Ogłoszenie

Dział "zrób to sam" oraz "literaturai instrukcje" dostępny jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników tak więc zapraszam do rejestracji

Każdy nowy użytkownik proszony jest o wysłanie do mnie prywatnej wiadomości lub e-maila w celu odblokowania niektórych funkcji m.in. tworzenie nowych wątków!!! pozdro piotrfire :)

#21 2009-03-03 15:25:43

pepe75
doktorat z fortschritta
Skąd: kuj pom
Zarejestrowany: 2007-06-03
Posty: 455
mieszkam w:
Typ kombajnu: z56
Typ ciągnika: c 330 c3603p zt 413 zt303c zt303d waldek tih rs

Re: Obrotomierz elektroniczny

przydałby się w nim jeszcze otwieracz do kapsli img/smilies/smile

Offline

 

#22 2009-03-08 13:24:15

PiotrK
cool
Skąd: Woj. kuj.-pom. - Grudziądz
Zarejestrowany: 2007-04-26
Posty: 2707
Serwis

Re: Obrotomierz elektroniczny

tatamarty.323a napisał(a):

Podoba się, podoba img/smilies/smile A jakie funkcje były by jeszcze możliwe?

Cokolwiek, tzn., wszystko to, co da się zmierzyć odpowiednimi czujnikami. Najgorszy problem jest jednak z tymi czujnikami. Nieraz może to być droga sprawa. Można wrzucić np. dwadzieścia punktów pomiarowych temperatury, od osi po rozgrzany słońcem dach img/smilies/big_smile
Ale tak na poważnie, to w przygotowaniu mam komputerki pokładowe na wielolinijkowych wyświetlaczach LCD (nic, poza ceną oczywiście, jednak nie stoi na przeszkodzie w zastosowaniu graficznych wyświetlaczy LCD) i tam można by mierzyć już wiele wielkości.
Na pewno będzie pomiar temperatury silnika w co najmniej dwóch miejscach, ciśnienie oleju (ale tu będzie drogi czujnik) i co jeszcze? Może coś spoza silnika? Jakieś inne temperatury, obroty, ciśnienia? Czekam na propozycje...

Ostatnio edytowany przez PiotrK (2009-03-08 13:27:07)


www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp img/smilies/smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

Offline

 

#23 2009-03-08 14:31:58

wojtas
Moderator
Skąd: dolnośląskie Bartoszówek
Zarejestrowany: 2007-09-08
Posty: 9400
mieszkam w: Domu
Typ kombajnu: Claas dominator 98sl
Typ ciągnika: , ,C-330, CASE MX110

Re: Obrotomierz elektroniczny

takie zastosowanie do kombajnu to z obrotami to można by bylo dołączyc obroty  wialnik silnika   ciśnienie oleju tak jak pisałeś  i prędkośc jazdy bo w co niektórych to nie dzia i jakieś może inne tez czyjniki  zawsze by sie to do czeogs prydało tylko jeszcze pozostaje pytanie ile to cudo by kosztowało img/smilies/big_smileimg/smilies/tongue


Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... img/smilies/smile

Offline

 

#24 2009-03-08 16:12:31

tatamarty.323a
cool
Skąd: Biezdrowo, Wielkopolska
Zarejestrowany: 2006-11-13
Posty: 2126
Typ kombajnu: E 512, PŁUG B200/5
Typ ciągnika: ZT 323 A, 4011, T-25A, peugeot 205 1.9D

Re: Obrotomierz elektroniczny

Może być jeszcze dla ciągnika pomiar prędkości jazdy, żeby się psom nie narazić na ograniczeniu prędkości img/smilies/big_smile


tel: 605107385  czynny non stop
ZT 323 A 89`
E 512 77`
B 200/5 83`
Brakuje mi Trabanta   http://img77.imageshack.us/img77/6011/fzt303nb5.gifhttp://img519.imageshack.us/img519/7425/cccp.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/4215/trolex.jpg

Offline

 

#25 2009-03-08 20:35:27

tomek1974
cool
Skąd: Wielkopolska
Zarejestrowany: 2008-08-03
Posty: 5072
mieszkam w: Głogowa
Typ kombajnu: Fortschritt 516 B+Claas Matador
Typ ciągnika: 323,c330,303

Ostrzeżenia: 2

Re: Obrotomierz elektroniczny

Ludzie czy wam rozum odjeło to ma pokazać obroty silnika a nie wszystkie parametry.

Offline

 

#26 2009-03-08 20:46:25

Dario
cool
Skąd: Ciemnogród Polską zwany
Zarejestrowany: 2008-07-16
Posty: 2558
mieszkam w: jaskini
Typ kombajnu: kolega
Typ ciągnika: zt 303

Re: Obrotomierz elektroniczny

Obroty silnika to pokazuje oryginalny obrotomierz, który ma tą przewagę że jest analogowy. Spojrzysz i wiesz jakie masz obroty, przy cyfrowych wyświetlaczach trzeba jeszcze pomyśleć co cyferki znaczą. Ta zabawka może się przydać dodatkowo, do obrotów wiatraczka w dmuchawie, temperatury powietrza w oponach, itp. img/smilies/wink

Offline

 

#27 2009-03-08 22:27:44

tatamarty.323a
cool
Skąd: Biezdrowo, Wielkopolska
Zarejestrowany: 2006-11-13
Posty: 2126
Typ kombajnu: E 512, PŁUG B200/5
Typ ciągnika: ZT 323 A, 4011, T-25A, peugeot 205 1.9D

Re: Obrotomierz elektroniczny

tomek1974 napisał(a):

Ludzie czy wam rozum odjeło to ma pokazać obroty silnika a nie wszystkie parametry.

Jeśli może więcej, dlaczego z tego nie skorzystać img/smilies/smile


tel: 605107385  czynny non stop
ZT 323 A 89`
E 512 77`
B 200/5 83`
Brakuje mi Trabanta   http://img77.imageshack.us/img77/6011/fzt303nb5.gifhttp://img519.imageshack.us/img519/7425/cccp.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/4215/trolex.jpg

Offline

 

#28 2009-03-12 23:43:49

PiotrK
cool
Skąd: Woj. kuj.-pom. - Grudziądz
Zarejestrowany: 2007-04-26
Posty: 2707
Serwis

Re: Obrotomierz elektroniczny

Cyfrowy obrotomierz też nie jest taki zły, wystarczy trochę wprawy i będzie O.K.

No to jak, więcej propozycji nie ma? Czyli zostaje tak jak dotychczas?


www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp img/smilies/smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

Offline

 

#29 2009-03-12 23:55:00

tatamarty.323a
cool
Skąd: Biezdrowo, Wielkopolska
Zarejestrowany: 2006-11-13
Posty: 2126
Typ kombajnu: E 512, PŁUG B200/5
Typ ciągnika: ZT 323 A, 4011, T-25A, peugeot 205 1.9D

Re: Obrotomierz elektroniczny

Raczej zostaje bez zmian img/smilies/big_smile


tel: 605107385  czynny non stop
ZT 323 A 89`
E 512 77`
B 200/5 83`
Brakuje mi Trabanta   http://img77.imageshack.us/img77/6011/fzt303nb5.gifhttp://img519.imageshack.us/img519/7425/cccp.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/4215/trolex.jpg

Offline

 

#30 2009-03-13 16:08:22

Dario
cool
Skąd: Ciemnogród Polską zwany
Zarejestrowany: 2008-07-16
Posty: 2558
mieszkam w: jaskini
Typ kombajnu: kolega
Typ ciągnika: zt 303

Re: Obrotomierz elektroniczny

Dołożę jedną propozycje, która w podobno nadchodzącym kryzysie może być przydatna. Jest to pomiar zużycia paliwa jak by potrafiło przeliczać jeszcze na mth to by było super img/smilies/smile

Offline

 

#31 2009-03-17 23:46:36

PiotrK
cool
Skąd: Woj. kuj.-pom. - Grudziądz
Zarejestrowany: 2007-04-26
Posty: 2707
Serwis

Re: Obrotomierz elektroniczny

No niestety, przy tego typu pompach wtryskowych nie da się tego zrobić img/smilies/sad. Właściwie to dałoby się coś wykombinować (a co tam!) ale koszty takiego urządzenia były by spore i chyba lepiej za to kupić nawet paręset litrów ropki img/smilies/wink, a spalanie policzyć na piechotkę img/smilies/big_smile.

Ostatnio edytowany przez PiotrK (2009-03-17 23:48:54)


www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp img/smilies/smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

Offline

 

#32 2009-03-18 15:53:35

Dario
cool
Skąd: Ciemnogród Polską zwany
Zarejestrowany: 2008-07-16
Posty: 2558
mieszkam w: jaskini
Typ kombajnu: kolega
Typ ciągnika: zt 303

Re: Obrotomierz elektroniczny

Przepływomierze niestety kosztują, ale nie tak dawno w necie znalazłem, że w ciężarówce zamontował ktoś wodomierz, podobno działało img/smilies/big_smile

Offline

 

#33 2009-03-18 18:56:34

damian9871
cool
Zarejestrowany: 2006-12-14
Posty: 1049
mieszkam w: wlkp
Typ kombajnu: zo56
Typ ciągnika: 335,360,MX110

Re: Obrotomierz elektroniczny

tylko musiały by być dwa jeden na zasilaniu i jeden na powrocie img/smilies/smile

Offline

 

#34 2009-03-18 19:50:01

jacekrado
doktorat z fortschritta
Skąd: Bożkowice/ dolnośląskie
Zarejestrowany: 2007-05-23
Posty: 529
mieszkam w: Lubań
Typ kombajnu: E-512
Typ ciągnika: MTZ82,C360,C330 z turem

Re: Obrotomierz elektroniczny

Nawiązując do wyświetlacza LCD to myślę, że może się nie sprawdzić. Podczas pracy na słońcu w kabinie robi się dość ciepło, w porywach nawet do 50 stopni się zdarza. Wyświetlacz LCD może się po prostu "zdematerializować". Miałem w kabinie termometr samochodowy i nie wytrzymał , wysechł ciekły kryształ w wyświetlaczu. Pozdrawiam!!!!!


R E S P E C T ! ! !

<a href="http://forum.atnel.pl" >ATNEL tech-forum</a>

Offline

 

#35 2009-03-18 19:56:07

Dario
cool
Skąd: Ciemnogród Polską zwany
Zarejestrowany: 2008-07-16
Posty: 2558
mieszkam w: jaskini
Typ kombajnu: kolega
Typ ciągnika: zt 303

Re: Obrotomierz elektroniczny

Dlatego w upały należy zamontować w kabinie dodatkowo akwarium i w nim trzymać wyświetlacz img/smilies/wink

Offline

 

#36 2009-03-18 20:05:24

jacekrado
doktorat z fortschritta
Skąd: Bożkowice/ dolnośląskie
Zarejestrowany: 2007-05-23
Posty: 529
mieszkam w: Lubań
Typ kombajnu: E-512
Typ ciągnika: MTZ82,C360,C330 z turem

Re: Obrotomierz elektroniczny

Dario jak byś popracował przez całe żniwa na kombajnie, wypocił kilkanaście litrów wody to nie trzymały by się Ciebie takie żarty. Ale lepiej żartować niż chorować. W dobie kryzysu należy się pośmiać!!!! Ale lepiej zapodać YouTube.


R E S P E C T ! ! !

<a href="http://forum.atnel.pl" >ATNEL tech-forum</a>

Offline

 

#37 2009-03-18 20:13:03

Dario
cool
Skąd: Ciemnogród Polską zwany
Zarejestrowany: 2008-07-16
Posty: 2558
mieszkam w: jaskini
Typ kombajnu: kolega
Typ ciągnika: zt 303

Re: Obrotomierz elektroniczny

Klimatyzacje sobie zamontuj jak Ci gorąco. Kombajn to maszyna która zarabia na siebie i właściciela. Z drugiej strony jak lubisz ciepło to lepiej zostaw jak jest albo dodatkowo ogrzewanie dorób img/smilies/wink

Offline

 

#38 2009-03-18 20:15:27

jacekrado
doktorat z fortschritta
Skąd: Bożkowice/ dolnośląskie
Zarejestrowany: 2007-05-23
Posty: 529
mieszkam w: Lubań
Typ kombajnu: E-512
Typ ciągnika: MTZ82,C360,C330 z turem

Re: Obrotomierz elektroniczny

Pracuje i nie narzekam. Masz racje maszyna zarabia i o to chodzi. Irytują mnie docinki ludzi , którzy nie rozumieją tych aspektów. Pozdrawiam!!!!img/smilies/trink39

Ostatnio edytowany przez jacekrado (2009-03-18 20:19:11)


R E S P E C T ! ! !

<a href="http://forum.atnel.pl" >ATNEL tech-forum</a>

Offline

 

#39 2009-03-18 20:46:38

Dario
cool
Skąd: Ciemnogród Polską zwany
Zarejestrowany: 2008-07-16
Posty: 2558
mieszkam w: jaskini
Typ kombajnu: kolega
Typ ciągnika: zt 303

Re: Obrotomierz elektroniczny

Ja napisałem w formie żartu, a Ty wziąłeś sobie to na poważnie img/smilies/smile (dotyczy akwarium)
Co do pracy w afrykańskich warunkach to mam takie zdanie, że za krótko się żyje żeby robić sobie krzywdę, ale jeśli należysz do skąpych, chciwych, szkłem dupe ucierających ludzi, to padniesz z roboty, a Twój majątek dzieciaki w kasynie przegrają i nie ma co takich żałować, bo nie uważam takiego podejścia do siebie samego za dobre img/smilies/smile

Offline

 

#40 2009-03-19 18:58:05

alex
początkujący
Skąd: okolice Krakowa
Zarejestrowany: 2009-02-24
Posty: 4
Typ kombajnu: Claas
Typ ciągnika: ZT 323A; C-360; Fiesta 1,25 16V

Re: Obrotomierz elektroniczny

Mam prośbę, czy mógłby ktoś opisać i może dać fotkę gdzie się zakłada linkę od obrotomierza w 323 bo w moim wisi koniec linki przy pompie wtryskowej i nie mogę wypatrzyć gdzie go założyć? z góry wielkie dzięki!!!!!

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo