Ogłoszenie

Dział "zrób to sam" oraz "literaturai instrukcje" dostępny jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników tak więc zapraszam do rejestracji

Każdy nowy użytkownik proszony jest o wysłanie do mnie prywatnej wiadomości lub e-maila w celu odblokowania niektórych funkcji m.in. tworzenie nowych wątków!!! pozdro piotrfire :)

#1 2015-07-31 13:11:53

matajas1
początkujący
Zarejestrowany: 2015-07-26
Posty: 4
mieszkam w:
Typ kombajnu: Fortschritt E 514
Typ ciągnika:

Jeczmien jary ustawienie

Witajcie
Kosze moim forszem e 514 od 2 lat dziś wjechałem na jeczmien jary i pierwszy raz mialem sytuacje ze nie wiedzialem co zrobic do zbiornika zaczely leciec takie kawaly wszystko jeczmien, klosy, i osci az przy wysypie musialem lopata w zbiorniku rozdrabniać i pomagać mu.
Podczas koszenia dalem mu wiatry prawie na maxa wtedy bylo w miare ok lecz tez nie bylo za czysto i tym kosztem zboze wypadalo tylem, skrecilem go na klepiskach tez sie troche poprawilo lecz nadal nie bylo idealnie za cholere nie wiem co zrobic, zboze nie jest suche na moje oko jakies 16/17% oczwysicie przejechalem w kolo i zjechalem do domu, myslicie ze to wina mokrego zboza ze tak nie wymlocil ?

Prosze o pomoc bo jestem bez radny.
Pozdrawiam

Offline

 

#2 2015-07-31 22:08:27

tomek1974
cool
Skąd: Wielkopolska
Zarejestrowany: 2008-08-03
Posty: 5072
mieszkam w: Głogowa
Typ kombajnu: Fortschritt 516 B+Claas Matador
Typ ciągnika: 323,c330,303

Ostrzeżenia: 2

Re: Jeczmien jary ustawienie

górne sito przymknij na 8mm i sprawdz czy nie powyginane blaszki.

Offline

 

#3 2015-07-31 22:34:03

Matey
doktorat z fortschritta
Skąd: Zielona Góra
Zarejestrowany: 2008-03-30
Posty: 397

Re: Jeczmien jary ustawienie

tak jak Tomek pisze, przymknij górne sito. U mnie w tym roku też mam jakis problem z ustawieniem kombajnu, cepy klepisko ok, a zdarzają sie niedomołoty pszenżyta, młocarnia skręcona, aż strach skręcać mocniej, obroty młocarni nawet do 1200, co najlepsze połowek nie robie no ale niedomłoty da sie znaleźć. Za rok muszę sito kupić, bo moje już się nie domyka na całej powierzchni i trafia mi sie kłosek czy słomka w zbiorniku niestety

Offline

 

#4 2015-08-01 07:20:07

Grzegorz89
cool
Zarejestrowany: 2010-10-02
Posty: 7877
mieszkam w: Wysokie k.Krasnegostawu
Typ kombajnu: e-512 ,e-512 na części, Claas Dominator105
Typ ciągnika: zt 323A mtz55 c360p zt303 belarus jumz.

Re: Jeczmien jary ustawienie

A może n dolnym przelatuje do przodu prosto na ślimak od ziarnowego? Jak za dużo materiału idzie to tak się może zrobić. Miałem tak w bizonie.

Offline

 

#5 2015-08-01 08:21:21

Laszek
cool
Zarejestrowany: 2012-04-01
Posty: 5911
mieszkam w: Śmiłowo, Piła WLKP
Typ kombajnu: E516B na części, E514, Claas 114CS
Typ ciągnika: zt 303, Belarus 1025, C360, C 355, C328

Re: Jeczmien jary ustawienie

I jak za wilgotne to też  nie idzie jak powinno


E 516 na części
Telefon 695 076 269

Offline

 

#6 2015-08-03 14:08:34

Massey7615
początkujący
Zarejestrowany: 2015-07-14
Posty: 6
mieszkam w:
Typ kombajnu: Fortschritt 514
Typ ciągnika: Massey Ferguson 3125

Re: Jeczmien jary ustawienie

Hmm miałem ten sam problem tylko że mój jęczmień był suchutki, ja ustawiłem klepisko na 1.5 ząbka (skręcenie go nie dało widocznych efektów), później wziąłem sita dolne 1 przymknąłem i już o niebo lepiej było, później je zamknąłem całkowicie, a 2 sito dolne przymknąłem tak prawie na max (3-4 obroty cofnąłem od w pełni zamkniętych) do tego wiatr  zwiększałem sobie podczas jazdy z kabiny sugerując się czujnikiem strat i dzidzia lala jęczmień czyściutki jak z petkusa

Offline

 

#7 2015-08-15 20:48:23

slawek41
udzielający się
Zarejestrowany: 2010-04-25
Posty: 21
mieszkam w: Rycerzewo
Typ kombajnu: FORTSCHRITT E514
Typ ciągnika: ZT320 C360 ZETOR6245 C330

Re: Jeczmien jary ustawienie

Witam.Ja też miałem ten problem ,sąsiad z John Deerem też kombinował i nic,w końcu też odpuściłem i stwierdziłem albo ości w zbiorniku albo ziarno na polu.

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo