Witam
Zastanawialiśmy się z tatą na kupno ciągnika a najlepiej z turem a że w okolicy nie było nic dobrego do kupienia więc tacie się zachciało 1224. no to poszukaliśmy i znajomy miał na sprzedaż więc pojechaliśmy oglądnąć.
Silnik nie ruszany oryginalny, 84/85r opony tył bdb przód hmm w miare :p silnik trzyma na wolnych 3atm, chamulce bdb ( robił przy nas tylny prawy bo coś słabo chamowało ) wymieniona przystawka do napędu, nagrzewnica w kabinie, wałek 540/1000 wszystko co trzeba ma i działa I taki to złomek doszedł do stada za 23tyś. W zimę przejdzie remont wizualny i doprowadzi się do stanu taki jaki trzeba
Wiem co powiecie że można było zagranicznego kupic i taniej i bla bla bla.. Polski to Polski nie zawsze jest zły
Reszta w swoim czasie
Karol323 napisał(a):
Wiem co powiecie że można było zagranicznego kupic i taniej i bla bla bla..
dokładnie to chciałem powiedzieć, ale najważniejsze zeby bezawaryjnie działał i tego Ci życze
Całkiem niezły tylko jak do tura to chyba troszkę za mało gramotny no ale oby dobrze pracował.
Dobrze będzie, ludzie lalki płaczące naprawiają, co tam dopiero traktor.
Ja mam zetora 12145 a to to samo co 1224 i uwarzam to za bardzo dobry traktor , życzę bez awaryjnej pracy.
Najlepszą rzeczą w tych ciągnikach jest to że części są nie drogie i ciągnik nie jest skomplikowany. Prosta dobra polska konstrukcja. Sąsiad chciał się pochwalić i kupił używanego case 5150 to siadła mu pompa hydrauliczna to zapłacił za nią 4 tyś Euro. A do zetorków i ursusów wzmacniana kosztuje 380 zł. To po rozmowie z nim wynikło że już więcej nie kupi używanego zachodniego ciągnika.
Dziekować Dziekować
Znajomy tryb do skrzyni do Case 5130 skośny takiej wielkości jak dłoń to prawie 3tyś zapłacić musiał.. a tu co by poleciało czy coś zawsze jest i tanio
nowy nabytek żeby dobrze się spisywał musimy go opić obgadamy na GG
a i widzę siedzenie w kabinie tuning
Po jakimś czasie zdasz nam relacje który sprzęt jest bardziej praktyczny , ma lepszy uciąg i którym sie lepiej robi w polu bo obie stronu ursusowcy jak i fortschritowcy zawsze sie o to spierali .
A tak to bez awaryjnej pracy
Dobry jest bez awaryjnej pracy Ps też bym takim pośmigał
A czy przypadkiem to nie jest 1212 z dołożonym przodkiem ?????
Niech się sprawuje
Ale po co do tura 6 cylindrów?
Sam zaczynam się rozglądać za jeszcze jednym ciągnikiem. Ale mi starczy "czwórka" czy ursus czy zetor zobaczymy co trafie:)
Szerokości.
A i myślę że do tura to minimum 80 km i przód chociaż dobry i bez tego ale to zapewnia optymalne warunki pracY
Dzięki
Po pierwszej jeździe stwierdzam iż jeździ się w miare dobrze. nie jest głośno, podobnie jak w ZT.. ale to dzisiaj, zobacze po dłuższym czasie co i jak i wam opowiem.. Jutro wracam ze szkoły i szuru buru trzeba umyć i wszystko wypucować tak jak trzeba.. mama mówi ,, k***wa złom kupili '' a ja do niej ,, złom to będzie tylko do wiosny, na wiosnę będzie nowy lakier itp '' wiec na wiosne będzie mała kosmetyka zrobiona
Co do tura to macie racje.. 4 starczy ale na 6 będzie pewniejszy ten tur, nie trzeba będzie żadnych obciążników na tył zakładać i bardziej stabilniejszy itp...
W sobote zapnę pewnie 4 skiby do 12 i do ZT i pojdziemy orać we dwóch.. sprawdzimy jak się będzie 12 sprawować
hehe zalej do pełna tą 12 bo do wieczora nie starczy ....
u ojca średnio wychodzi 15 litrów.
zależy jakie ziemie i jaką głębokośc orze ... u nas taki 1224 przy pługu atlas 4 skiby lub kumple z B 201 przy głębokości 25 cm to średnie spalanie 19-22l na ha ... niestety ale nie pospieszy szybciej niż na 4 terenowej ... lub 1 szosowej
Oj tam panowie myśle żę nie będzie tak źle Sąsiad ma Zetora 12145 i w 5skiby kreveland spalił mu 11-12l to tu u mnie to równo w miare i ziemia VII klasa
Wiec szału nie ma z plonów
A Zt mi spala 9l/ha na szybkiej 4 i pług ustawiony na głebokości ok 15-20cm.
Teraz Tylko mi zostały same piaski do orania bo glinę zasiałem trawą wieć nie będzie tak źle a ZT w glinie to potrafił 13l/ha łyknąć heh
Jak już się tak chwalicie to u nas 323 z PHX 12 na godzine i jazda na 1/3 do tego zółw czasami i blokady obowiązkowo
PS.
Tak że przydałoby się z 20 koników więcej
Ostatnio edytowany przez Pietia (2011-09-13 22:34:23)