Ogłoszenie

Dział "zrób to sam" oraz "literaturai instrukcje" dostępny jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników tak więc zapraszam do rejestracji

Każdy nowy użytkownik proszony jest o wysłanie do mnie prywatnej wiadomości lub e-maila w celu odblokowania niektórych funkcji m.in. tworzenie nowych wątków!!! pozdro piotrfire :)

#1 2009-03-14 21:32:19

misiek
doktorat z fortschritta
Zarejestrowany: 2007-07-28
Posty: 908
Typ kombajnu: kiedyś E-512, teraz sąsiad
Typ ciągnika: c-335(w. eksportowa), białoruś JUMZ,ZT 323A

układ chłodniczy w 320/323

Prosiłbym najlepiej o fotografię jak wygląda układ chłodzenia w 323. Chodzi mi głównie o ten zbiorniczek wyrównawczy i przewody które od niego odchodzą. Moim pierwszym pytaniem jest do kąt takowe przewody mają iść i gdzie powinien być termostat bo ja go prawdopodobnie nie mam

Offline

 

#2 2009-03-14 22:03:38

wojtas
Moderator
Skąd: dolnośląskie Bartoszówek
Zarejestrowany: 2007-09-08
Posty: 9494
mieszkam w: Domu
Typ kombajnu: Claas dominator 98sl
Typ ciągnika: , ,C-330, CASE MX110

Re: układ chłodniczy w 320/323

jutro ci wszystko opisze i zdjęcia porobie img/smilies/smile


Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... img/smilies/smile

Offline

 

#3 2009-03-14 22:09:20

tatamarty.323a
cool
Skąd: Biezdrowo, Wielkopolska
Zarejestrowany: 2006-11-13
Posty: 2126
Typ kombajnu: E 512, PŁUG B200/5
Typ ciągnika: ZT 323 A, 4011, T-25A, peugeot 205 1.9D

Re: układ chłodniczy w 320/323

Ze zbiorniczka wyrównawczego idzie tylko jeden przewód, wąż, do chłodnicy, wchodzi w chłodnicę u samej jej góry.


tel: 605107385  czynny non stop
ZT 323 A 89`
E 512 77`
B 200/5 83`
Brakuje mi Trabanta   http://img77.imageshack.us/img77/6011/fzt303nb5.gifhttp://img519.imageshack.us/img519/7425/cccp.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/4215/trolex.jpg

Offline

 

#4 2009-03-15 14:16:32

misiek
doktorat z fortschritta
Zarejestrowany: 2007-07-28
Posty: 908
Typ kombajnu: kiedyś E-512, teraz sąsiad
Typ ciągnika: c-335(w. eksportowa), białoruś JUMZ,ZT 323A

Re: układ chłodniczy w 320/323

tatamarty.323a napisał(a):

Ze zbiorniczka wyrównawczego idzie tylko jeden przewód, wąż, do chłodnicy, wchodzi w chłodnicę u samej jej góry.

A ja mam dwa przewody. Jeden cieniutki na górze i idzie do chłodnicy ale po drodze jest łatany z jakimś orginalnym i wchodzi do chłodnicy z góry, a drugi przewód jest na dole i wchodzi gdzieś do silnika. Ten drugi jest o wiele grubszy.

Offline

 

#5 2009-03-15 15:00:46

wojtas
Moderator
Skąd: dolnośląskie Bartoszówek
Zarejestrowany: 2007-09-08
Posty: 9494
mieszkam w: Domu
Typ kombajnu: Claas dominator 98sl
Typ ciągnika: , ,C-330, CASE MX110

Re: układ chłodniczy w 320/323

dokładnie misiek ja tez mam  2  jeden  jest u góry zbiorniczka idzie do chlodnicy jest cieńki
http://www.fothost.pl/upload/09/11/9b0ef78a.jpg
drugi gróbszy na dnie zbiorniczka idzie na sam dół silnika
http://www.fothost.pl/upload/09/11/1dc19159.jpg
idzie obok spręzarki jeszcze wdół obok ramy  sprzodu silnika wchodzi w taki trujnik nie pamiętam dobrze ale wymieniałem  ten wąz  na zdjęciach widac go (faggumit) czy jak on sie tam zwie
http://www.fothost.pl/upload/09/11/ecb81c81.jpg
http://www.fothost.pl/upload/09/11/b144ffea.jpg
mam nadzieję że zdjęcia troche wyjaśnią


Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... img/smilies/smile

Offline

 

#6 2009-03-15 21:47:46

misiek
doktorat z fortschritta
Zarejestrowany: 2007-07-28
Posty: 908
Typ kombajnu: kiedyś E-512, teraz sąsiad
Typ ciągnika: c-335(w. eksportowa), białoruś JUMZ,ZT 323A

Re: układ chłodniczy w 320/323

Dzięki Wojtas. Masz + za fatyge. Jeszcze jedno pytanko. Gdzie jest termostat w 323?

Offline

 

#7 2009-03-15 21:50:56

maxi900
doktorat z fortschritta
Skąd: Lidzbark Warmiński
Zarejestrowany: 2007-12-17
Posty: 688
mieszkam w:
Typ kombajnu: NH 1540
Typ ciągnika: ZT 323 87',MTZ '86, C-330

Re: układ chłodniczy w 320/323

Termostat masz na przedostatnim zdjęciu.. to brązowe podłużne poniżej słowa "FAGUMIT" a na lewo od głowicy sprężarki img/smilies/smile

Ostatnio edytowany przez maxi900 (2009-03-15 21:51:47)

Offline

 

#8 2009-03-15 21:52:57

ojanusz
cool
Zarejestrowany: 2008-05-03
Posty: 1649
mieszkam w: okolice Płocka
Typ kombajnu: Massey Ferguson 36RS
Typ ciągnika: FORD TW 15,MF 397T,

Re: układ chłodniczy w 320/323

Trzecie zdjęcie z kolei , ten element lekko stożkowy nad sprężarką .


Nie ma że się nie da, jak się nie chce to się nie da...img/smilies/wink

img/smilies/smile E-516 na części. img/smilies/smile

Offline

 

#9 2013-01-09 18:48:44

sławek77
cool
Skąd: wielkopolska
Zarejestrowany: 2009-05-13
Posty: 1324
mieszkam w:
Typ kombajnu: E 524
Typ ciągnika: ZT 323 A, 4011

Re: układ chłodniczy w 320/323

Mam pytanie jakie wymiary powinna mieć oryginalna chłodnica w 323 ? chodzi mi o wysokość szerokość i grubość chłodnicy

Offline

 

#10 2013-01-10 16:01:33

farmer1
doktorat z fortschritta
Zarejestrowany: 2012-09-23
Posty: 708
mieszkam w: pod Pabianicami
Typ kombajnu: dominator 114cs
Typ ciągnika: 2xzt323a zetor7211 ,VALTRA T153v

Re: układ chłodniczy w 320/323

chłodnica w 323 ma wymiary szerokość 63cm wysokoś 70cm grubość 9cm


Świat należy do młodzieży Stary robi Młody leży

Offline

 

#11 2013-01-10 18:08:30

sławek77
cool
Skąd: wielkopolska
Zarejestrowany: 2009-05-13
Posty: 1324
mieszkam w:
Typ kombajnu: E 524
Typ ciągnika: ZT 323 A, 4011

Re: układ chłodniczy w 320/323

Wielkie dzięki za info img/smilies/smile

Offline

 

#12 2013-01-12 10:08:50

ldragon
doktorat z fortschritta
Zarejestrowany: 2010-02-27
Posty: 321
mieszkam w: zachodniopomorskie
Typ kombajnu: zo56
Typ ciągnika: c-360,c-360-3p,c-385

Re: układ chłodniczy w 320/323

z termostatu dolne odejście idzie dokąd?

Offline

 

#13 2013-01-12 13:04:25

michu23
cool
Zarejestrowany: 2010-01-25
Posty: 1046
mieszkam w: Pila
Typ kombajnu: e 514
Typ ciągnika: zt303.zt323x2 mf 255 mtz82 c360

Re: układ chłodniczy w 320/323

do pompy wody przez to przejscie zatarlem chyba z dziesiec silnikow teraz w kombajnie mam zalozone i woda ani nie drgnie dopiero jak sie chlodnica zasyfi kakretnie i silnik juz jezdzi piaty rok w ciagniku to samo silnik kiedys mialem po remoncie i bez tego przejscia sie zatar od czego to zalezy to nie wiem


Fortschritt zt 423 a razy 2

Offline

 

#14 2013-01-12 15:50:44

ldragon
doktorat z fortschritta
Zarejestrowany: 2010-02-27
Posty: 321
mieszkam w: zachodniopomorskie
Typ kombajnu: zo56
Typ ciągnika: c-360,c-360-3p,c-385

Re: układ chłodniczy w 320/323

Koledzy zerknijcie http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php … 771#p82771 to może w końcu wmontuje ten termostat u mnie

Offline

 

#15 2013-01-14 17:43:58

sławek77
cool
Skąd: wielkopolska
Zarejestrowany: 2009-05-13
Posty: 1324
mieszkam w:
Typ kombajnu: E 524
Typ ciągnika: ZT 323 A, 4011

Re: układ chłodniczy w 320/323

Do mojego 323 kupiłem chłodnicę od zt 303 a tu się okazało że chłodnica jest wyższa i grubsza od tej którą miałem zamontowaną. Miałem 67-62-9 a kupiłem 76-62-10, czy wszystkie 323 mają mniejsze chłodnice od 303 ?

Offline

 

#16 2013-01-14 18:47:12

Krzysiek
cool
Skąd: Mysligoszcz/Człuchów/pomorskie
Zarejestrowany: 2007-09-02
Posty: 9581
mieszkam w:
Typ kombajnu: fortschritt E 512
Typ ciągnika: fortschritt 323 MF 255

Re: układ chłodniczy w 320/323

chyba wszystkie, mój ma niższą ale więcej blaszek....

A  co tak źle z nią? to miedziucha to lutownica i do przodu. JA tak 2 chłodnice uratowałem.
Najpierw lutuje potem sprawdzam sprężarką tylko z wyczuciem zakładam na jeden koniec kawałek foli grubości cos pomiędzy workiem do kanapek a workiem po nawozie , opaska i jak pęknie przed chłodnicą tzn że dobrze polutowałem no i podstawa to wielka lutownica ( jak do rynien) i kwas no i trzeba wyczyścić na błysk.
A ciekło już wszędzie i z góry i z dołu i z blaszek... da się ....

Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2013-01-14 18:53:32)

Offline

 

#17 2013-01-14 20:05:16

sławek77
cool
Skąd: wielkopolska
Zarejestrowany: 2009-05-13
Posty: 1324
mieszkam w:
Typ kombajnu: E 524
Typ ciągnika: ZT 323 A, 4011

Re: układ chłodniczy w 320/323

Podczas jesiennej orki silnik zaczął się grzać patrze a chłodnica zaklejona kurzem więc na szybko myjkę wysokociśnieniową i tak wyczyściłem że chłodnica wyglądała jak sitko ( ponad 20 dziur ) próbowaliśmy pokleić ale blaszki już są słabe i podczas czyszczenia wyskakują obok nowe dziurki. Chłodnica od 303 kosztowała mnie 200 zł ( mam nadzieje że nie przepłaciłem ) żeby ją założyć musiałem dać ją troszkę niżej ale pasuję.

Ostatnio edytowany przez sławek77 (2013-01-14 20:06:41)

Offline

 

#18 2013-01-14 21:03:06

Krzysiek
cool
Skąd: Mysligoszcz/Człuchów/pomorskie
Zarejestrowany: 2007-09-02
Posty: 9581
mieszkam w:
Typ kombajnu: fortschritt E 512
Typ ciągnika: fortschritt 323 MF 255

Re: układ chłodniczy w 320/323

tak bywa
200zł tanio

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo