Ogłoszenie

Dział "zrób to sam" oraz "literaturai instrukcje" dostępny jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników tak więc zapraszam do rejestracji

Każdy nowy użytkownik proszony jest o wysłanie do mnie prywatnej wiadomości lub e-maila w celu odblokowania niektórych funkcji m.in. tworzenie nowych wątków!!! pozdro piotrfire :)

#1 2007-02-28 11:01:46

tatamarty.323a
cool
Skąd: Biezdrowo, Wielkopolska
Zarejestrowany: 2006-11-13
Posty: 2126
Typ kombajnu: E 512, PŁUG B200/5
Typ ciągnika: ZT 323 A, 4011, T-25A, peugeot 205 1.9D

Nasze agregaty

Oto mój agregacik produkcji Expom Krośniewice, szer. 3,8 m
http://img207.imageshack.us/img207/893/sunp0108jg1.jpg

http://img208.imageshack.us/img208/7941/sunp0109ij8.jpg

Może nie jest zbyt szeroki, ale dzięki temu nawet na 3 drogowej moge nim lecieć po polu w drugim przejeździe.


tel: 605107385  czynny non stop
ZT 323 A 89`
E 512 77`
B 200/5 83`
Brakuje mi Trabanta   http://img77.imageshack.us/img77/6011/fzt303nb5.gifhttp://img519.imageshack.us/img519/7425/cccp.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/4215/trolex.jpg

Offline

 

#2 2007-02-28 18:18:47

RadekZly
doktorat z fortschritta
Zarejestrowany: 2006-11-13
Posty: 428
mieszkam w: Łódzkie
Typ kombajnu: T-188
Typ ciągnika: ZT 323 A 90', 2xC-330, C-360

Re: Nasze agregaty

a Jakie są lepsze.. takie ze stopkami czy taki z broną ? Ja jutro jade obejrzec 3,60 wiec moze za jakis czas tez wstawie tu zdjecie swojego agregacika  img/smilies/big_smile


gg 2215972

Offline

 

#3 2007-02-28 18:31:44

MariuszP
The best
Skąd: Lubelskie
Zarejestrowany: 2006-12-10
Posty: 276
mieszkam w:
Typ kombajnu:
Typ ciągnika: ZT-303D zt 323

Re: Nasze agregaty

RadekZly napisał(a):

a Jakie są lepsze.. takie ze stopkami czy taki z broną ? Ja jutro jade obejrzec 3,60 wiec moze za jakis czas tez wstawie tu zdjecie swojego agregacika  img/smilies/big_smile

Według mnie lepszy jest taki na bronie lepiej dopasowuje się do powierzchni pola i nie zapycha się tak jak te na sztywnych sprężynach, dlatego że brona zamocowana na sprężynach ustąpi nagromadzonym pod nią resztkom pożniwnym darniom czy kawałkom miedzy i nic się nie sunie pod agregatem  img/smilies/big_smile

Offline

 

#4 2007-02-28 19:04:39

Miras1232
doktorat z fortschritta
Skąd: Kuj-pom
Zarejestrowany: 2006-11-14
Posty: 897
Typ kombajnu: BIZON
Typ ciągnika: ZT 323 A

Re: Nasze agregaty

Ale często ta brona pracuje tyko tylną częścią a przód idzie uniesiony .

Offline

 

#5 2007-02-28 20:51:52

tatamarty.323a
cool
Skąd: Biezdrowo, Wielkopolska
Zarejestrowany: 2006-11-13
Posty: 2126
Typ kombajnu: E 512, PŁUG B200/5
Typ ciągnika: ZT 323 A, 4011, T-25A, peugeot 205 1.9D

Re: Nasze agregaty

Jeśli chodzi o zatykanie sie elementów roboczych, to brona jest bardziej wrażliwa, nie ustąpi tak łatwo, nie podniesie sie pod naporem zanieczyszczenia, bo jest ciężka i nazbiera sie pod nią różności i już nie działa jak trzeba, ale agregat z broną ma ten plus, że można w przypadku zatkania sie jej poprostu bez podnoszenia agregatu cofnąć całym zestawem i brona elegancko oczyści sie sama rozciągając pod sobą nagromadzone zanieczyszczenia i można jechać dalej, a z kultywatorem już tego sie nie da zrobić, bo wystarczy pół metra w tył z opuszczonym zestawem i zęby połamane, natomiast co do twierdzenia Miraska, że przód brony idzie w powietrzu, to jest na to fabryczne rozwiązanie, poprostu montuje sie do istniejących uszu od zachaczania bron specjalne przedłużenia tych uszu, które prowadzą brone nisko, tak że nie jest ona podnoszona przez rame agregatu z przodu, tam gdzie jest zachaczona, a i tak głębiej nie wejdzie, bo przednie zęby brony są tak zrobione, ze nie pozwalaja na całkowite zagłębienie sie brony w ziemi.


tel: 605107385  czynny non stop
ZT 323 A 89`
E 512 77`
B 200/5 83`
Brakuje mi Trabanta   http://img77.imageshack.us/img77/6011/fzt303nb5.gifhttp://img519.imageshack.us/img519/7425/cccp.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/4215/trolex.jpg

Offline

 

#6 2007-03-10 12:19:41

Miras1232
doktorat z fortschritta
Skąd: Kuj-pom
Zarejestrowany: 2006-11-14
Posty: 897
Typ kombajnu: BIZON
Typ ciągnika: ZT 323 A

Re: Nasze agregaty

Znaczy Tatuśku ,że fajnie to rozwiązali -ja miałem kiedyś agregat 2,1 m na takiej podwójnej bronie i przód chodził w górze ale jak piszesz z tymi przedłuzkami powinno być dobrze  img/smilies/trink39

Offline

 

#7 2008-01-16 16:04:57

wojtas
Moderator
Skąd: dolnośląskie Bartoszówek
Zarejestrowany: 2007-09-08
Posty: 9567
mieszkam w: Domu
Typ kombajnu: Claas dominator 98sl
Typ ciągnika: , ,C-330, CASE MX110

Re: Nasze agregaty

zastanawiam sie nad kupnem tego agregatu
http://www.autogielda.pl/motoryzacja/ma … n&strona=5
powiedzcie mi czy nie za drogo woła za ten model agregaru  a pozatym mam do sprzedania agregar RAU 3.6m składany chydraulicznie


Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... img/smilies/smile

Offline

 

#8 2008-01-16 17:48:39

tatamarty.323a
cool
Skąd: Biezdrowo, Wielkopolska
Zarejestrowany: 2006-11-13
Posty: 2126
Typ kombajnu: E 512, PŁUG B200/5
Typ ciągnika: ZT 323 A, 4011, T-25A, peugeot 205 1.9D

Re: Nasze agregaty

Jeśli to ten agregat za te 3200 zł, to nie jest za drogo, a ile cenisz swojego RAU?


tel: 605107385  czynny non stop
ZT 323 A 89`
E 512 77`
B 200/5 83`
Brakuje mi Trabanta   http://img77.imageshack.us/img77/6011/fzt303nb5.gifhttp://img519.imageshack.us/img519/7425/cccp.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/4215/trolex.jpg

Offline

 

#9 2008-01-16 18:50:15

wojtas
Moderator
Skąd: dolnośląskie Bartoszówek
Zarejestrowany: 2007-09-08
Posty: 9567
mieszkam w: Domu
Typ kombajnu: Claas dominator 98sl
Typ ciągnika: , ,C-330, CASE MX110

Re: Nasze agregaty

za swojego RAU chciałbym na reke 3700


Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... img/smilies/smile

Offline

 

#10 2008-01-16 20:23:15

misiek
doktorat z fortschritta
Zarejestrowany: 2007-07-28
Posty: 919
Typ kombajnu: kiedyś E-512, teraz sąsiad
Typ ciągnika: c-335(w. eksportowa), białoruś JUMZ,ZT 323A

Re: Nasze agregaty

wojtas napisał(a):

zastanawiam sie nad kupnem tego agregatu
http://www.autogielda.pl/motoryzacja/ma … p;strona=5
powiedzcie mi czy nie za drogo woła za ten model agregaru  a pozatym mam do sprzedania agregar RAU 3.6m składany chydraulicznie

Ja mam możliwość kupinia takiego z podwujnymi wałkami z tyłu za 2 tyś.

Offline

 

#11 2008-01-16 21:11:41

wojtas
Moderator
Skąd: dolnośląskie Bartoszówek
Zarejestrowany: 2007-09-08
Posty: 9567
mieszkam w: Domu
Typ kombajnu: Claas dominator 98sl
Typ ciągnika: , ,C-330, CASE MX110

Re: Nasze agregaty

aj chetnie bym go kupil ale niemam lawety by go przytargac do mnie:/ bo tak to  juz bym myslał nad nim bo ten agregat z jednym walkiem z tyłu to troszke zaduze grudki jeszcze zostawia a z tym co mam to mi szkoda jezdzic bo 3 szosowa i nieschodzi szkoda ropy


Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... img/smilies/smile

Offline

 

#12 2008-01-16 22:34:11

misiek
doktorat z fortschritta
Zarejestrowany: 2007-07-28
Posty: 919
Typ kombajnu: kiedyś E-512, teraz sąsiad
Typ ciągnika: c-335(w. eksportowa), białoruś JUMZ,ZT 323A

Re: Nasze agregaty

ja po ten agregat mam ok 15km wiec spokojnie moge jechac ciągnikiem. Facet ma też B201 za 2,5 tyś do sprzedania a kasy nie mam ;(

Offline

 

#13 2008-01-16 23:31:31

pepe75
doktorat z fortschritta
Skąd: kuj pom
Zarejestrowany: 2007-06-03
Posty: 455
mieszkam w:
Typ kombajnu: z56
Typ ciągnika: c 330 c3603p zt 413 zt303c zt303d waldek tih rs

Re: Nasze agregaty

najlepszy agregat to zwykle taki co wlasnie sie ma img/smilies/big_smile i u mnie tez 3m 2 wałki uprawowe. 30 wysokich waskich   zebow sprezystych ,nic sie nie pcha ,moge opuscic i cofnac- zeby sie nie urywaja.Do tego 3603p 5 litrow paliwa i  3 bieg na nieco mniejszym ogumieniu<12,4/28> plus blizniaki mojej konstrukcji moze wstawie nowy temat i foto wrzuce zamiast bajać
albo nie bo ursusowcy zaraz tu sie zleza:wow:

Ostatnio edytowany przez pepe75 (2008-01-16 23:33:01)

Offline

 

#14 2008-01-17 12:26:20

Marcino
doktorat z fortschritta
Skąd: Kujawsko-Pomorskie
Zarejestrowany: 2007-07-17
Posty: 670
mieszkam w: kuj-pom
Typ kombajnu: E-514
Typ ciągnika: c-330,c-355 c-360,zt323a valtra t144

Re: Nasze agregaty

ja mam agregat 4,20 nie składany ale mi to nie przeszkadza. posiada on dwa rzedy łap wałki i zamontowałem jeszcze z tylou brone (4polową 16) brone w ostatnim roku odczepiłem bo sądze że ona wyciąga bryły jak jest sucho a nie rozbija ich.

planuje do przodu zamontować duży wałek oczewiście z dwuch części a brone w krzaki postawić i nie podczepiać jej sadze że lepiej będzie uprawiał bo wałek więcej brył po rozbija
co o tym sądzicie ? może ktoś taki agregacik ma jak to uprawia?

Offline

 

#15 2008-01-17 12:31:19

marekb
udzielający się
Skąd: Hrubieszów
Zarejestrowany: 2008-01-02
Posty: 33

Re: Nasze agregaty

jeśli mogę coś doradzić..... ja swego czasu też szukałem agregatu uprawowego ale gość namówił mnie na kupno agregatu uprawowo-siewnego,mam już go trzy sezony i mogę powiedzieć,że jest to wspaniała rzecz. jeden przejazd i masz zrobione wszystko za godzinę czasu i niecałe 10 l napędu hektar zasiany oczywiście agregat bierny trzy rzędy wąskich łap wał z przodu i z tyłu,to jest regulacja głębokości ,bez żadnych kółek, równa pole niesamowicie,jeżeli jest mi potrzebny sam agregat np. pod buraki podnoszę siewnik do góry i ruraaaaaaaa.....nie trzeba nic odczepiać,naprawdę warto w to zainwestować,przemyśl to

Offline

 

#16 2008-01-17 13:05:42

karlos
cool
Zarejestrowany: 2006-11-28
Posty: 1327
Typ kombajnu: kosa lub sasiad
Typ ciągnika: fortschritt 323a

Re: Nasze agregaty

ja także jestem zdania że lepszym rozwiązaniem jest agregat uprawowo-siewny tyle że niestety te są droższe no i musi być z hydropakiem bo inaczej przy biernym to lipa ja na swojej ziemi to ze trzy razy biernym bym musiał jeżdzić


[you] nie zaśmiecaj forum zanim napiszesz pomyśl[you]

Offline

 

#17 2008-01-17 15:13:45

wojtas
Moderator
Skąd: dolnośląskie Bartoszówek
Zarejestrowany: 2007-09-08
Posty: 9567
mieszkam w: Domu
Typ kombajnu: Claas dominator 98sl
Typ ciągnika: , ,C-330, CASE MX110

Re: Nasze agregaty

niestety niemam kasy by zainwestowac w agregat uprawo siewny bo i tak musiał bym szukac 3 metrowego bo na jesien kupiłem siewnik 3 metrowy amazone  to by pasowało ale gdzies na forum czytałem ze 3 metrowy taki zestaw moze  byc lekka przesada dla forszaja wiec zostane narazie przy   zamiaze kupna takiego agragaciuku forszaja  a przy okazji szukam wałów uprawowych  czy tam łonkowych niewiem jak one sie nazywaja fachowo ale sa takie 3 sztuki  cos jak croskil byle nie płaskie img/smilies/smile


Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... img/smilies/smile

Offline

 

#18 2008-01-17 15:27:48

Marcino
doktorat z fortschritta
Skąd: Kujawsko-Pomorskie
Zarejestrowany: 2007-07-17
Posty: 670
mieszkam w: kuj-pom
Typ kombajnu: E-514
Typ ciągnika: c-330,c-355 c-360,zt323a valtra t144

Re: Nasze agregaty

kupiłem rok temu kombajn 514 budowałem garaż teraz szukam jeszcze grubera i niestety na agregat uprawowo siewniy w tym roku nie będzie mnie stać a zadłużać niechce sie

Offline

 

#19 2008-01-17 17:11:42

jarekrol
aktywny
Skąd: kujawsko pomorskie
Zarejestrowany: 2007-12-03
Posty: 70
Typ kombajnu: ZO56
Typ ciągnika: ZT323A

Re: Nasze agregaty

ja też jestem za agregatem uprawowo-siewnym,sam nie mam ale się p o w o l i przymierzam.3m bierny to forsz spoko pomknie,a mnie zastanawia czy nie dał by rady z 4m nabudowany(bierny)

Offline

 

#20 2008-01-17 17:39:57

Marcino
doktorat z fortschritta
Skąd: Kujawsko-Pomorskie
Zarejestrowany: 2007-07-17
Posty: 670
mieszkam w: kuj-pom
Typ kombajnu: E-514
Typ ciągnika: c-330,c-355 c-360,zt323a valtra t144

Re: Nasze agregaty

moim zdaniem te 4m to może być zadużu do forszaja 3m chyba byłby dardzo dobry :-)

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo