Ogłoszenie

Dział "zrób to sam" oraz "literaturai instrukcje" dostępny jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników tak więc zapraszam do rejestracji

Każdy nowy użytkownik proszony jest o wysłanie do mnie prywatnej wiadomości lub e-maila w celu odblokowania niektórych funkcji m.in. tworzenie nowych wątków!!! pozdro piotrfire :)

#21 2009-01-29 20:16:48

Andrew89
cool
Skąd: Kalinowice Górne
Zarejestrowany: 2008-12-08
Posty: 2657
mieszkam w: Kalinowice Górne DZA
Typ kombajnu: E-514 ; B-201
Typ ciągnika: Fortschritt 325 A,Ford New Holland 7840, Zetor 8011 C-360 ostrówek K 162

Re: ślimak hederu

szukałem ale nie mogłem znaleźć ceny nowego........ bo używane to nie wiadomo w jakim stanie są.....   ale puki co wyminie na nowe te łożyska o może ten sezon po chodzi....


"Główną siłą napędową socjalizmu i komunizmu jest zawiść. W kraju kapitalistycznym gdy biedak w tico widzi bogacza w jaguarze, to marzy o dniu w którym też sobie kupi jaguara. W kraju komunistycznym myśli, by bogaczowi tego jaguara skonfiskować, a w socjalizmie – bardzo wysoko opodatkować."
Źródło: „Dziennik Polski”, 9 kwietnia 2010, s. 2

Offline

 

#22 2009-04-28 12:38:34

MDW
udzielający się
Skąd: śląskie
Zarejestrowany: 2008-02-14
Posty: 44
Typ kombajnu: 514
Typ ciągnika: szukam

Ostrzeżenia: 1

Re: ślimak hederu

koledzy mam pytanie co do tego słynnego ślimaka... chodzi o to jak zniwelować luz na jego łożyskach? w żniwa miałem kłopot z ślimakiem, bo mi młócił w hederze - zamiast podawać do pochyłego kręciło się w hederze jak na karuzeli. okazało się że ślimak po stronie szarpacza ma luz kilka centymetrow w góre i wdół. wyjąłem go, wymieniłem jego piastę i wał... ale na wale po stronie lewej kombajnu (tam gdzie szarpak) jest tylko wahliwe łożysko i tyle. dorobiłem do łożyska pierścień i włożyłem w obudowę łożyska. skręciłem i do konca objezdzilo... jednak mam stracha bo jest na tym wale luz osiowy i moze byc tak ze znowu miedzy wałkiem i piasta zrobi sie luz na klinie i sie wszystko rozleci.. gdyby ktoś poświęcił trochę czasu (o ile tam ktos zaglądał) i wyjaśnił mi jak mam tą stronę poskładać zeby to poprawnie dzialalo to będę bardzo wdzięczny.

Offline

 

#23 2009-04-29 16:09:51

Kamilo16
The best
Skąd: Gradzanowo Włościańskie
Zarejestrowany: 2008-06-04
Posty: 294
Typ kombajnu: E512
Typ ciągnika: C-360 3P

Re: ślimak hederu

u mnie też jest luz na tej osi co jest klin. myślałem że to wyrobione może, ale u Ciebie to samo


GG 7727942 Pisać nawet jak niedostępny

Offline

 

#24 2009-04-29 23:04:18

mocne255
doktorat z fortschritta
Skąd: Woj kuj-pom
Zarejestrowany: 2008-12-24
Posty: 367
mieszkam w:
Typ kombajnu: Bizon Z050
Typ ciągnika: ZT 323 A ZT 303 D Zetor 5211 C-360

Re: ślimak hederu

Może by zmnieszyć obroty na ślimaku to by się tak nie wyrabiał szybko.

Offline

 

#25 2009-04-30 12:50:02

wojtas
Moderator
Skąd: dolnośląskie Bartoszówek
Zarejestrowany: 2007-09-08
Posty: 9591
mieszkam w: Domu
Typ kombajnu: Claas dominator 98sl
Typ ciągnika: , ,C-330, CASE MX110

Re: ślimak hederu

jak zwolnisz to wtedy mozliwe  bedize że nie zdązy  wciagac  skoszonego i albo bedziesz musiał wolno kosic albo  wysoko by było jak najmniej słomy


Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... img/smilies/smile

Offline

 

#26 2009-04-30 20:04:38

mocne255
doktorat z fortschritta
Skąd: Woj kuj-pom
Zarejestrowany: 2008-12-24
Posty: 367
mieszkam w:
Typ kombajnu: Bizon Z050
Typ ciągnika: ZT 323 A ZT 303 D Zetor 5211 C-360

Re: ślimak hederu

Przy Bizonie mam zmniejszone obroty do max mocno pochylone żyto mogę kosić pod włos,a 2 kosić też się da.Fakt że na kosie jest wciąż pełno ale ślimak zbiera równo i nic nie wyrzuca jeszcze mam przyspawany kątownik zimnogięty za bagnetami żeby kamieni nie łykał.

Offline

 

#27 2009-04-30 20:19:15

wojtas
Moderator
Skąd: dolnośląskie Bartoszówek
Zarejestrowany: 2007-09-08
Posty: 9591
mieszkam w: Domu
Typ kombajnu: Claas dominator 98sl
Typ ciągnika: , ,C-330, CASE MX110

Re: ślimak hederu

no to tzw łapacz kamieni zanim wpadnie do hederu to zdązysz go zauwarzyc  seryjnie matowali coś takiego w claasach  i chyba JD


Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... img/smilies/smile

Offline

 

#28 2009-06-13 21:45:19

czesio303
doktorat z fortschritta
Skąd: Dolnośląskie - Oława
Zarejestrowany: 2008-05-19
Posty: 449
Typ kombajnu: e 514
Typ ciągnika: 303D, M-F 255, 25A/330

Re: ślimak hederu

Witam, mam pytanie, czy napęd ślimaka w 514 jest taki sam jak w 512? chodzi o tom oś co wchodzi w ślimak moja jest bardzo wybita na klinie i ma z 1mm luzu w tej tulei co w nią wchodzi. A przez to ślimak ma luz.

Offline

 

#29 2009-06-14 17:30:59

Kamilo16
The best
Skąd: Gradzanowo Włościańskie
Zarejestrowany: 2008-06-04
Posty: 294
Typ kombajnu: E512
Typ ciągnika: C-360 3P

Re: ślimak hederu

no u mnie tak samo jest. a poże tak fabrycznie jest? Bo jest luz, ale wygląda jakby za duża ta tulej była bo jak na wyrobioną nie wygląda tylko na oryginalną


GG 7727942 Pisać nawet jak niedostępny

Offline

 

#30 2009-06-14 18:24:07

ojanusz
cool
Zarejestrowany: 2008-05-03
Posty: 1666
mieszkam w: okolice Płocka
Typ kombajnu: Massey Ferguson 36RS
Typ ciągnika: FORD TW 15,MF 397T,

Re: ślimak hederu

W moich dwóch hederach jest tak spasowane że trzeba użyć ściągacza.


Nie ma że się nie da, jak się nie chce to się nie da...img/smilies/wink

img/smilies/smile E-516 na części. img/smilies/smile

Offline

 

#31 2009-06-15 20:03:09

czesio303
doktorat z fortschritta
Skąd: Dolnośląskie - Oława
Zarejestrowany: 2008-05-19
Posty: 449
Typ kombajnu: e 514
Typ ciągnika: 303D, M-F 255, 25A/330

Re: ślimak hederu

a mam jeszcze jedno pytanie czy ślimak do chederu idzie gdzieś dostać mój lekko zgnił i ma dziury przy napędzie i troszkę krzywy a może pasuje od czegoś ( bizon).proszę o szybką odpowiedź.

Offline

 

#32 2011-08-09 08:58:44

jaro12
aktywny
Zarejestrowany: 2009-07-19
Posty: 68
mieszkam w: lubelskie
Typ kombajnu: E 512
Typ ciągnika: C 330M MF 565 MF 298

Re: ślimak hederu

Witam. Jak przesunąć ślimak w stronę płaskownika do regulacji palców bo od strony sprzęgła chodzi mi po blasze a po drugiej jest dużą szczelina ze 3-4 cm. Boję się że wypadnie mi z końca ten płaskownik z tuleją bo trzyma się na samym końcu.

Offline

 

#33 2011-08-09 10:45:45

ojanusz
cool
Zarejestrowany: 2008-05-03
Posty: 1666
mieszkam w: okolice Płocka
Typ kombajnu: Massey Ferguson 36RS
Typ ciągnika: FORD TW 15,MF 397T,

Re: ślimak hederu

Musisz odkręcić w ślimaku klapkę , pod nią znajdziesz na wałku śrubę na klucz19 i ona służy do regulacji poprzecznej .


Nie ma że się nie da, jak się nie chce to się nie da...img/smilies/wink

img/smilies/smile E-516 na części. img/smilies/smile

Offline

 

#34 2011-08-15 13:22:48

bialy2005
początkujący
Zarejestrowany: 2011-05-29
Posty: 2

Re: ślimak hederu

Koledzy mam problem w swoim 525. Mam go pierwszy sezon i jest problem z pobieraniem masy przez podajnik pochyły. Listwy wygladaj oki, palce wysunałem je juz  na maksa do dołu w tej chwili jak sa pionowo to szczelina od dna do palca to 2,5-3cm.  Najwiekszy problem jest gdy zboze jest słabe i mało słomy- słaby jeczmine, owies, pszenzyto. a jak jest zielko to juz maskara bo  omłuci zboze i i chwasty slimak i powstaje taka warstwa na dnie ze 4cm która blokuje przepływ materiału.   Przez to nierównomierne pobieranie zerwałęm juz 2 pasy na młocarni img/smilies/sad

Offline

 

#35 2011-08-15 13:45:47

wojtas
Moderator
Skąd: dolnośląskie Bartoszówek
Zarejestrowany: 2007-09-08
Posty: 9591
mieszkam w: Domu
Typ kombajnu: Claas dominator 98sl
Typ ciągnika: , ,C-330, CASE MX110

Re: ślimak hederu

a jak wygląda podłoga hederu ??   bo to nie możliwe jest co piszesz ....  albo masz za mocno naciągnięty  łańcuch w podajniku pochyłym


Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... img/smilies/smile

Offline

 

#36 2011-08-15 19:54:07

KsZyS
The best
Skąd: woj. łódzkie
Zarejestrowany: 2007-01-09
Posty: 243
mieszkam w: Wieluniu
Typ kombajnu: Bizon REKORD Z058
Typ ciągnika: ZT-303, ZT-300, C-355

Re: ślimak hederu

Jest możliwe, znajomy miał 524 tylko tego niebieskiego z silnikiem volvo i miał podobny problem. Nie mógł sobie z tym poradzić i sprzedał go po pierwszym sezonie bo nie mógł kosić jęczmienia.


http://img99.imageshack.us/img99/609/annimatiebalktx6.gif http://i51.tinypic.com/143g949.gif

"...badz czlowiekiem laskawym tak, i od czasu do czasu wcisnij prawy ALT."

ŁONA -ĄĘ (klik)

Offline

 

#37 2011-08-18 21:20:55

pieter1982
doktorat z fortschritta
Skąd: powiat chełmiński
Zarejestrowany: 2008-05-04
Posty: 383
mieszkam w: STOLNO
Typ kombajnu:
Typ ciągnika: c355 zetor 8011

Re: ślimak hederu

biały opuść  ślimak, może to pomoże

Offline

 

#38 2011-08-19 00:24:22

vixo
początkujący
Zarejestrowany: 2011-06-04
Posty: 3

Re: ślimak hederu

Koledzy mam podobny problem. W życie szło ok, ale owies strasznie przerośnięty i cała masa zostaje na kosie, ślimak nie odbiera regularnie... Jakieś inne sugestie? Jutro rano będę kombinował, jak ktoś ma jakiś pomysł to proszę jak najszybciej o odpowiedź img/smilies/smile

Offline

 

#39 2011-08-19 07:02:10

koseś
cool
Zarejestrowany: 2008-01-20
Posty: 6299
mieszkam w:
Typ kombajnu:
Typ ciągnika:

Re: ślimak hederu

Miałem podobny problem w rekordzie gdyż ma taki mały chwytacz kamieni na hederze i małe zboże zwłaszcza przerośnięte zbierało się przed ślimakiem i wpadało kupami co zapychało młocarnię .Poradziłem sobie przerabiając motowidła aby bliżej się przysuwały do ślimaka tak że zęby aż ocierają o zwoje ślimaka i teraz pobiera idealnie .Można je również pochylić na regulacji z boku i też powinno pomóc .

Offline

 

#40 2011-09-14 18:21:56

Matey
doktorat z fortschritta
Skąd: Zielona Góra
Zarejestrowany: 2008-03-30
Posty: 494

Re: ślimak hederu

panowie, a co może byc przyczyna że podajnik pochyły nieodbiera masy jeśli zboze jest niskie? pszenzyto, żyto ok, jęczmien juz gorzej, po prostu wszystko jest jakby "mielone" przez palce

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo