Ogłoszenie

Dział "zrób to sam" oraz "literaturai instrukcje" dostępny jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników tak więc zapraszam do rejestracji

Każdy nowy użytkownik proszony jest o wysłanie do mnie prywatnej wiadomości lub e-maila w celu odblokowania niektórych funkcji m.in. tworzenie nowych wątków!!! pozdro piotrfire :)

#21 2012-08-03 09:32:44

mw_marcin
doktorat z fortschritta
Skąd: dolnośląskie
Zarejestrowany: 2010-09-07
Posty: 809
mieszkam w: Janików
Typ kombajnu: E-514
Typ ciągnika: c360 3P, Case 5150, Forterra 100HSX

Re: obroty silnika

Ostojnik w pompie paliwowej sprawdź, i filtr powietrza

Offline

 

#22 2012-08-05 21:47:15

PiotrK
cool
Skąd: Woj. kuj.-pom. - Grudziądz
Zarejestrowany: 2007-04-26
Posty: 2707
Serwis

Re: obroty silnika

sławek77 napisał(a):

...Pompę wymieniłem na inną i to samo...

sławek77 napisał(a):

Przewody paliwowe nowe, paliwo dobre reszta sprzętu lata, silnik w zeszłym roku zaczął robić to samo a w tym roku dostał remont i tak jest to samo...

A przy okazji remontu, robiłeś też i pompę wtryskową? Czy przypadkiem ta druga pompa nie była podobnie zajechana/wyregulowana?


www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp img/smilies/smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

Offline

 

#23 2012-08-06 08:08:45

sławek77
cool
Skąd: wielkopolska
Zarejestrowany: 2009-05-13
Posty: 1347
mieszkam w:
Typ kombajnu: E 524
Typ ciągnika: ZT 323 A, 4011

Re: obroty silnika

Pompa wtryskowa jest w 100 % sprawna miałem ją w ciągniku dla sprawdzenia i idzie jak burza, myślę że to jednak będzie coś z linką od gazu, wczoraj zauważyłem że po dodaniu gazu do dechy przy pompie nie zawsze jest do oporu, wymontuję linkę i wyreguluję wszystko od nowa zobaczymy co będzie.

Offline

 

#24 2012-08-06 10:24:15

PiotrK
cool
Skąd: Woj. kuj.-pom. - Grudziądz
Zarejestrowany: 2007-04-26
Posty: 2707
Serwis

Re: obroty silnika

Linka, cięgła jak najbardziej, też lubią czasami broić. Sprawdź też dobrze dźwignię gazu przykręconą bezpośrednio do ośki pompy. Tam bardzo często lubi znacznie się powiększyć otwór, do którego przykręcone jest cięgno/linka gazu. Robi się z niego spore jajo i z tego powodu też mogą być podobne problemy.


www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp img/smilies/smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

Offline

 

#25 2012-08-07 20:44:33

sławek77
cool
Skąd: wielkopolska
Zarejestrowany: 2009-05-13
Posty: 1347
mieszkam w:
Typ kombajnu: E 524
Typ ciągnika: ZT 323 A, 4011

Re: obroty silnika

Dzięki Piotrze za wskazówkę, na pompie jest delikatny luz ale nie ma wpływu na obroty sinika, okazało się że pancerz linki był pęknięty a w pierwszej chwili nie było tego widać, po założeniu nowego pancerza i wyregulowaniu obroty trzyma równo 2100 img/smilies/big_smile

Offline

 

#26 2013-08-07 14:51:16

Laszek
cool
Zarejestrowany: 2012-04-01
Posty: 7164
mieszkam w: Śmiłowo, Piła WLKP
Typ kombajnu: E516B na części, E514
Typ ciągnika: zt 303, Belarus 1025, C360, C 355, C328

Re: obroty silnika

A jakie obroty powinien mieć w pozycji start?


E 516 na części
Telefon 695 076 269

Offline

 

#27 2013-08-07 22:44:03

kazik82
początkujący
Zarejestrowany: 2013-08-07
Posty: 4

Re: obroty silnika

Witam, posiadam fortschritta 512 i mam mały problem dotyczący : wjeżdżając w pole przy obrotach 1900 zaczyna mi tracić obroty, mam już wymienione pompkę zasilającą, przewody zasilające  ( ogólnie silnik jest po remoncie). Mam zwiększyć mu obroty czy jak?  Proszę o szybką odpowiedź. Z góry dzięki.

Offline

 

#28 2013-08-07 22:53:45

czesio303
doktorat z fortschritta
Skąd: Dolnośląskie - Oława
Zarejestrowany: 2008-05-19
Posty: 449
Typ kombajnu: e 514
Typ ciągnika: 303D, M-F 255, 25A/330

Re: obroty silnika

ma mieć 2000 a wcześniej było ok

Offline

 

#29 2013-08-07 23:19:01

pawelg
cool
Skąd: Bolimów/ Łódzkie
Zarejestrowany: 2009-05-31
Posty: 2324
mieszkam w: Kol Wola Szydłowiecka
Typ kombajnu: E 512 x2 E 281 K453 B-200 B-231
Typ ciągnika: zetor 12145,8011 ,c355 MTZ82

Re: obroty silnika

2000 pod obciążeniem musi mieć.


od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

Offline

 

#30 2013-08-08 07:39:39

Laszek
cool
Zarejestrowany: 2012-04-01
Posty: 7164
mieszkam w: Śmiłowo, Piła WLKP
Typ kombajnu: E516B na części, E514
Typ ciągnika: zt 303, Belarus 1025, C360, C 355, C328

Re: obroty silnika

Ale chodzi mi o pierwszy ząbek start, ile na nim powinien mieć  skoro w polu max ma 2000?


E 516 na części
Telefon 695 076 269

Offline

 

#31 2013-08-08 08:05:40

kazik82
początkujący
Zarejestrowany: 2013-08-07
Posty: 4

Re: obroty silnika

U mnie wcześniej wszystko było ok z nim. Silnik był robiony i dobrze działał. Teraz jak po jakimś czasie przy obrotach do 2000 zaczyna słabnąć.  Wiecie może za co mam się zabrać żeby wrócił do formy?

Offline

 

#32 2013-08-08 11:26:59

tomek1974
cool
Skąd: Wielkopolska
Zarejestrowany: 2008-08-03
Posty: 5170
mieszkam w: Głogowa
Typ kombajnu: Fortschritt 516 B+Claas Matador
Typ ciągnika: 323,c330,303

Ostrzeżenia: 2

Re: obroty silnika

Jeśli słabnie to masz zapchany filtr paliwa ,słabą pompke,przypchany przewód albo ciągnie powietrze.Filtr powietrza oczywiście sprawdzony.

Offline

 

#33 2013-08-08 18:13:49

PiotrK
cool
Skąd: Woj. kuj.-pom. - Grudziądz
Zarejestrowany: 2007-04-26
Posty: 2707
Serwis

Re: obroty silnika

Spokojnie możesz go podkręcić na 2400 obr. Możesz to zrobić na ograniczniku przy dźwigni gazu, a jeśli tam się nie da, to bez ingerencji pompiarza się nie obędzie. Sprawdź jeszcze zaworek ciśnieniowy na pompie przy powrocie paliwa. Poza tym wyreguluj zapłon i zawory.
A pompa wtryskowa przy okazji tego remontu też była remontowana? Wtryskiwacze dobrze pracują?

Ostatnio edytowany przez PiotrK (2013-08-08 18:14:16)


www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp img/smilies/smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

Offline

 

#34 2013-08-08 19:21:08

kazik82
początkujący
Zarejestrowany: 2013-08-07
Posty: 4

Re: obroty silnika

Dzieki za pomoc, doszłem do tego, przyczyną była zła uszczelka przy filtrze paliwa. A teraz kosząc zaczęły spadać mi obroty przy młocarni wiecie może dlaczego?

Offline

 

#35 2013-08-08 20:34:57

tomek1974
cool
Skąd: Wielkopolska
Zarejestrowany: 2008-08-03
Posty: 5170
mieszkam w: Głogowa
Typ kombajnu: Fortschritt 516 B+Claas Matador
Typ ciągnika: 323,c330,303

Ostrzeżenia: 2

Re: obroty silnika

Któryś pas się skończył albo naciągnij napinacz.

Offline

 

#36 2013-08-11 16:54:14

Matey
doktorat z fortschritta
Skąd: Zielona Góra
Zarejestrowany: 2008-03-30
Posty: 485

Re: obroty silnika

tomek mówisz o tym szerokim pasie, tam jest jakaś regulacja na napinaczu? Bo kombinowałem coś na tej sprężynie od dźwigni młocarni, ale chyba za mocno tam naciągnałem bo kiedy młocarnia była wyłączona palił mi pas

Offline

 

#37 2013-08-11 18:43:52

marek2011
doktorat z fortschritta
Zarejestrowany: 2011-07-17
Posty: 698
mieszkam w: woj.mazowieckie pow.zwoleń
Typ kombajnu: E 512
Typ ciągnika: ciapek szt raz

Re: obroty silnika

A ja przy swoim wieszam w kabinie na tej korbce odważnik bo podczas pracy nastąpiło rozkręcanie i obroty spadały.


TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI img/smilies/big_smile

Offline

 

#38 2013-08-11 19:17:13

tomek1974
cool
Skąd: Wielkopolska
Zarejestrowany: 2008-08-03
Posty: 5170
mieszkam w: Głogowa
Typ kombajnu: Fortschritt 516 B+Claas Matador
Typ ciągnika: 323,c330,303

Ostrzeżenia: 2

Re: obroty silnika

Tak ale nie przesadzaj z dokręcaniem bo łożyska polecą w rolce albo naciąg będzie pękał.

Offline

 

#39 2013-08-11 22:19:46

Matey
doktorat z fortschritta
Skąd: Zielona Góra
Zarejestrowany: 2008-03-30
Posty: 485

Re: obroty silnika

Po tym jak poluzowałem jest w miare ok, poza tym że pas lata mi na każdą strone i czasami spada, więc jeśli się nie myle typowe oznaki zużycia pasa. Czesto je zmieniacie?

Offline

 

#40 2013-08-12 20:31:21

PrzemoO
bardzo aktywny
Skąd: ok/Inowrocławia
Zarejestrowany: 2009-04-15
Posty: 132
mieszkam w:
Typ kombajnu: Claas Dominator 98 Maxi kiedyś 512
Typ ciągnika: M-F 6160, Proxima 6441

Re: obroty silnika

Ja mam od momentu zakupu kombajnu czyli ok 8 lat

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo