Niedawno stałem sie posiadaczem New Hollanda 7840 sle z 98 roku. Ma ktoś z forum takiego ? Przestał działać wałek po skończeniu siewu i wracając cały czas się kręcił . Rano odpalilem i nie mógł się włączyć. Podpinałem cewke pod prąd ale to nic nie zmieniło. Wałek można zatrzymać nawet na wysokich obrotach .
Jak coś mam machera dobrego NH z okolic Gostynia ale sporo jeździ po terenie jak coś daj nać
Andrew89 napisał(a):
Niedawno stałem sie posiadaczem New Hollanda 7840 sle z 98 roku. Ma ktoś z forum takiego ? Przestał działać wałek po skończeniu siewu i wracając cały czas się kręcił . Rano odpalilem i nie mógł się włączyć. Podpinałem cewke pod prąd ale to nic nie zmieniło. Wałek można zatrzymać nawet na wysokich obrotach .
mam 8340 ale nie pomoge
NH to największy badziew ale nie ważne zadzwoń to powiem Ci co zrobić bo pewnie sam sobie popsułeś jak znam życie.
Mam NH T4 i nie narzekam
tak to u mnie wygląda, jamir12 jedyna cewka pomiedzy pompami a zwolnicą to ta i nie ma ona nic wspolnego z WOM`em . rurka zasilająca jest na tym schemacie pod numerem 3
https://youtu.be/L-_pKJ_EbOU krótki filmik z pracy tym ciągnikiem film z kabiny bo nie ma kto nagrać z zewnątrz
to jednak kupiłes. oby służył. Widzę ze masz troche inaczej niz u mnie, ja wskaźniki mam elektroniczne cyfrowe
Ten ma pół analog. Ma dwa małe wyświetlacze jak w kalkulatorze i tam wyświetla błędy i przełożenie. Kalibracje skrzyni robiłem to na tych małych wyswietlaczach wyszło po 150 atm.
a jakos boje sie kalibracji robic.
wyświetlacze mam takie https://www.google.pl/imgres?imgurl=htt … amp;uact=8
Nie bój się nic nie zepsujesz. Na którym szarpie? Mi jeszcze szarpie z c2 na c3 ale tego kalibracja nie usunie, trzeba kompa i ustawiać czas napełniania sprzęgła c3 . Jak chcesz to zadzwoń to się wymienimy wiedzą.
A o co konkretnie chodzi z ta kalibracja i kiedy powinno sie ja wykonywac i przy jakich skrzyniach?
Andrew89 napisał(a):
Nie bój się nic nie zepsujesz. Na którym szarpie? Mi jeszcze szarpie z c2 na c3 ale tego kalibracja nie usunie, trzeba kompa i ustawiać czas napełniania sprzęgła c3 . Jak chcesz to zadzwoń to się wymienimy wiedzą.
mi też z 2 na 3 troche szarpie, ale znosnie inne chodza idealnie
Fujitsu97 napisał(a):
A o co konkretnie chodzi z ta kalibracja i kiedy powinno sie ja wykonywac i przy jakich skrzyniach?
Kalibracja służy do ustalenia ciśnienia jakie jest potrzebne żeby zacisnąć tarczki w koszach od biegów zmienianych pod obciążeniem. Mowa tu o skrzyni 16x16. Każdy bieg ma swoją sekwencję i musi się programować komputer żeby wiedział jakich ciśnień używać żeby płynnie przechodzić między sekwencjami
A tu zdjęcie układu sterowania wom'em. U mnie winą braku sterowania był silikon. Jakimś cudem cząstka silikonu wielkości pestki z jabłka dostała się do tego układu i zatkala dziorke na trzpieniu od elektro-magnesu.
Ostatnio edytowany przez Andrew89 (2017-04-12 07:40:16)
fajnie że zrobiłeś, koledze cząsteczka silikonu w czasie jazdy zablokowala orbitrol.
Ciężko by było samemu się za to zabrać gdybym nie wiedział co i jak. Nie ocenioną pomoc otrzymałem od osoby kryjącej sie pod nikiem wal-ker z elektrody http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2936283.html
Od niego mam serwisowke. Pożyteczna rzecz.
mógłbys mi podac procedure kalibracji?
Trzeba zagrzac olej(ok 15 min)
-wyłączyc silnik
-wszystkie dzwignie skrzyni na środek
-nacisnąć zająca i żółwia jednoczesnie i zapalic silnik
puścisc przyciski zajca i żółwia,na wyswietlaczu powinno być CAL(calibracja)
silnik na ok 1240 obr
-wcisnąc sprzegło i wszystkie wajchy skrzyni do przodu,puscic sprzegło(ciągnik nie ruszy)
nacisnąc zająca i trzymać
-na wyswietlaczu nie może pojawic sie błąd seri U 20...29.jesli pojawia zacząć od nowa...
jak nie ma czekac trzymająć wciąż zająca aż obroty silnika spadną o ok 40obr(czuć że jest mu ciężeji z regóły ciągnik lekko drgnie) a na dolnym wyswietlaczy przestanie rosnąć wsk.
-to samo do żółwia.
-wyłączyc silnik i zapalic znów.Komputer zapamięta ustawienia.Koniec.
na wyswietlaczu ,na dole w czasie kalibracji będą rosły wskazania jak spadną obroty o te 40-50 obr/min to przastanie rosnąć . Poprawne jest gdy jest 150-180.Będzie to swiadczyło o niezłej kondycji zespołu sprze
WAZNE. Komputer kalibruje według tego spadku obrotów silnika. Dlatego silnik musi pracować stabilnie. Jesli jest klima odłączyc zasilanie by nie włączyła się w czasie kalibracji ! Co do sprzęgła c3 i c4 to musisz zacząć od początku tylko w momencie kiedy tam było trzy wajchy do przodu, tu musisz wajchę pierwszą od drzwi zostawić na środku.
Ostatnio edytowany przez Andrew89 (2017-04-12 21:14:54)
Mam pytanie o ciągnik z tej serii. Po puszczeniu tego sprzęgła z guzika na rewersie ciągnik rusza z dość sporym opóźnieniem. Zastanawiam się czy to znaczy, że coś się kończy czy one tak mają ??
raczej to kwestia zrobienia kalibracji