Ogłoszenie

Dział "zrób to sam" oraz "literaturai instrukcje" dostępny jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników tak więc zapraszam do rejestracji

Każdy nowy użytkownik proszony jest o wysłanie do mnie prywatnej wiadomości lub e-maila w celu odblokowania niektórych funkcji m.in. tworzenie nowych wątków!!! pozdro piotrfire :)

#1 2009-06-14 11:40:15

Meder
doktorat z fortschritta
Skąd: Dolny Śląsk
Zarejestrowany: 2009-06-09
Posty: 444
mieszkam w:
Typ kombajnu: 512
Typ ciągnika: C-360 dx120

ścieżki w isaria 3m

Witam wszystkich.
Wczoraj kupiłem siewnik isaria 3m z automatycznymi ścieżkami. Jak ustawić automat od ścieżek z 15m na 12m?? Prosze o pomoc.

Offline

 

#2 2009-06-14 11:49:43

wojtas
Moderator
Skąd: dolnośląskie Bartoszówek
Zarejestrowany: 2007-09-08
Posty: 9650
mieszkam w: Domu
Typ kombajnu: Claas dominator 204 4X4
Typ ciągnika: , ,C-330, CASE MX110 135

Re: ścieżki w isaria 3m

pokaz ten automat jak on wygląda   ale cos mi sie zdaje ze nie jest on hydrauliczny tylko mechaniczny sam sobie liczy ilosc podniesień siewnika


Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... img/smilies/smile

Offline

 

#3 2009-06-14 13:02:21

Meder
doktorat z fortschritta
Skąd: Dolny Śląsk
Zarejestrowany: 2009-06-09
Posty: 444
mieszkam w:
Typ kombajnu: 512
Typ ciągnika: C-360 dx120

Re: ścieżki w isaria 3m

no właśnie o to chodzi i jak go ustawić na 12m??

Offline

 

#4 2009-06-14 13:21:05

wojtas
Moderator
Skąd: dolnośląskie Bartoszówek
Zarejestrowany: 2007-09-08
Posty: 9650
mieszkam w: Domu
Typ kombajnu: Claas dominator 204 4X4
Typ ciągnika: , ,C-330, CASE MX110 135

Re: ścieżki w isaria 3m

musiał bys pokazac mi ten licznik bo sa rózne wersje a niestety ale znam ustawienia na 2 wersje  hmm


Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... img/smilies/smile

Offline

 

#5 2009-06-14 15:11:08

Meder
doktorat z fortschritta
Skąd: Dolny Śląsk
Zarejestrowany: 2009-06-09
Posty: 444
mieszkam w:
Typ kombajnu: 512
Typ ciągnika: C-360 dx120

Re: ścieżki w isaria 3m

http://www.fotoload.pl/123aa14/2140fb96d822d579a66322ae56db9ee07787_min.jpg

Offline

 

#6 2009-06-14 15:54:27

wojtas
Moderator
Skąd: dolnośląskie Bartoszówek
Zarejestrowany: 2007-09-08
Posty: 9650
mieszkam w: Domu
Typ kombajnu: Claas dominator 204 4X4
Typ ciągnika: , ,C-330, CASE MX110 135

Re: ścieżki w isaria 3m

oj w tym to nie wiem o co biega  wiem że amazonka ma coś takiego  że jak się zaczyna siac to  trzeba nastawic na tych nr 1 i to jakoś wychodzi od tego że sobie sam zaczyna liczy od ilości podniesień siewnika  pewnie ten aparat masz połaczony z belka zaczepowa jakims ciegłem lub coś   i przy odpowiedniej ilosci przejazdów przeskakuje taka zapadka w tym ustrojstwie i zamyka  lejki za pomoca ciegła i sprzęzyn cos takiego   ale poczekaj kilka dni to spróbuje podjechac do kolesia   co ma takowy siewnik może mi wytlumaczy  to Ci napisze bo to troche inny  jest ten przełącznik niż w amazonce


Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... img/smilies/smile

Offline

 

#7 2009-06-14 18:19:16

Meder
doktorat z fortschritta
Skąd: Dolny Śląsk
Zarejestrowany: 2009-06-09
Posty: 444
mieszkam w:
Typ kombajnu: 512
Typ ciągnika: C-360 dx120

Re: ścieżki w isaria 3m

z góry dzięki za starania i masz ode mnie plusa....

Offline

 

#8 2009-06-14 22:12:47

Pietia
cool
Skąd: Wielkopolska okolice Rawicza
Zarejestrowany: 2006-12-11
Posty: 2960
mieszkam w: Okolice Rawicza
Typ kombajnu: FORTSCHRITT
Typ ciągnika: Watacha ruskich, ZT 303 pojechal w Bieszczady

Re: ścieżki w isaria 3m

Cześć może inny niż w, Amazone ale działa na tej samej zasadzie podniesie siewnika powyżej pewnej wysokości powoduje na zasadzie ciengiełka przestawienie zapadki na tym kole z lewej strony i jednoczesne przeskoczenie na kole z prawej tym z cyframi z tego, co pamiętam nie ma możliwości zmiany z 15 na 12 czy nie lepiej przerobić lance przy opryskiwaczu na 15m i po kłopocie. A tak na poważnie mażesz zawsze siać na 12 m. pod warunkiem, że za każdym założeniem ścieżki przejazdowej będziesz pamiętał przy opuszczeniu siewnika, aby jeszcze raz lekko podnieść celem przestawienia na kolejny numer powinno to być tak 3-2-1-0
0 jest zawsze ścieżką tak to wygląda w Amazone też chciałem siać, na 15 ale u mnie akurat są na 12 metrów, więc przystosowałem cały inny sprzęt do tej właśnie szerokości włącznie z nowym opryskiwaczem. Wada tego sposobu jest taka jak Ci się pofajtają ścieżki lub zapomnisz o przestawieniu za każdym założeniu przejazdu zaczną CI wychodzić cyrki na polu a co najlepsze będzie to dopiero widoczne po wschodach.


PS.
Możesz jeszcze popatrzeć u handlarzy może mają sam automat do zakładania ścieżki na 12 m. i podmienić za drobną dopłatą ja tak chciałem zrobić ale za to urządzenie do Amazonki chcieli 1500 zł. To jest lekka przesada tym bardziej że robiłem skrzynię ( wymiana łożysk) ponieważ pozostawały małe nie wysiane przeskoki długośći 50 cm. Co kilkadziesiąt metrów

Ostatnio edytowany przez Pietia (2009-06-14 22:17:33)

Offline

 

#9 2009-06-15 15:35:02

Meder
doktorat z fortschritta
Skąd: Dolny Śląsk
Zarejestrowany: 2009-06-09
Posty: 444
mieszkam w:
Typ kombajnu: 512
Typ ciągnika: C-360 dx120

Re: ścieżki w isaria 3m

a bywały wogóle isarie ze ścieżkami na 12m??

Ostatnio edytowany przez Meder (2009-06-15 15:44:37)

Offline

 

#10 2009-06-15 17:01:30

Dario
cool
Skąd: Ciemnogród Polską zwany
Zarejestrowany: 2008-07-16
Posty: 2558
mieszkam w: jaskini
Typ kombajnu: kolega
Typ ciągnika: zt 303

Re: ścieżki w isaria 3m

Czy ścieżki nie zależą od szerokości siewnika ?

Offline

 

#11 2009-06-15 19:38:31

tomek1974
cool
Skąd: Wielkopolska
Zarejestrowany: 2008-08-03
Posty: 5179
mieszkam w: Głogowa
Typ kombajnu: Fortschritt 516 B+Claas Matador
Typ ciągnika: 323,c330,303

Ostrzeżenia: 2

Re: ścieżki w isaria 3m

Kolega kupił amazone i tam też jest ustawione na 15m ale gdzieś zdobył tą tarczę co jest ustawiona na 12m.Na razie nie mam o tym pojęcia ale jak chcesz to mogę się dowiedzieć.

Offline

 

#12 2009-06-15 20:02:03

wojtas
Moderator
Skąd: dolnośląskie Bartoszówek
Zarejestrowany: 2007-09-08
Posty: 9650
mieszkam w: Domu
Typ kombajnu: Claas dominator 204 4X4
Typ ciągnika: , ,C-330, CASE MX110 135

Re: ścieżki w isaria 3m

zależy to własnie od tarcz tak jak Tomek napisał   tarcze są inaczej skonstruowane więc chyba musisz poszukac gdzies u jakiegoś magika co by takie tarcze mógl sprowadzic lub coś


Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... img/smilies/smile

Offline

 

#13 2009-06-16 09:05:14

Meder
doktorat z fortschritta
Skąd: Dolny Śląsk
Zarejestrowany: 2009-06-09
Posty: 444
mieszkam w:
Typ kombajnu: 512
Typ ciągnika: C-360 dx120

Re: ścieżki w isaria 3m

kolega ojca mi wytłumaczył ze 1 przejazd jest cały, następnie polowa przejazdu i dalej po całym i wychodzi...

Offline

 

#14 2009-06-16 22:12:16

Pietia
cool
Skąd: Wielkopolska okolice Rawicza
Zarejestrowany: 2006-12-11
Posty: 2960
mieszkam w: Okolice Rawicza
Typ kombajnu: FORTSCHRITT
Typ ciągnika: Watacha ruskich, ZT 303 pojechal w Bieszczady

Re: ścieżki w isaria 3m

Ale co wychodzi 12 m. nic innego tłumaczyłem wam koledzy jeśli koło jest oznaczone 0-1-2-3 to zawsze na 0 są ścieżki i tak jak mówił Mader zaczynając siać pierwszy przejazd normalnie drógi na połowie pierwszego następny ścieżka a później to już automat sam tego pilnuje.  I tyle

Offline

 

#15 2009-06-16 23:34:19

Meder
doktorat z fortschritta
Skąd: Dolny Śląsk
Zarejestrowany: 2009-06-09
Posty: 444
mieszkam w:
Typ kombajnu: 512
Typ ciągnika: C-360 dx120

Re: ścieżki w isaria 3m

no prawie tak bo jest oznaczenie 1,2,3,2,1 i na 3 sa scieżki ale i tak to na 1 wychodzi...

Ostatnio edytowany przez Meder (2009-06-17 08:45:10)

Offline

 

#16 2009-06-17 20:30:52

Dario
cool
Skąd: Ciemnogród Polską zwany
Zarejestrowany: 2008-07-16
Posty: 2558
mieszkam w: jaskini
Typ kombajnu: kolega
Typ ciągnika: zt 303

Re: ścieżki w isaria 3m

Ścieżki to takie 2 pasy nieposiane w środku pola, po który później się jeździ, np. z opryskiwaczem. Siewnik robi je w jednym przejeździe. Dobrze rozumuje ??
Jeśli tak to siewnik, który ma szerokość 3 m, może je zrobić na polu o szerokości 9 m, 15 m, 21m, ale 12 m to nie bardzo. Na upartego musiałbyś w pierwszym i ostatnim przejeździe ustawić siewnik tak żeby siał tylko 1,5 m czyli połową, tylko nie wiem czy znaczniki też da się przestawić bo w 2 przejeździe trzeba wjechać 1,5 m w pierwszy przejazd siejąc całą szerokością, czyli 3 m, trzeci przejazd będzie ze ścieżkami, czwarty będzie cały i ostatni znowu 1,5 m tylko 2 połową siewnika.
Nie lepiej to rękami siać, dziadki siali i rosło, nie było kłopotu z jakimiś znacznikami, ścieżkami, nowoczesności się zachciewa img/smilies/wink

Offline

 

#17 2009-06-17 21:05:16

wojtas
Moderator
Skąd: dolnośląskie Bartoszówek
Zarejestrowany: 2007-09-08
Posty: 9650
mieszkam w: Domu
Typ kombajnu: Claas dominator 204 4X4
Typ ciągnika: , ,C-330, CASE MX110 135

Re: ścieżki w isaria 3m

dario masz racje ale czemu nie zabardzo da się sia 3 metrowym  siewnikiem na 12 metrowy opryskiwacz img/smilies/tongue ja mam amazonke 3 metrową i na 2 siewniku zatykam 2 lejki jade w jedna i spowrotem  i otwieram jade nie zatkanym tam i spowrotem i znów zamykam i jade tam i spowrotem i z głowy masz i ścieżki na 12 metrów img/smilies/big_smile taki to problem img/smilies/tongue tylko tyle że musisz pamiętac o tym żeby zamknąc lajki img/smilies/big_smile


Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... img/smilies/smile

Offline

 

#18 2009-06-17 23:17:04

maxi900
doktorat z fortschritta
Skąd: Lidzbark Warmiński
Zarejestrowany: 2007-12-17
Posty: 688
mieszkam w:
Typ kombajnu: NH 1540
Typ ciągnika: ZT 323 87',MTZ '86, C-330

Re: ścieżki w isaria 3m

Dokładnie tak jak wojtas pisze. Tutaj macie foty i materiał w j. ang jak ktoś nie wie co to ścieżki.
http://www.ukagriculture.com/crops/tramlines.cfm

W przypadku braku synchronizacji ścieżek (jak w przypadku 3m siewnika i 12m opryskiwacza) stosuje się technikę ścieżki w dwóch przejazdach. I tak w tym przypadku w czasie 4 przejazdów (czyli szerokości 12 metrów) ścieżka jest otwarta w 2 i 3 przejezdzie ale tylko po jednej stronie siewnika od strony następnego przejazdu.

http://img44.imageshack.us/img44/5288/cieki.jpg

Literką A oznaczone są przejazdy siewnikiem a literką B przejazdy opryskiwaczem.

Dobrze na tym obrazku widać że jak nie wiemy które aparaty wyłączyć to po prostu liczymy rozstaw tylnych kół, dzielimy na 2 i tą wartość odliczamy od brzegu siewnika.

Tutaj jest oznaczony przejazd ze ścieżką jako zero (0) a pozostałe jako wolne. Do amazonki można kupić mechanizm 0-3 gdzie 0 i 3 są puste a 1,2 są ścieżkami wiec przełącza się po każdym przejezdzie.

Ostatnio edytowany przez maxi900 (2009-06-17 23:18:25)

Offline

 

#19 2009-06-18 07:39:14

wojtas
Moderator
Skąd: dolnośląskie Bartoszówek
Zarejestrowany: 2007-09-08
Posty: 9650
mieszkam w: Domu
Typ kombajnu: Claas dominator 204 4X4
Typ ciągnika: , ,C-330, CASE MX110 135

Re: ścieżki w isaria 3m

dokładnie maxi plusik za  dokładniejsze opisanie i schemacik:D


Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... img/smilies/smile

Offline

 

#20 2009-06-19 12:40:12

Pietia
cool
Skąd: Wielkopolska okolice Rawicza
Zarejestrowany: 2006-12-11
Posty: 2960
mieszkam w: Okolice Rawicza
Typ kombajnu: FORTSCHRITT
Typ ciągnika: Watacha ruskich, ZT 303 pojechal w Bieszczady

Re: ścieżki w isaria 3m

Maxi i tu się mylisz w Amazonce 0 jest zawsze ścieżką a 1-2-3 są to pełne przejazdy

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo