Ogłoszenie

Dział "zrób to sam" oraz "literaturai instrukcje" dostępny jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników tak więc zapraszam do rejestracji

Każdy nowy użytkownik proszony jest o wysłanie do mnie prywatnej wiadomości lub e-maila w celu odblokowania niektórych funkcji m.in. tworzenie nowych wątków!!! pozdro piotrfire :)

#21 2013-07-15 19:59:05

patryszenko14
początkujący
Zarejestrowany: 2013-07-15
Posty: 5

Re: zboze w wiatraku

Dzień dobry jestem Andrzej i jestem posiadaczem kombajna MDW-524. Pierwszy raz jestem na tym forum i pisze tego posta, myślę ze macie większe doświadczenie i mi doradzicie . Otóż mam problem z ustawieniem wiatru, osiągam obroty 1350 obr/m jest to zbyt mało aby w pełni wystarczało... sprawdzałem koła są prosto ułożone górne jak i dolne... Poradźcie mi aby obroty wzrosły do 1800 obr/min. Z góry wielkie dziękuje : )

Offline

 

#22 2013-07-15 20:40:28

Pawel21990
cool
Skąd: okolice Pułtuska
Zarejestrowany: 2009-01-26
Posty: 2326
mieszkam w:
Typ kombajnu: JD 2256
Typ ciągnika: U 902, c330, Puma 130

Re: zboze w wiatraku

takie obroty wiatru ? img/smilies/tongue

Offline

 

#23 2013-07-15 21:02:22

wojtas
Moderator
Skąd: dolnośląskie Bartoszówek
Zarejestrowany: 2007-09-08
Posty: 9583
mieszkam w: Domu
Typ kombajnu: Claas dominator 98sl
Typ ciągnika: , ,C-330, CASE MX110

Re: zboze w wiatraku

obroty   masz chyba ok ...    a ze zborze w wiatraku to moze nie wina zbyt małego wiatru ... tylko  tego że masz zajechane lub zerwane gumy na podsiewaczu


Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... img/smilies/smile

Offline

 

#24 2013-07-16 09:55:40

patryszenko14
początkujący
Zarejestrowany: 2013-07-15
Posty: 5

Re: zboze w wiatraku

źle sie zrozumieliśmy kolego mam problem z ustawieniem wiatru aby zwiększyła sie jego prędkość a nie ze mam ziarno w wariatorze po prostu nie moge uzyskać wysokich obrotów wiatru maksymalnie wyciągam 1350 obr/min ale sam wiesz ze to jest za mało np. do pszenicy lub łubinu pozdrawiam ANDRZEJ

Offline

 

#25 2013-07-16 10:14:50

Grzegorz89
cool
Zarejestrowany: 2010-10-02
Posty: 8808
mieszkam w: Wysokie k.Krasnegostawu
Typ kombajnu: e-512 ,e-512 na części, Claas Dominator105 108maxi
Typ ciągnika: zt 323A c360p zt303 belarus jumz.casemx120, ford tw25

Re: zboze w wiatraku

Zobacz jaki masz pas szeroki i jaki jest nowy. Najczęściej przyczyną jest właśnie zużyty pas.

Offline

 

#26 2013-07-16 13:17:39

wicher
The best
Zarejestrowany: 2008-06-28
Posty: 277
mieszkam w: Rusowo 55
Typ kombajnu: E516B
Typ ciągnika: C 330,C 360,zt323a

Re: zboze w wiatraku

Dokładnie zużyty pas zwalnia obroty dla tego czy jak masz obroty na maksa to czy pas na kołach wialni jest rowno z jego krawędziami?

Offline

 

#27 2013-07-16 14:00:28

patryszenko14
początkujący
Zarejestrowany: 2013-07-15
Posty: 5

Re: zboze w wiatraku

Nie. Mam nowy pas ale już chyba domyślam się jaka może być przyczyna chodzi mi o to ze będę musiał podnieść belkę na której opiera sie koło pasowe ?? Jak myślisz czy to może być to :  )

Offline

 

#28 2013-07-17 08:03:45

wicher
The best
Zarejestrowany: 2008-06-28
Posty: 277
mieszkam w: Rusowo 55
Typ kombajnu: E516B
Typ ciągnika: C 330,C 360,zt323a

Re: zboze w wiatraku

Nie przeregulujesz nie będziesz wiedział ...

Offline

 

#29 2013-07-17 22:17:58

Sebastian
cool
Skąd: mazowieckie
Zarejestrowany: 2010-12-15
Posty: 3546
mieszkam w: Prawie Przasnysz
Typ kombajnu: E 512 1979
Typ ciągnika: ZT323 1985

Re: zboze w wiatraku

Ponawiam pytanie Kamila 2610 . Jak ustawiacie sito dolne i kierownicę wiatru ? Pytam się bo to mój pierwszy sezon  img/smilies/smile

Ostatnio edytowany przez Sebastian (2013-07-17 22:19:39)


" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

Offline

 

#30 2013-07-18 08:34:15

Grzegorz89
cool
Zarejestrowany: 2010-10-02
Posty: 8808
mieszkam w: Wysokie k.Krasnegostawu
Typ kombajnu: e-512 ,e-512 na części, Claas Dominator105 108maxi
Typ ciągnika: zt 323A c360p zt303 belarus jumz.casemx120, ford tw25

Re: zboze w wiatraku

U nas w 512 jest tak ustawione , że dolne leży na płask(tzn, ile się da) a kierownice są tak w 3/4 wysokości podniesione. Natomiast górne sito ma lekko zadartą do góry tą końcową rafkę.

Ostatnio edytowany przez Grzegorz89 (2013-07-18 08:35:13)

Offline

 

#31 2013-08-01 21:42:20

michu23
cool
Zarejestrowany: 2010-01-25
Posty: 1048
mieszkam w: Pila
Typ kombajnu: e 514
Typ ciągnika: zt303.zt323x2 mf 255 mtz82 c360

Re: zboze w wiatraku

panowie znow mam ten sam problem wymienialem ta cala wanne gdzie mocuje sie sita i za karzdym wysypem pelnego zbiornika musze wybrac wiadro zboza z wentylatora gorne sito jest otwierane a dolne fasolka i wydaje mi sie ze ty dolne jest bardziej z podskosa czy to moze miec wplyw na to ze leci zboze do wiatraka czy te sito powino byc na plask bo nie widze innych rozwiazan juz a i czy moge zamienic ta fasolke na normalne silo zaluzjowe wtedy beda dwa jedno u gory drugie nadole

Ostatnio edytowany przez michu23 (2013-08-01 21:51:06)


Fortschritt zt 423 a razy 2

Offline

 

#32 2013-08-01 22:09:01

wicher
The best
Zarejestrowany: 2008-06-28
Posty: 277
mieszkam w: Rusowo 55
Typ kombajnu: E516B
Typ ciągnika: C 330,C 360,zt323a

Re: zboze w wiatraku

a nie brakuje ci jakiejś blachy mocowanej do podsiewacza? teoretycznie ziarno powinno z podsiewacza w najgorszym razie spaść prosto do podajnika ślimakowego który ciągnie ziarno do zbiornika ... a na mój gust to  u ciebie jak by podsiewacz był za krótki i przy małych obrotach ziarno spadało do wialni...

Offline

 

#33 2013-08-01 22:09:46

Andrew89
cool
Skąd: Kalinowice Górne
Zarejestrowany: 2008-12-08
Posty: 2651
mieszkam w: Kalinowice Górne DZA
Typ kombajnu: E-514 ; B-201
Typ ciągnika: Fortschritt 325 A,Ford New Holland 7840, Zetor 8011 C-360 ostrówek K 162

Re: zboze w wiatraku

wydaje mi się ze na żaluzjach u dołu nie uzyskasz takich samych parametrów czyszczenia co na fasolkach, ale tylko mi sie wydaję bo mam fasolki nie miałem żaluzji


"Główną siłą napędową socjalizmu i komunizmu jest zawiść. W kraju kapitalistycznym gdy biedak w tico widzi bogacza w jaguarze, to marzy o dniu w którym też sobie kupi jaguara. W kraju komunistycznym myśli, by bogaczowi tego jaguara skonfiskować, a w socjalizmie – bardzo wysoko opodatkować."
Źródło: „Dziennik Polski”, 9 kwietnia 2010, s. 2

Offline

 

#34 2013-08-01 22:48:33

tomek1974
cool
Skąd: Wielkopolska
Zarejestrowany: 2008-08-03
Posty: 5170
mieszkam w: Głogowa
Typ kombajnu: Fortschritt 516 B+Claas Matador
Typ ciągnika: 323,c330,303

Ostrzeżenia: 2

Re: zboze w wiatraku

A w zbiorniku dziury nie masz?

Offline

 

#35 2013-08-02 07:24:52

Laszek
cool
Zarejestrowany: 2012-04-01
Posty: 7165
mieszkam w: Śmiłowo, Piła WLKP
Typ kombajnu: E516B na części, E514
Typ ciągnika: zt 303, Belarus 1025, C360, C 355, C328

Re: zboze w wiatraku

Może jeszcze być tak że jak już masz pełen zbiornik ziarna to wiadomo jest większy opór na przenośniku i może stanąć wiadomo razem ze ślimakiem i wtedy zboże może się przesypywać do wentylatora tylko z drugiej strony ciężko miałby sam ruszyć. Miałem tak w kukurydzy jak zbiornik był fest czubaty to podajnik zbożowy potrafił stanąć i ziarno się przesypywało do wentylatora. Michu pisałeś że wymieniłeś cały kosz sitowy i powiedz kupiłeś go nówkę? Skąd i ile dałeś? Jeśli można wiedzieć

Ostatnio edytowany przez Laszek (2013-08-02 07:26:12)


E 516 na części
Telefon 695 076 269

Offline

 

#36 2013-08-02 12:15:32

michu23
cool
Zarejestrowany: 2010-01-25
Posty: 1048
mieszkam w: Pila
Typ kombajnu: e 514
Typ ciągnika: zt303.zt323x2 mf 255 mtz82 c360

Re: zboze w wiatraku

opuscilem te sito fasolkowe calkiem na dol na koncu sprawdzilem podsiewacz jest ok paski i podajnik ok jak bedzie dzis dalej lecialo porobie foty i ty powrzucam moze ktos wypatrzy  czy czegos brakuje czy co


Fortschritt zt 423 a razy 2

Offline

 

#37 2013-08-02 22:44:54

Grzegorz89
cool
Zarejestrowany: 2010-10-02
Posty: 8808
mieszkam w: Wysokie k.Krasnegostawu
Typ kombajnu: e-512 ,e-512 na części, Claas Dominator105 108maxi
Typ ciągnika: zt 323A c360p zt303 belarus jumz.casemx120, ford tw25

Re: zboze w wiatraku

Sprawdź czy nie masz za luźnego paska od podsiewacza, ja tak rozwiązałem problem w bizonie. Za mocno przymknięte dolne sito, wiatr nie miał gdzie ujść. Pasek luźny, podsiewacz zbyt wolno pracował i sturliwało się przed wentylator, po kierownicach wiatru.

Offline

 

#38 2013-08-02 23:49:29

mpierzak92
bardzo aktywny
Skąd: Niwica/ Trzebiel/Lubuskie
Zarejestrowany: 2009-02-06
Posty: 153
mieszkam w:
Typ kombajnu: Bizon ZO56
Typ ciągnika: zt303,C-360,C-360,ZT323-A

Re: zboze w wiatraku

Witam,mam problem z moim bizonem leci mi do zbiornika troche słomy i nie domłócone kłosy, co zrobić żeby nie leciało to do zbiornika?

Offline

 

#39 2013-08-03 07:52:44

koseś
cool
Zarejestrowany: 2008-01-20
Posty: 6289
mieszkam w:
Typ kombajnu:
Typ ciągnika:

Re: zboze w wiatraku

Przymknąć dolne sito i sprawdzić czy żaluzje są nie pogięte .

Offline

 

#40 2013-08-03 08:59:22

pawelg
cool
Skąd: Bolimów/ Łódzkie
Zarejestrowany: 2009-05-31
Posty: 2324
mieszkam w: Kol Wola Szydłowiecka
Typ kombajnu: E 512 x2 E 281 K453 B-200 B-231
Typ ciągnika: zetor 12145,8011 ,c355 MTZ82

Re: zboze w wiatraku

Michu a może masz za małe obroty silnika i za wolno kręci całym majdanem , kolega tak miał a jak dołożył obrotów wszystko ok.


od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo