Ogłoszenie

Dział "zrób to sam" oraz "literaturai instrukcje" dostępny jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników tak więc zapraszam do rejestracji

Każdy nowy użytkownik proszony jest o wysłanie do mnie prywatnej wiadomości lub e-maila w celu odblokowania niektórych funkcji m.in. tworzenie nowych wątków!!! pozdro piotrfire :)

#1 2007-09-26 20:09:31

Miras1232
doktorat z fortschritta
Skąd: Kuj-pom
Zarejestrowany: 2006-11-14
Posty: 897
Typ kombajnu: BIZON
Typ ciągnika: ZT 323 A

Podgrzewacz

Trafiłem dziś u handlarza ZT 300  który miał zamontowaną grzałkę pomiedzy półblokami . Zdjęcie pstrykłem telefonem ale grzałka wyglądała na orginalną (przydałoby się coś takiego na zimę ) http://img249.imageshack.us/img249/566/podgrzewaczch5.jpg
Pod tym gumowym kapslem było wejście na wtyczkę jak od starego żelazka.

Offline

 

#2 2007-12-11 20:42:28

Marcino
doktorat z fortschritta
Skąd: Kujawsko-Pomorskie
Zarejestrowany: 2007-07-17
Posty: 668
mieszkam w: kuj-pom
Typ kombajnu: E-514
Typ ciągnika: c-330,c-355 c-360,zt323a valtra t144

Re: Podgrzewacz

karzdy pomysł jest dobry jak działa czemu nie .

Offline

 

#3 2007-12-11 21:13:15

domas17
bardzo aktywny
Skąd: Kujawsko-pomorskie
Zarejestrowany: 2007-11-28
Posty: 134
mieszkam w:
Typ kombajnu: E 514
Typ ciągnika: JD

Re: Podgrzewacz

mój 323 też ma taką grzałkę swojego czasu w pełni sprawną,,,,dawno jej nie używałem

Offline

 

#4 2007-12-11 21:23:34

karlos
cool
Zarejestrowany: 2006-11-28
Posty: 1327
Typ kombajnu: kosa lub sasiad
Typ ciągnika: fortschritt 323a

Re: Podgrzewacz

Domas więc powstawiaj dokładniejsze fotki i opis jak to działa


[you] nie zaśmiecaj forum zanim napiszesz pomyśl[you]

Offline

 

#5 2007-12-12 17:16:12

domas17
bardzo aktywny
Skąd: Kujawsko-pomorskie
Zarejestrowany: 2007-11-28
Posty: 134
mieszkam w:
Typ kombajnu: E 514
Typ ciągnika: JD

Re: Podgrzewacz

fotek nie załatwie z braku sprzętu do ich wykonania ale tak jak pisał Miras1232 to włączas tam wtyczkę i jest tam zwykła grzałka wodna,, która grzeje wodę, w połączeniu ze scieca i dobrymi akusami to nie ma mocnych na forszaja zimą

Offline

 

#6 2010-12-20 23:53:16

PiotrK
cool
Skąd: Woj. kuj.-pom. - Grudziądz
Zarejestrowany: 2007-04-26
Posty: 2707
Serwis

Re: Podgrzewacz

To może dla odmiany w tym wątku, tak w nawiązaniu do tego co pisał koseś w wątku obok - http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php … 779#p46779 .
Podgrzewacze domowe są w dość atrakcyjnych cenach, np. http://allegro.pl/przeplywowy-ogrzewacz … 70399.html lub http://allegro.pl/przeplywowy-ogrzewacz … 85892.html . Można by zrobić jakieś ładne obejście z takim podgrzewaczem, z jakąś zgrabną pompką wody, trójnikami i odpowiednimi zaworkami. W razie potrzeby otwieramy zaworki na wejściu i wyjściu tego obejścia, podłączamy układ do gniazdka i dość szybko doprowadzamy płyny do odpowiedniej temperatury. Potem zamykamy zaworki i odpalamy cieplutki silnik. W porównaniu do różnych grzałek silnika, cena i moc takich podgrzewaczy wydaje się interesująca. Wiecie może jak takie podgrzewacze zachowują się na mrozie i w dość trzęsących warunkach przy silniku? Koseś, może coś więcej napiszesz o swoim patencie?

Ostatnio edytowany przez PiotrK (2010-12-21 08:34:20)


www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp img/smilies/smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

Offline

 

#7 2010-12-21 07:07:41

koseś
cool
Zarejestrowany: 2008-01-20
Posty: 6073
mieszkam w:
Typ kombajnu:
Typ ciągnika:

Re: Podgrzewacz

Urządzenie banalnie poste i tanie ,grzałka taka http://allegro.pl/grzalka-do-bojlera-te … 89897.html i pompa taka http://allegro.pl/pompa-do-pralki-polar … 19085.html  .Grzałkę włożyłem w kawałek rury i ze szczytów są zasilenie i wyjście dołączyłem pompę w szereg i podłączyłem w obwód ogrzewania kabiny ale w ten sposób żeby pompa tłoczyła ciecz chłodną a wypychała ciepłą z naczyńka z grzałką  .Nie potrzeba żadnych zaworów ani obejść gdyż w normalnym użytkowaniu ogrzewanie w kabinie działa normalnie .

Offline

 

#8 2010-12-21 20:54:34

irekk1
udzielający się
Zarejestrowany: 2008-01-03
Posty: 42
mieszkam w: Dolnyśląsk
Typ kombajnu: e-514
Typ ciągnika: zt 323 a rok 1991

Re: Podgrzewacz

Mój podgrzewacz wygląda tak:
http://www.fotoload.pl/index.php?id=056 … c852380994
http://www.fotoload.pl/index.php?id=b26 … 2ba8360834
http://www.fotoload.pl/index.php?id=afc … 36cf62f373
montuje się go na przewodzie idącym od chłodnicy olejowej umieszczonej w misie do głowicy

Ostatnio edytowany przez irekk1 (2010-12-21 20:58:08)

Offline

 

#9 2010-12-21 21:43:13

Krzysiek
cool
Skąd: Mysligoszcz/Człuchów/pomorskie
Zarejestrowany: 2007-09-02
Posty: 9581
mieszkam w:
Typ kombajnu: fortschritt E 512
Typ ciągnika: fortschritt 323 MF 255

Re: Podgrzewacz

ładnie ładnie
masz pewnie taaaaka długa grzałkę, czy drugi koniec masz podparty? wstrząsy mogą zrobić swoje...
Pytam bo mam już złozony swój pogrzewac, jutro chyba zrobię test szczelności i zakaładam.
Cóż mój jest trochę bardziej pancerny.... no a długa bo 30 cm grzałka ma oba końce podparte

Offline

 

#10 2010-12-23 11:16:59

irekk1
udzielający się
Zarejestrowany: 2008-01-03
Posty: 42
mieszkam w: Dolnyśląsk
Typ kombajnu: e-514
Typ ciągnika: zt 323 a rok 1991

Re: Podgrzewacz

moja wchodzi na styk w tą rurę miedzianą i nie ma potrzeby jej  podpierać a całość nie jest montowa na silniku tylko na ramie więc i drgania są troszkę mniejsze http://www.elendili.pl/images/smiles/konnica

Jak będzie troszkę czasu to zrobię foto zamontowanej w ciągniku

moja grzałka ma moc 2300W

Ostatnio edytowany przez irekk1 (2010-12-23 11:19:31)

Offline

 

#11 2010-12-23 22:15:26

Dario
cool
Skąd: Ciemnogród Polską zwany
Zarejestrowany: 2008-07-16
Posty: 2558
mieszkam w: jaskini
Typ kombajnu: kolega
Typ ciągnika: zt 303

Re: Podgrzewacz

Jak ta grzałka jest na styk w tej rurze to będzie Ci wodę gotować, a nie podgrzewać.

Offline

 

#12 2010-12-23 22:53:06

draqon22
doktorat z fortschritta
Skąd: kuj pom
Zarejestrowany: 2010-01-15
Posty: 767

Ostrzeżenia: 1

Re: Podgrzewacz

Słuchajcie  Daria to  spec  od  grzałek img/smilies/wink

Offline

 

#13 2010-12-23 23:05:34

wojtas
Moderator
Skąd: dolnośląskie Bartoszówek
Zarejestrowany: 2007-09-08
Posty: 9494
mieszkam w: Domu
Typ kombajnu: Claas dominator 98sl
Typ ciągnika: , ,C-330, CASE MX110

Re: Podgrzewacz

to odpali ciagnik zagotowany  i zostawi na obrotach by ostygł .. jaki problem ?? img/smilies/big_smile


Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... img/smilies/smile

Offline

 

#14 2010-12-27 21:57:12

Pietia
cool
Skąd: Wielkopolska okolice Rawicza
Zarejestrowany: 2006-12-11
Posty: 2817
mieszkam w: Okolice Rawicza
Typ kombajnu: FORTSCHRITT
Typ ciągnika: Watacha ruskich, ZT 303 pojechal w Bieszczady

Re: Podgrzewacz

Chłopaki a może przestancie kombinowac z własnymi patentami i coś takiego watawić

http://moto.allegro.pl/podgrzewacz-grza … 80208.html

na swojej stronie maja kilka modeki główna jest do MTZ a reszta do wyboru nawet polecjaka do sobówek

Offline

 

#15 2010-12-27 22:23:59

koseś
cool
Zarejestrowany: 2008-01-20
Posty: 6073
mieszkam w:
Typ kombajnu:
Typ ciągnika:

Re: Podgrzewacz

Pietia ale tu nie tylko chodzi o kasę że zrobiłem to za 10% tej ceny z allegro tylko że coś potrafię stworzyć ze złomu i dlatego zawsze warto kombinować i się nie poddawać .

Offline

 

#16 2010-12-28 11:32:53

blazej1694
cool
Zarejestrowany: 2010-07-02
Posty: 1038
mieszkam w: kujawy
Typ kombajnu: MDW 525
Typ ciągnika: zetor 16245 zts,c-360, zetor 8011 , ursus 1201

Re: Podgrzewacz

Pietia napisał(a):

Chłopaki a może przestancie kombinowac z własnymi patentami i coś takiego watawić

http://moto.allegro.pl/podgrzewacz-grza … 80208.html

na swojej stronie maja kilka modeki główna jest do MTZ a reszta do wyboru nawet polecjaka do sobówek

Trochę drogie my będziemy zakładać to koszt 2 podgrzewaczy 130 zł.

Offline

 

#17 2010-12-28 14:39:16

czesio303
doktorat z fortschritta
Skąd: Dolnośląskie - Oława
Zarejestrowany: 2008-05-19
Posty: 449
Typ kombajnu: e 514
Typ ciągnika: 303D, M-F 255, 25A/330

Re: Podgrzewacz

dzisiaj była próba niecała godzina i śnieg stopniał z silnika grzałka bez pompki daje sobie rade jak centralne ciepło idzie do góry tylko termostat musi mieć otworek

Offline

 

#18 2010-12-28 16:38:30

Dario
cool
Skąd: Ciemnogród Polską zwany
Zarejestrowany: 2008-07-16
Posty: 2558
mieszkam w: jaskini
Typ kombajnu: kolega
Typ ciągnika: zt 303

Re: Podgrzewacz

Termostat z otworkiem to już nie termostat tylko otworek, tyfus wyleczyli, a cholerą zarazili img/smilies/wink

Offline

 

#19 2010-12-28 18:55:54

czesio303
doktorat z fortschritta
Skąd: Dolnośląskie - Oława
Zarejestrowany: 2008-05-19
Posty: 449
Typ kombajnu: e 514
Typ ciągnika: 303D, M-F 255, 25A/330

Re: Podgrzewacz

większość termostatów ma otwory ok. 2 mm, ja w swoim nie miałem i ciągnik był zapowietrzony i grzał się ponieważ powietrze nie mogło wyjść i płyn nie dotykał bimetalu a ten się nie otworzył, wiertło 2 mm i po kłopocie, jeżdżę już tak rok czasu jest ok. ale mogłem zrobić mniejszy otwór

Offline

 

#20 2010-12-28 20:26:28

Dario
cool
Skąd: Ciemnogród Polską zwany
Zarejestrowany: 2008-07-16
Posty: 2558
mieszkam w: jaskini
Typ kombajnu: kolega
Typ ciągnika: zt 303

Re: Podgrzewacz

Otwór w termostacie to miało takie dziadostwo co nazywało się Polonez i zimą trzeba było tekturą chłodnicę przysłaniać, dodatkowo w tym otworze wkładali taki pseudo zaworek z gwoździa, który niby miał puścić tylko powietrze, ale teoria teorią, a życie sobie. Ale nieważne, chcesz mieć dziurawy termostat to miej:)

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo