Ogłoszenie

Dział "zrób to sam" oraz "literaturai instrukcje" dostępny jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników tak więc zapraszam do rejestracji

Każdy nowy użytkownik proszony jest o wysłanie do mnie prywatnej wiadomości lub e-maila w celu odblokowania niektórych funkcji m.in. tworzenie nowych wątków!!! pozdro piotrfire :)

#1 2013-01-23 21:45:13

Grzrzesiek
bardzo aktywny
Zarejestrowany: 2012-09-03
Posty: 176
mieszkam w: Szprotawa
Typ kombajnu: Fortschritt E - 512
Typ ciągnika: Fortschritt ZT 303 D, C-360, MF 255

Agregat fortschritt

Pytanie moje polega na tym czy wybrać agregat z pojedynczym wałem z tyłu czy podwójnym ? Oczywiście mowa tu o agregacie oryginalnym Fortschmirttowskim. Dodam, że mam ziemie od 6 klasy do 3 gliniastej. Posiadam agregat na bronie "zagiętej" z podwójnymi wałkami ale to do C-360 a chce do dużego. Może polecicie mi inny agregat w miarę jego możliwości. Jako takiej uprawy wiosennej nie mam wszystko to uprawy zimowe. Czy lepsza brona czy ząb ? Może coś na 3 wałkach ?

Offline

 

#2 2013-01-23 21:54:57

wojtas
Moderator
Skąd: dolnośląskie Bartoszówek
Zarejestrowany: 2007-09-08
Posty: 9568
mieszkam w: Domu
Typ kombajnu: Claas dominator 98sl
Typ ciągnika: , ,C-330, CASE MX110

Re: Agregat fortschritt

jak bys chciał to mam Rau unimat  na niskich zębach ...  podwójne wałki ...  na twoich ziemiach  to by za pierwszym razem pył robiło ..


Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... img/smilies/smile

Offline

 

#3 2013-01-23 22:00:32

Bombay
doktorat z fortschritta
Skąd: Suchlica Zachodniopomorskie
Zarejestrowany: 2008-05-03
Posty: 511
mieszkam w: Szczecin
Typ kombajnu: E-514
Typ ciągnika: ZT 323-A ZT 300 U 4011

Re: Agregat fortschritt

Powiem tak jeśli na uprawy wiosenne to na kazde pole po zimowej orce oczywiscie jak znalazł. Ale gdy na jesienne siewy w swieza orke i nie mowie ze swieza wczorajsza ale i ta 3 tygodniowa, to zalezy od ziemi. na piachu w podwojnych sie zapycha, na glinie nie poradzi sobie. wydaje mi sie ze jeden wwałek ale o wiekszej srednicy byl by lepszy.

Wojtas my pył juz mamy i wiecej nam nie potzreba img/smilies/smile

Ostatnio edytowany przez Bombay (2013-01-23 22:01:30)

Offline

 

#4 2013-01-23 22:30:39

Krzysiek
cool
Skąd: Mysligoszcz/Człuchów/pomorskie
Zarejestrowany: 2007-09-02
Posty: 10236
mieszkam w:
Typ kombajnu: fortschritt E 512
Typ ciągnika: fortschritt 323 MF 255

Re: Agregat fortschritt

no maszyny uniwersalne czyli na każdą ziemie kosztują.... jak masz kasy jak lodu to możemy dyskutować. A jak chcesz wydać nie wiele to tak jak Bombaj niech będzie 1 ale duży.
Uprawowo siewny?
A co masz w tej chwili do c 360 chodzi mi o szerokość i "skład"

Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2013-01-23 22:33:05)

Offline

 

#5 2013-01-23 22:33:31

Grzrzesiek
bardzo aktywny
Zarejestrowany: 2012-09-03
Posty: 176
mieszkam w: Szprotawa
Typ kombajnu: Fortschritt E - 512
Typ ciągnika: Fortschritt ZT 303 D, C-360, MF 255

Re: Agregat fortschritt

Bombay napisał(a):

Powiem tak jeśli na uprawy wiosenne to na kazde pole po zimowej orce oczywiscie jak znalazł. Ale gdy na jesienne siewy w swieza orke i nie mowie ze swieza wczorajsza ale i ta 3 tygodniowa, to zalezy od ziemi. na piachu w podwojnych sie zapycha, na glinie nie poradzi sobie. wydaje mi sie ze jeden wwałek ale o wiekszej srednicy byl by lepszy.

Wojtas my pył juz mamy i wiecej nam nie potzreba img/smilies/smile

Zapycha się ? Mam podwójny w małym i jestem spełnia moje oczekiwania, aż nad.. Jest to expom 2,1 m i powiem tak mój sąsiad ma agro-masz-u z 3 wałkami i jego tak nie zagęszcza jak mój. Jego na zębach a mój jak pisałem na bronie. Oglądałem już kilka i nie wiem co mam wziąć. Czy ten jeden wał sobie poradzi z grudą u mnie ? Napewno będzie lepiej dociśnięty jeden wał niż 2. Zawszę można przejechać 3 razy ale to też chciałby ograniczyć do 2 max. Dobrze, że do siewów jeszcze tak daleko może coś mnie przekona img/smilies/smile

Offline

 

#6 2013-01-23 22:35:38

Grzrzesiek
bardzo aktywny
Zarejestrowany: 2012-09-03
Posty: 176
mieszkam w: Szprotawa
Typ kombajnu: Fortschritt E - 512
Typ ciągnika: Fortschritt ZT 303 D, C-360, MF 255

Re: Agregat fortschritt

Krzysiek napisał(a):

no maszyny uniwersalne czyli na każdą ziemie kosztują.... jak masz kasy jak lodu to możemy dyskutować. A jak chcesz wydać nie wiele to tak jak Bombaj niech będzie 1 ale duży.
Uprawowo siewny?
A co masz w tej chwili do c 360 chodzi mi o szerokość i "skład"

Gdybym miał dużo to bym się nie zastanawiał wziąłbym dwa img/smilies/smile. do 60-tki mam 2,1. napisałem wyżej img/smilies/smile

Offline

 

#7 2013-01-23 22:40:04

wojtas
Moderator
Skąd: dolnośląskie Bartoszówek
Zarejestrowany: 2007-09-08
Posty: 9568
mieszkam w: Domu
Typ kombajnu: Claas dominator 98sl
Typ ciągnika: , ,C-330, CASE MX110

Re: Agregat fortschritt

zależy ile jeszcze chcesz wydać ..  mój jest gdzieś na filmiku  pokazany ...  forszajowy   z jednym wałkiem  hmm zostawia bryły ... za rzadki ten wałek ... a z 2 robi super robote na naszych ziemiach ...  znów mój na niskiej łąpie nie  radzi sobie z totalną gliną i trzeba jechać na 2-3 razy ...  a szukam coś  przy czym 1 przejazd  wystarczy


Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... img/smilies/smile

Offline

 

#8 2013-01-23 22:45:33

Krzysiek
cool
Skąd: Mysligoszcz/Człuchów/pomorskie
Zarejestrowany: 2007-09-02
Posty: 10236
mieszkam w:
Typ kombajnu: fortschritt E 512
Typ ciągnika: fortschritt 323 MF 255

Re: Agregat fortschritt

Bryłki muszą być....
Ja mam na bronie "20" i mały pojedynczy wałek na sztywno tzn cały ciężar ramy dociska go a brony idą na łańcuchach, na glinie 2 razy w piachu czasami raz to za dużo. szerokość 4 m
Porównywałem jego pracę z wynalazkiem na małej bronie spręzynowej + 2 wałki  nie widać różnicy. Grześ a nie chcesz uprowowo siewnego?
W Śliwniku masz spory wybór...

Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2013-01-23 22:48:09)

Offline

 

#9 2013-01-23 22:46:15

Grzrzesiek
bardzo aktywny
Zarejestrowany: 2012-09-03
Posty: 176
mieszkam w: Szprotawa
Typ kombajnu: Fortschritt E - 512
Typ ciągnika: Fortschritt ZT 303 D, C-360, MF 255

Re: Agregat fortschritt

Czyli fortschmittowski z dwoma wałkami  byłyby dobry ? Tylko że nie widziałem w dobrym stanie każde pospawane te wałki. No ja na raz nie liczę 2 przejazdy robię zawsze, lepiej zagęszczone.

Offline

 

#10 2013-01-23 22:49:44

Grzrzesiek
bardzo aktywny
Zarejestrowany: 2012-09-03
Posty: 176
mieszkam w: Szprotawa
Typ kombajnu: Fortschritt E - 512
Typ ciągnika: Fortschritt ZT 303 D, C-360, MF 255

Re: Agregat fortschritt

Krzysiek napisał(a):

Bryłki muszą być....
Ja mam na bronie "20" i mały pojedynczy wałek na sztywno tzn cały ciężar ramy dociska go a brony idą na łańcuchach, na glinie 2 razy w piachu czasami raz to za dużo. szerokość 4 m
Porównywałem jego pracę z wynalazkiem na małej bronie spręzynowej + 2 wałki  nie widać różnicy. Grześ a nie chcesz uprowowo siewnego?

Na razie nie chce. Dla mnie zestaw uprawowo-siewny to tylko i wyłącznie zestawa nabudowany a na taki na razie brak funduszy.  I nie wiem czy koń takiemu podoła img/smilies/smile Mowa tu o 3 metrowym. Trochę ważą. I najchętniej aktywny.

Tak u Tomka i Edka img/smilies/smile to rodzina moja nie chwaląc się. Tylko części..

Ostatnio edytowany przez Grzrzesiek (2013-01-23 22:50:52)

Offline

 

#11 2013-01-23 22:52:26

Krzysiek
cool
Skąd: Mysligoszcz/Człuchów/pomorskie
Zarejestrowany: 2007-09-02
Posty: 10236
mieszkam w:
Typ kombajnu: fortschritt E 512
Typ ciągnika: fortschritt 323 MF 255

Re: Agregat fortschritt

JA kupiłem fionę do nadbudowy u twojego sąsiada postawiłem na agregacie fortschmittowskim po przeróbkach i jest super!!!

Offline

 

#12 2013-01-23 22:52:39

andrzej612b
doktorat z fortschritta
Skąd: woj. pomorskie
Zarejestrowany: 2011-07-21
Posty: 492
mieszkam w: bory tucholskie
Typ kombajnu: 512
Typ ciągnika: C-360 i zetor 6211

Re: Agregat fortschritt

A może coś takiego http://moto.allegro.pl/agregat-uprawowy … 08639.html  albo od razu uprawowo  siewny .

Offline

 

#13 2013-01-23 22:54:45

Grzrzesiek
bardzo aktywny
Zarejestrowany: 2012-09-03
Posty: 176
mieszkam w: Szprotawa
Typ kombajnu: Fortschritt E - 512
Typ ciągnika: Fortschritt ZT 303 D, C-360, MF 255

Re: Agregat fortschritt

Oglądałem dziś je zaciekawiły mnie ale tam było tylko 3,2 m a to mało nie img/smilies/smile

Offline

 

#14 2013-01-23 23:05:21

Krzysiek
cool
Skąd: Mysligoszcz/Człuchów/pomorskie
Zarejestrowany: 2007-09-02
Posty: 10236
mieszkam w:
Typ kombajnu: fortschritt E 512
Typ ciągnika: fortschritt 323 MF 255

Re: Agregat fortschritt

Jak nie chcesz uprwowo siewnego i jesteś zadowolony z tego małego to kup większą wersję i już. Po co tu dyskutować?  Ziemia ziemi nie równa  itd itp .....   Ja mama coś bardzo podobnego tylko z pojedynczym wałem http://moto.allegro.pl/agregat-uprawowy … 39259.html . 4m szeroko i 323 ma po robić przy 12km/h

Offline

 

#15 2013-01-23 23:06:01

Laszek
cool
Zarejestrowany: 2012-04-01
Posty: 7128
mieszkam w: Śmiłowo, Piła WLKP
Typ kombajnu: E516B na części, E514
Typ ciągnika: zt 303, Belarus 1025, C360, C 355, C328

Re: Agregat fortschritt

a może wahadłową Amazone i jakiś siewnika nią wrzucić? Pietia ją sobie chwali, też zamierzam taką kupić i nadbudować na nią Accord którego już mam tylko bym go skrócił o połowę a z 3 metrów co by zostały zrobił bym sobie siewnik rezerwowy np. do trawy. Jeśli chodzi o agregat fortschrittowski to mam coś takiego b255 z dorobionym wałkiem rurowym chyba 46 cm http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cae … 446d0.html na sztywnych zębach zabezpieczonych sprężynowo


E 516 na części
Telefon 695 076 269

Offline

 

#16 2013-01-23 23:13:05

andrzej612b
doktorat z fortschritta
Skąd: woj. pomorskie
Zarejestrowany: 2011-07-21
Posty: 492
mieszkam w: bory tucholskie
Typ kombajnu: 512
Typ ciągnika: C-360 i zetor 6211

Re: Agregat fortschritt

Nie wiem jaką szerokość uciągnie forsz ale jednego jestem pewny że im szybciej tym efekt będzie lepszy i tak agregat 2, 4 z podwójnym wałem http://moto.allegro.pl/listing.php/sear … gory=78176 z tyłu - pójdzie z C-360 na drugim biegu a zetor pociągnie już o bieg wyżej a rozbicie brył  dużo lepsze no i wiadomo zrobi szybciej .

Offline

 

#17 2013-01-24 11:00:41

Grzrzesiek
bardzo aktywny
Zarejestrowany: 2012-09-03
Posty: 176
mieszkam w: Szprotawa
Typ kombajnu: Fortschritt E - 512
Typ ciągnika: Fortschritt ZT 303 D, C-360, MF 255

Re: Agregat fortschritt

Wiesz mały jest ok a czy duży będzie to samo img/smilies/smile. Ja mam 303 i mam jeden bieg mniej więc 1 będę jeździł a na 2 to już chyba będzie mu ciężko. Myślałem o szerokości tak 4,5 do 5,0 m. Myślę, że na 1 sobie poradzi.

http://moto.allegro.pl/agregat-uprawowy … 56458.html
http://moto.allegro.pl/agregat-uprawowy … 55182.html

te mi się widzą. Tylko, że sąsiad ma agromaszu 3,6 i chce sprzedać a ma go 3 lata. Jeden 4,2 a drugi 4,6 cena podobna. Jak myślicie poradzi z takim ?

Może nazbieram na nowy, a jak nie to będę szukał używki.


Dzięki za rady img/smilies/smile

Ostatnio edytowany przez Grzrzesiek (2013-01-24 11:01:08)

Offline

 

#18 2013-01-24 11:02:45

krzychu
cool
Skąd: łódzkie
Zarejestrowany: 2009-09-06
Posty: 2527
mieszkam w: chorym kraju
Typ kombajnu: e 512
Typ ciągnika: zt 300 zt 323 c 360

Re: Agregat fortschritt

ja mam 3 metrowego lemkena na niskim zębie i podwójne wały z tylu, robi idealnie

Offline

 

#19 2013-01-24 11:07:47

kamil3993
doktorat z fortschritta
Zarejestrowany: 2012-05-07
Posty: 718
mieszkam w: Lubień Kujawski
Typ kombajnu: Deutz Fahr M 35.70
Typ ciągnika: Renault 120.14 i Temis 630Z

Re: Agregat fortschritt

Ja mam Kongskilde 5.2 na wysokiej graczce i dwa wałki i nie chce lepszego . I kupiłem używkę i jestem zadowolony a kupiłem za niewielkie pieniądze img/smilies/smile

Offline

 

#20 2013-01-24 11:11:05

krzychu
cool
Skąd: łódzkie
Zarejestrowany: 2009-09-06
Posty: 2527
mieszkam w: chorym kraju
Typ kombajnu: e 512
Typ ciągnika: zt 300 zt 323 c 360

Re: Agregat fortschritt

ja za swojego dałem coś koło 1.400 zł img/smilies/smile

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo