Ogłoszenie

Dział "zrób to sam" oraz "literaturai instrukcje" dostępny jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników tak więc zapraszam do rejestracji

Każdy nowy użytkownik proszony jest o wysłanie do mnie prywatnej wiadomości lub e-maila w celu odblokowania niektórych funkcji m.in. tworzenie nowych wątków!!! pozdro piotrfire :)

#1 2014-02-20 22:14:57

ldragon
doktorat z fortschritta
Zarejestrowany: 2010-02-27
Posty: 323
mieszkam w: zachodniopomorskie
Typ kombajnu: zo56
Typ ciągnika: c-360,c-360-3p,c-385

Pług obrotowy- pierwszy korpus ucieka

Mam problem z obrotówką francuzką zabezpieczoną non-stop na sprężynach, a mianowicie wjeżdzam w bruzdę pług na dół i ruszam - trzy dalsze korpusy ida ładnie a pierwszego ściąga na ramę w bok na lewo. Dociągam sprężyne i dalej tak samo. Co jest grane

Poniżej zdjęcie tego pługa

http://images64.fotosik.pl/678/8f84ee73ebc17f28med.jpg

Offline

 

#2 2014-02-20 23:08:36

yokoslaw
cool
Skąd: dolny slask
Zarejestrowany: 2013-02-08
Posty: 4361
mieszkam w: Zgorzelec
Typ kombajnu: mdw 525
Typ ciągnika: MF 5465 i 255, NH td5.115 i T7.165

Re: Pług obrotowy- pierwszy korpus ucieka

A ma on regolacje szerokości orki ? może za bardzo skręcony? Może filmik jakiś wrzuć.


mdw

Offline

 

#3 2014-02-21 06:50:10

Grzegorz89
cool
Zarejestrowany: 2010-10-02
Posty: 8696
mieszkam w: Wysokie k.Krasnegostawu
Typ kombajnu: e-512 ,e-512 na części, Claas Dominator105 108maxi
Typ ciągnika: zt 323A mtz55 c360p zt303 belarus jumz.casemx120, ford tw25

Re: Pług obrotowy- pierwszy korpus ucieka

A co z płozami bocznymi, i zawias może delikatnie już wyrobiony.

Offline

 

#4 2014-02-21 16:44:06

ldragon
doktorat z fortschritta
Zarejestrowany: 2010-02-27
Posty: 323
mieszkam w: zachodniopomorskie
Typ kombajnu: zo56
Typ ciągnika: c-360,c-360-3p,c-385

Re: Pług obrotowy- pierwszy korpus ucieka

Z filmikiem będzie kłopot, nie ta pora;). Szerokości orki zmiennej niestety nie ma. A co do płoz to faktycznie może trochu są poddarte, ale reszta są podobne a nie uciekają

http://images63.fotosik.pl/678/32e6b1bf36ae75b1m.jpg

Przyjrzałem się im i wyglądają na jakieś kombinowane dorabiane.

Ostatnio edytowany przez ldragon (2014-02-21 16:59:24)

Offline

 

#5 2014-02-21 18:19:55

artureekk
doktorat z fortschritta
Skąd: parchów dolnosląskie
Zarejestrowany: 2008-08-28
Posty: 655
mieszkam w: parchów
Typ kombajnu: 512
Typ ciągnika: 303 case 5150
Serwis

Re: Pług obrotowy- pierwszy korpus ucieka

zawias masz walnięty sprawdz czy nie było spawane na łaczach zawiasu ,może sworzeń na zawiasie wyrobiont widze ramie długie to mały luz  na końcu nawet 10 centów może uciekać

Offline

 

#6 2014-02-21 21:17:43

Grzegorz89
cool
Zarejestrowany: 2010-10-02
Posty: 8696
mieszkam w: Wysokie k.Krasnegostawu
Typ kombajnu: e-512 ,e-512 na części, Claas Dominator105 108maxi
Typ ciągnika: zt 323A mtz55 c360p zt303 belarus jumz.casemx120, ford tw25

Re: Pług obrotowy- pierwszy korpus ucieka

Zaraz, napisałeś że ściąga Ci w lewo ale jak którą stroną orzesz? Może masz po prostu szerokość pierwszej skiby za małą ustawioną lub za dużą.

Offline

 

#7 2014-02-21 21:20:41

tomek1974
cool
Skąd: Wielkopolska
Zarejestrowany: 2008-08-03
Posty: 5136
mieszkam w: Głogowa
Typ kombajnu: Fortschritt 516 B+Claas Matador
Typ ciągnika: 323,c330,303

Ostrzeżenia: 2

Re: Pług obrotowy- pierwszy korpus ucieka

Bój się boga na takich zjechanych płozach orać

Offline

 

#8 2014-02-24 15:21:44

ldragon
doktorat z fortschritta
Zarejestrowany: 2010-02-27
Posty: 323
mieszkam w: zachodniopomorskie
Typ kombajnu: zo56
Typ ciągnika: c-360,c-360-3p,c-385

Re: Pług obrotowy- pierwszy korpus ucieka

http://images65.fotosik.pl/690/cae71aaa85318e21m.jpg
http://images62.fotosik.pl/690/fac2a5e2c9a83ac7m.jpg
http://images64.fotosik.pl/691/9b2f981942bac582m.jpg


Wychlastałem jedną płoze i wygląda na oryginał bo nabity jest na odwrocie producent pługa. Ze względu na części wytarte jak i dospawuwane fragmenty nie wiem jakiej wysokości powinna być takia płoza. Ktoś coś doradzi dokąd powinna sięgać?

Offline

 

#9 2014-02-24 22:16:12

tomek1974
cool
Skąd: Wielkopolska
Zarejestrowany: 2008-08-03
Posty: 5136
mieszkam w: Głogowa
Typ kombajnu: Fortschritt 516 B+Claas Matador
Typ ciągnika: 323,c330,303

Ostrzeżenia: 2

Re: Pług obrotowy- pierwszy korpus ucieka

Co ci moge doradzić ano płozy powinny być takiej samej długości, wysokość jak ma na począdku tak i końcu i kąt natarcia na glebe musi być wszędzi taki sam jak kturaś skiba bierze za mało albo za durzo to właśnie płozą należy ją równać przesuwając wprawo lub w lewo, te zabiegi robi się tylko na starych pługach już spawanych albo pokrzywionych

Ostatnio edytowany przez tomek1974 (2014-02-24 22:17:27)

Offline

 

#10 2014-02-25 08:09:45

Laszek
cool
Zarejestrowany: 2012-04-01
Posty: 7033
mieszkam w: Śmiłowo, Piła WLKP
Typ kombajnu: E516B na części, E514
Typ ciągnika: zt 303, Belarus 1025, C360, C 355, C328

Re: Pług obrotowy- pierwszy korpus ucieka

to pierwsza skiba bierze ci za dużo czy za mało? masz regulacje pierwszej skiby? bo jeśli jej nie ma to może masz nie taki rozstaw kół w traktorze. Jeśli za dużo by brała pierwsza skiba ro masz koła za szeroko rozstawione. A jakim koniem ciągniesz? I jaka szerokość na korpus?


E 516 na części
Telefon 695 076 269

Offline

 

#11 2014-02-25 10:28:47

ldragon
doktorat z fortschritta
Zarejestrowany: 2010-02-27
Posty: 323
mieszkam w: zachodniopomorskie
Typ kombajnu: zo56
Typ ciągnika: c-360,c-360-3p,c-385

Re: Pług obrotowy- pierwszy korpus ucieka

Ciągam Forszem 323 szerokość na skibe 40cm. Z regulacją kombinowałem i jest tak samo. Dorobie płoze i zobacze czy się poprawi. Czy płoza powinna być schowana pod lemiesz czy na równi?

Offline

 

#12 2014-02-25 18:03:38

yokoslaw
cool
Skąd: dolny slask
Zarejestrowany: 2013-02-08
Posty: 4361
mieszkam w: Zgorzelec
Typ kombajnu: mdw 525
Typ ciągnika: MF 5465 i 255, NH td5.115 i T7.165

Re: Pług obrotowy- pierwszy korpus ucieka

Na równo , a nawet z centa wystawać


mdw

Offline

 

#13 2014-03-03 21:55:27

ldragon
doktorat z fortschritta
Zarejestrowany: 2010-02-27
Posty: 323
mieszkam w: zachodniopomorskie
Typ kombajnu: zo56
Typ ciągnika: c-360,c-360-3p,c-385

Re: Pług obrotowy- pierwszy korpus ucieka

No i dorobiłem sobie te płozy na ten feralny korpus. Niestety ze zwykłej stali czarnej. Może by go jakoś utwardzić chociaż powierzchniowo?

Offline

 

#14 2014-03-03 22:07:12

yokoslaw
cool
Skąd: dolny slask
Zarejestrowany: 2013-02-08
Posty: 4361
mieszkam w: Zgorzelec
Typ kombajnu: mdw 525
Typ ciągnika: MF 5465 i 255, NH td5.115 i T7.165

Re: Pług obrotowy- pierwszy korpus ucieka

no zahartować chyba niezaszkodzi.


mdw

Offline

 

#15 2014-03-04 07:06:58

Grzegorz89
cool
Zarejestrowany: 2010-10-02
Posty: 8696
mieszkam w: Wysokie k.Krasnegostawu
Typ kombajnu: e-512 ,e-512 na części, Claas Dominator105 108maxi
Typ ciągnika: zt 323A mtz55 c360p zt303 belarus jumz.casemx120, ford tw25

Re: Pług obrotowy- pierwszy korpus ucieka

Ciężko będzie to zahartować o ile jeszcze gorzej nie rozhartujesz. Daj sobie spokój z reguły na pierwszych korpusach się zużywają najwolniej.

Offline

 

#16 2014-03-04 09:46:50

mpopis
cool
Zarejestrowany: 2012-09-16
Posty: 2006
mieszkam w: tomaszkowo
Typ kombajnu: tc5070
Typ ciągnika: st180volvo, mx170, magnum7240

Re: Pług obrotowy- pierwszy korpus ucieka

napawaj twardą elektrodą np ENŻL esab-a . to specjalna elektroda do napawania zębów i lemieszy maszyn pracujących w ziemi

Offline

 

#17 2014-08-15 09:47:37

wojtas
Moderator
Skąd: dolnośląskie Bartoszówek
Zarejestrowany: 2007-09-08
Posty: 9555
mieszkam w: Domu
Typ kombajnu: Claas dominator 98sl
Typ ciągnika: , ,C-330, CASE MX110

Re: Pług obrotowy- pierwszy korpus ucieka

PAnowie pytanie takie... orając pługiem w prawo pług ciągnie w lewo tak że jak nie skontrujesz to ciągnik obróci  ...  w lewo to samo ... fakt większy ciągnik   niż ostatnio ... też nie bardzo pierwsza skiba  dorzuca ...  i nie wiem co biega   lemiesze były tylko wymieniane   

patrząc na to co piszecie to płoza ma być równo z  czubkiem lemiesza   ? dobrze rozumię ?  u mnie na nowych lemieszach lemiesz jest jakieś 3 cm dłuższy przez co wystaje  czy to może być ta przyczyna ?


Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... img/smilies/smile

Offline

 

#18 2014-08-15 09:57:59

Pajej
cool
Skąd: Podkarpacie
Zarejestrowany: 2010-04-23
Posty: 7124
mieszkam w: Domu :-)
Typ kombajnu: byłClaas mercator 60, jest Fortschritt E 514
Typ ciągnika: T 25, C-360-3p, ZT 303, Ford 8340, Same explorer II 90

Re: Pług obrotowy- pierwszy korpus ucieka

u mnie w nowym pługu lemiesz wystaje a orze bardzo fajnie


Rolnik z powołania:-)

Offline

 

#19 2014-08-15 10:25:32

tomek1974
cool
Skąd: Wielkopolska
Zarejestrowany: 2008-08-03
Posty: 5136
mieszkam w: Głogowa
Typ kombajnu: Fortschritt 516 B+Claas Matador
Typ ciągnika: 323,c330,303

Ostrzeżenia: 2

Re: Pług obrotowy- pierwszy korpus ucieka

jak założysz nowe lemiesze to zawsze zabiorą więcej ziemi płozie i nie ma od czego się odepchnąć możesz założyć nowe płozy albo przestawić kąt natarcia najgorsze to jak w jedną strone dobrze a w drugą źle wtedy to lepiej sprzedać

Offline

 

#20 2014-08-15 20:10:31

jacy
doktorat z fortschritta
Skąd: wąbrzeźno
Zarejestrowany: 2012-07-15
Posty: 450
mieszkam w: kuj-pom
Typ kombajnu: 514
Typ ciągnika: renault 120,54

Re: Pług obrotowy- pierwszy korpus ucieka

przede wszystkim pług w czasie pracy jego rama musi trzymać pion i poziom patrząc w poprze  pługa jak przyłożysz dratwę , łatę itp wszystkie dzioby powinny być w linii , tak samo odkładnie  pomierz odległości między nimi i ustaw np kąty

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo