Panowie czy w waszych amazonkach przekładnia jak chodzi to też tak robi tryt tryt tryt czy powinna chodzić zupełnie cicho? I ten automat od ścieżek co jest to u mnie jest 0123 no i wychodzi na to że to jest na 12 metrów więc na 18 musiał bym wymienić na 012345- dobrze myślę? Co tam wtedy trzeba wymienić i z jakim kosztem się to wiąże?
Laszek takie pytanie o te tryt tryt, zadał mi kolega z 10 lat temu dzwoniąc o pierwszej w nocy gdzieś z opolskiego, tak ma być
ona tak trykocze do ale jak przestawisz wajchę na największe wysiewanie to trykotanie ustaje
a z tymi ściezkami to musiał byś wymienić tarczkę ale po ile te tarczki to nie mam bladego pojęcia ... mowa o liczniki ścieżek mechanicznym ?
Laszek napisał(a):
Panowie czy w waszych amazonkach przekładnia jak chodzi to też tak robi tryt tryt tryt czy powinna chodzić zupełnie cicho? I ten automat od ścieżek co jest to u mnie jest 0123 no i wychodzi na to że to jest na 12 metrów więc na 18 musiał bym wymienić na 012345- dobrze myślę? Co tam wtedy trzeba wymienić i z jakim kosztem się to wiąże?
w moim 4 metrowym jest 1234 0 i wali ścieżkę co 20 metrów . bo musisz zaczynać z połówki 3 metrowym na 18 metrów.i tak wychodzi 12345 0 scieżka. na alegro to kiedyś widziałem albo serwis. tyrkota na niskich wisiewie ten typ tak ma.
To trykanie to łożyska kierunkowe działają podobnie jak suport w rowerze, jest ich 3 na maksymalnym wysiewie wszystkie pracują cały czas więc nie tryka, w sumie skrzynia bardzo prosta bez żadnych trybików.
no właśnie na jakiej zasadzie działa ta skrzynia skoro nie ma trybików? Dziś pierwszy raz siałem i jest korzystnie redlice talerzowe piękna sprawa i te zagarniacze z tyłu ładną robotę robią
tam są krzywki w plastikowe jedna rusza druga i jakoś to idzie ale jak ? mało ważne puki działa
znaczy siewnik zmieniłeś
A tam nie ma 3 łożysk jednokierunkowych które są połączone łańcuszkami z wałem krzywkowym, lub małym podobnym jak korbowy?
No najważniejsze że chodzi. Ale przy jęczmieniu musiałem ustawić skrzynie na ten większy wydatek bo na wolnym biegu nie chciał wysiać 150kg. No zmieniłem a accord do sprzedania
dziwne ... jak pamiętam mój przestawał trykać gdzieś około 250kg wydatku .... wydatek 150kg to gdzieś około 40-50 na skali ? chyba że masz inną skrzynię
Witam. Czy ktoś wie czym różnią sie siewniki amozone d7,d8 i co oznaczają specjal, standard, super, super s itp?
super to mają znaczniki stawiane hydraulicznie do pionu. d8 jest nowszy, być może ma większą pojemność skrzyni
Dokładnie to nie wiem, mam amazonke d7 super na talerzach, ale d7 od d8 róznią sie drobnymi szczegółąmi typu grabki, hydrauliczne albo mechaniczne znaczniki i sciezki , wyposażeniem typu licznik hektarów, znaczniki posiewne , słyszałem też ze d7 ma lepsze redlice ,ale ogólnie można powiedziec ze to ten sam siewnik. wielkośc skrzyni jest taka sama, trafiają sie sztuki z nadstawkami.
Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2015-04-01 21:18:31)
Dzięki panowie.
ale jak by co to mam prawie wszystkie części zamienne na sprzedaż na olx - wąbrzeżno wszelkie porady również na telefon również siewniki d7 i d8 również talerzowe
jacy przerzutnik znaczników hydrauliczny i końcówki z talerzami uzębionymi (do śladów traktora) za ile byś to miał dla kolegi z forum?
Podepnę się jako że siewnik też amazone...
Co myślicie o takim rozwiązaniu rolek dociskowych za siewnikiem?
https://www.youtube.com/watch?v=lYCDUsn5l-A
Będą dobre efekty, czy za mało dociśnie ziarno? Mój pomysł, na razie stanął w miejscu, jest jeszcze inny, ale chyba do jesieni nic nie wymyślę. Nie chcę, robić na pałę, bo dojdę do jakiegoś dobrego wniosku dopiero na jesieni, jak zobaczę jak uprawki po talerzówce i gruberze będą wyglądać. Dopiero wtedy będę mógł wyciągnąć jakieś wnioski....
Fajna sprawa jeśli redlice nie mają żadnego luzu na boki to te rozwiązanie jest super !