Ogłoszenie

Dział "zrób to sam" oraz "literaturai instrukcje" dostępny jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników tak więc zapraszam do rejestracji

Każdy nowy użytkownik proszony jest o wysłanie do mnie prywatnej wiadomości lub e-maila w celu odblokowania niektórych funkcji m.in. tworzenie nowych wątków!!! pozdro piotrfire :)

#1 2014-03-21 12:55:15

junior
udzielający się
Skąd: dolnośląskie
Zarejestrowany: 2007-02-23
Posty: 24
mieszkam w: Stary Wołów
Typ kombajnu: 512
Typ ciągnika: ZT 323
Serwis

siewnik na przedni tuz

dzień dobry!! czy można założyć taki wątek? Jak popełniłem gafę proszę o wyjaśnienie. 

Ja próbuję zamontować siewnik zbożowy na przednim tuz-ie i siać w ten sposób mocznik, byłbym wdzięczny za konstruktywne rady.

Offline

 

#2 2014-03-21 18:27:00

maniek516b
doktorat z fortschritta
Zarejestrowany: 2011-01-20
Posty: 469
mieszkam w: Centrum, Łęczyca
Typ kombajnu: Fortschritt E-517 MDW
Typ ciągnika: pronar 1025A, New Holland T4.65, C-360 oraz t174

Offline

 

#3 2014-03-21 18:32:30

Krzysiek
cool
Skąd: Mysligoszcz/Człuchów/pomorskie
Zarejestrowany: 2007-09-02
Posty: 10526
mieszkam w:
Typ kombajnu: fortschritt E 512
Typ ciągnika: fortschritt 323 MF 255

Re: siewnik na przedni tuz

nic dodać nic ująć

Offline

 

#4 2014-03-21 21:23:23

Laszek
cool
Zarejestrowany: 2012-04-01
Posty: 7318
mieszkam w: Śmiłowo, Piła WLKP
Typ kombajnu: E516B na części, E514
Typ ciągnika: zt 303, Belarus 1025, C360, C 355, C328

Re: siewnik na przedni tuz

matko święta jaka masakra na tym filmie


E 516 na części
Telefon 695 076 269

Offline

 

#5 2014-03-22 07:09:15

junior
udzielający się
Skąd: dolnośląskie
Zarejestrowany: 2007-02-23
Posty: 24
mieszkam w: Stary Wołów
Typ kombajnu: 512
Typ ciągnika: ZT 323
Serwis

Re: siewnik na przedni tuz

To jest ideał. żeby siewnik pracował na przednim tuzie musi zmienić kierunek jazdy albo mocowanie . Mam problem czy przerabiać mocowanie siewnika czy zmienić na kole napędowym kierunek pracy?
Ale pytanie może porzucić pomysł montowania siewnika i kupić rozsiewacz z napędem hydraulicznym?
Czy nawóz będzie na ziemi cz na ciągniku? Czy uda się ustawić rozsiewacz na szerokość agregatu 3m .
Dzisiaj spróbuję mój lejek zamontować normalnie i jechać do tyłu. Wieczorem coś napiszę .

Offline

 

#6 2014-03-22 07:34:16

Grzegorz89
cool
Zarejestrowany: 2010-10-02
Posty: 9038
mieszkam w: Wysokie k.Krasnegostawu
Typ kombajnu: e-512 ,e-512 na części, Claas Dominator105 108maxi
Typ ciągnika: zt 323A c360p zt303 belarus jumz.casemx120, ford tw25

Re: siewnik na przedni tuz

Też kiedyś o tym myślałem, ale zrezygnowałem. To się wydaje tylko że jest dużo szybciej.

Offline

 

#7 2014-03-22 08:14:55

Pietia
cool
Skąd: Wielkopolska okolice Rawicza
Zarejestrowany: 2006-12-11
Posty: 2960
mieszkam w: Okolice Rawicza
Typ kombajnu: FORTSCHRITT
Typ ciągnika: Watacha ruskich, ZT 303 pojechal w Bieszczady

Re: siewnik na przedni tuz

A ja planuje zamontować siewnik do qq za brona wahadłowej musze tylko dorobić flanszę z blachy z wyjściem na wałem i an kole zamachowym są nawet otwory aby to zamontować przedłużyć wałek i za jedną jazdą uprawa nawóz siew co myślicie o tym dobre rozwiązanie

Offline

 

#8 2014-03-22 10:05:01

Laszek
cool
Zarejestrowany: 2012-04-01
Posty: 7318
mieszkam w: Śmiłowo, Piła WLKP
Typ kombajnu: E516B na części, E514
Typ ciągnika: zt 303, Belarus 1025, C360, C 355, C328

Re: siewnik na przedni tuz

Pietia podebrałeś mi patent img/smilies/smile na przyszły rok myślę że już będę miał wahadłówkę bo teraz innych wydatków mi nie brakuje. Wtedy właśnie do zboża nadbuduje Accorda a do kukurydzy to wiadomo. Tylko jeszcze najpierw musiałbym sprzedać Beckera a kupić Optimę na 4 rzędy. U siebie siać z agregatem a na usługi to wiadomo siewnikiem solo no chyba że klient se zażyczy zestaw

Ostatnio edytowany przez Laszek (2014-03-22 10:05:41)


E 516 na części
Telefon 695 076 269

Offline

 

#9 2014-03-24 06:46:00

junior
udzielający się
Skąd: dolnośląskie
Zarejestrowany: 2007-02-23
Posty: 24
mieszkam w: Stary Wołów
Typ kombajnu: 512
Typ ciągnika: ZT 323
Serwis

Re: siewnik na przedni tuz

zrobiłem małe testy wydaje mi się że można zamontować  rozsiewacz na przednim tuzie i niezbyt precyzyjnie wysiewać ( praca lejka nie zależy od prędkości jazdy,lejek lepiej sieje na jedną stronę } jednak wrócę do pomysłu montażu siewnika

Offline

 

#10 2014-03-24 06:53:24

junior
udzielający się
Skąd: dolnośląskie
Zarejestrowany: 2007-02-23
Posty: 24
mieszkam w: Stary Wołów
Typ kombajnu: 512
Typ ciągnika: ZT 323
Serwis

Re: siewnik na przedni tuz

odpowiadając Peti mam agregat talerzowy z lublina  Batyry z hydropakiem i saksonię  . Uważam że to bardzo dobre rozwiązanie, jak nie mam czasu to sieję po orce i nie jest źle. Jeżeli ktoś chce to wyślę fotkę

Offline

 

#11 2014-03-24 07:20:07

Laszek
cool
Zarejestrowany: 2012-04-01
Posty: 7318
mieszkam w: Śmiłowo, Piła WLKP
Typ kombajnu: E516B na części, E514
Typ ciągnika: zt 303, Belarus 1025, C360, C 355, C328

Re: siewnik na przedni tuz

Ogólnie pomysł z siewnikiem do nawozu na przednim TUZie nie jest zły tylko na tym filmie co pokazał maniek to jakaś masakra, czy on tam siał na zaoranej łące? Tosz tam wszystko podskakiwało. Fajnym rozwiązaniem byłoby założyć na przód jakiś konkretny wał i na nim nadbudować siewnik, w moim przypadku Accord by się dobrze spisał. Te 500kg by nawozu weszło, dawkę można perfekcyjnie ustawić tylko musiałbym wtedy zrobić hydrauliczny napęd dmuchawy. Tak więc dwie sekcje hydrauliki poszły by na przód bo TUZ i napęd dmuchawy. Tylko wtedy już odpada sprawa znaczników w siewniku bo wał z przodu byłby znacznikiem. Hmmm temat rozwojowy i fajne rozłożenie ciężaru by było


E 516 na części
Telefon 695 076 269

Offline

 

#12 2014-03-24 08:09:46

Pietia
cool
Skąd: Wielkopolska okolice Rawicza
Zarejestrowany: 2006-12-11
Posty: 2960
mieszkam w: Okolice Rawicza
Typ kombajnu: FORTSCHRITT
Typ ciągnika: Watacha ruskich, ZT 303 pojechal w Bieszczady

Re: siewnik na przedni tuz

Lechu znajomy ma właśnie taką wahadłówkę z wyjściem na wałek na kole zamachowym jest przykręcona flansza z wałkiem ale on taka już kupił ja chcę dorobić  coś takiego na wzór jego i myślę   że będzie ładnie pracowało w zasadzie ile mocy potrzebuje dmuchawa w siewniku

Offline

 

#13 2014-03-24 09:22:17

bamreras
cool
Skąd: pomorskie/Skarszewy
Zarejestrowany: 2011-02-11
Posty: 3446
mieszkam w: domu :)
Typ kombajnu: Z056
Typ ciągnika: c360, zt423a

Re: siewnik na przedni tuz

https://www.youtube.com/watch?v=MgSBLSSWCw8 tu macie uryginał siewnik. pod nim rzad pazurów i wał. robi to robote....


Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

Offline

 

#14 2014-03-24 10:48:21

Laszek
cool
Zarejestrowany: 2012-04-01
Posty: 7318
mieszkam w: Śmiłowo, Piła WLKP
Typ kombajnu: E516B na części, E514
Typ ciągnika: zt 303, Belarus 1025, C360, C 355, C328

Re: siewnik na przedni tuz

Pietia mocy potrzebuje tyle co nic. Do napędu mam taki najmniejszy przekaźnik womu i nic się z nim nie stało. Skoro ręką możesz normalnie kręcić dmuchawę to nie jest źle


E 516 na części
Telefon 695 076 269

Offline

 

#15 2014-03-24 17:42:26

maniek516b
doktorat z fortschritta
Zarejestrowany: 2011-01-20
Posty: 469
mieszkam w: Centrum, Łęczyca
Typ kombajnu: Fortschritt E-517 MDW
Typ ciągnika: pronar 1025A, New Holland T4.65, C-360 oraz t174

Re: siewnik na przedni tuz

http://www.youtube.com/watch?v=6ZnE7K27Bzg Lamborghini ma ładny zestaw img/smilies/smile

Ostatnio edytowany przez maniek516b (2014-03-24 17:42:59)

Offline

 

#16 2014-03-24 21:21:24

Krzysiek
cool
Skąd: Mysligoszcz/Człuchów/pomorskie
Zarejestrowany: 2007-09-02
Posty: 10526
mieszkam w:
Typ kombajnu: fortschritt E 512
Typ ciągnika: fortschritt 323 MF 255

Re: siewnik na przedni tuz

tak tylko trzeba mieszac nawozy albo kukać gotowych mieszanek 24-24-24 chyba jest cos takiego. inaczej nie ma sęsu.  W siewniku duza skrzynia co by 500kg nawozu wlazło bo inaczej trzeba dygać ręcznie a to boli. A jak czas goni? Przychodzi wiosna i mam taki zestaw więc naowzów pod korzeń nie rozsiewam rozsiewaczem. przychodzi termin siewu i mam 2 razy tyle roboty bo na pole musze dostarczyć ponad 2 x wiekszą masę  300 kg NPK i 200 kg  nasion. JAk małe pole gdzie jade tylko zestawem to pikuś a jak większe? zazwyczaj się ma nasiona w małym worku 50kg więc na pole wystarczy busik 1,5t to 7ha. Majac taki zestaw i nice chcąc dygać nawozu ręcznie bierzemy biga i podnośnik.....
Namieszałem
Generalnie licząc tylko na rozsiewacz mogę rozłożyć sobie robotę w czasie. NPK można spokojnie wysypać na śnieg jak nikt nie patrzy...

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo