Ogłoszenie

Dział "zrób to sam" oraz "literaturai instrukcje" dostępny jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników tak więc zapraszam do rejestracji

Każdy nowy użytkownik proszony jest o wysłanie do mnie prywatnej wiadomości lub e-maila w celu odblokowania niektórych funkcji m.in. tworzenie nowych wątków!!! pozdro piotrfire :)

#1 2015-05-20 18:48:38

deutz1993
początkujący
Skąd: okolice Koronowa
Zarejestrowany: 2013-05-11
Posty: 5
mieszkam w:
Typ kombajnu: e 512
Typ ciągnika:

Sita e524

Gdzie można najtaniej otrzymać takie sita ? Nowe, używane .

Offline

 

#2 2015-05-20 19:44:57

scoda19
cool
Skąd:
Zarejestrowany: 2010-03-04
Posty: 2686
mieszkam w:
Typ kombajnu:
Typ ciągnika:

Re: Sita e524

deutz1993 napisał(a):

Gdzie można najtaniej otrzymać takie sita ? Nowe, używane .

Producent sit SITONO w Nekli podajesz wymiar i masz.Lub Sitamet też Nekla.

Ostatnio edytowany przez scoda19 (2015-05-20 19:52:35)

Offline

 

#3 2015-07-06 22:14:53

marech04-10-90
udzielający się
Skąd: Złotoryja
Zarejestrowany: 2015-01-09
Posty: 28
mieszkam w: złotoryja
Typ kombajnu: fortschritt 524
Typ ciągnika:
Serwis

Re: Sita e524

Jakie sito dolne stale na rzepak polecacie lub na jakim mlocicie tak zeby bylo wydajne nie zapychalo

Offline

 

#4 2015-07-08 16:42:03

Pawel21990
cool
Skąd: okolice Pułtuska
Zarejestrowany: 2009-01-26
Posty: 1977
mieszkam w:
Typ kombajnu: E 524
Typ ciągnika: zt 300, 902, c330, Puma 130

Re: Sita e524

Miałem 4.. choć niektórzy zakładają 4.5 albo 3.5

Offline

 

#5 2015-07-16 21:27:12

marech04-10-90
udzielający się
Skąd: Złotoryja
Zarejestrowany: 2015-01-09
Posty: 28
mieszkam w: złotoryja
Typ kombajnu: fortschritt 524
Typ ciągnika:
Serwis

Re: Sita e524

Mam 4 i boje sie ze nie podola bo strasza mnie ze sie zapycha

Offline

 

#6 2015-07-17 08:27:20

sławek77
cool
Skąd: wielkopolska
Zarejestrowany: 2009-05-13
Posty: 1316
mieszkam w:
Typ kombajnu: E 524
Typ ciągnika: ZT 323 A, 4011

Re: Sita e524

Ja w tym roku będę pierwszy raz kosił rzepak i też kupiłem dolne sito 4, zobaczymy jak pójdzie

Offline

 

#7 2015-07-20 17:32:39

marech04-10-90
udzielający się
Skąd: Złotoryja
Zarejestrowany: 2015-01-09
Posty: 28
mieszkam w: złotoryja
Typ kombajnu: fortschritt 524
Typ ciągnika:
Serwis

Re: Sita e524

A jest ktos kto ma juz sprawdzone na jakim sicie idzie najlepiej bo zastanawiam sie czy nie kupic jeszcze zaluzjowe bo ponoc sprawdzaja sie najlepiej

Offline

 

#8 2015-10-25 17:28:56

Darek77
udzielający się
Skąd: powiat Wieruszów
Zarejestrowany: 2015-10-10
Posty: 15
mieszkam w: powiecie wieruszowskim
Typ kombajnu: E-524
Typ ciągnika: Zetor 11441 Forterra, MTZ82TS, Zetor 5211

Re: Sita e524

Podpinam się pod ten wątek. Wyciągnąłem wszystkie sita ze swojego 524 żeby je przeczyścić i sprawdzić by w żniwa ten temat był dopięty na 100%. Wszystkie są po czyszczeniu jak należy ale po zmierzeniu wychodzi że wszystkie górne mają 22mm długość zęba. Wydają mi się dosyć spore te otwory nawet po całkowitym zamknięciu sita (w bizonie były zęby o długości 10 mm) Moje pytanie jest takie: czy na tych sitach o zębie 22 mm da się wymłócić zboża i rzepak ?
Natomiast dolne mam tylko jedno i o duuuużym rozmiarze. Co myślicie o zastosowaniu zamiast niego sita żaluzjowego o zębie 10 mm ? Szerokości sita górnego i dolnego jest taka sama a długość zbliżona ( górne 30 mm dłuższe od dolnego )

Offline

 

#9 2015-10-25 19:10:50

Laszek
cool
Zarejestrowany: 2012-04-01
Posty: 6011
mieszkam w: Śmiłowo, Piła WLKP
Typ kombajnu: E516B na części, E514, Claas 114CS
Typ ciągnika: zt 303, Belarus 1025, C360, C 355, C328

Re: Sita e524

Z tego co piszesz i z tego co podaje ten producent to masz uniwersalne sito do zbóż i kukurydzy. Ogólnie dość ładne wykonanie tych sit
http://osko-plast.pl/produkty


E 516 na części
Telefon 695 076 269

Offline

 

#10 2015-10-25 21:48:52

tomek1974
cool
Skąd: Wielkopolska
Zarejestrowany: 2008-08-03
Posty: 5072
mieszkam w: Głogowa
Typ kombajnu: Fortschritt 516 B+Claas Matador
Typ ciągnika: 323,c330,303

Ostrzeżenia: 2

Re: Sita e524

spokojnie można założyć je na dół a górne w jonach też mają długie.

Offline

 

#11 2016-05-29 19:37:38

Arturos21
aktywny
Zarejestrowany: 2011-01-16
Posty: 67
mieszkam w:
Typ kombajnu: fortschritt 524 i bizon 50 na sprzedaż
Typ ciągnika:

Re: Sita e524

koledzy jakie sita macie do rzepaku bo moje się zapycha jak wilgotniejszy rzepak i się szybko jedzie jakie sito bedie najlepsze ??? czy na dół założyć żaluzjowe jak w bizonie ???

Offline

 

#12 2016-05-29 22:20:49

tomek1974
cool
Skąd: Wielkopolska
Zarejestrowany: 2008-08-03
Posty: 5072
mieszkam w: Głogowa
Typ kombajnu: Fortschritt 516 B+Claas Matador
Typ ciągnika: 323,c330,303

Ostrzeżenia: 2

Re: Sita e524

otworkowe zawsze zrobi czyściej

Offline

 

#13 2016-05-29 22:30:11

Arturos21
aktywny
Zarejestrowany: 2011-01-16
Posty: 67
mieszkam w:
Typ kombajnu: fortschritt 524 i bizon 50 na sprzedaż
Typ ciągnika:

Re: Sita e524

czyściej ale jak się zaklei to ile zgubi mam sito stałe otworkowe ale nie wiem jakie otworki duże jutro sprawdzę

Offline

 

#14 2016-05-29 23:00:28

ojanusz
cool
Zarejestrowany: 2008-05-03
Posty: 1626
mieszkam w: okolice Płocka
Typ kombajnu: Massey Ferguson 36RS
Typ ciągnika: FORD TW 15,MF 397T,

Re: Sita e524

Ja jak kosiłem rzepaki to miałem na początku otworkowe fi 4 a potem zmieniłem na fi 3.8 to lepiej odczyszczało przytulie. To sito 3.8 kupiłem na zamówienie w firmie sitamet.


Nie ma że się nie da, jak się nie chce to się nie da...img/smilies/wink

img/smilies/smile E-516 na części. img/smilies/smile

Offline

 

#15 2016-05-30 22:34:03

Arturos21
aktywny
Zarejestrowany: 2011-01-16
Posty: 67
mieszkam w:
Typ kombajnu: fortschritt 524 i bizon 50 na sprzedaż
Typ ciągnika:

Re: Sita e524

a nie zakleja się ???

Offline

 

#16 2016-05-30 22:56:49

Stachu
cool
Skąd: Zęłwągi
Zarejestrowany: 2015-01-08
Posty: 1568
mieszkam w: Zęłwągi
Typ kombajnu: E514 MDW
Typ ciągnika: 360-3p, TD5050

Re: Sita e524

Ja proso na 4 robię i nie zakleja.

Offline

 

#17 2016-05-30 22:57:07

ojanusz
cool
Zarejestrowany: 2008-05-03
Posty: 1626
mieszkam w: okolice Płocka
Typ kombajnu: Massey Ferguson 36RS
Typ ciągnika: FORD TW 15,MF 397T,

Re: Sita e524

W mojej okolicy raczej ziemie lekkie ,plony rzepaku w granicach 3.5 do 4 ton, żadnych problemów nie miałem.


Nie ma że się nie da, jak się nie chce to się nie da...img/smilies/wink

img/smilies/smile E-516 na części. img/smilies/smile

Offline

 

#18 2016-05-31 00:59:59

Pawel21990
cool
Skąd: okolice Pułtuska
Zarejestrowany: 2009-01-26
Posty: 1977
mieszkam w:
Typ kombajnu: E 524
Typ ciągnika: zt 300, 902, c330, Puma 130

Re: Sita e524

Ja mam jeszcze sito od 524, 4 ka

Offline

 

#19 2016-05-31 07:35:57

sławek77
cool
Skąd: wielkopolska
Zarejestrowany: 2009-05-13
Posty: 1316
mieszkam w:
Typ kombajnu: E 524
Typ ciągnika: ZT 323 A, 4011

Re: Sita e524

Proso i gorczyce kosiłem na 4 i szło ładnie, rzepaku nie miałem okazji kosić

Offline

 

#20 2016-06-05 15:59:06

Arturos21
aktywny
Zarejestrowany: 2011-01-16
Posty: 67
mieszkam w:
Typ kombajnu: fortschritt 524 i bizon 50 na sprzedaż
Typ ciągnika:

Re: Sita e524

Koledzy nie mam czym sprawdzić otworu w aicie ale wlektroda 3 bez otuliny wchodzi i ma minimalny luz jeszcze to jaki to moze byc rozmiar 3,5 czy 4 ?

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo