Ogłoszenie

Dział "zrób to sam" oraz "literaturai instrukcje" dostępny jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników tak więc zapraszam do rejestracji

Każdy nowy użytkownik proszony jest o wysłanie do mnie prywatnej wiadomości lub e-maila w celu odblokowania niektórych funkcji m.in. tworzenie nowych wątków!!! pozdro piotrfire :)

#1 2007-08-22 15:35:11

patephon
początkujący
Zarejestrowany: 2007-08-21
Posty: 1

Obroty Młocarni

Witam!
Mam pytanie co do obrotów młocarni. Wiem już że żeby mieć obroty 300-1500 trzeba mieć dodatkową przekładnię. Jak myślicie ile jeste na rynku kombajnów z taką przekładnią no a ile ewentualnie ona moze kosztować? Zastanawiam się nad jakimś kombajnem i może to być e-512, tylko potrzebuje żeby miał właśnie takie obroty (potrzebuje co najmniej 300). Mam do młucenia bób fasole i takie tam, i do tego właśnie potrzebne mi są takie właśnie obroty młocrni. A moąe wiecie jakie inne kombajny mają jeszcze takie parametry? Wiem że nasze bizony się nie nadają (obroty od 600). Będę wdzięczny za odpowiedzi.
Pozdrawiam:)

Offline

 

#2 2007-08-22 16:16:37

Enjo
bardzo aktywny
Skąd: łódzkie, Rawa Maz
Zarejestrowany: 2007-03-29
Posty: 185
Typ kombajnu: E-512 84r
Typ ciągnika: C-330 82r ZT-323A 87r

Re: Obroty Młocarni

Mam w moim 512 taką przekładnie, ale ona tylko zmniejsza obroty.
Jak go kupowałem  to facet mówił ze 900 taka kosztuje.

Offline

 

#3 2007-08-22 19:33:39

kobi
The best
Zarejestrowany: 2006-11-15
Posty: 253
Typ kombajnu: E-514
Typ ciągnika: MTZ

Re: Obroty Młocarni

Ja kupiłem w zeszłym roku za 500, tylko jej jeszcze nie założyłem bo miałem problem ze zdjęciem tej części na której miejsce jest zakładana ta przekładnia i dałem spokój, a w tym roku by się przydała.


http://img329.imageshack.us/img329/8698/thumbzsrepz2.jpg

Offline

 

#4 2008-01-30 21:09:44

irekk1
udzielający się
Zarejestrowany: 2008-01-03
Posty: 42
mieszkam w: Dolnyśląsk
Typ kombajnu: e-514
Typ ciągnika: zt 323 a rok 1991

Re: Obroty Młocarni

ja posiadam 514 i mam przekładnię zwalniającą i posiada dwa biegi 1do1 i 2 do 1 ta przekładnia moim zadaniem służy do rzepaku  bo on potrzebuje bardzo wolne obroty młocarni.

Offline

 

#5 2008-01-31 17:32:55

marekb
udzielający się
Skąd: Hrubieszów
Zarejestrowany: 2008-01-02
Posty: 33

Re: Obroty Młocarni

a jakie najmniesze obroty ma młocarnia w 514 bez tej dodatkowej przekładni?

Offline

 

#6 2008-01-31 23:13:08

tatamarty.323a
cool
Skąd: Biezdrowo, Wielkopolska
Zarejestrowany: 2006-11-13
Posty: 2126
Typ kombajnu: E 512, PŁUG B200/5
Typ ciągnika: ZT 323 A, 4011, T-25A, peugeot 205 1.9D

Re: Obroty Młocarni

To zalezy w jakim stanie jest mechanizm rozsuwający, ustawiający szerokość kół pasowych, ale myślę, że coś ok 600 obr/min powinno dać rade, poniżej tych obrotów pas będzie za luźny i będzie się ślizgał.


tel: 605107385  czynny non stop
ZT 323 A 89`
E 512 77`
B 200/5 83`
Brakuje mi Trabanta   http://img77.imageshack.us/img77/6011/fzt303nb5.gifhttp://img519.imageshack.us/img519/7425/cccp.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/4215/trolex.jpg

Offline

 

#7 2008-02-01 13:12:56

marekb
udzielający się
Skąd: Hrubieszów
Zarejestrowany: 2008-01-02
Posty: 33

Re: Obroty Młocarni

rozumiem że przy założeniu że mechanizm ten nie jest mocno zużyty i jest założony nowy pas to obroty te mogą być jeszcze mniejsze ? chodzi mi o młócenie grochu polnego , do tej rośliny potrzebne jest ok 500 obr/min i hydraulicznie wysuwany nagarniacz, czy 514-stka spełnia te warunki?

Offline

 

#8 2008-02-01 13:25:24

tatamarty.323a
cool
Skąd: Biezdrowo, Wielkopolska
Zarejestrowany: 2006-11-13
Posty: 2126
Typ kombajnu: E 512, PŁUG B200/5
Typ ciągnika: ZT 323 A, 4011, T-25A, peugeot 205 1.9D

Re: Obroty Młocarni

Ja kilka lat uprawiałem groch jadalny na ziarno z przeznaczeniem na pasze, zbierałem go moim 512 bez przekładni zwalniającej obroty młocarni, gdzie min obroty jaki udało mi się uzyskać to było właśnie ok 600-700 obr/min, ziarno wymłacało się bardzo dobrze, nie było połówek, ani uszkodzeń, nie było też żadnego problemu ze zbiorem z pnia, nawet przy braku hydraulicznie wysuwanego nagarniacza, poprostu wysunąłem go trochę do przodu, ale i tak nie było potrzeby opuszczania nagarniacza w łan, bo to powodowało straty i wylatywanie ziaren przed hederem, więc pytanie czy 514 poradzi sobie ze zbiorem grochu uważam za banalne.


tel: 605107385  czynny non stop
ZT 323 A 89`
E 512 77`
B 200/5 83`
Brakuje mi Trabanta   http://img77.imageshack.us/img77/6011/fzt303nb5.gifhttp://img519.imageshack.us/img519/7425/cccp.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/4215/trolex.jpg

Offline

 

#9 2008-08-04 20:33:49

Kamilo16
The best
Skąd: Gradzanowo Włościańskie
Zarejestrowany: 2008-06-04
Posty: 294
Typ kombajnu: E512
Typ ciągnika: C-360 3P

Re: Obroty Młocarni

a jakie obroty młocarnia musi mieć na żyto, pszenżyto, owies i jęczmień? czy wysokość cepów też trzeba regulować na te zboża?


GG 7727942 Pisać nawet jak niedostępny

Offline

 

#10 2008-08-13 22:08:22

eresowiec
udzielający się
Skąd: Żelisławice k.Siewierza
Zarejestrowany: 2008-08-11
Posty: 21
mieszkam w:
Typ kombajnu: E-512
Typ ciągnika: C360-3P RS-09 oraz ZT323A

Re: Obroty Młocarni

Żyto na pewno trzeba poluzować cepy z tej racji że jest dużo słomy do przerobienia.Natomiast pozostałe zboża kosze bez zmian .i jest dobra wymlacalność.

Offline

 

#11 2008-08-14 21:24:55

grzesiu.vip
aktywny
Skąd: niegoslawice lubuskie
Zarejestrowany: 2007-07-18
Posty: 73
Typ kombajnu: 512, international 431
Typ ciągnika: 323,300,303

Re: Obroty Młocarni

ja mam ustawiona obroty młócarni pomiedzy 1000 a 1100 i niezmieniam kosze na tych obrotach jęczmien zyto pszenice jeczmien owies i pszenżyto tylko zmieniam wysokość klepiska na ząbkach na wajsze od właczenia klepiska

Ostatnio edytowany przez grzesiu.vip (2008-08-14 21:25:19)

Offline

 

#12 2008-08-14 22:30:54

Kamilo16
The best
Skąd: Gradzanowo Włościańskie
Zarejestrowany: 2008-06-04
Posty: 294
Typ kombajnu: E512
Typ ciągnika: C-360 3P

Re: Obroty Młocarni

na jakie zboże przestawiasz?


GG 7727942 Pisać nawet jak niedostępny

Offline

 

#13 2008-08-16 16:25:09

grzesiu.vip
aktywny
Skąd: niegoslawice lubuskie
Zarejestrowany: 2007-07-18
Posty: 73
Typ kombajnu: 512, international 431
Typ ciągnika: 323,300,303

Re: Obroty Młocarni

głównie na jęczmieńiu i życie .jeśli zostawia za kombajnem to podciągam klepisko a jak za bardzo gniecie rozbija ziarno popuszczam

Offline

 

#14 2008-10-01 17:28:02

Forszmiciarz
początkujący
Zarejestrowany: 2008-04-12
Posty: 3
Typ kombajnu: Fortschritt E514
Typ ciągnika: Fortschritt zt323a

Re: Obroty Młocarni

Jak założyć ten mechanizm do fortschritt e 514


Fortschritt Zt323A
Fortschritt E514
Fortschritt E301
Ursus C330 M
MTZ

Offline

 

#15 2008-10-01 20:47:17

ojanusz
cool
Zarejestrowany: 2008-05-03
Posty: 1652
mieszkam w: okolice Płocka
Typ kombajnu: Massey Ferguson 36RS
Typ ciągnika: FORD TW 15,MF 397T,

Re: Obroty Młocarni

o jaki mechanizm pytasz


Nie ma że się nie da, jak się nie chce to się nie da...img/smilies/wink

img/smilies/smile E-516 na części. img/smilies/smile

Offline

 

#16 2008-10-01 21:34:47

wojtas
Moderator
Skąd: dolnośląskie Bartoszówek
Zarejestrowany: 2007-09-08
Posty: 9502
mieszkam w: Domu
Typ kombajnu: Claas dominator 98sl
Typ ciągnika: , ,C-330, CASE MX110

Re: Obroty Młocarni

pewnie o ten do zmniejszania obrotów  młocarni


Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... img/smilies/smile

Offline

 

#17 2012-09-17 19:35:46

skrzynek
początkujący
Zarejestrowany: 2012-08-02
Posty: 2

Re: Obroty Młocarni

Witam, mam e-514 i mam z nim mały problem z obrotami młocarni... Są one cały czas ustawione na 1100 i nie mogę ich zmniejszyć, przy próbie zmniejszenia po prostu pas młocarni się luzuje i ślizga, a koło które powinno go napinać nie zaciska się.
Co może być tego przyczyną i jak temu zaradzić? Muszę zmniejszyć obroty żeby wjechać w grykę.

P.S. W razie potrzeby - jak zdjąć to koło od młocarni? Prosiłbym o jakąś dobrą instrukcję.
Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Pozdrawiam, Paweł.

Offline

 

#18 2012-09-17 19:43:19

Piotrfire
Administrator
Skąd: dolnośląskie Mietków
Zarejestrowany: 2006-11-12
Posty: 4258
mieszkam w: Proszkowice
Typ kombajnu: E-512
Typ ciągnika: ZT 323A , 303D Mercedes ML 320

Re: Obroty Młocarni

Pewnie coś ze sprężyną tu masz linki opisujące jak zdjąć koła

http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=424
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=387


Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

Offline

 

#19 2018-07-17 09:23:19

Piotrek1990
cool
Skąd: Złotów
Zarejestrowany: 2018-01-04
Posty: 1121
mieszkam w: Złotów-okolice
Typ kombajnu: MDW 525H
Typ ciągnika: Ursus 1614. Ursus C360

Re: Obroty Młocarni

Koledzy Chcę na zapas kupić pas od Młocarni. Bo wrzucilem używany mając nadzieje na wyjazd w pole ale padało. I teraz moje pytanie.
Optibelt
Harvest Sanok
Tagex
Rubena
Takie widzę w sieci. Czy dobrze myślę układając je według jakości ?  Ktoś ma może doświadczenia z Tymi pasami i się wypowie który warto a który sobie odpuścić ? Ostatni już cenowo śmieszny ale nie odrzucam bo może wcale nie jest taki zły.

Ostatnio edytowany przez Piotrek1990 (2018-07-17 09:24:31)


Siły na zamiary zmierz....

Offline

 

#20 2018-07-17 15:56:40

Laszek
cool
Zarejestrowany: 2012-04-01
Posty: 6671
mieszkam w: Śmiłowo, Piła WLKP
Typ kombajnu: E516B na części, E514
Typ ciągnika: zt 303, Belarus 1025, C360, C 355, C328

Re: Obroty Młocarni

Sanok lipa a ten tagex jest całkiem całkiem


E 516 na części
Telefon 695 076 269

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo