Ogłoszenie

Dział "zrób to sam" oraz "literaturai instrukcje" dostępny jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników tak więc zapraszam do rejestracji

Każdy nowy użytkownik proszony jest o wysłanie do mnie prywatnej wiadomości lub e-maila w celu odblokowania niektórych funkcji m.in. tworzenie nowych wątków!!! pozdro piotrfire :)

#1 2007-01-01 19:00:15

karlos
cool
Zarejestrowany: 2006-11-28
Posty: 1327
Typ kombajnu: kosa lub sasiad
Typ ciągnika: fortschritt 323a

Agregaty Uprawowo Siewne

no wlasnie jakie sa dobre lepsze i najlepsze no i nie zawsze najdrozsze co myslicie o tym http://www.allegro.pl/item152985356_agregat_rau_3m.html


[you] nie zaśmiecaj forum zanim napiszesz pomyśl[you]

Offline

 

#2 2007-01-01 19:32:52

Piotrfire
Administrator
Skąd: dolnośląskie Mietków
Zarejestrowany: 2006-11-12
Posty: 4295
mieszkam w: Proszkowice
Typ kombajnu:
Typ ciągnika:

Re: Agregaty Uprawowo Siewne

cena mi się podoba:) i forszaj dałby rade ja jak będę kupował to też napewno czynny


Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

Offline

 

#3 2007-01-02 14:44:17

Miras1232
doktorat z fortschritta
Skąd: Kuj-pom
Zarejestrowany: 2006-11-14
Posty: 897
Typ kombajnu: BIZON
Typ ciągnika: ZT 323 A

Re: Agregaty Uprawowo Siewne

Cena jest dobra ,ale nie wiadomo ile godzin przepracował i w jakim stanie jest główna przekładnia (naprawa bywa kosztowna) no poza tym zestawienie roto-tilera z wałem spiralnym nadaje się raczej na mniej zwięzłe ziemie . Polecam zestaw -brona wirnikowa i wał typu cros-kil gwarantuje dobre doprawienie gleby i wciśnieńcie mniejszych kamieni.

Offline

 

#4 2007-01-02 14:47:11

Miras1232
doktorat z fortschritta
Skąd: Kuj-pom
Zarejestrowany: 2006-11-14
Posty: 897
Typ kombajnu: BIZON
Typ ciągnika: ZT 323 A

Re: Agregaty Uprawowo Siewne

I jeszcze jedno-forszaj może miec problemy z podnoszeniem zestawu (przy cięższym siewniku np .Fortschritt) ale jest rada-trzeba wstawic zewnętrzne siłowniki i po kłopocie.

Offline

 

#5 2007-01-02 15:51:13

MariuszP
The best
Skąd: Lubelskie
Zarejestrowany: 2006-12-10
Posty: 276
mieszkam w:
Typ kombajnu:
Typ ciągnika: ZT-303D zt 323

Re: Agregaty Uprawowo Siewne

Miras1232 napisał(a):

I jeszcze jedno-forszaj może miec problemy z podnoszeniem zestawu (przy cięższym siewniku np .Fortschritt) ale jest rada-trzeba wstawic zewnętrzne siłowniki i po kłopocie.

Jakie to miały by być siłowniki ???

Offline

 

#6 2007-01-02 16:06:21

Piotrfire
Administrator
Skąd: dolnośląskie Mietków
Zarejestrowany: 2006-11-12
Posty: 4295
mieszkam w: Proszkowice
Typ kombajnu:
Typ ciągnika:

Re: Agregaty Uprawowo Siewne

zewnętrzne wspierające podnośnik takie jak w ursusach czy innych

np coś takiego

http://img219.imageshack.us/img219/6419/zetorkh4.jpg


Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

Offline

 

#7 2007-01-02 17:29:36

MariuszP
The best
Skąd: Lubelskie
Zarejestrowany: 2006-12-10
Posty: 276
mieszkam w:
Typ kombajnu:
Typ ciągnika: ZT-303D zt 323

Re: Agregaty Uprawowo Siewne

A czym trzeba się kierować przy doborze takiego siłownika chodzi mi o to czy trzeba zwracać uwagę na jego średnice czy długość wysuwania ???

Offline

 

#8 2007-01-02 17:32:34

Piotrfire
Administrator
Skąd: dolnośląskie Mietków
Zarejestrowany: 2006-11-12
Posty: 4295
mieszkam w: Proszkowice
Typ kombajnu:
Typ ciągnika:

Re: Agregaty Uprawowo Siewne

Myśle że średnica jest nieistotna raczej ważne jest aby nie był za krótki


Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

Offline

 

#9 2007-01-02 17:37:46

MariuszP
The best
Skąd: Lubelskie
Zarejestrowany: 2006-12-10
Posty: 276
mieszkam w:
Typ kombajnu:
Typ ciągnika: ZT-303D zt 323

Re: Agregaty Uprawowo Siewne

Widziałem kiedyś na allegro 323 z oryginalnie zamontowanym takim siłownikiem tak przynajmniej twierdził sprzedawca

Offline

 

#10 2007-01-02 17:39:07

Miras1232
doktorat z fortschritta
Skąd: Kuj-pom
Zarejestrowany: 2006-11-14
Posty: 897
Typ kombajnu: BIZON
Typ ciągnika: ZT 323 A

Re: Agregaty Uprawowo Siewne

Coś w tym rodzaju . W forszaju dośc łatwo je założyc (wystarczy dac dłuższe swożnie zamiast tych na które jest mocowana linka od podnoszenia dolnego zaczepu )

Offline

 

#11 2007-01-02 17:39:17

Piotrfire
Administrator
Skąd: dolnośląskie Mietków
Zarejestrowany: 2006-11-12
Posty: 4295
mieszkam w: Proszkowice
Typ kombajnu:
Typ ciągnika:

Re: Agregaty Uprawowo Siewne

Ja dorabiałem do swojej 80 kosztowało mnie to 500zł ale wtedy mój 3 skibowy obrotowy fruwał


Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

Offline

 

#12 2007-01-02 17:40:39

Miras1232
doktorat z fortschritta
Skąd: Kuj-pom
Zarejestrowany: 2006-11-14
Posty: 897
Typ kombajnu: BIZON
Typ ciągnika: ZT 323 A

Re: Agregaty Uprawowo Siewne

MariuszP napisał(a):

Widziałem kiedyś na allegro 323 z oryginalnie zamontowanym takim siłownikiem tak przynajmniej twierdził sprzedawca

Kolega ma założone (wlasnie do cięzkiego agregatu) sprawdzają się znakomicie.

Offline

 

#13 2007-01-02 17:53:51

MariuszP
The best
Skąd: Lubelskie
Zarejestrowany: 2006-12-10
Posty: 276
mieszkam w:
Typ kombajnu:
Typ ciągnika: ZT-303D zt 323

Re: Agregaty Uprawowo Siewne

Miras1232 napisał(a):

Kolega ma założone (wlasnie do cięzkiego agregatu) sprawdzają się znakomicie.

Możesz napisać coś więcej o tych siłownikach wysokość, średnica czy może jakieś numery mają ???

Offline

 

#14 2007-01-02 19:43:26

RadekZly
doktorat z fortschritta
Zarejestrowany: 2006-11-13
Posty: 428
mieszkam w: Łódzkie
Typ kombajnu: T-188
Typ ciągnika: ZT 323 A 90', 2xC-330, C-360

Re: Agregaty Uprawowo Siewne

A Ja mam takie pytanko. Mam siewnik 2,7m i chce dokupić agregat do niego tylko teraz tak bierny jest napewno mniej awaryjny od czynnego ale czy jest duza różnica na polu po przejchaniu czynny a biernym ?


gg 2215972

Offline

 

#15 2007-01-02 20:58:35

Piotrfire
Administrator
Skąd: dolnośląskie Mietków
Zarejestrowany: 2006-11-12
Posty: 4295
mieszkam w: Proszkowice
Typ kombajnu:
Typ ciągnika:

Re: Agregaty Uprawowo Siewne

Czy jest różnica? U mnie biernym to muszę ze dwa albo trzy razy jeździć , a kolega kiedyś przyjechał czynnym i po jednym przejeździe zrobił pył


Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

Offline

 

#16 2007-01-02 21:10:16

karlos
cool
Zarejestrowany: 2006-11-28
Posty: 1327
Typ kombajnu: kosa lub sasiad
Typ ciągnika: fortschritt 323a

Re: Agregaty Uprawowo Siewne

z tego co wiem ja to na gleby ciezkie gliniaste to lepszy jest agregat czynny ale potrzebuje wiecej mocy ja szukam czynnego wlasnie ze wzgledu na rodzaj ziemi u sasiada zepak sieje dwoch jego szwagrow jeden czynnym ford 140km a drugi biernym u 914 predkosc mniejwiecej ta sama ale uprawa bez porownania


[you] nie zaśmiecaj forum zanim napiszesz pomyśl[you]

Offline

 

#17 2007-01-02 21:17:32

tatamarty.323a
cool
Skąd: Biezdrowo, Wielkopolska
Zarejestrowany: 2006-11-13
Posty: 2126
Typ kombajnu: E 512, PŁUG B200/5
Typ ciągnika: ZT 323 A, 4011, T-25A, peugeot 205 1.9D

Re: Agregaty Uprawowo Siewne

Jeśli chodzi o dodatkowy siłownik w podnośniku, to mój Forszaj taki ma, natomiast co do jakości pracy agregatem czynnym i biernym, to zdecydowanie czynny przewyższa bierny, chociażby w kwestii uprawy "zanieczyszczonego" pola resztkami pożniwnymi, czy chwastami, np w zaperzonym polu praca agregatem biernym jest praktycznie niemożliwa, więc lepiej na dzieńdobry wydać pare złotych więcej i kupić agregat czynny, szczególnie dla posiadaczy ciężkiej ziemi typu glina.


tel: 605107385  czynny non stop
ZT 323 A 89`
E 512 77`
B 200/5 83`
Brakuje mi Trabanta   http://img77.imageshack.us/img77/6011/fzt303nb5.gifhttp://img519.imageshack.us/img519/7425/cccp.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/4215/trolex.jpg

Offline

 

#18 2007-01-02 21:26:22

karlos
cool
Zarejestrowany: 2006-11-28
Posty: 1327
Typ kombajnu: kosa lub sasiad
Typ ciągnika: fortschritt 323a

Re: Agregaty Uprawowo Siewne

aleczy forszajek naprawde nie targnie takiego zestawu img/smilies/yikes trzeba cos dorabiac img/smilies/sad ja wlasnie mam siewnik fortschritt saksonia a202:beer: i nie chce zmieniac:mad:


[you] nie zaśmiecaj forum zanim napiszesz pomyśl[you]

Offline

 

#19 2007-01-02 21:32:26

RadekZly
doktorat z fortschritta
Zarejestrowany: 2006-11-13
Posty: 428
mieszkam w: Łódzkie
Typ kombajnu: T-188
Typ ciągnika: ZT 323 A 90', 2xC-330, C-360

Re: Agregaty Uprawowo Siewne

Ale Ja chce odrazu po oraniu wjechac agregatem z siewnikiem i wszystko naraz zrobic.. więc w takim razie bierny odpada... a Jaki by byl dobry do Poznaniaka 2,70 ?


gg 2215972

Offline

 

#20 2007-01-02 21:34:22

Miras1232
doktorat z fortschritta
Skąd: Kuj-pom
Zarejestrowany: 2006-11-14
Posty: 897
Typ kombajnu: BIZON
Typ ciągnika: ZT 323 A

Re: Agregaty Uprawowo Siewne

Sąsiad ma taki właśnie siewnik (fajny-duża skrzynia ) zamocowany na sztywno za czynnym agregatem (bez hydropaka można taniej kupic )z dwoma zewnętrznymi siłownikami -daje radę 1-szosową .

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo