypadku pewnie na wejście liczące obroty koła prądy są tam bardzo małe, podczas zakupu weź pod uwagę żeby był hermetyczny widziałem podobne czujniki liczące obroty w owijarkach do balotów.

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo