czołem
A697- http://www.allegro.pl/item571641373_sie … _a697.html
czy ktoś wie czy takim siewnikiem do buraków można wysiewać inne nasiona np. kukurydza łubin, rzepak? chodzi mi o to czy wystarczy wymienić tarcze na inną z odpowiednimi oczkami odpowiednich rozmiarów? czy takie tarcze idzie dostać? zna ktoś ten siewnik?
a może ktoś zna jakąś stronę z opisem tego siewnika?
pozdrawiam
ap ropo siewników to morze ktoś siał kukurydze gama jak to w ogóle idzie i czy warto bo ja mam game tylko muszę założyć tarcze no i ustawić rozstaw siania
no i jeszcze myśle nad zroibieniem podsiewacza do nawozu robił może ktoś już
gama nie nadaje się do kuku ale próbuj może się uda
jak cuś mam podsiewacz do siewnika...
Bendek może jakieś zdjęcia i opis?
damian9871 ale sprawdzałeś skąd wiesz
Zdjęcia w dziale giełda>sprzedam maszyny>siewnik monosem >taki jak na tym monosemie własnie....
Prosze...
http://www.gieldarolna.pl/sprzedam_siew … sem,411495
Ostatnio edytowany przez Bendek (2011-01-11 20:34:14)
kumpel rozwiercał stare tarcze od gamy (moje:) ) i ziarna się klinowały nożyk je uszkadzał na dole może spróbuj większe otwory zrobić, i głębokość siewu w gamie pozostawia sporo do życzenia
A jaki polecacie do kuku ? ciśnieniowy czy podciśnieniowy ? mam Aeromata, to samo co Becker, i jest dosyć wrażliwy na kształt ziaren, buraki sieje świetnie, dokładność co do 2 ziaren,ale z kuku już różnie bywa, mam go ogołoconego bo facet urwał parę kabli od czujników i nie miał komputera ale buraki sieje dobrze a kuku z 'rynku' już się paprze
nie no to badziewie jak rozwiercał tarcza kosztuje 50 jedna do kukurydzy wiercenie to nie zabardzo
siewnik do kuku tylko podciśnieniowy (mniej wrażliwy na kształt nasion)
Ja miałem Aeromata i jak dla mnie to porażka wiecznie sie coś pierdzieliło a znajomy mi siał jakimś starym Monosemem podciśnieniowym i wyglądał jak by go ze złomowiska wyciągnął a siał jak marzenie, tylko 4 rzędy to mu sie u mnie troche zeszło ale byłem zadowolony z pracy...
Właśnie mój Aeromat jest nadciśnieniowy, ziarnka są wydmuchiwane z tarczy, słyszałem właśnie że podciśnieniowy czyli te które przysysają ziarnko do tarczy są lepsze, tylko jaka firma ?
Ja mam 4 rzędowego Nodeta podciśnieniowego z podsiewaczem nawozu i mikroelementów , sieję nim już dwa sezony i jestem bardzo zadowolony , polecam.
Ostatnio edytowany przez pawelg (2011-01-12 21:57:50)
bendek wstaw zdjecia tego podsiewacz bo ja chce zrobic do gamy opanowałęm głębokość i gniecenie ziaren tak ze mam zamiar zrobic podsiewacz ale nie wiem jak za bardzo z góry dziekuje za jakie kolwiek zdjecia
witam potrzebuje tabele wysiewu do siewnika IBR system botsch moze ktoś ma i skseruje płace dzięki za pomoc
Na co Ci tabela , zrób próbę kręconą i będzie git , wyniki zapisz w zeszycie i na przyszłość już masz jakiś odnośnik.
Tyle ze ja mam pierwszy raz taki siewnik nie wiem nawet jak sie robi tą próbę ile obrotów potem jakieś ważenie i z kad bede wiedział ile na h
Podaj szerokość siewnika i obwód koła z którego skrzynia bierze napęd a resztę ci obliczę .