Ogłoszenie

Dział "zrób to sam" oraz "literaturai instrukcje" dostępny jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników tak więc zapraszam do rejestracji

Każdy nowy użytkownik proszony jest o wysłanie do mnie prywatnej wiadomości lub e-maila w celu odblokowania niektórych funkcji m.in. tworzenie nowych wątków!!! pozdro piotrfire :)

#21 2012-10-13 20:04:31

Laszek
cool
Zarejestrowany: 2012-04-01
Posty: 7315
mieszkam w: Śmiłowo, Piła WLKP
Typ kombajnu: E516B na części, E514
Typ ciągnika: zt 303, Belarus 1025, C360, C 355, C328

Re: ZAKUP SIEWNIKA

no ja ruskiem sieje accordem 6 metrów, wsypuje tonę zboża i kita w pole, przód się nie unosi a ZT jednak jest cięższy i masywniejszy od 1025


E 516 na części
Telefon 695 076 269

Offline

 

#22 2012-10-14 15:52:43

Tomala
doktorat z fortschritta
Zarejestrowany: 2011-02-26
Posty: 462
mieszkam w: Opolskie-Dolnośląskie
Typ kombajnu: E-514 i E-512
Typ ciągnika: zetor Forterra 140 HSX ,c-4011

Re: ZAKUP SIEWNIKA

Mam podobnego accorda 6m amazone składany mogę sprzedać

Offline

 

#23 2012-12-17 22:21:13

Misiu02
aktywny
Skąd: Emilianów
Zarejestrowany: 2009-05-05
Posty: 74
mieszkam w:
Typ kombajnu: Bizon Z056
Typ ciągnika: zt303 , zt300 , c-330

Re: ZAKUP SIEWNIKA

Panowie może powiecie mi coś o siewniku Rabewerk Rasat 4000 4m?
Skrzynia bezstopniowa. Siewnik jest w Bdb stanie w bardzo przystępnej cenie.

Offline

 

#24 2012-12-18 07:28:31

koseś
cool
Zarejestrowany: 2008-01-20
Posty: 6351
mieszkam w:
Typ kombajnu:
Typ ciągnika:

Re: ZAKUP SIEWNIKA

To jest to samo co saxonia  4000 tylko że w mojej skrzynia jest taka jak w mazurze ,jednak do swojej masy mają za małe i wąskie koła które robią koleiny a poza tym to zwykły siewnik .

Offline

 

#25 2012-12-18 17:44:59

PawełS.64
cool
Skąd: Wielkopolska
Zarejestrowany: 2011-12-12
Posty: 1308
mieszkam w: gm.Śrem
Typ kombajnu: 514MDW
Typ ciągnika: Landini Land Pover 145,C-360x2

Re: ZAKUP SIEWNIKA

Mam RabeWerk M300 Multidril to też kopia Saxonii.

Offline

 

#26 2012-12-18 18:39:07

Misiu02
aktywny
Skąd: Emilianów
Zarejestrowany: 2009-05-05
Posty: 74
mieszkam w:
Typ kombajnu: Bizon Z056
Typ ciągnika: zt303 , zt300 , c-330

Re: ZAKUP SIEWNIKA

Dzięki Panowie za odpowiedź.
Powiedzcie mi jeszcze jedno, jak można sprawdzić przekładnie bezstopniową? Wiadomo że nikt jej nie prześwietli tylko sprawdzić czy prawidłowo działa.

Offline

 

#27 2012-12-18 20:03:18

Krzysiek
cool
Skąd: Mysligoszcz/Człuchów/pomorskie
Zarejestrowany: 2007-09-02
Posty: 10525
mieszkam w:
Typ kombajnu: fortschritt E 512
Typ ciągnika: fortschritt 323 MF 255

Re: ZAKUP SIEWNIKA

w polu...
Szwagier ma poznaniaka z taką i dziwnie mu to działa ustawi np 10 zrobi próbę kręconą przestawi przełozenie na jakiekolwiek po czym wróci do 10 zrobi  drugą próbę i dupa wynik jest nieakceptowalny ni jak się nie ma do pierwszego pomiaru. http://smileys.smileycentral.com/cat/4/4_2_200v

Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2012-12-18 20:03:48)

Offline

 

#28 2012-12-18 20:50:56

blazej1694
cool
Zarejestrowany: 2010-07-02
Posty: 1038
mieszkam w: kujawy
Typ kombajnu: MDW 525
Typ ciągnika: zetor 16245 zts,c-360, zetor 8011 , ursus 1201

Re: ZAKUP SIEWNIKA

Ja mam tak samo ale tylko jak w rzepaku sieję ustawię na 2,8 raz w koło obrócę i mam 3,5 wtedy ustawie na 2,8 i spokój. Już się do tego przyzwyczaiłem. Czym mogą  być spowodowane takie odbiegi od ustawienia? Poślizg koła ?

Offline

 

#29 2012-12-18 22:46:22

oloe34
The best
Skąd: Kuj-Pom
Zarejestrowany: 2010-07-05
Posty: 235
mieszkam w: CGR
Typ kombajnu: E 514
Typ ciągnika: c-328,c-355m.zetor7745.agrotron m610

Re: ZAKUP SIEWNIKA

To nie poślizg koła a olej w przekładni.Kupiłem nowy siewnik kongskilde ,2 lata było dobrze i też ten sam cyrk z wysiewem.Serwis zalecił wymianę oleju,a jako że na szybko był tylko jakiś boxol to powiedzieli że może być,okazało się że po wymianie to samo.Dopiero jak zalałem go takim jak zaleca producent wróciło do normy.

Offline

 

#30 2012-12-18 23:56:33

fryzomaniak
bardzo aktywny
Skąd: Unisław
Zarejestrowany: 2007-10-21
Posty: 175
mieszkam w: Unisław
Typ kombajnu:
Typ ciągnika: Ursus C-330m Zetor 7211,10045 John

Re: ZAKUP SIEWNIKA

Kiedyś czytałem że zmieniając ustawienia w bezstopniowej przekładni siewnika trzeba ją najpierw wyzerować do położenia zerowego lub maximum (zależnie od producenta) i wtedy ustawić nowe położenie.

Offline

 

#31 2012-12-19 15:04:01

Pajej
cool
Skąd: Podkarpacie
Zarejestrowany: 2010-04-23
Posty: 7555
mieszkam w: Domu :-)
Typ kombajnu: byłClaas mercator 60, jest Fortschritt E 514
Typ ciągnika: T 25, C-360-3p, ZT 303, Ford 8340, Same explorer II 90

Re: ZAKUP SIEWNIKA

ja mam przekładnie stopniowa i w domciu zrobie próbe krecona ustawie jak ma byc a w polu wysiewa inaczej


Rolnik z powołania:-)

Offline

 

#32 2012-12-19 15:11:44

krzychu
cool
Skąd: łódzkie
Zarejestrowany: 2009-09-06
Posty: 2527
mieszkam w: chorym kraju
Typ kombajnu: e 512
Typ ciągnika: zt 300 zt 323 c 360

Re: ZAKUP SIEWNIKA

najlepiej to siać z płachty masz w tedy dawkę dozowaną ręcznie img/smilies/big_smile

Offline

 

#33 2012-12-19 15:34:04

sawek.1990
doktorat z fortschritta
Skąd: Wola Ż...
Zarejestrowany: 2012-11-21
Posty: 974
mieszkam w: Polsce(Dębica)
Typ kombajnu:
Typ ciągnika: C-330M, U-912

Re: ZAKUP SIEWNIKA

Ja miałem egzamin zawodowy w szkole właśnie z siania i miałem zrobić próbę kręconą, a że nauczyciele byli ok to mi podpowiedział wychowawca że mieli ustawione na ok 3.5(nie pamiętam dokładnie na ile ale załóżmy że na tyle). No to odczytuje z tabeli ma być trochę mniej ustawiam na 3 i próba, wychodzi że trzeba zwiększyć to zwiększam na to 3.5 jak mówili i robię próbę i nie wychodzi tak zrobiłem ze 4 próby i nic z tego, nie wychodzi mi odpowiedni wynik, to mi powiedzieli że wiem o co chodzi i nie muszę już robić. A dodam że siewniki nówki sztuki (Polonez), także próba kręcona się ma się ni jak do wysiewu bo każde ziarno jest inne i inaczej się może zawsze ustawić.

Ostatnio edytowany przez sawek.1990 (2012-12-19 17:03:29)


Nic dobrego się nie dzieje, świat zachodni z nas się śmieje. Gospodarka nam się wali, bieda rośnie Tusk się chwali. Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni są ludziska. Postkomuna mu wtóruje, taki premier im pasuje. W Polsce obcym tworzą raj, bo to bardzo dziwny kraj. Polskę dawno rozprzedali, służbę zdrowia zrujnowali. I nauka także leży, nikt Tuskowi już nie wierzy. Hej Donaldzie gdzie te cuda? same kłamstwa i obłuda! Na kryzysie rząd nie traci, bo za wszystko naród płaci

Offline

 

#34 2012-12-19 16:55:01

scoda19
cool
Skąd:
Zarejestrowany: 2010-03-04
Posty: 2686
mieszkam w:
Typ kombajnu:
Typ ciągnika:

Re: ZAKUP SIEWNIKA

Dlatego ustawia się to co rok dla danego gatunku i odmiany a jak jest skrzynia bezstopniowa to po przestawieniu trzeba zrobić kilka obrotów kołem i dopiero próba właściwa.

Offline

 

#35 2012-12-19 16:58:15

bamreras
cool
Skąd: pomorskie/Skarszewy
Zarejestrowany: 2011-02-11
Posty: 3446
mieszkam w: domu :)
Typ kombajnu: Z056
Typ ciągnika: c360, zt423a

Re: ZAKUP SIEWNIKA

bezstopniową przekładnie w siewnikach uni trzeba przed każdą zmianą wyzerować i dopiero wtedy ustawiać na wybraną pozycję. Najlepiej żeby na położeniu zero wykonać kilka obrotów korbą. Ba mało tego najlepiej kręcić dwa razy. raz szybko raz wolno i uśrednić wyniki. tak wykona próba daje wynik odbiegający Max 3-5%.


Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

Offline

 

#36 2012-12-19 19:34:43

Krzysiek
cool
Skąd: Mysligoszcz/Człuchów/pomorskie
Zarejestrowany: 2007-09-02
Posty: 10525
mieszkam w:
Typ kombajnu: fortschritt E 512
Typ ciągnika: fortschritt 323 MF 255

Re: ZAKUP SIEWNIKA

co do sposobu kręcenia...
A w klasycznym siewniku z suchymi trybami duża jest różnica pomiędzy wolnym kręceniem a szybkim. JA z moją fioną nie mogę dość do ładu. wszyscy chwalą że ile wykręcą tyle wysieją a u mnie nie do końca. W trakcie siewu szukałem przyczyny no nic nie znalazłem. Teraz na spokojnie sie drapię po głowie. I mam dwie teorie albo za wolno kręcę albo koło napędowe ( wleczone za siewnikiem) robi jakieś maniany. Tylko jak? bo wysiewa za dużo o jakieś 20%
A ważę dokładnie na cyfrowej wadze. Mam sprawdzony każdy lejek. Wszędzie leci równo. W instrukcji pisze że mam zrobić 12,75 no robię 13 siewnik ma 3m, koło fi nie pamiętam ile. JEst całe stalowe taka fajerka z przyspawanymi blachami/protektorem. Tak sobie myślę co jeśli koło zapada się głęboko bo nie ma żadnej płaszczyzny stawiającej opór no jak fajerka. A bieżnik trochę za mocno zjechany.... Albo nie oryginalne koło!! Tylko jak je mierzyć, liczyć średnicę z protektorem wysokości 5cm czy samej fajerki? Blach protektora jest z 9-12 na obwodzie.
Po za tym  siewnik super polecam fiona r85

Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2012-12-19 19:36:05)

Offline

 

#37 2012-12-19 19:47:26

sawek.1990
doktorat z fortschritta
Skąd: Wola Ż...
Zarejestrowany: 2012-11-21
Posty: 974
mieszkam w: Polsce(Dębica)
Typ kombajnu:
Typ ciągnika: C-330M, U-912

Re: ZAKUP SIEWNIKA

Ja bym liczył średnice bez protektora bo protektor się zagłębia w ziemi to tak jak by go nie było. A co do reszty to takie odstępstwa od normy mogą się wiązać ze zbiorem kilku przyczyn np. Koło się zbytnio zapada do tego ma nieodpowiedni rozmiar i przykładowo są gdzieś luzy na siewniku(przykłady wymyślone na szybko). W takiej sytuacji zbiór tych wszystkich mankamentów powoduje takie problemy.


Nic dobrego się nie dzieje, świat zachodni z nas się śmieje. Gospodarka nam się wali, bieda rośnie Tusk się chwali. Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni są ludziska. Postkomuna mu wtóruje, taki premier im pasuje. W Polsce obcym tworzą raj, bo to bardzo dziwny kraj. Polskę dawno rozprzedali, służbę zdrowia zrujnowali. I nauka także leży, nikt Tuskowi już nie wierzy. Hej Donaldzie gdzie te cuda? same kłamstwa i obłuda! Na kryzysie rząd nie traci, bo za wszystko naród płaci

Offline

 

#38 2012-12-20 09:21:38

rudemenes
cool
Skąd: powiat legnicki
Zarejestrowany: 2008-06-20
Posty: 1374
mieszkam w:
Typ kombajnu: E-512
Typ ciągnika: KUBOTA 9540

Re: ZAKUP SIEWNIKA

Krzysiek - a zrób próbę kręconą na 10 arów. W poznaniaku instrukcja mówi o próbie kręconej na 2 ary, ale ja robię na 10 arów i jest ok. Przy większej próbce będzie mniejszy błąd odczytu....

Offline

 

#39 2012-12-20 09:31:26

Krzysiek
cool
Skąd: Mysligoszcz/Człuchów/pomorskie
Zarejestrowany: 2007-09-02
Posty: 10525
mieszkam w:
Typ kombajnu: fortschritt E 512
Typ ciągnika: fortschritt 323 MF 255

Offline

 

#40 2012-12-20 19:41:28

Grzegorz89
cool
Zarejestrowany: 2010-10-02
Posty: 9027
mieszkam w: Wysokie k.Krasnegostawu
Typ kombajnu: e-512 ,e-512 na części, Claas Dominator105 108maxi
Typ ciągnika: zt 323A c360p zt303 belarus jumz.casemx120, ford tw25

Re: ZAKUP SIEWNIKA

Też mam Fionę na skrzyni z trybami, i ładnie sieje, dokładnie. Przy wysiewie drobnych nasion miałem problem z ustawieniem, bo za dużą szczelinę na wkładkach ustawiłem. Ogólnie pierwszy raz miałem kłopot zrobić próbę. Teraz prosta sprawa, siewnik ma 3m. Muszę przejechać 33metry żeby zasiać 10 ary. Podzielilem przez obwód koła, wyszło 15 razy obrócić, w miarę wolno. Za szybko wysiewa się mniej. Ogólnie zauważyłem że wszystkie Fiony mają gumowe koła. Orientacyjnie zapisuję wyniki w zeszycie żebym mial na przyszły rok,już mniej ustawiania. Jeszcze na zboża mam inny tryb plastikowy, a na rzepak inne bo nie mogłem zejść na zbożowym mniej niż 20kg. Jeszcze jak chcę zasiać powiedzmy 200kg ustawiam na 180 i zawsze wyjdzie dobrze bo zawsze gdzieś zajdzie i poprzeczniak to wiadomo.

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo