witam wszystkich i mam pytanie czy ktoś z posiadaczy 512 i 514 przerabiał uszy hederu ,czy bolce w gardzieli, aby legi szło wykosić jak np.bizonem lub 524 wiem że są podnośniki łanu ale... widziałem na youtube ja 514 kosi z podnośnikami ale jest zima mam już trzecią 514 raczej ostatnią gdyż, silnik w niej cyka jak w aucie jest sieczkarnia biso 2 hedery 4,2m więc czego chcieć
Ojciec ma 512 z hederem od 14 i zlegi to nie problem nie ma podnośników łanu. Moim zdaniem kładzie lepiej heder niż bizon, choć i nim nie było problemów. W claasie kładzie się nieco inaczej, ale na lekko położonej pszenicy też praktycznie nie zwalniałem.
bizon jest lepszy do wyległego niz claas, nie wiem jak forszaj bo nie miałem
PAjej Bizon lepiej tnie wyległe ?? chyba na idealnej równinie i w południe ... by nie było grama wilgoci ... do tego sprzęgło z tytanu jak mu założysz ...
forszaj o wiele lepiej tnie i niżej od bizona bo ma bardziej wysuniętą listwę tnacą i bardziej położoną bliżej ziemi zwykły bizon 56 to tragedia do poległego i dobrze sypiącego zboża juz lepiej rekord bo już jest wolniejszy
i Pajej nie obrażaj claasa on na wyległym jedzie tak samo szybko jak na stojącym zbożu sa tak ślizgi zrobione że kładziesz i pchasz heder po ziemi i listwa idzie jakieśmax 2 cm nad ziemią ... jak masz podnośniki łanu to już wg bajka
Ja nie mam podnośników, a ojciec zdjął. Kiedyś jak kupił kombajn to pierwsze hektary poszły w trawie nasiennej, wyległej trawie. I cała listwa z bagnetami się wygięła jak się wbiło wszystko w ziemie.... Trawa zszyta i nie przyuważył. Wojtek dobrze mówi kosiłem pszenicę to heder na samą ziemię i sunął się całkiem po ziemi. Grabie na max prędkość i 6 z licznika nie schodziło
A może w mercatorach inaczej heder jest?
Miałem Mercatora 12 sezonów i powiem że zlegi pod włos to jego atut a zboża mam tęgie.514 też sobie dobrze radzi ale z porównaniem to już gorzej bo kosi kombajnista.
ja w moim claasie mam bagnety z bizona i moze dlatego kiepsko idzie. bizon ma listwe z bagnetami troche pod kontem, a mój mercator ma równolegle do ziemi
mojego obecnego nie sprawdzałem ale514 mdw 89r ściernisko =5 cm, poprzedni 85r to samo obecnie 87r to ne sądze że będzie inaczej
Ale to nagarniacz, ma podnieść materiał na wysokość cięcia. Może tu jest wina,
może u mnie ciągle mam problem z regulacja predkosci urywa mi sie ta linka od wariatora i chodzi tylko na nalwolniejszych
Pszenica była wgnieciona w glebę ... co by tu zrobić ? Przestawiłem motowidła to nawet i pokos jakiś był za kombajnem . Kłosy zebrane co do jednego .
Pajej napisał(a):
może u mnie ciągle mam problem z regulacja predkosci urywa mi sie ta linka od wariatora i chodzi tylko na nalwolniejszych
ja normalnie nie mam podłączonej a obroty reguluję dokręceniem nakrętek na wariatorze a koszę 2 bez przyspieszacza
Czy zlegi się dobrze obkośi czy źle to zależy od wprawy operatora przedewszystkim.... Specjalnoe na wyke w tym roku kupilem podnośniki łanu i powiem że lepiej mi szło bez nixh niz z nimi. Ale ze czasu nie bylo to juz nie odkrecalem.pierwszy hektar wyki normalnie padaczka. Ledwo dawałem rad3 cokolwiek chwycić. Alexwyczaiłem sprawe i resztra szla coraz lepiej. Na koniec wiechalem tam gdzie zaczynałem to jeszcze bym ukosił, ale ze się ściemiało to odpuściłem bo domu bylo jeszcze 10km asfaltem....
A co do samego bizona tojak opuszcxzam heder na równym to pierw do ziemi dotkną bagnety, później reszta hederu..
Chłopaki jak w temacie ja mam problem bo w moim forschu jest kosa 3,60 i heder jest krzywo bo coś gardziel jest przekoszona! Jak to wyprostować? Już próbowałem turem, stawiałem heder pod naciskiem na klocek drewniany itp. i nic. Może macie jakiegoś pomysła? Heder jest prosty. Wydaje mi się że ktoś nim musiał kiedyś się utopić i trochę tak stał albo przy wyciąganiu się coś prze.....!
bamreras napisał(a):
Czy zlegi się dobrze obkośi czy źle to zależy od wprawy operatora przedewszystkim.... Specjalnoe na wyke w tym roku kupilem podnośniki łanu i powiem że lepiej mi szło bez nixh niz z nimi. Ale ze czasu nie bylo to juz nie odkrecalem.pierwszy hektar wyki normalnie padaczka. Ledwo dawałem rad3 cokolwiek chwycić. Alexwyczaiłem sprawe i resztra szla coraz lepiej. Na koniec wiechalem tam gdzie zaczynałem to jeszcze bym ukosił, ale ze się ściemiało to odpuściłem bo domu bylo jeszcze 10km asfaltem....
A co do samego bizona tojak opuszcxzam heder na równym to pierw do ziemi dotkną bagnety, później reszta hederu..
i o tym właśnie mówię tak samo ma 524 tyle że na sprężynach a później opiera się na płozach
bagnety do podnoszenia łanu sa potrzenbne kosze 4/5 ha wyki ale nie sieje w czystym siewie zawsze garść zyta musi być oczywiście wyke kosmata (ozimą )
bamreras napisał(a):
Stachu napisał(a):
Chłopaki jak w temacie ja mam problem bo w moim forschu jest kosa 3,60 i heder jest krzywo bo coś gardziel jest przekoszona! Jak to wyprostować? Już próbowałem turem, stawiałem heder pod naciskiem na klocek drewniany itp. i nic. Może macie jakiegoś pomysła? Heder jest prosty. Wydaje mi się że ktoś nim musiał kiedyś się utopić i trochę tak stał albo przy wyciąganiu się coś prze.....!
wyreguluj ciśnieniem powietrza w kołach
U mnie znowu nie równo podnosi motowidła . Prawa strona lżejsza jest i szybciej reaguje . U was też tak jest ?
Lechu mam równe ciśnienie! Sugerujesz żeby z jednej strony na pół kapciu jeździć?
jacy napisał(a):
Pajej napisał(a):
ja normalnie nie mam podłączonej a obroty reguluję dokręceniem nakrętek na wariatorze a koszę 2 bez przyspieszacza
wstawisz mi zdjecie tego, ja wariator tez mam na srubie, ale chyba inaczej, bo nie mam regulacji