Ogłoszenie

Dział "zrób to sam" oraz "literaturai instrukcje" dostępny jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników tak więc zapraszam do rejestracji

Każdy nowy użytkownik proszony jest o wysłanie do mnie prywatnej wiadomości lub e-maila w celu odblokowania niektórych funkcji m.in. tworzenie nowych wątków!!! pozdro piotrfire :)

#1 2007-03-11 23:54:37

skizo
udzielający się
Skąd: Miechów (Małopolska)
Zarejestrowany: 2007-02-26
Posty: 46
Typ kombajnu: E-512
Typ ciągnika: C-360

Alternator

Mam do was ogromną prośbę.
Jakby ktoś mógł zrobić zdjęcie alternatora( tam gdzie są podpięte kable) i napisać gdzie który idzie, bardzo by mi to pomogło.img/smilies/smile Z góry dziękuję


gg:5578646

Offline

 

#2 2007-03-12 00:37:00

tatamarty.323a
cool
Skąd: Biezdrowo, Wielkopolska
Zarejestrowany: 2006-11-13
Posty: 2126
Typ kombajnu: E 512, PŁUG B200/5
Typ ciągnika: ZT 323 A, 4011, T-25A, peugeot 205 1.9D

Re: Alternator

Jeśli masz oryginalny alternator, to przewód przykręcany na śrubce szóstce idzie bezpośrednio do plusa w aku, podpiąć sie można przy rozruszniku do grubego przewodu, a drugi przewód na fastonie idzie do kontrolki ładowania w desce rozdzielczej, bynajmniej ja mam tak podłączone w ciągniku 323, a w kombajnie mam alternator od jelcza, więc tam jest kilka przewodów podłaczonych i to już jest wyższa szkoła jazdy img/smilies/1087


tel: 605107385  czynny non stop
ZT 323 A 89`
E 512 77`
B 200/5 83`
Brakuje mi Trabanta   http://img77.imageshack.us/img77/6011/fzt303nb5.gifhttp://img519.imageshack.us/img519/7425/cccp.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/4215/trolex.jpg

Offline

 

#3 2007-03-12 08:00:08

skizo
udzielający się
Skąd: Miechów (Małopolska)
Zarejestrowany: 2007-02-26
Posty: 46
Typ kombajnu: E-512
Typ ciągnika: C-360

Re: Alternator

http://img61.imageshack.us/img61/4641/85606912xs1.jpg

1.Tu mam podpięty kabel do rozrusznika i z rozrusznika do akumulatora jak na schemacie i teraz nie wiem gdzie podłączyć 2,3,4

Kabel 2 jest podłączony do tej śrubki i mi się zdaje ze to nie jest potrzebne

A gdzie regulator się podpina na schemacie są 3 podłączenia:
http://img471.imageshack.us/img471/7603/inszq4.jpg
38-to jest regulator i moje kolejne pytanie: gdzie w 512 on się znajduje img/smilies/1087

Ostatnio edytowany przez skizo (2007-03-18 22:21:42)


gg:5578646

Offline

 

#4 2007-03-12 08:27:30

pantera6
doktorat z fortschritta
Skąd: Pankow
Zarejestrowany: 2007-01-19
Posty: 338
mieszkam w: Panków
Typ kombajnu: Case 521
Typ ciągnika: Deutz-Fahr 165.7 Agrotron
Serwis

Re: Alternator

Jeśli masz stary typ to możesz tego nie mieć


GG 9784904
sklep@fortschritt.com.pl 0748506822
www.fortschritt.com.pl

Offline

 

#5 2007-03-12 08:29:44

skizo
udzielający się
Skąd: Miechów (Małopolska)
Zarejestrowany: 2007-02-26
Posty: 46
Typ kombajnu: E-512
Typ ciągnika: C-360

Re: Alternator

pantera6 napisał(a):

Jeśli masz stary typ to możesz tego nie mieć

Stary typ to się znaczy.
Rocznik kombajnu to 84

Ale jak nie ma regulatora to co z ładowaniem


gg:5578646

Offline

 

#6 2007-03-12 18:56:23

Miras1232
doktorat z fortschritta
Skąd: Kuj-pom
Zarejestrowany: 2006-11-14
Posty: 897
Typ kombajnu: BIZON
Typ ciągnika: ZT 323 A

Re: Alternator

Przecież regulator masz przy alternatorze img/smilies/1087 (ta kostka na której pisze DLR na zdjęciu to jest regulator img/smilies/lol )

Offline

 

#7 2007-03-12 19:06:46

skizo
udzielający się
Skąd: Miechów (Małopolska)
Zarejestrowany: 2007-02-26
Posty: 46
Typ kombajnu: E-512
Typ ciągnika: C-360

Re: Alternator

No to git a do czego jest 2 3 i 4


gg:5578646

Offline

 

#8 2007-03-12 19:09:41

kobi
The best
Zarejestrowany: 2006-11-15
Posty: 253
Typ kombajnu: E-514
Typ ciągnika: MTZ

Re: Alternator

DOBRE, przypomniała mi się czytanka: jak to pan Hilary zgubił okulary img/smilies/wink

Nie wiem czy ten typ tak ma, ale 3 takie regulatory załatwiłem nie odłączając prądu po zgaszeniu silnika img/smilies/sad


http://img329.imageshack.us/img329/8698/thumbzsrepz2.jpg

Offline

 

#9 2007-03-12 19:32:57

tatamarty.323a
cool
Skąd: Biezdrowo, Wielkopolska
Zarejestrowany: 2006-11-13
Posty: 2126
Typ kombajnu: E 512, PŁUG B200/5
Typ ciągnika: ZT 323 A, 4011, T-25A, peugeot 205 1.9D

Re: Alternator

Ja w swoim 512 mam regulator napięcia pod deską rozdzielczą, pod tablicą włączników, oryginalny był elektroniczny, ale sie skończył i pare lat już mam zwykły regulator od bizona.


tel: 605107385  czynny non stop
ZT 323 A 89`
E 512 77`
B 200/5 83`
Brakuje mi Trabanta   http://img77.imageshack.us/img77/6011/fzt303nb5.gifhttp://img519.imageshack.us/img519/7425/cccp.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/4215/trolex.jpg

Offline

 

#10 2007-03-12 21:36:39

skizo
udzielający się
Skąd: Miechów (Małopolska)
Zarejestrowany: 2007-02-26
Posty: 46
Typ kombajnu: E-512
Typ ciągnika: C-360

Re: Alternator

No znalazłem ten regulator taki płaski jest ale muszę sprawdzić czy jest sprawny.
Czyli 2,3i 4 do regulatora podłączyć bo nie wydaje mi się ze jest wbudowany w alternator


gg:5578646

Offline

 

#11 2007-03-13 20:04:33

kobi
The best
Zarejestrowany: 2006-11-15
Posty: 253
Typ kombajnu: E-514
Typ ciągnika: MTZ

Re: Alternator

skizo napisał(a):

bo nie wydaje mi się ze jest wbudowany w alternator

Regulator masz przecież wbudowany, na tym zdjęciu jest ta kostka z napisem DLR img/smilies/1087
może jest niesprawny, ale jest img/smilies/roll
4 to jest właśnie przewód z regulatora, jeśli dobrze widzę img/smilies/roll
2 to chyba masa, nie wiem po co ten drut img/smilies/roll


http://img329.imageshack.us/img329/8698/thumbzsrepz2.jpg

Offline

 

#12 2007-03-18 22:14:44

skizo
udzielający się
Skąd: Miechów (Małopolska)
Zarejestrowany: 2007-02-26
Posty: 46
Typ kombajnu: E-512
Typ ciągnika: C-360

Re: Alternator

kobi napisał(a):

skizo napisał(a):

bo nie wydaje mi się ze jest wbudowany w alternator

Regulator masz przecież wbudowany, na tym zdjęciu jest ta kostka z napisem DLR img/smilies/1087
może jest niesprawny, ale jest img/smilies/roll
4 to jest właśnie przewód z regulatora, jeśli dobrze widzę img/smilies/roll
2 to chyba masa, nie wiem po co ten drut img/smilies/roll

To nie jest drut, tylko brązowy kabel img/smilies/tongue i on ma być podpięty pod D-

Ostatnio edytowany przez skizo (2007-03-18 22:23:21)


gg:5578646

Offline

 

#13 2007-03-19 18:31:37

skizo
udzielający się
Skąd: Miechów (Małopolska)
Zarejestrowany: 2007-02-26
Posty: 46
Typ kombajnu: E-512
Typ ciągnika: C-360

Re: Alternator

Kolejne pytanie.
Przy gałce podnoszenia hedera pod deską rozdzielczą jest taka prostokątna puszka z takim przyciskiem , że jak się tą gałką porusza to rozłącza dwa kable, niestety mam ucięte te kable i nie wiem do czego one mają być podpięte, a robię nową instalację i chcę, żeby wszystko działało.


gg:5578646

Offline

 

#14 2007-03-19 22:26:01

tatamarty.323a
cool
Skąd: Biezdrowo, Wielkopolska
Zarejestrowany: 2006-11-13
Posty: 2126
Typ kombajnu: E 512, PŁUG B200/5
Typ ciągnika: ZT 323 A, 4011, T-25A, peugeot 205 1.9D

Re: Alternator

Jest to część instalacji elektrohydraulicznej służącej do oryginalnego hydraulicznego napędu bocznych kos od stołu do strączkowych, pod podłogą, pod kabiną z lewej strony patrząc od przodu, powinieneś mieć rozdzielacz elektrohydrauliczny, do którego powinny dochodzić kabelki od tych włączników pod wajchą od podnoszenia motowidła, oraz rozdzielacz ten ma 4 śrubunki do przykręcenia węży z olejem, różnie można wykorzystywać ten wynalazek, np do napędu podbieracza, do hydraulicznego otwierania rury wysypowej, do napędzania hydraulicznego rewersu przenośnika pochyłego, itp, kwestia wyobraźni i zapotrzebowania


tel: 605107385  czynny non stop
ZT 323 A 89`
E 512 77`
B 200/5 83`
Brakuje mi Trabanta   http://img77.imageshack.us/img77/6011/fzt303nb5.gifhttp://img519.imageshack.us/img519/7425/cccp.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/4215/trolex.jpg

Offline

 

#15 2007-03-20 06:38:52

macherr
The best
Skąd: Rzeszów
Zarejestrowany: 2006-11-25
Posty: 212
Typ kombajnu: e 517
Typ ciągnika: zt 323

Re: Alternator

No i teraz masz wyłożone czarno na białym chociaż można się trochę pogubić:)img/smilies/big_smileimg/smilies/lol


GG 309772

Offline

 

#16 2007-03-20 16:11:29

skizo
udzielający się
Skąd: Miechów (Małopolska)
Zarejestrowany: 2007-02-26
Posty: 46
Typ kombajnu: E-512
Typ ciągnika: C-360

Re: Alternator

No zamęczę was chyba.img/smilies/stupid2

http://img471.imageshack.us/img471/7603/inszq4.jpg

Jezeli nie podepnę regulatora do alternatora, to i tak powinien ładować akumulator img/smilies/roll

Bo mam kolejny problem:stu:img/smilies/1087img/smilies/1087 bo regulator ma 6 końcówek do podpięcia i mam mały problem z podpięciem tego. Jak się wnerwię to chyba kupię sobie jakiś inny  regulator


gg:5578646

Offline

 

#17 2007-03-20 20:25:45

macherr
The best
Skąd: Rzeszów
Zarejestrowany: 2006-11-25
Posty: 212
Typ kombajnu: e 517
Typ ciągnika: zt 323

Re: Alternator

Trudno zrozumieć o co chodzi z tym alternatorem prostszego podpięcia jak tego alternatora to chyba już być nie może tak jak pisali ci wcześniej jeżeli to jest zdjęcie twojego alternatora to nie kombinuj z regulatorem bo go masz wbudowany nie wiem po co chcesz podpinać jakiś inny na 6 końcówek, 1 plus na aku bądż rozruszniku 2 jest niepotrzebne to ktoś chyba podpiął do czegoś mase 3 też niepotrzebne nie wiem po co chcesz tam coś podpiąć na siłe 4 tu powinna być podpięta kontrolka ładowania to tyle a bez regulatora jak byś go wypiął z alternatora to aku długo nie wytrzymają bo alternator będzie ładował ( jak dobrze pamiętam to chyba około 70 V )  ale może być wielki huk jak tak troszke pojeżdzisz:o

Ostatnio edytowany przez macherr (2007-03-20 20:28:35)


GG 309772

Offline

 

#18 2007-03-21 09:58:16

Miras1232
doktorat z fortschritta
Skąd: Kuj-pom
Zarejestrowany: 2006-11-14
Posty: 897
Typ kombajnu: BIZON
Typ ciągnika: ZT 323 A

Re: Alternator

No właśnie . Tłumaczymy ci jak forman kozie a ty swoje . Jeśli ci nie ładuje to po prostu wymontuj ten alternator , podjedż do pierwszego lepszego zakładu elektromechanicznego i poproś o sprawdzenie alternatora (biorą ok. 10 zł ) ale jeśli masz coś walnięte od razu ci wymienią (mi wstawili regulator od mercedesa ale wstawili w alternator )nie kombinuj z podpinaniem osobnego regulatora bo dopuki masz założony na alternatorze stary (a masz na pewno ) nic ci z tego nie wyjdzie . No niestety wszystkiego się samemu nie naprawi (a czasem takie majstrowanie po swojemu jeszcze zwiększy koszty )

Offline

 

#19 2007-03-22 20:48:30

jafo
udzielający się
Zarejestrowany: 2007-03-18
Posty: 21

Re: Alternator

Jeżeli alternator ma wbudowany regulator to wychodzą z niego tylko 2 przewody - gruby czerwony do rozrusznika  a drugi cienki do kontrolki ładowania, niektóre alternatory mają jeszcze wyjście do kondensatora antyzakłoceniowego (zostaje wolne)

Offline

 

#20 2008-01-23 10:25:43

szczygiel
udzielający się
Skąd: podlaskie
Zarejestrowany: 2007-08-21
Posty: 29
Typ kombajnu: 512
Typ ciągnika: ursus 2812

Re: Alternator

witam.
doklejesie do tematu. Padł mialternator w 512 (poszło uzwojeniewirnika)
Moje pytanie?
Gdzie można kupić taki alternator?
Jaki to model?
Ile mniejwiecej kosztuje?
Jaki można dać zamiennik?

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo