Ogłoszenie

Dział "zrób to sam" oraz "literaturai instrukcje" dostępny jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników tak więc zapraszam do rejestracji

Każdy nowy użytkownik proszony jest o wysłanie do mnie prywatnej wiadomości lub e-maila w celu odblokowania niektórych funkcji m.in. tworzenie nowych wątków!!! pozdro piotrfire :)

#1 2007-07-17 22:03:49

mat83
The best
Zarejestrowany: 2007-03-28
Posty: 218
Typ kombajnu: E-524
Typ ciągnika:

elektromagnes do sieczkarni

Koledzy wczoraj urywający się pas napędzający sieczkarnie rozwalił mi stycznik elektromagnesu (524). Może ktoś z Was ma coś takiego? help. Nówka to wydatek ponad 1000zł:( ZONK! Ps.  Wada konstrukcyjna według mnie. Powinna być jakaś osłona..... DEMED!!!

Ostatnio edytowany przez mat83 (2007-07-17 23:14:00)

Offline

 

#2 2007-07-18 16:37:03

raf27
The best
Skąd: JANIKOWO gm.Górowo Iławeckie
Zarejestrowany: 2007-06-16
Posty: 233
Typ kombajnu: JD 1075
Typ ciągnika: ZT 323A

Re: elektromagnes do sieczkarni

Skontaktuj sie z Panterą on tam rozbiera forszajki i sam ma 524 może coś pomoże?


http://images29.fotosik.pl/44/777b2bad10b1551e.gif

gg6876703

Offline

 

#3 2007-07-18 16:49:14

Piotrfire
Administrator
Skąd: dolnośląskie Mietków
Zarejestrowany: 2006-11-12
Posty: 4293
mieszkam w: Proszkowice
Typ kombajnu:
Typ ciągnika:

Re: elektromagnes do sieczkarni

ktoś z moich znajomych to przerabiał jak sobie przypomnę kto to powiem jak to zrobił http://www.elendili.pl/images/smiles/eusa_think

Już wiem tam gdzie robią rozdrabniacze mogą ci dorobić zestaw kół tak że napęd będzie od odrzutnika słomy


Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

Offline

 

#4 2007-07-18 19:00:22

kobi
The best
Zarejestrowany: 2006-11-15
Posty: 253
Typ kombajnu: E-514
Typ ciągnika: MTZ

Re: elektromagnes do sieczkarni

jeśli mechanizm jest taki sam jak w 514 to można to awaryjnie skręcić śrubami - M12x100 8,8 w tulejkach 18mm o ściankach 2,5 mm  - by chodziła sieczkarnia.

Ostatnio edytowany przez kobi (2007-07-18 19:05:39)


http://img329.imageshack.us/img329/8698/thumbzsrepz2.jpg

Offline

 

#5 2007-07-18 19:07:32

Piotrfire
Administrator
Skąd: dolnośląskie Mietków
Zarejestrowany: 2006-11-12
Posty: 4293
mieszkam w: Proszkowice
Typ kombajnu:
Typ ciągnika:

Re: elektromagnes do sieczkarni

to nie od odrzutnika jak pisałem a od silnika tu masz foto

http://images25.fotosik.pl/30/271cf28ecd3517c6.jpg


Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

Offline

 

#6 2007-07-18 21:19:06

Maryush
doktorat z fortschritta
Skąd: lubelskie
Zarejestrowany: 2007-03-23
Posty: 670
mieszkam w: LRY
Typ kombajnu: aktualnie brak :( /były:Dronningborg D7000, 514, 524
Typ ciągnika: Zetor 7211, Ciapek, Renault 110.54 (był ZT-323a)

Re: elektromagnes do sieczkarni

ja tak miałem w 524 - napęd sieczkarni (czeskiej, nieoryginalnej, trzy lata młodszej od kombajnu) z silnika, uruchamiany napinaczem (cięgłem) przy włączaniu młocarni..


There is no soul, no soul could ever make me it's own...

Offline

 

#7 2007-07-22 19:00:46

mat83
The best
Zarejestrowany: 2007-03-28
Posty: 218
Typ kombajnu: E-524
Typ ciągnika:

Re: elektromagnes do sieczkarni

Dzięki za pomoc. Kupiłem rzutem na taśmę stycznik za 830 zł img/smilies/sad w następnym sezonie przerobie na napinacz albo załaduje śruby i z głowy img/smilies/smile  Piotrze dzięki za foto - teraz wiem jak mniej więcej zrobić.

Offline

 

#8 2007-07-24 20:17:43

komar
bardzo aktywny
Zarejestrowany: 2007-07-02
Posty: 110
mieszkam w:
Typ kombajnu: fortschrit 524 mdw
Typ ciągnika: Same duetz silver 180 i ursus 1212

Re: elektromagnes do sieczkarni

to troche przepłaciłeś

Offline

 

#9 2007-07-24 21:44:24

Maryush
doktorat z fortschritta
Skąd: lubelskie
Zarejestrowany: 2007-03-23
Posty: 670
mieszkam w: LRY
Typ kombajnu: aktualnie brak :( /były:Dronningborg D7000, 514, 524
Typ ciągnika: Zetor 7211, Ciapek, Renault 110.54 (był ZT-323a)

Re: elektromagnes do sieczkarni

o kurde, 830zł? nie wiem jak to dokładnie działa i wygląda, ale ja bym wolał poszukać jakiegoś wiejskiego elektryka/elektronika/mechanika, który by mi zrobił jakąś prowizorkę, aby tylko działało, tym bardziej ze i tak planujesz przerabiać..


There is no soul, no soul could ever make me it's own...

Offline

 

#10 2007-07-25 11:59:40

komar
bardzo aktywny
Zarejestrowany: 2007-07-02
Posty: 110
mieszkam w:
Typ kombajnu: fortschrit 524 mdw
Typ ciągnika: Same duetz silver 180 i ursus 1212

Re: elektromagnes do sieczkarni

ja nieradze szukać żadnych lipnych elektryków bo mogą zrobić więcej bałaganu niż to warte jest lepiej zamontować orginalne części tylko trzeba troche poszukać

Offline

 

#11 2011-01-28 20:16:17

joker-konin
cool
Skąd: wielkopolskie stare miasto
Zarejestrowany: 2009-05-21
Posty: 1223
mieszkam w: wielkopolska
Typ kombajnu: mdw 524
Typ ciągnika: c-330 zetor7711 turbo john deere 6400 i ladowacz 245

Re: elektromagnes do sieczkarni

a macie morze jakieś zdjęcie elektromagnesu chciałbym kupić i przerobić u mnie w kombajnie bo mnie troszkę wkurza to zakładanie pasa względnie inne rozwiązania pozostaje otwarty na propozycje

Offline

 

#12 2011-01-28 21:26:19

rudemenes
cool
Skąd: powiat legnicki
Zarejestrowany: 2008-06-20
Posty: 1358
mieszkam w:
Typ kombajnu: E-512
Typ ciągnika: KUBOTA 9540

Re: elektromagnes do sieczkarni

mówisz i masz
http://rudemenes.fotosik.pl/albumy/582362.html

Jak to będzie za mało to zrobię więcej zdjęć

Offline

 

#13 2011-01-28 21:34:29

joker-konin
cool
Skąd: wielkopolskie stare miasto
Zarejestrowany: 2009-05-21
Posty: 1223
mieszkam w: wielkopolska
Typ kombajnu: mdw 524
Typ ciągnika: c-330 zetor7711 turbo john deere 6400 i ladowacz 245

Re: elektromagnes do sieczkarni

nie wiesz może ile taka urzywka

Offline

 

#14 2011-01-28 21:41:02

joker-konin
cool
Skąd: wielkopolskie stare miasto
Zarejestrowany: 2009-05-21
Posty: 1223
mieszkam w: wielkopolska
Typ kombajnu: mdw 524
Typ ciągnika: c-330 zetor7711 turbo john deere 6400 i ladowacz 245

Re: elektromagnes do sieczkarni

jak to działa po co sa te szczotki są jakieś zapatki

Offline

 

#15 2011-01-28 21:55:35

rudemenes
cool
Skąd: powiat legnicki
Zarejestrowany: 2008-06-20
Posty: 1358
mieszkam w:
Typ kombajnu: E-512
Typ ciągnika: KUBOTA 9540

Re: elektromagnes do sieczkarni

Jutro porobię zdjęcia. Wrzucę je na hosta dopiero w poniedziałek w pracy, bo przez łącze domowe robiłbym to przez tydzień img/smilies/smile.
Krótki opis działania:
Sprzęgło elektromagnetyczne bierze napęd z tego samego miejsca co pas napędzający młócarnię. Sprzęgło cały czas pracuje (jak jest odpalony silnik). W momencie, kiedy w kabinie włącze przełącznik, to na sprzęgło idzie napięcie i elektromagnes przyciąga koło napędzające sieczkarnię. Wyłączma przełączk - sprzęgło odbija. Proste  - mam nadzieję, że zakumałeś.

Nie wiem ile kosztuje używka - tą sieczkarnię mam "od zawsze". Jak chcesz, to za jakiś rok-dwa będę zmieniał kombajn to ci sprzedam moją 512 img/smilies/smile

Offline

 

#16 2011-01-29 12:26:47

joker-konin
cool
Skąd: wielkopolskie stare miasto
Zarejestrowany: 2009-05-21
Posty: 1223
mieszkam w: wielkopolska
Typ kombajnu: mdw 524
Typ ciągnika: c-330 zetor7711 turbo john deere 6400 i ladowacz 245

Re: elektromagnes do sieczkarni

wystarczy mi moje 524 ale mam sieczkarnie zwykłą i myśle co by ją przerobić na elektromagnes

Offline

 

#17 2011-01-29 12:47:08

ojanusz
cool
Zarejestrowany: 2008-05-03
Posty: 1662
mieszkam w: okolice Płocka
Typ kombajnu: Massey Ferguson 36RS
Typ ciągnika: FORD TW 15,MF 397T,

Re: elektromagnes do sieczkarni

jokier-konin mi się wydaje że Wągrowiec zrobiłby ci taką przystawkę , to co wstawił rudemenes to szczotkotrzymacz do zachodnich szarpaczy i jak się uszkodzi to tragedia cenowa (nowy ok.1000 zł) i można go zastąpić z Wągrowca( cena ok. 200zł) i dodam że ten zachodni jest na 12V a ten z polski24V. Wągrowiec sprzedaje szczotkotrzymacze i dorabia gwint na jaki sobie życzysz . Więc myślę że wykonają na zamówienie również całą przystawkę .  http://www.fotoload.pl/123aa7/c810f6db2a9b903b6760112e6ecbc7118260_min.jpg


Nie ma że się nie da, jak się nie chce to się nie da...img/smilies/wink

img/smilies/smile E-516 na części. img/smilies/smile

Offline

 

#18 2011-01-29 20:36:59

joker-konin
cool
Skąd: wielkopolskie stare miasto
Zarejestrowany: 2009-05-21
Posty: 1223
mieszkam w: wielkopolska
Typ kombajnu: mdw 524
Typ ciągnika: c-330 zetor7711 turbo john deere 6400 i ladowacz 245

Re: elektromagnes do sieczkarni

a nie widzieliście mrze jakiegoś linku na kompletny elekromagnes czy elektrosprzęgło
na sprzedaż

Offline

 

#19 2011-01-31 07:35:43

rudemenes
cool
Skąd: powiat legnicki
Zarejestrowany: 2008-06-20
Posty: 1358
mieszkam w:
Typ kombajnu: E-512
Typ ciągnika: KUBOTA 9540

Re: elektromagnes do sieczkarni

Ojanusz mnie wyręczył - u mne wygląda to podobnie.
A jeśli chodzi o cenę nowego szczotkotrzymacza do mojego sprzęgła - to oryginał 1600 zł u Pantery

Offline

 

#20 2011-02-02 10:35:50

joker-konin
cool
Skąd: wielkopolskie stare miasto
Zarejestrowany: 2009-05-21
Posty: 1223
mieszkam w: wielkopolska
Typ kombajnu: mdw 524
Typ ciągnika: c-330 zetor7711 turbo john deere 6400 i ladowacz 245

Re: elektromagnes do sieczkarni

a tak na marginesie musi być 24 czy 12 volt pod elektromagnes no i nie wiecie gdzie w 524 w kabinie może być 12 v chyba sobie fujdne radio i nie wiem gdzie się wgryźć

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo