Ogłoszenie

Dział "zrób to sam" oraz "literaturai instrukcje" dostępny jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników tak więc zapraszam do rejestracji

Każdy nowy użytkownik proszony jest o wysłanie do mnie prywatnej wiadomości lub e-maila w celu odblokowania niektórych funkcji m.in. tworzenie nowych wątków!!! pozdro piotrfire :)

#1 2014-01-02 20:14:42

PRZYPAŁ
doktorat z fortschritta
Skąd: Dolny Śląsk
Zarejestrowany: 2010-03-02
Posty: 464
mieszkam w:
Typ kombajnu:
Typ ciągnika: ZT 303
Reputacja :  [+ 27/ -3 ]

Nowa Instalacja Elektryczna

Witam mam pytanie ile potrzeba przewodów i jakich do zrobienia całej kompletnej instalacji w 303 ? Moja jest częściowo popalona, zjedzona przez szczury i powyrywana

Offline

 

#2 2014-01-02 20:33:56

marcin
doktorat z fortschritta
Skąd: zach-pom
Zarejestrowany: 2007-10-13
Posty: 967
mieszkam w: zsd zachpom
Typ kombajnu: ZO 56
Typ ciągnika: zt 303 , ursus 1634zu, 360 zt 300 na cześci 2 razy b-201 b-231
Reputacja :  [+ 9/ -0 ]

Re: Nowa Instalacja Elektryczna

Ja mam nową od c 360 i mam wszystko połączone

Offline

 

#3 2014-01-02 22:12:48

Grzrzesiek
bardzo aktywny
Zarejestrowany: 2012-09-03
Posty: 172
mieszkam w: Szprotawa
Typ kombajnu: Fortschritt E - 512
Typ ciągnika: Fortschritt ZT 303 D, C-360, MF 255
Reputacja :  [+ 1/ -1 ]

Re: Nowa Instalacja Elektryczna

Ja też mam zamiar zrobić cała instalacje ale po swojemu. Cała instalacja na 24 V. Co o tym sądzicie ?

Offline

 

#4 2014-01-02 22:21:24

androl
cool
Zarejestrowany: 2013-01-19
Posty: 1351
mieszkam w: powiat ciechanowski
Typ kombajnu: Bizon ZO56 6ct107
Typ ciągnika: ZT323 6ct107,ZT303,MTZ82,Ostrówek transformers
Reputacja :  [+ 26/ -3 ]

Re: Nowa Instalacja Elektryczna

Grzrzesiek napisał(a):

Ja też mam zamiar zrobić cała instalacje ale po swojemu. Cała instalacja na 24 V. Co o tym sądzicie ?

Ja mam w F 303 polegało to jedynie na zamianie alternatora, wyeliminowaniu automatu 12/24 i wymianie żarówek, tylko przyczepy nie podepnę.

Online

 

#5 2014-01-02 22:29:05

Sebastian
cool
Skąd: mazowieckie
Zarejestrowany: 2010-12-15
Posty: 3033
mieszkam w: Prawie Przasnysz
Typ kombajnu: E 512 1979
Typ ciągnika: MF 255 1986 MTZ 82 1984 ZT323 1985 BMW 320i 95r.
Reputacja :  [+ 32/ -13 ]

Re: Nowa Instalacja Elektryczna

Androl , trzeba  by  było  przekażniki  pozakładać albo żarówki zmienić  na takie co  i 24 V wyrzymają ,  djodowe czy podobne w przyczepie   .


"... Każdy chce być twardzielem ale nikt nie chce płacić ... "  Nazywam się Sebastian ale mówcie Sebek .   gg 32235452 jest ale nie korzystam   i proszę się przedstawić przede wszystkim  ! :p


http://www.fotoload.pl/123aa5/fd6a21baf382910274565d713650207a1594_min.jpeg

Offline

 

#6 2014-01-02 22:41:58

Grzrzesiek
bardzo aktywny
Zarejestrowany: 2012-09-03
Posty: 172
mieszkam w: Szprotawa
Typ kombajnu: Fortschritt E - 512
Typ ciągnika: Fortschritt ZT 303 D, C-360, MF 255
Reputacja :  [+ 1/ -1 ]

Re: Nowa Instalacja Elektryczna

Myślę o założeniu przetwornicy tylko na wyjście pod przyczepę. Znów mój raz na rok no może dwa jeździ z przyczepą to nawet wymiana żarówek to nie straszna rzecz.

Offline

 

#7 2014-01-03 20:48:24

marekqaz
bardzo aktywny
Zarejestrowany: 2010-02-18
Posty: 136
mieszkam w: leszno
Typ kombajnu: massey ferguson
Typ ciągnika: ursus c-330; zetor 3011; fortschrit zt 323A
Reputacja :  [+ 1/ -0 ]

Re: Nowa Instalacja Elektryczna

Wtedy najtańsza opcja to przed gniazdem przyczepy założyć 4 przekaźniki i wszystko hula bez przekładania żarówek.

Offline

 

#8 2014-01-03 20:59:06

Laszek
cool
Zarejestrowany: 2012-04-01
Posty: 3327
mieszkam w: Śmiłowo, Piła WLKP
Typ kombajnu: E516B, E514
Typ ciągnika: zt 303, Belarus 1025, C360, C 355, C328
Reputacja :  [+ 33/ -1 ]

Re: Nowa Instalacja Elektryczna

Tak się nie znam zbytnio na instalacjach elektrycznych ale czytając o czym tu Piszecie w związku z tymi przekaźnikami to jak bym chciał mieć w kombajnie w kabinie gniazdo elektryczne 12V to wystarczyło by tylko założyć przed nim takowy przekaźnik? I nie musiał bym ciągnąć osobnego kabla od jednego akumulatora? Dobrze ja rozumuje?


E 516 na części

Offline

 

#9 2014-01-03 21:01:02

Krzysiek
cool
Skąd: Mysligoszcz/Człuchów/pomorskie
Zarejestrowany: 2007-09-02
Posty: 3816
mieszkam w:
Typ kombajnu: fortschritt E 512
Typ ciągnika: fortschritt 323 MF 255
Reputacja :  [+ 102/ -1 ]

Re: Nowa Instalacja Elektryczna

Nie lepiej po prostu robiac nową instalację pozycje, kierunki i stop zrobić na 12v.
24 fajna rzecz dla rozrusznika, na halogeny, długie, krótkie, bo im wyższe napięcie tym większa sprawność instalacji. Jak jesteś miłośnikiem słuchania ojca rydzyka to 12V sie przyda też pod radio.
Podpinasz się pod jeden akumulator do plusa i już, masa z masy ciagnika, raptem dochodzi ci może 1 kabel podpinasz go do 3 bezpieczników. Nie wiem jaki jest włącznik świateł bo moze być tak ze się nie da tam rozdzielić pozycji i pozostałych  bo włącznik ma 1 zasilanie. Rozwiazanie to długie i krótkie na przekaźnikach. Cewka przekaźnika chodzi na 12V a przekazuje 24v,  każdy przekaźnik z  instalacji 12V da radę bo problemem są Ampery a nie volty.
Dobrze mieć 2 wyłączniki główne tj. dołożyć jakiś mały na 12V
Dobrze myslę?
Mam wszystko na 24V tylko radio chodzi na 12V ale przyczepę ciągam tylko po polach wiec jakoś mnie nie ciśnie by to poprzekładać
Najważniejsze to mieć najbardziej prądożerne elementy na 24V

Lechu źle chyba myslisz

Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2014-01-03 21:02:30)

Offline

 

#10 2014-01-03 21:14:59

Laszek
cool
Zarejestrowany: 2012-04-01
Posty: 3327
mieszkam w: Śmiłowo, Piła WLKP
Typ kombajnu: E516B, E514
Typ ciągnika: zt 303, Belarus 1025, C360, C 355, C328
Reputacja :  [+ 33/ -1 ]

Re: Nowa Instalacja Elektryczna

Całkiem możliwe że źle myślę bo nie jestem mocny w te klocki. To lepiej pociągnę dodatkowy kabel od jednego aku tak jak miałem w 516. Dobra już więcej nie pisze tu w dziale o traktorach tyle że akurat było o miane napięcia


E 516 na części

Offline

 

#11 2014-01-03 21:54:26

grześ67
bardzo aktywny
Zarejestrowany: 2008-07-26
Posty: 197
mieszkam w: Wielkopolsce okolice Pyzdr
Typ kombajnu: Fahr M-88
Typ ciągnika: Zt323 Ursus C-4011 MTZ-52 MTZ-82
Reputacja :  [+ 8/ -0 ]

Re: Nowa Instalacja Elektryczna

W moim 323 jest to tak rozwiązane są cztery przekaźniki dodatkowe do oświetlenia przyczepy mają one cewki na 24V i są podłączone pod poszczególne obwody
(światła pozycyjne,kierunkowskazy i stop),  na styki mocy doprowadzony jest przewód 12V z pierwszego akumulatora i rozprowadzony na wszystkie cztery przekaźniki,z wyjść mocy przekaźników poprzez bezpieczniki jest podłączone gniazdo przyczepy.

Offline

 

#12 2014-01-05 10:31:54

Pajej
cool
Skąd: Podkarpacie
Zarejestrowany: 2010-04-23
Posty: 2956
mieszkam w: Domu :-)
Typ kombajnu: Claas mercator 60
Typ ciągnika: T 25, C-360-3p, ZT 303
Reputacja :  [+ 18/ -10 ]

Re: Nowa Instalacja Elektryczna

U mnie cała instalacja na 12V ten chebel 12/24 robi teraz za wyłacznik masy, a rozrusznik to nie wiem od czego jest ale kreci ok


Rolnik z powołania:-)

Offline

 

#13 2014-01-05 13:18:45

marekqaz
bardzo aktywny
Zarejestrowany: 2010-02-18
Posty: 136
mieszkam w: leszno
Typ kombajnu: massey ferguson
Typ ciągnika: ursus c-330; zetor 3011; fortschrit zt 323A
Reputacja :  [+ 1/ -0 ]

Re: Nowa Instalacja Elektryczna

Z gniazdem przyczepy powinno być właśnie tak jak pisze grzes67.

Offline

 

#14 2014-01-05 15:37:02

Łukasz8468
doktorat z fortschritta
Skąd: okolice Białegostoku
Zarejestrowany: 2011-12-23
Posty: 429
mieszkam w:
Typ kombajnu:
Typ ciągnika: 2 zetory 50 super
Reputacja :  [+ 4/ -3 ]

Re: Nowa Instalacja Elektryczna

Krzysiek napisał(a):

Nie lepiej po prostu robiac nową instalację pozycje, kierunki i stop zrobić na 12v.
24 fajna rzecz dla rozrusznika, na halogeny, długie, krótkie, bo im wyższe napięcie tym większa sprawność instalacji. Jak jesteś miłośnikiem słuchania ojca rydzyka to 12V sie przyda też pod radio.
Podpinasz się pod jeden akumulator do plusa i już, masa z masy ciagnika, raptem dochodzi ci może 1 kabel podpinasz go do 3 bezpieczników. Nie wiem jaki jest włącznik świateł bo moze być tak ze się nie da tam rozdzielić pozycji i pozostałych  bo włącznik ma 1 zasilanie. Rozwiazanie to długie i krótkie na przekaźnikach. Cewka przekaźnika chodzi na 12V a przekazuje 24v,  każdy przekaźnik z  instalacji 12V da radę bo problemem są Ampery a nie volty.
Dobrze mieć 2 wyłączniki główne tj. dołożyć jakiś mały na 12V
Dobrze myslę?
Mam wszystko na 24V tylko radio chodzi na 12V ale przyczepę ciągam tylko po polach wiec jakoś mnie nie ciśnie by to poprzekładać
Najważniejsze to mieć najbardziej prądożerne elementy na 24V

Lechu źle chyba myslisz

A jak podłączyć kable do akumulatotów aby mieć 24V i 12V ?

Offline

 

#15 2014-01-05 16:33:39

Krzysiek
cool
Skąd: Mysligoszcz/Człuchów/pomorskie
Zarejestrowany: 2007-09-02
Posty: 3816
mieszkam w:
Typ kombajnu: fortschritt E 512
Typ ciągnika: fortschritt 323 MF 255
Reputacja :  [+ 102/ -1 ]

Re: Nowa Instalacja Elektryczna

Łączysz je szeregowo - na mase +- + na hebel
I od lewego ciągniesz z + klemy osobny kabelek na nim +12v masa z ciagnika

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo