Ogłoszenie

Dział "zrób to sam" oraz "literaturai instrukcje" dostępny jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników tak więc zapraszam do rejestracji

Każdy nowy użytkownik proszony jest o wysłanie do mnie prywatnej wiadomości lub e-maila w celu odblokowania niektórych funkcji m.in. tworzenie nowych wątków!!! pozdro piotrfire :)

#21 2011-02-02 16:34:40

chmielupom
The best
Skąd: zachodniopomorskie
Zarejestrowany: 2010-05-27
Posty: 277
mieszkam w: Agrofoto login-JĘDREK ZCH;)
Typ kombajnu: E517, claas matador
Typ ciągnika: zt 323A, Ursus c-360, c-385 :)

Re: elektromagnes do sieczkarni

jak masz miernik to poszukaj a jak nie to w sklepie motoryzacyjnym jest taki pierdolek niewim czy poprawnie to nazwe transormatorek taki kiedys kopowalem kosztowal cos kolo 30zl i wtedy obojetne gdzie sie podlaczysz.


http://www.fotoload.pl/123aa36/0da6cca167e5001fc0cd2b03b436c34116164_min.jpg

Offline

 

#22 2012-12-02 21:51:46

vgrzes
udzielający się
Skąd: Mazury
Zarejestrowany: 2012-12-02
Posty: 35

Re: elektromagnes do sieczkarni

Kupiłem niedawno E514 i zauważyłem że z włączaniem  sieczkarni jest coś nie tak. Na zdjęciu widać jakby coś tu było urwane. Myślę że tu był jakiś elektromagnes ale nie znam się na tym i nie wiem co kupić aby sieczkarnia była włączana tak jak to było zaplanowane przed usterką.

http://www.fotoload.pl/123aa78/c5ba1d584b567db3761d1333d444e6327941_min.jpg
http://www.fotoload.pl/123aa46/afc357815098c8dfee26fe12ba8d47dd15567_min.jpg

Offline

 

#23 2012-12-02 22:05:37

ojanusz
cool
Zarejestrowany: 2008-05-03
Posty: 1662
mieszkam w: okolice Płocka
Typ kombajnu: Massey Ferguson 36RS
Typ ciągnika: FORD TW 15,MF 397T,

Re: elektromagnes do sieczkarni

Witam na Forum, http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=808  tu masz wszystko opisane.


Nie ma że się nie da, jak się nie chce to się nie da...img/smilies/wink

img/smilies/smile E-516 na części. img/smilies/smile

Offline

 

#24 2012-12-02 22:31:06

vgrzes
udzielający się
Skąd: Mazury
Zarejestrowany: 2012-12-02
Posty: 35

Re: elektromagnes do sieczkarni

to teraz jeszcze zostaje mi odkręcić ten uszkodzony element, wie może ktoś jak to zrobić ?
Czy kluczem mam ciągnąć za ten element gdzie znajdują się wsuwki elektryczne tak aby to odkręcić ?

Offline

 

#25 2012-12-03 10:08:28

rudemenes
cool
Skąd: powiat legnicki
Zarejestrowany: 2008-06-20
Posty: 1358
mieszkam w:
Typ kombajnu: E-512
Typ ciągnika: KUBOTA 9540

Re: elektromagnes do sieczkarni

Wystarczyło przeczytać ten temat od początku img/smilies/sad
http://www.fotosik.pl/u/rudemenes/album/582362

Rozbierałem to parę lat temu, to nie pamiętam dokładnie jak to było.
Tobie brakuje szczotkotrzymacza (tzn. masz tylko sam rdzeń jego - reszta wyłamana). Zastanawiam się tylko, czy wymiana samego szczotkotrzymacza wystarczy, czy masz może uszkodzony elektromagnes (można go przewinąć) i ktoś zablokował sprzęgło na stałe

Ostatnio edytowany przez rudemenes (2012-12-03 10:15:45)

Offline

 

#26 2012-12-03 19:49:51

vgrzes
udzielający się
Skąd: Mazury
Zarejestrowany: 2012-12-02
Posty: 35

Re: elektromagnes do sieczkarni

ok dzięki, jeszcze mam pytanie ma ktoś może kabinę do E514 na sprzedanie ?

Offline

 

#27 2012-12-03 19:53:31

koseś
cool
Zarejestrowany: 2008-01-20
Posty: 6252
mieszkam w:
Typ kombajnu:
Typ ciągnika:

Re: elektromagnes do sieczkarni

A co pod wiadukt się nie zmieściłeś ?

Offline

 

#28 2012-12-03 21:41:43

przemo
doktorat z fortschritta
Skąd: Wielkopolska
Zarejestrowany: 2008-02-27
Posty: 616
mieszkam w:
Typ kombajnu: E 514 MDW
Typ ciągnika:

Re: elektromagnes do sieczkarni

Offline

 

#29 2012-12-03 22:01:04

Laszek
cool
Zarejestrowany: 2012-04-01
Posty: 7128
mieszkam w: Śmiłowo, Piła WLKP
Typ kombajnu: E516B na części, E514
Typ ciągnika: zt 303, Belarus 1025, C360, C 355, C328

Re: elektromagnes do sieczkarni

wygląda że to chyba nasz kolega z forum pociął swojego 517 STS img/smilies/sad


E 516 na części
Telefon 695 076 269

Offline

 

#30 2012-12-03 22:31:30

vgrzes
udzielający się
Skąd: Mazury
Zarejestrowany: 2012-12-02
Posty: 35

Re: elektromagnes do sieczkarni

czyli kabina od 517 pasuje do 514 ?
troche drogo ma tą kabinę... do 512 widziałem że są po tysiąc zł.
Dam ogłoszenie w dziale giełda ,może ktoś bedzie miał taką.

Offline

 

#31 2012-12-03 23:08:46

MAREKPE
Administrator
Skąd: Kłodzko - Dolnośląskie
Zarejestrowany: 2008-08-15
Posty: 5381
mieszkam w:
Typ kombajnu: E512, K 454
Typ ciągnika: Ford Transit 2,5Di x2 FORTSCHRITT ZT 325A, ZETOR 4011 i 8011 URSUS C- 330M

Re: elektromagnes do sieczkarni

Laszek napisał(a):

wygląda że to chyba nasz kolega z forum pociął swojego 517 STS img/smilies/sad

Mi to bardzie przypomina akcję "zbieram na wino" tj kto da, ile da.

vgrzes  napisał(a):

do 512 widziałem że są po tysiąc zł.

Wiem gdzie leżą takie cuda i za tysiaka to Ci do domu zawiozę img/smilies/big_smile co za czasy, że cały kombajn za 8000 kupić można, a kabina za tysiaka, a jak za swoją dawałem stówe, to czułem się jakby gość obdarł mnie całkowicie na żywca ze skóry.


Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko – Ósmy dzień tygodnia

Offline

 

#32 2016-01-15 16:13:27

vatras240
The best
Skąd: dolnośląskie
Zarejestrowany: 2012-07-22
Posty: 246
mieszkam w:
Typ kombajnu: MDW 524
Typ ciągnika:

Re: elektromagnes do sieczkarni

To ja podłączę się tutaj a mianowicie czy ktoś z was rozbierał elektromagnes sieczkarni biso w 524 bo chciałem tam powymieniać łożyska i tu moje pytanie jest tam coś na co trzeba zwrócić uwagę? A może wiecie jakie łożyska tam przychodzą? A i jeszcze jedno chodzi o napinacz ten który jest między silnikiem a elektromagnesem a mianowicie u mnie regulacja wygląda tak  że jest pręt nagwintowany i  z jednej i drugiej strony jest nakrętka i na sztywno skręcane a wg mnie powinna tam przychodzić jeszcze sprężyna pomiędzy nakrętką a napinaczem  która by niwelowała bicia pasa, jak to jest u was porobione?

Offline

 

#33 2016-01-15 17:24:19

Laszek
cool
Zarejestrowany: 2012-04-01
Posty: 7128
mieszkam w: Śmiłowo, Piła WLKP
Typ kombajnu: E516B na części, E514
Typ ciągnika: zt 303, Belarus 1025, C360, C 355, C328

Re: elektromagnes do sieczkarni

W 514 mam też biso więc pewnie jest tak samo. Sprężyny też nie ma. A co do łożysk to wstawiłem nowe razem z obudowami samonastawnymi. Miałem wszystko rozebrane i raczej nie ma tam nic kłopotliwego na co trzeba zwrócić szczególną uwagę. Na przyszły sezon muszę kupić nowy szczotkotrzymacz bo u mnie jest na stałe. We Wągrowcu dorabiają od swoich co produkują za około 200 zł a oryginał jak się nie mylę to 1800!!!


E 516 na części
Telefon 695 076 269

Offline

 

#34 2016-01-15 17:31:21

sławek77
cool
Skąd: wielkopolska
Zarejestrowany: 2009-05-13
Posty: 1347
mieszkam w:
Typ kombajnu: E 524
Typ ciągnika: ZT 323 A, 4011

Re: elektromagnes do sieczkarni

W zeszłym roku rozbierałem cały elektromagnes i nie ma tam żadnego szczotkotrzymacza, sieczkarnie mam oryginalną biso, z rozebraniem nie ma problemu, wydaję mi się że 514 ma inny elektromagnes. Co do napinacza to jutro sprawdzę bo nie pamiętam

Ostatnio edytowany przez sławek77 (2016-01-15 17:32:44)

Offline

 

#35 2016-01-15 17:52:26

vatras240
The best
Skąd: dolnośląskie
Zarejestrowany: 2012-07-22
Posty: 246
mieszkam w:
Typ kombajnu: MDW 524
Typ ciągnika:

Re: elektromagnes do sieczkarni

dzięki za info i będę wdzięczny za sprawdzenie tego napinacza

Offline

 

#36 2016-01-15 19:02:44

Laszek
cool
Zarejestrowany: 2012-04-01
Posty: 7128
mieszkam w: Śmiłowo, Piła WLKP
Typ kombajnu: E516B na części, E514
Typ ciągnika: zt 303, Belarus 1025, C360, C 355, C328

Re: elektromagnes do sieczkarni

U mnie cały elektromagnes jest wnet taki sam jak ten
http://olx.pl/oferta/rozdrabniacz-siecz … 464123071a
Sławek nie masz takiego szczotkotrzymacza jak widać tam na zdjęciu?


E 516 na części
Telefon 695 076 269

Offline

 

#37 2016-01-15 19:57:25

vatras240
The best
Skąd: dolnośląskie
Zarejestrowany: 2012-07-22
Posty: 246
mieszkam w:
Typ kombajnu: MDW 524
Typ ciągnika:

Re: elektromagnes do sieczkarni

U mnie jest inaczej cała przekładnia to jest tak małe koło do napędu sprężarki klimatyzacji koło od napędu z silnika  elektromagnes koło napędzające sieczkarnię wszystko na jednym wałku a na zewnątrz po obu stronach blachy do których przykręcone łożyska wału przekładni, blachy są ze sobą połączone na kształt sześcianu u góry rurkami a od spodu blachą i przykręcone do ramy kombajnu, szkoda że nie mam czym zrobić zdjęcia bo nie wiem czy to dobrze zobrazowałem

Offline

 

#38 2016-01-15 20:02:20

sławek77
cool
Skąd: wielkopolska
Zarejestrowany: 2009-05-13
Posty: 1347
mieszkam w:
Typ kombajnu: E 524
Typ ciągnika: ZT 323 A, 4011

Re: elektromagnes do sieczkarni

U mnie wygląda to inaczej, postaram się jutro zrobić zdjęcia to wszystko wyjaśni

Offline

 

#39 2016-01-15 23:33:54

Laszek
cool
Zarejestrowany: 2012-04-01
Posty: 7128
mieszkam w: Śmiłowo, Piła WLKP
Typ kombajnu: E516B na części, E514
Typ ciągnika: zt 303, Belarus 1025, C360, C 355, C328

Re: elektromagnes do sieczkarni

Oj to ino niepotrzebnie namieszałem w temacie


E 516 na części
Telefon 695 076 269

Offline

 

#40 2016-01-16 13:38:45

sławek77
cool
Skąd: wielkopolska
Zarejestrowany: 2009-05-13
Posty: 1347
mieszkam w:
Typ kombajnu: E 524
Typ ciągnika: ZT 323 A, 4011

Re: elektromagnes do sieczkarni

U mnie to wygląd tak, zdjęcia słabej jakości ale coś widać img/smilies/smile

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/badf88b290c1.jpg


http://naforum.zapodaj.net/thumbs/73c2e0fdea41.jpg

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo