Witam!
Wszedłem w posiadanie owej talerzówki. Jest ona na kołach półzawieszana hydraulicznie podnoszona w układzie X. Pare rzeczy trzeba w niej poprawić. Jak zauważyłem częstą przypadłością w tych modelach to łamana rama za przednimi rzędami talerzy.
Do remontu:
- brak trzech skrobaków;
- talerze do wymiany: 3 przód(zębaty) i 1 tył(gładki);
- poprawienie nakładek na pęknięciach ramy;
- spocony olejowo śrubunek węża na siłowniku hudraulicznym;
To tak po wizualnych oględzinach, reszta wyjdzie jak rozkręce
Mam pytanie - Jakiej wielkości były w niej talerze oryginalnie?
ile dałeś?
3000
Ma ktoś to ustrojstwo?
Mam i wcale nie nażekam , tylko moja już po liftingu czyli rama podspawana i to całkiem inteligentnie przez poprzedniego właściciela.
to znaczy jak to pospawałeś bo mam z tym problem bo napęka ponownie i mam już wspawany od spodu u od góry trójkąt 4mm. kurna i pęka to nadal.
Kolega pawelg obiecał zrobić fotki jak mu z talerzówki śnieg spadnie więc bądźmy dobrej myśli. A swoją drogą to myślę że jeżeli ta talerzówka nie miałaby obniżenia dyszla do wysokości dolnego zaczepu w ciągniku, a byłby równo z ramą i zaczepiana na górny zaczep to rama by nie pękała.
Chłopaki postaram się jutro pstryknąć foty.
Rozebrałem przednie osie z talerzami. Trzy łożyska latały na sucho i już miały luzy. Mam problem bo dwa łożyska mają też luzy na tuleji na której winny stać nieruchomo i zapewne nie obejdzie się beż wymiany dwóch tych tuleji. Odnośnie uszczelnień simeringami czy jest to rozwiązanie dobre czy ktoś z Was udoskonalił system uszczelniający. Dodam że to łożysko które się uchowało od wymiany było kryte- może dlatego wytrzymało dłużej?!
No to zakładaj kryte.
Ja u siebie jak wymieniałem to też tylko na kryte
a mi się gnie przednia oska
to załóż jeszcze jedną podporę, tak miałem jak kiedyś mieliśmy taką zawieszaną na 11 talerzy na jednym wale, założyliśmy na środku dodatkową podporę taką jak jest z boku i problem zniknął
A czy Panowie wiecie że tę talerzówkę nie zaczepia się na dolny zaczep tylko na belkę na podnośniku? Jak jest na zaczepie to jest za nisko i właśnie są rozrywane. Ja zawsze na belce i nie mam z tym problemu.