Ogłoszenie

Dział "zrób to sam" oraz "literaturai instrukcje" dostępny jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników tak więc zapraszam do rejestracji

Każdy nowy użytkownik proszony jest o wysłanie do mnie prywatnej wiadomości lub e-maila w celu odblokowania niektórych funkcji m.in. tworzenie nowych wątków!!! pozdro piotrfire :)

#21 2017-09-17 18:37:16

mpopis
cool
Zarejestrowany: 2012-09-16
Posty: 2006
mieszkam w: tomaszkowo
Typ kombajnu: tc5070
Typ ciągnika: st180volvo, mx170, magnum7240

Re: Agregat uprawowo-siewny

spokojnie da radę

Offline

 

#22 2017-09-17 19:00:50

Laszek
cool
Zarejestrowany: 2012-04-01
Posty: 7033
mieszkam w: Śmiłowo, Piła WLKP
Typ kombajnu: E516B na części, E514
Typ ciągnika: zt 303, Belarus 1025, C360, C 355, C328

Re: Agregat uprawowo-siewny

Massey właśnie wahadłowa najmniej agresywnie działa na ziemię, też mam takie kawałki że gałęzią brzozowa szło by doprawić a amazona nie wpływa na to negatywnie. Przez to że belki chodzą na boki to bardzo ładnie wyrównuje i zasypuje koleiny po traktorze


E 516 na części
Telefon 695 076 269

Offline

 

#23 2017-09-17 19:01:51

Laszek
cool
Zarejestrowany: 2012-04-01
Posty: 7033
mieszkam w: Śmiłowo, Piła WLKP
Typ kombajnu: E516B na części, E514
Typ ciągnika: zt 303, Belarus 1025, C360, C 355, C328

Re: Agregat uprawowo-siewny

Papej ten gościu też siał nim poplony w jednym przejeździe i wschody były ładne


E 516 na części
Telefon 695 076 269

Offline

 

#24 2017-09-17 19:02:41

androl
cool
Zarejestrowany: 2013-01-19
Posty: 5936
mieszkam w: powiat ciechanowski
Typ kombajnu: Bizon ZO56 6ct107
Typ ciągnika: ZT323 6ct107,ZT303,MTZ82,Ostrówek transformers,Lamborghini R854

Re: Agregat uprawowo-siewny

Massey napisał(a):

Laszek myślałem o aktywnym ale ja mam na niektórych kawałkach taką glebę ,że po orce zimowej  na raz można doprawić bronami to aktywna maszyna rozpyli mi to całkiem. Dlatego myślę o biernym.

Jak masz lekkie gleby to wystarczy 2 rzędy zębów i wał rurowy fi 50 cm

Offline

 

#25 2017-09-17 20:23:12

Pajej
cool
Skąd: Podkarpacie
Zarejestrowany: 2010-04-23
Posty: 7124
mieszkam w: Domu :-)
Typ kombajnu: byłClaas mercator 60, jest Fortschritt E 514
Typ ciągnika: T 25, C-360-3p, ZT 303, Ford 8340, Same explorer II 90

Re: Agregat uprawowo-siewny

Laszek napisał(a):

Papej ten gościu też siał nim poplony w jednym przejeździe i wschody były ładne

hym... miałem kupowac grubera, a w dalekiej przyszłości accorda i kompaktowa talerzowa, ale jakbym sprzedał to co mam do siewu i talerzówke i zamienił na accorda na kompakcie http://www.elendili.pl/images/smiles/eusa_think


Rolnik z powołania:-)

Offline

 

#26 2017-09-17 22:11:44

Pawel21990
cool
Skąd: okolice Pułtuska
Zarejestrowany: 2009-01-26
Posty: 2252
mieszkam w:
Typ kombajnu: JD 2256
Typ ciągnika: U 902, c330, Puma 130

Re: Agregat uprawowo-siewny

Pajej spokojnie da radę. Ja swoim taki poplon wysiewam. Tylko zauważyłem, że lepiej zrobić gruberem przed i lepiej rośnie poplon. Na glinie wjechałem zestawem na razówkę i słabo było bo beton.

Offline

 

#27 2017-09-18 07:32:38

zorak
cool
Skąd: dolnośląskie Świerzawa
Zarejestrowany: 2006-11-14
Posty: 2620
mieszkam w:
Typ kombajnu: E514
Typ ciągnika: Forterra 110, Farmtrac 675DT, c-360

Re: Agregat uprawowo-siewny

Massey zadzwoń do gościa 512497523 gość robi agregaty i przywozi na podwórko. Kupowałem u niego chyba 8 lat temu, kolega z forum kupował kilka lat temu. Robi bardzo masywny sprzęt, rama z grubych profili. Konfiguracja dowolna: 2 lub trzy rzędy, wał jaki chcesz. Ja mam wałek strunowy, 2 rzędy łap i packer. Poniżej zdjęcia mojego.
http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/im … poznaniak/
http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/im … 2-agregat/
http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/im … wo-siewny/
przez kilka lat z 323 obecnie z forterrą. A i ceny w stosunku do wykonania bardzo fajne.


gg 5118068

Offline

 

#28 2017-09-18 11:42:00

Massey
cool
Skąd: Z Centralnej Polski
Zarejestrowany: 2016-06-23
Posty: 1236
mieszkam w: Wieluń
Typ kombajnu: Fortschritt: E 512 , B231
Typ ciągnika: Fortschritt: ZT323A ,ZT300+Tur, Ursus C-4011 , Zetor Crystal 8011

Re: Agregat uprawowo-siewny

Dzięki za info , ładnie to wygląda , jak będę kupował to napewno się z tym gościem skontaktuje.


Człowiek jest wielki nie przez to, co posiada, lecz przez to, kim jest; nie przez to, co ma, lecz przez to, czym dzieli się z innymi.

Offline

 

#29 2017-09-20 07:34:49

Grzegorz89
cool
Zarejestrowany: 2010-10-02
Posty: 8696
mieszkam w: Wysokie k.Krasnegostawu
Typ kombajnu: e-512 ,e-512 na części, Claas Dominator105 108maxi
Typ ciągnika: zt 323A mtz55 c360p zt303 belarus jumz.casemx120, ford tw25

Re: Agregat uprawowo-siewny

Jeszcze nie skończony, ale nie ma na pierdoły już czasu. Na wiosnę jeszcze przerobię nieco i pomaluję. Agregat co wcześniej zrobiłem poszerzyłem do 4m i z tyłu siewnik 4m. Do transportu składane do 3m.
https://naforum.zapodaj.net/96fef32e6513.jpg.html
https://naforum.zapodaj.net/8714c8d7827f.jpg.html
https://naforum.zapodaj.net/0c00d0dc4820.jpg.html
https://naforum.zapodaj.net/be4387b7e5d8.jpg.html
https://naforum.zapodaj.net/74230ba59b45.jpg.html

Offline

 

#30 2017-10-09 18:41:01

przemo
doktorat z fortschritta
Skąd: Wielkopolska
Zarejestrowany: 2008-02-27
Posty: 609
mieszkam w:
Typ kombajnu: E 514 MDW
Typ ciągnika:

Re: Agregat uprawowo-siewny

Podepnę się pod temat. Przymierzam się do kupna agregatu uprawowo-siewnego 3m, wybór padł na Agro-masza - z przodu strunowy z tyłu packer a w środku nie wiem czy 2 czy 3 rzedy zębów? Niby nie ma resztek pożniwnych bo stosuje uprawę orkowa, ziemie raczej cięższe.

Offline

 

#31 2017-10-09 19:39:03

bamreras
cool
Skąd: pomorskie/Skarszewy
Zarejestrowany: 2011-02-11
Posty: 3428
mieszkam w: domu :)
Typ kombajnu: Z056
Typ ciągnika: c360, zt423a

Re: Agregat uprawowo-siewny

Ciężka gleba i drapki? Odważny jesteś. Ja bym noe ryzykował bo z calego agregatu jedynie packer będzie robił robote, reszta dla zasady....


Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

Offline

 

#32 2017-10-09 19:39:15

zorak
cool
Skąd: dolnośląskie Świerzawa
Zarejestrowany: 2006-11-14
Posty: 2620
mieszkam w:
Typ kombajnu: E514
Typ ciągnika: Forterra 110, Farmtrac 675DT, c-360

Re: Agregat uprawowo-siewny

ja tak mam: strunowy, 2 rzędy i packer. Jak zamawiałem to bałem się że z 3 rzędami będzie za długi i za ciężki. Gdybym teraz brał to wziął bym na 3 rzędach ale tak jak mówisz, przy 3 rzędach pole musi być czyste.


gg 5118068

Offline

 

#33 2017-10-09 20:08:15

szs
The best
Zarejestrowany: 2017-05-22
Posty: 229
mieszkam w: Bory Tucholskie
Typ kombajnu:
Typ ciągnika: ZT 323 A, MF 690
Typ ciągnika: ZT 323 A, MF 690

Re: Agregat uprawowo-siewny

bamreras napisał(a):

Ciężka gleba i drapki? Odważny jesteś. Ja bym noe ryzykował bo z calego agregatu jedynie packer będzie robił robote, reszta dla zasady....

Jak nie drapki to coś? Brona wirowa?


Kompletny noob w temacie Fortschitt

Offline

 

#34 2017-10-09 20:38:24

Andrew89
cool
Skąd: Kalinowice Górne
Zarejestrowany: 2008-12-08
Posty: 2578
mieszkam w: Kalinowice Górne DZA
Typ kombajnu: E-514 ; B-201
Typ ciągnika: Fortschritt 325 A,Ford New Holland 7840, Zetor 8011 C-360 ostrówek K 162

Re: Agregat uprawowo-siewny

No właśnie, aktywny to aktywny. Mam na oku 3 m i chcę to spiąć z moim siewnikiem do nadbudowy. Pytanie czy na forda to nie za dużo  (100km 6 baniaczkow) bo kermit będzie za toporny i z podnoszeniem będą kłopoty. Nie mam na razie kapuchy bo bym dokupil 130 konny ciagnik i by bylo ok do siania , prasy i transportu


"Główną siłą napędową socjalizmu i komunizmu jest zawiść. W kraju kapitalistycznym gdy biedak w tico widzi bogacza w jaguarze, to marzy o dniu w którym też sobie kupi jaguara. W kraju komunistycznym myśli, by bogaczowi tego jaguara skonfiskować, a w socjalizmie – bardzo wysoko opodatkować."
Źródło: „Dziennik Polski”, 9 kwietnia 2010, s. 2

Offline

 

#35 2017-10-09 21:00:17

przemo
doktorat z fortschritta
Skąd: Wielkopolska
Zarejestrowany: 2008-02-27
Posty: 609
mieszkam w:
Typ kombajnu: E 514 MDW
Typ ciągnika:

Re: Agregat uprawowo-siewny

bamreras napisał(a):

Ciężka gleba i drapki? Odważny jesteś. Ja bym noe ryzykował bo z calego agregatu jedynie packer będzie robił robote, reszta dla zasady....

Tak, trzeba tylko w odpowiednim momencie wjechać w pole. Obecnie uprawiam agromaszem 4,2m z przodu wałek z tyłu dwa strunowe i nie jest najgorzej, potem sieje, a chcę za jednym przejazdem...

Offline

 

#36 2017-10-09 21:27:15

Krzysiek
cool
Skąd: Mysligoszcz/Człuchów/pomorskie
Zarejestrowany: 2007-09-02
Posty: 10110
mieszkam w:
Typ kombajnu: fortschritt E 512
Typ ciągnika: fortschritt 323 MF 255

Re: Agregat uprawowo-siewny

Dokładnie jak piszesz na ciężkich ziemiach najważniejszy jest czas. Wjedziesz za szybko zabijesz zakleisz wjedziesz za późno nie uprawisz. 
Zaorak przy 2 rzędach  a nie 3.

Offline

 

#37 2017-10-09 21:31:15

przemo
doktorat z fortschritta
Skąd: Wielkopolska
Zarejestrowany: 2008-02-27
Posty: 609
mieszkam w:
Typ kombajnu: E 514 MDW
Typ ciągnika:

Re: Agregat uprawowo-siewny

Krzysiek nie rozumiem-przy 2 rzędach musi być czyste pole?

Offline

 

#38 2017-10-09 21:35:57

Krzysiek
cool
Skąd: Mysligoszcz/Człuchów/pomorskie
Zarejestrowany: 2007-09-02
Posty: 10110
mieszkam w:
Typ kombajnu: fortschritt E 512
Typ ciągnika: fortschritt 323 MF 255

Re: Agregat uprawowo-siewny

No  ja mam 3 gdybym chciał tą sama robotę zrobić na 2 belkach bym musiał mieć gęściej a przez to szybciej się zapcha. No chyba że robimy 1/3 mniej pazurków.

Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2017-10-09 21:36:32)

Offline

 

#39 2017-10-09 22:35:25

bamreras
cool
Skąd: pomorskie/Skarszewy
Zarejestrowany: 2011-02-11
Posty: 3428
mieszkam w: domu :)
Typ kombajnu: Z056
Typ ciągnika: c360, zt423a

Re: Agregat uprawowo-siewny

Szczególnie w tym roku szło odpilnowac moment kiedy z masla wieżdza się w .... sraczkę. Niewiem co macie na myśli pisząc cięzka ziemia, ale jak się na polu trafia glin lepka jak psie łajno, albo miejscami ma się iły jak pod Gniewem, to zaden kultywator nie ma racji bytu. W moim przypadku wystarczył agregat talerzowy, ale w takim roku jak ten nawet on wymięka.


Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

Offline

 

#40 2017-10-09 23:12:10

szs
The best
Zarejestrowany: 2017-05-22
Posty: 229
mieszkam w: Bory Tucholskie
Typ kombajnu:
Typ ciągnika: ZT 323 A, MF 690
Typ ciągnika: ZT 323 A, MF 690

Re: Agregat uprawowo-siewny

Talerzowa z siewnikiem na hydropaku i forszaj daje rade to dzwignac?


Kompletny noob w temacie Fortschitt

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo