Ogłoszenie

Dział "zrób to sam" oraz "literaturai instrukcje" dostępny jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników tak więc zapraszam do rejestracji

Każdy nowy użytkownik proszony jest o wysłanie do mnie prywatnej wiadomości lub e-maila w celu odblokowania niektórych funkcji m.in. tworzenie nowych wątków!!! pozdro piotrfire :)

#1 2012-02-27 09:32:38

zorak
cool
Skąd: dolnośląskie Świerzawa
Zarejestrowany: 2006-11-14
Posty: 2691
mieszkam w:
Typ kombajnu: E514
Typ ciągnika: Forterra 110, Farmtrac 675DT, c-360

włóka

dlaczego tak prosta maszyna jest tak popularna u naszych południowych sąsiadów, a u nas (przynajmniej w moim rejonie) praktycznie niespotykana. Jest na pewno skuteczniejsza jak zwykła brona.
http://www.farmweb.cz/index.php?page=vi … zNQ==#skok


gg 5118068

Offline

 

#2 2012-02-27 09:58:48

niewydostanieszsie
cool
Skąd: Trzciel-lubuskie
Zarejestrowany: 2007-09-05
Posty: 1422
mieszkam w:
Typ kombajnu: sąsiad :)
Typ ciągnika: Farmtrac 685dt , Ursus 385 i 360

Re: włóka

Jak jeździłem na studia to koło Poznania używali włoki na wiosnę, ale nie było to coś takiego tylko zwykły kawał szyny ciągniety przez jakąś "6". Jechali tak zimowe orki a później agregat i siali kukurydze.

Offline

 

#3 2012-02-27 10:07:31

MAREKPE
Administrator
Skąd: Kłodzko - Dolnośląskie
Zarejestrowany: 2008-08-15
Posty: 5418
mieszkam w:
Typ kombajnu: E512, K 454
Typ ciągnika: Ford Transit 2,5Di x2 FORTSCHRITT ZT 325A, ZETOR 4011 i 8011 URSUS C- 330M

Re: włóka

Bo u nas dotychczas pole uprawiało się ciapkami i sześćdziesiątkami, a w PGRach 385 i pochodnymi. U Czechów bardzo szybko się zorientowali, że duży ciągnik zużywa mniej paliwa i dlatego powstały tam Liazy, a do nich 11 metrowe włóko-brony (gdzie brona to jest brona, a nie popierdułka z gównolitu od jakiegoś kowala, broniak 20 waży ze 2-3 kilo) ścierniskowy 4m, uprawowy PB6 - 6 metrów i wiele innych maszyn, którymi pracuje się szybko i skutecznie.


Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko – Ósmy dzień tygodnia

Offline

 

#4 2012-02-27 10:12:02

krzychu
cool
Skąd: łódzkie
Zarejestrowany: 2009-09-06
Posty: 2527
mieszkam w: chorym kraju
Typ kombajnu: e 512
Typ ciągnika: zt 300 zt 323 c 360

Re: włóka

U mnie też jest to wręcz nie spotykana maszyna. Na wiosce tylko ja i 2 sąsiadów mamy większe ciągniki a tak to same 30-stki i 60-tki i w polach normalnie drapią zwykłym kultywatorem UG później brony i sieją konnym siewnikiem przerobionym pod ciągnik.

Offline

 

#5 2012-02-27 11:51:33

Pietia
cool
Skąd: Wielkopolska okolice Rawicza
Zarejestrowany: 2006-12-11
Posty: 2947
mieszkam w: Okolice Rawicza
Typ kombajnu: FORTSCHRITT
Typ ciągnika: Watacha ruskich, ZT 303 pojechal w Bieszczady

Re: włóka

Chłopaki mam taka składana 4,5 m + zamontowane w zeszłym roku brony zwykłe 5 powiem tak robotę robi ale brony musze poszukać cięższe ciągałem to po orce siewnej 1025 super pole równiutkie a jak się fajnie siało.

Offline

 

#6 2012-02-27 21:04:27

traktor
cool
Zarejestrowany: 2011-01-30
Posty: 1274

Re: włóka

Włóka  jest prostym i bardzo skutecznym  narzędziem w polu  korzystam zawsze moja włóka  ma 6 m długości  około 0;5 t wagi - miazga ze skib

Offline

 

#7 2012-02-27 22:13:32

piotreknnn
doktorat z fortschritta
Zarejestrowany: 2011-03-06
Posty: 374
mieszkam w: Dolnoslaskie,Bystrzyca Kłodzka
Typ kombajnu: 2 X e 512
Typ ciągnika: 323a x 2, MTZ 82, Claas Arion 620c

Re: włóka

Ja mam czeska 6m hydr + brony 20.Liaza od niej nie odczepiam wcale.Polecam

Offline

 

#8 2012-02-28 09:44:55

wojtas
Moderator
Skąd: dolnośląskie Bartoszówek
Zarejestrowany: 2007-09-08
Posty: 9598
mieszkam w: Domu
Typ kombajnu: Claas dominator 98sl
Typ ciągnika: , ,C-330, CASE MX110

Re: włóka

zwykła szyna kolejowa i już ..  img/smilies/tongue    po zimowej orce to 6 m jak najbardziej .  a na świerzą to  czasami  z 4 nie idzie jechac ...


Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... img/smilies/smile

Offline

 

#9 2012-02-28 10:27:35

Andrew89
cool
Skąd: Kalinowice Górne
Zarejestrowany: 2008-12-08
Posty: 2676
mieszkam w: Kalinowice Górne DZA
Typ kombajnu: E-514 ; B-201
Typ ciągnika: Fortschritt 325 A,Ford New Holland 7840, Zetor 8011 C-360 ostrówek K 162

Re: włóka

ta... ja przez 3 metrową szynę + prostakątną włókę upier...iłem kiedyś dolny zaczep w 385.... img/smilies/big_smile
mam mozaike i jak z grudy na piach wjechałem to nazbierało z 3 tony ziemi.... pomagałem belką i w taki sposób upier..lilem dolny zaczep. teraz ciągam szynę i trawerze, pod skosem o tak \  / zeby ładnie rozciągało... fajna sprawa bo po orce włóka i można popierdzielac po polu szybko agregatem , i z kabiny się nie wyskoczy...

Ostatnio edytowany przez Andrew89 (2012-02-28 10:28:00)


"Główną siłą napędową socjalizmu i komunizmu jest zawiść. W kraju kapitalistycznym gdy biedak w tico widzi bogacza w jaguarze, to marzy o dniu w którym też sobie kupi jaguara. W kraju komunistycznym myśli, by bogaczowi tego jaguara skonfiskować, a w socjalizmie – bardzo wysoko opodatkować."
Źródło: „Dziennik Polski”, 9 kwietnia 2010, s. 2

Offline

 

#10 2014-03-12 12:20:52

zorak
cool
Skąd: dolnośląskie Świerzawa
Zarejestrowany: 2006-11-14
Posty: 2691
mieszkam w:
Typ kombajnu: E514
Typ ciągnika: Forterra 110, Farmtrac 675DT, c-360

Re: włóka

mam takie brony zawieszane tylko 5 pól (2 skrajne składane) na zębie 20 i chcę do nich zamontować włókę. Myślałem o zamocowaniu przed bronami na łańcuchach jakiegoś dwuteownika lub szynę kolejową ale musiał bym przerabiać całą wieżyczkę do podczepiania i średnio mi się widzi taka latająca w każdą stronę kilkuset kilowa szyna pomiędzy traktorem a bronami - odpada.
Chyba zrobię na wzór tego http://www.youtube.com/watch?v=wpKV1JTeesY tylko tu jest punkt zaczepienia włóki na pierwszej poprzecznej belce, a na drugiej jest ogranicznik z regulacją. Ja chcę zrobić bez regulacji i punkt zaczepienia na drugiej poprzeczce (w miejscu regulacji). Odchodzi mi połowa długości ramienia a włóka ciągnęła by się pod własnym ciężarem. Czy robiąc wg mojego pomysłu nie będzie całe ramie włóki latać na lewo i prawo ? bądź co bądź mocowanie z linku jakoś stabilizuje całość.

Ok sam sobie odpowiedziałem jak obejrzałem jeszcze kilka razy filmik. Jak zrobię mocowanie po "mojemu" to nie będzie miało o co opierać się ramie włóki przy podniesionej maszynie.

Ostatnio edytowany przez zorak (2014-03-12 12:31:59)


gg 5118068

Offline

 

#11 2014-03-12 12:57:20

sawek.1990
doktorat z fortschritta
Skąd: Wola Ż...
Zarejestrowany: 2012-11-21
Posty: 959
mieszkam w: Polsce(Dębica)
Typ kombajnu:
Typ ciągnika: C-330M, U-912

Re: włóka

zawsze mógłbyś zrobić jakieś ograniczenie żeby przy podniesionych bronach nie opadała za bardzo. Mi się wydaję że jak byś zrobił to bez ogranicznika z regulacją, to musiał byś użyć dość ciężkiego materiału na włókę, żeby dobrze równała.


Nic dobrego się nie dzieje, świat zachodni z nas się śmieje. Gospodarka nam się wali, bieda rośnie Tusk się chwali. Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni są ludziska. Postkomuna mu wtóruje, taki premier im pasuje. W Polsce obcym tworzą raj, bo to bardzo dziwny kraj. Polskę dawno rozprzedali, służbę zdrowia zrujnowali. I nauka także leży, nikt Tuskowi już nie wierzy. Hej Donaldzie gdzie te cuda? same kłamstwa i obłuda! Na kryzysie rząd nie traci, bo za wszystko naród płaci

Offline

 

#12 2014-03-12 13:15:21

zorak
cool
Skąd: dolnośląskie Świerzawa
Zarejestrowany: 2006-11-14
Posty: 2691
mieszkam w:
Typ kombajnu: E514
Typ ciągnika: Forterra 110, Farmtrac 675DT, c-360

Re: włóka

użyje to co taniej dostanę ale zapewne profil zamknięty i zaleje go betonem - najtańszy obciążnik img/smilies/wink


gg 5118068

Offline

 

#13 2014-03-12 13:18:35

Sebastian
cool
Skąd: mazowieckie
Zarejestrowany: 2010-12-15
Posty: 3546
mieszkam w: Prawie Przasnysz
Typ kombajnu: E 512 1979
Typ ciągnika: ZT323 1985

Re: włóka

Jak masz lekkie ziemie zaczep dwa rzędy   wałków na łańcuchach  za bronami np. od kierata . Na ciężkiej za mocno skaczą .


" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

Offline

 

#14 2014-03-12 13:59:25

MAREKPE
Administrator
Skąd: Kłodzko - Dolnośląskie
Zarejestrowany: 2008-08-15
Posty: 5418
mieszkam w:
Typ kombajnu: E512, K 454
Typ ciągnika: Ford Transit 2,5Di x2 FORTSCHRITT ZT 325A, ZETOR 4011 i 8011 URSUS C- 330M

Re: włóka

Wiem kto ma do sprzedania 5 sześciometrowych szyn kolejowych, w sobotę pojadą na złom.


Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko – Ósmy dzień tygodnia

Offline

 

#15 2014-03-12 14:10:33

zorak
cool
Skąd: dolnośląskie Świerzawa
Zarejestrowany: 2006-11-14
Posty: 2691
mieszkam w:
Typ kombajnu: E514
Typ ciągnika: Forterra 110, Farmtrac 675DT, c-360

Re: włóka

też mam kilka szyn. Jak likwidowali linie przy moich polach to kilka dostałem za flaszkę. U mnie pójdą jako słupy pod wiatę.


gg 5118068

Offline

 

#16 2014-03-12 14:32:45

wojtas
Moderator
Skąd: dolnośląskie Bartoszówek
Zarejestrowany: 2007-09-08
Posty: 9598
mieszkam w: Domu
Typ kombajnu: Claas dominator 98sl
Typ ciągnika: , ,C-330, CASE MX110

Re: włóka

jestę w trakcie robienia czegoś podobnego ....   będzie to 6 bron  chyba 20stek ...na 30 klucz  a przed nimi  3kawałki po 2m szyny kolejowe .... będę tego używał  do wstępnego prostowania po pługu .... po 1 przejeździe powinno być względnie ...


Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... img/smilies/smile

Offline

 

#17 2014-03-12 18:42:28

Krzysiek
cool
Skąd: Mysligoszcz/Człuchów/pomorskie
Zarejestrowany: 2007-09-02
Posty: 10368
mieszkam w:
Typ kombajnu: fortschritt E 512
Typ ciągnika: fortschritt 323 MF 255

Re: włóka

Hmmm u nas są wszystkie rodzoje gleb ale nik nie urzywa włóki. Brony tak włóka po co?

Offline

 

#18 2014-03-12 19:26:26

zorak
cool
Skąd: dolnośląskie Świerzawa
Zarejestrowany: 2006-11-14
Posty: 2691
mieszkam w:
Typ kombajnu: E514
Typ ciągnika: Forterra 110, Farmtrac 675DT, c-360

Re: włóka

włóka wyrówna wszelkie nierówności i na polu mamy jak na stole, a po drugie jeśli używasz brony to doskonale wiesz że z rozbijaniem brył radzi sobie średnio - włóka jej w tym doskonale pomaga.


gg 5118068

Offline

 

#19 2014-03-12 20:39:14

wojtas
Moderator
Skąd: dolnośląskie Bartoszówek
Zarejestrowany: 2007-09-08
Posty: 9598
mieszkam w: Domu
Typ kombajnu: Claas dominator 98sl
Typ ciągnika: , ,C-330, CASE MX110

Re: włóka

mój prototym wgląda  na tą chwilę tak
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/129f602b12ac.jpg

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/1b436f0cf437.jpg
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/034527c48ed7.jpg

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/59c1d49129fe.jpg


Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... img/smilies/smile

Offline

 

#20 2014-03-12 20:41:18

MAREKPE
Administrator
Skąd: Kłodzko - Dolnośląskie
Zarejestrowany: 2008-08-15
Posty: 5418
mieszkam w:
Typ kombajnu: E512, K 454
Typ ciągnika: Ford Transit 2,5Di x2 FORTSCHRITT ZT 325A, ZETOR 4011 i 8011 URSUS C- 330M

Re: włóka

Ja w B231 na jesień wywaliłem wałki, bo zalepiały się gliną i założyłem włókę z dwuteownika 25cm  i na wiosnę rewelacja, nie ma lepszej metody na moje ugory. Łapy spulchniają a włóka równa i rozciera grudy. Będę po żniwach szukał samej ramy od B231 i ten który mam odzyska wałki a rama dostanie średnie czeskie brony (92kg/1pole) i  włókę z tego dwuteownika który mam, a przed brony pójdzie lekka włóka z kątownika którą testowałem na jesień ale w moim zestawieniu nie zdała egzaminu.


Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko – Ósmy dzień tygodnia

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo