Ogłoszenie

Dział "zrób to sam" oraz "literaturai instrukcje" dostępny jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników tak więc zapraszam do rejestracji

Każdy nowy użytkownik proszony jest o wysłanie do mnie prywatnej wiadomości lub e-maila w celu odblokowania niektórych funkcji m.in. tworzenie nowych wątków!!! pozdro piotrfire :)

#41 2017-10-09 23:31:16

bamreras
cool
Skąd: pomorskie/Skarszewy
Zarejestrowany: 2011-02-11
Posty: 3428
mieszkam w: domu :)
Typ kombajnu: Z056
Typ ciągnika: c360, zt423a

Re: Agregat uprawowo-siewny

Jak nie da rady to pompa do kitu...


Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

Offline

 

#42 2017-10-10 07:14:11

zorak
cool
Skąd: dolnośląskie Świerzawa
Zarejestrowany: 2006-11-14
Posty: 2620
mieszkam w:
Typ kombajnu: E514
Typ ciągnika: Forterra 110, Farmtrac 675DT, c-360

Re: Agregat uprawowo-siewny

przy 2 rzędach odstęp pomiędzy 1 a 2 rzędem jest dużo większy jak pomiędzy 1 a 2 i 2 a 3 w 3 rzędowym przez co resztki lepiej się przeciskają. Niemniej jednak wolał bym mieć 25 łapek w 3 rzędach jak w 2 img/smilies/wink


gg 5118068

Offline

 

#43 2017-10-10 08:51:20

Krzysiek
cool
Skąd: Mysligoszcz/Człuchów/pomorskie
Zarejestrowany: 2007-09-02
Posty: 10110
mieszkam w:
Typ kombajnu: fortschritt E 512
Typ ciągnika: fortschritt 323 MF 255

Re: Agregat uprawowo-siewny

A ja mówię o maszynie z 3 rzędami która ma odstępy jak ta z 2, bo tak powinno być...

Offline

 

#44 2017-10-10 09:03:56

zorak
cool
Skąd: dolnośląskie Świerzawa
Zarejestrowany: 2006-11-14
Posty: 2620
mieszkam w:
Typ kombajnu: E514
Typ ciągnika: Forterra 110, Farmtrac 675DT, c-360

Re: Agregat uprawowo-siewny

powinno ale nie jest, przynajmniej w tych które ja oglądałem przed zakupem.

Ostatnio edytowany przez zorak (2017-10-10 09:04:31)


gg 5118068

Offline

 

#45 2017-10-10 09:16:44

przemo
doktorat z fortschritta
Skąd: Wielkopolska
Zarejestrowany: 2008-02-27
Posty: 609
mieszkam w:
Typ kombajnu: E 514 MDW
Typ ciągnika:

Re: Agregat uprawowo-siewny

Zorak czyli agromasz jest taki sam długi z belką 2 i 3 rzędową? Jeśli tak to można kupić 3 rzędy i jakby co to 1 rząd wykręcić, dobrze myślę? Nie mam możliwości oglądnięcia na żywo przed zakupem.

Offline

 

#46 2017-10-10 09:56:06

zorak
cool
Skąd: dolnośląskie Świerzawa
Zarejestrowany: 2006-11-14
Posty: 2620
mieszkam w:
Typ kombajnu: E514
Typ ciągnika: Forterra 110, Farmtrac 675DT, c-360

Re: Agregat uprawowo-siewny

nie, z 3 rzędową będzie dłuższy, nie dużo ale dłuższy. W 3 rzędach po prostu zmniejszają trochę odstępy, być może po to aby nie był zbyt długi. Ja gdybym teraz brał na swoje ziemie to brał bym na 3 rzędach, a gdyby się troszkę zapychało to bym zdjął kilka zębów a resztę porozsuwał na większy odstęp.
Jak chcesz to napisz do użytkownika " marian " ma w konfiguracji strunowy, 3 rzędy, crosskill właśnie od gościa do którego dane podawałem wcześniej.


gg 5118068

Offline

 

#47 2017-10-10 12:24:20

przemo
doktorat z fortschritta
Skąd: Wielkopolska
Zarejestrowany: 2008-02-27
Posty: 609
mieszkam w:
Typ kombajnu: E 514 MDW
Typ ciągnika:

Re: Agregat uprawowo-siewny

Tak patrzę na te 2 zdjęcia i wydaje mi się, że nie będzie dłuższy
https://www.google.pl/search?q=agregat+ … 7630641982

https://www.google.pl/imgres?imgurl=htt … amp;uact=8

tylko jest wspawany dodatkowy profil w ramie do zębów, wątpię aby robili inną ramę główną na trzeci rząd zębów ale mogę się mylić... Najlepiej jakby to zmierzyć

Ostatnio edytowany przez przemo (2017-10-10 12:25:52)

Offline

 

#48 2017-10-10 12:57:09

zorak
cool
Skąd: dolnośląskie Świerzawa
Zarejestrowany: 2006-11-14
Posty: 2620
mieszkam w:
Typ kombajnu: E514
Typ ciągnika: Forterra 110, Farmtrac 675DT, c-360

Re: Agregat uprawowo-siewny

te co ja widziałem to tak miały, dzwoń do producenta niech wyjaśni.


gg 5118068

Offline

 

#49 2017-10-12 07:43:31

wojtas
Moderator
Skąd: dolnośląskie Bartoszówek
Zarejestrowany: 2007-09-08
Posty: 9555
mieszkam w: Domu
Typ kombajnu: Claas dominator 98sl
Typ ciągnika: , ,C-330, CASE MX110

Re: Agregat uprawowo-siewny

Jak masz duże resztek  pozniwnych na  wierzchu to 3 rzędy zębów to  masakra ,,, zapchanie murowane ,,


Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... img/smilies/smile

Offline

 

#50 2017-10-12 08:29:36

Andrew89
cool
Skąd: Kalinowice Górne
Zarejestrowany: 2008-12-08
Posty: 2578
mieszkam w: Kalinowice Górne DZA
Typ kombajnu: E-514 ; B-201
Typ ciągnika: Fortschritt 325 A,Ford New Holland 7840, Zetor 8011 C-360 ostrówek K 162

Re: Agregat uprawowo-siewny

Ja mam 3 rzędy w zwyklym agregacie i o ile na wiosnę sobie radzi to jesienią, kiedy słoma jeszcze miekka to porażka. Mam zamiar go sprzedać bo juz praktycznie nim nie robię.  Rocznik 2012 3m , na ile można go wycenić, tak żeby komuś sie chciało kupić używany a nie nowy. Nowy kosztował mnie okolo 22 tyś.  A wyglądał tak http://allegro.pl/agregat-kultywator-pr … 56911.html


"Główną siłą napędową socjalizmu i komunizmu jest zawiść. W kraju kapitalistycznym gdy biedak w tico widzi bogacza w jaguarze, to marzy o dniu w którym też sobie kupi jaguara. W kraju komunistycznym myśli, by bogaczowi tego jaguara skonfiskować, a w socjalizmie – bardzo wysoko opodatkować."
Źródło: „Dziennik Polski”, 9 kwietnia 2010, s. 2

Offline

 

#51 2017-10-12 09:29:45

przemo
doktorat z fortschritta
Skąd: Wielkopolska
Zarejestrowany: 2008-02-27
Posty: 609
mieszkam w:
Typ kombajnu: E 514 MDW
Typ ciągnika:

Re: Agregat uprawowo-siewny

wojtas napisał(a):

Jak masz duże resztek  pozniwnych na  wierzchu to 3 rzędy zębów to  masakra ,,, zapchanie murowane ,,

Niby nie ma resztek bo wszystko orzę i całą słomę zbieram.

Offline

 

#52 2017-10-12 09:45:49

Krzysiek
cool
Skąd: Mysligoszcz/Człuchów/pomorskie
Zarejestrowany: 2007-09-02
Posty: 10110
mieszkam w:
Typ kombajnu: fortschritt E 512
Typ ciągnika: fortschritt 323 MF 255

Re: Agregat uprawowo-siewny

Andrew89 napisał(a):

Ja mam 3 rzędy w zwyklym agregacie i o ile na wiosnę sobie radzi to jesienią, kiedy słoma jeszcze miekka to porażka. Mam zamiar go sprzedać bo juz praktycznie nim nie robię.  Rocznik 2012 3m , na ile można go wycenić, tak żeby komuś sie chciało kupić używany a nie nowy. Nowy kosztował mnie okolo 22 tyś.  A wyglądał tak http://allegro.pl/agregat-kultywator-pr … 56911.html

Maszyna piękna. Nie używasz bo Cię wk..a? Czy nie ma potrzeby?

Offline

 

#53 2017-10-12 11:49:02

Andrew89
cool
Skąd: Kalinowice Górne
Zarejestrowany: 2008-12-08
Posty: 2578
mieszkam w: Kalinowice Górne DZA
Typ kombajnu: E-514 ; B-201
Typ ciągnika: Fortschritt 325 A,Ford New Holland 7840, Zetor 8011 C-360 ostrówek K 162

Re: Agregat uprawowo-siewny

Robię nim tylko pod buraki i pod jęczmień j. po burakach. Resztę załatwiam talerzówką , jakbym sprzedał kompaktor to kupił bym agregat aktywny. W tym roku z wałów kołeczkowych zrobilem wały posiewne i walowalem rzepak . https://naforum.zapodaj.net/thumbs/359d1b43c559.jpg


"Główną siłą napędową socjalizmu i komunizmu jest zawiść. W kraju kapitalistycznym gdy biedak w tico widzi bogacza w jaguarze, to marzy o dniu w którym też sobie kupi jaguara. W kraju komunistycznym myśli, by bogaczowi tego jaguara skonfiskować, a w socjalizmie – bardzo wysoko opodatkować."
Źródło: „Dziennik Polski”, 9 kwietnia 2010, s. 2

Offline

 

#54 2017-10-20 18:43:20

Grzegorz89
cool
Zarejestrowany: 2010-10-02
Posty: 8696
mieszkam w: Wysokie k.Krasnegostawu
Typ kombajnu: e-512 ,e-512 na części, Claas Dominator105 108maxi
Typ ciągnika: zt 323A mtz55 c360p zt303 belarus jumz.casemx120, ford tw25

Re: Agregat uprawowo-siewny

skończyłem dziś siać. Powiem szczerze, ze 4m o jest szalona różnica w szybkości siewu. Kiedyś też sialiśmy 4m ale z przejazdami był problem. Ogólnie dziś zmierzyłem  jak szybko będę siał i 5ha machnąłem w 1.40minut. A powiem szczerze, że dałoby się szybciej. Ziarno ładnie zakryte było, to nie żałowałem niczego. Na następne siewy będę chciał zmienić zagarniacze i jakbym znalazł jakiś nie przesadnie ciężki wał posiewny to doczepię na końcu. Wtedy będę już całkiem zadowolony.

Offline

 

#55 2017-10-20 19:51:02

Pajej
cool
Skąd: Podkarpacie
Zarejestrowany: 2010-04-23
Posty: 7124
mieszkam w: Domu :-)
Typ kombajnu: byłClaas mercator 60, jest Fortschritt E 514
Typ ciągnika: T 25, C-360-3p, ZT 303, Ford 8340, Same explorer II 90

Re: Agregat uprawowo-siewny

forszaj nie miał ciężko z 4m agregatem?


Rolnik z powołania:-)

Offline

 

#56 2017-10-20 20:26:53

Krzysiek
cool
Skąd: Mysligoszcz/Człuchów/pomorskie
Zarejestrowany: 2007-09-02
Posty: 10110
mieszkam w:
Typ kombajnu: fortschritt E 512
Typ ciągnika: fortschritt 323 MF 255

Re: Agregat uprawowo-siewny

Ja dziś miałem siać po ziemniakach. Było tylko migowane i się nie da. Jutro szwagier wpadnie z zestawem talerzowym. Ostatni raz dałem chyba pole pod ziemniaki. Za bardzo niszczą  glebę przy zbiorach.

Offline

 

#57 2017-10-20 20:29:29

Grzegorz89
cool
Zarejestrowany: 2010-10-02
Posty: 8696
mieszkam w: Wysokie k.Krasnegostawu
Typ kombajnu: e-512 ,e-512 na części, Claas Dominator105 108maxi
Typ ciągnika: zt 323A mtz55 c360p zt303 belarus jumz.casemx120, ford tw25

Re: Agregat uprawowo-siewny

Wrzucałem gdzieś zdjęcia agregat z przodu 4m i z tyłu tylko siewnik. Idzie jak dzik nie ma różnicy w obciązeniu. Wcześniej było 3m i dodatkowo agregat z tyłu. Jakbym dołożył wały za siewnikiem pewnie byłoby nieco ciężej. Robota idzie jak trzeba. Siewnik tona dwieście zasypu to też, trochę idzie zasiać.

Offline

 

#58 2017-10-20 21:55:30

Massey
cool
Skąd: Z Centralnej Polski
Zarejestrowany: 2016-06-23
Posty: 1236
mieszkam w: Wieluń
Typ kombajnu: Fortschritt: E 512 , B231
Typ ciągnika: Fortschritt: ZT323A ,ZT300+Tur, Ursus C-4011 , Zetor Crystal 8011

Re: Agregat uprawowo-siewny

Krzysiek ja pamiętam ,że kiedyś jak sadziło się więcej ziemniaków to po wykopaniu ich anną tylko zgrabiało się łęty później bronowanie i siew żyta , bez orki.


Człowiek jest wielki nie przez to, co posiada, lecz przez to, kim jest; nie przez to, co ma, lecz przez to, czym dzieli się z innymi.

Offline

 

#59 2017-10-20 22:03:15

Krzysiek
cool
Skąd: Mysligoszcz/Człuchów/pomorskie
Zarejestrowany: 2007-09-02
Posty: 10110
mieszkam w:
Typ kombajnu: fortschritt E 512
Typ ciągnika: fortschritt 323 MF 255

Re: Agregat uprawowo-siewny

Tak kiedyś było. Uwierz jak idzie kombajn obok niego przyczepa i trzeba z błota wyciągnąć 60-80t ziemniaka z hektara to robi się bałagan. Czasami w poprzek pola na odległości 1m różnica w ternie jest 30cm. Niby nie ma błota ale jedna strona przyczepy siada bardziej.  Łęty to jak las. grzyby ich nie zjadły po chemia szła prawie co tydzień. Jak by nie było alternatywy to bym się zaparł i zasiał. Orka tego to też skomplikowana sprawa. cały czas trzeba kombinować z głębokością by jakoś to wyglądało.

Offline

 

#60 2017-10-21 07:39:09

Laszek
cool
Zarejestrowany: 2012-04-01
Posty: 7033
mieszkam w: Śmiłowo, Piła WLKP
Typ kombajnu: E516B na części, E514
Typ ciągnika: zt 303, Belarus 1025, C360, C 355, C328

Re: Agregat uprawowo-siewny

To u brachola po pyrach poszło idealnie gruberem, łęty były całkowicie zniszczone chemią tak że nic po nich nie zostalo


E 516 na części
Telefon 695 076 269

Online

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo