Ogłoszenie

Dział "zrób to sam" oraz "literaturai instrukcje" dostępny jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników tak więc zapraszam do rejestracji

Każdy nowy użytkownik proszony jest o wysłanie do mnie prywatnej wiadomości lub e-maila w celu odblokowania niektórych funkcji m.in. tworzenie nowych wątków!!! pozdro piotrfire :)

#1 2006-11-16 18:03:36

Piotrfire
Administrator
Skąd: dolnośląskie Mietków
Zarejestrowany: 2006-11-12
Posty: 4212
mieszkam w: Proszkowice
Typ kombajnu: E-512
Typ ciągnika: ZT 323A , 303D Mercedes ML 320

Nie mogę zapalić słabe akumulatory?

Od ponad roku pałuję się z tym problemem i nie mam pojęciaco to jest.
Ładuję całą noc akumulatory prądem ok15V rano wsiadam kręcę ledwo daje radę przełącze prostownik na szybkie ładowanie  (ok18,5V) po 5 min pali jak złoto. Napięcie w akumulatorach jak mierze przed zapaleniem to 13,3V (powinien kręcić , a nie kręci) rozrusznik dawałem do elektryka (jest ok) , alternator też ok , podczas pracy ciągnika jak mierze napięcie na aku to jest 14,2V czyli alternator ładuje.  Dzisiaj przyjechałem z pola 4,5 h orki na starter , a on nawet się nie odezwie. Jestem głupi. A jeszce kupiłem ostatnio nowy przełącznik 12/24 ten do rozruchu i też nie pomogło. Może to siedzą aku (mają napięcie ale nie mają mocy) może tak być?


Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

Offline

 

#2 2006-11-16 18:16:58

tatamarty.323a
cool
Skąd: Biezdrowo, Wielkopolska
Zarejestrowany: 2006-11-13
Posty: 2126
Typ kombajnu: E 512, PŁUG B200/5
Typ ciągnika: ZT 323 A, 4011, T-25A, peugeot 205 1.9D

Re: Nie mogę zapalić słabe akumulatory?

U mnie było tak samo, roczne aku. 190 Ah, ponad 1000 na rozruch i ledwo kręcił, szukałem różnych innych , większych aku, ale nic, a okazało sie, że winny był rozrusznik, a byłem pewien, że jest dobry, też był nawet u sprawdzenia, znalazłem na allegro nowy, od gościa, leżał u niego od 1978 roku na strychu, nie dawał gwarancji na niego, bo wiadomo, ale zaryzykowałem, kupiłem, założyłem i ........., kurde, jak zatrzęsło całym ciągnikiem, strzał i chodził i tak do dziś, a przedtem nawet na prostowniku rozruchowym, takim swojej roboty na 380V, nie dawał rady okręcić wałem.
Wymontuj rozrusznik, podłącz go pod zwykły prostownik 12V, jeżeli będzie kręcił w miare szybko, znaczy że jest dobry, ale jeżeli ciężko sie będzie bujał- rozrusznik szajs, bo jak będziesz go sprawdzał na prądzie 24V, to chociaż będzie do niczego, to i tak będzie kręcił.


tel: 605107385  czynny non stop
ZT 323 A 89`
E 512 77`
B 200/5 83`
Brakuje mi Trabanta   http://img77.imageshack.us/img77/6011/fzt303nb5.gifhttp://img519.imageshack.us/img519/7425/cccp.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/4215/trolex.jpg

Offline

 

#3 2006-11-16 18:39:02

Piotrfire
Administrator
Skąd: dolnośląskie Mietków
Zarejestrowany: 2006-11-12
Posty: 4212
mieszkam w: Proszkowice
Typ kombajnu: E-512
Typ ciągnika: ZT 323A , 303D Mercedes ML 320

Re: Nie mogę zapalić słabe akumulatory?

Ale mój rozrusznik sprawdzał elektryk!!! i nie tam żeby obcy tylko mój wujek który robi w tym 30 lat.


Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

Offline

 

#4 2006-11-16 19:50:24

Miras1232
doktorat z fortschritta
Skąd: Kuj-pom
Zarejestrowany: 2006-11-14
Posty: 897
Typ kombajnu: BIZON
Typ ciągnika: ZT 323 A

Re: Nie mogę zapalić słabe akumulatory?

Na 100% poszło ci przejście na mostkach jednego lub obu akumulatorów i w czasie rozruchu masz napięcie ale brak nateżenia .Kiedyś jak akumulatory miały mostki zalewane smołą można było to naprawic a teraz to takim akumulatorem morzna jedynie pozasilac radio.img/smilies/246

Offline

 

#5 2006-11-16 19:55:59

Piotrfire
Administrator
Skąd: dolnośląskie Mietków
Zarejestrowany: 2006-11-12
Posty: 4212
mieszkam w: Proszkowice
Typ kombajnu: E-512
Typ ciągnika: ZT 323A , 303D Mercedes ML 320

Re: Nie mogę zapalić słabe akumulatory?

Problem w tym  że w 303 nie ma mostka , bo instalacja w tym ciągniku to 12V tylko rozruch jest 24 , dlatego kupiłem ten nowy przełącznik (czytaj wyżej)


Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

Offline

 

#6 2006-11-16 19:59:33

Miras1232
doktorat z fortschritta
Skąd: Kuj-pom
Zarejestrowany: 2006-11-14
Posty: 897
Typ kombajnu: BIZON
Typ ciągnika: ZT 323 A

Re: Nie mogę zapalić słabe akumulatory?

Mam na myśli mostki pomiędz celami w akumulatorze.

Offline

 

#7 2006-11-16 20:04:27

Piotrfire
Administrator
Skąd: dolnośląskie Mietków
Zarejestrowany: 2006-11-12
Posty: 4212
mieszkam w: Proszkowice
Typ kombajnu: E-512
Typ ciągnika: ZT 323A , 303D Mercedes ML 320

Re: Nie mogę zapalić słabe akumulatory?

No to się dogadaliśmy img/smilies/1087


Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

Offline

 

#8 2006-11-17 02:58:20

DanDom
aktywny
Skąd: MAZOWSZE
Zarejestrowany: 2006-11-14
Posty: 70

Re: Nie mogę zapalić słabe akumulatory?

Jeśli sprawdzałeś wczesniej alternator i rozrusznik a co więcej wymieniłeś przełącznik 12/24
to napewno do wymiany kwalifikują sie akumulatory!
Ja miałem dokładnie takie same objawy i wymiana akumulatorów pomogła!
Wewnętrzne zasiarczenie cel w akumulatorze spwodowało znaczne zmiejszenie ich pojemności a tym samy skrócenie czasu ich maksymalnej wydajności!

Offline

 

#9 2006-11-17 14:13:18

zorak
cool
Skąd: dolnośląskie Świerzawa
Zarejestrowany: 2006-11-14
Posty: 2444
mieszkam w:
Typ kombajnu: E514
Typ ciągnika: Forterra 110, Farmtrac 675DT, c-360

Re: Nie mogę zapalić słabe akumulatory?

Nie będę zakłądał nowego tematu tylko podłącze się do tego. Jak zapalam mojego forszaja (dzieje się tak odkąd kupiłem) to nie za każdym razem załapie bendiks (strzela). Kilka razy strzeli i dopiero zakręci rozrusznikiem. Nie było to tak uciążliwe ale dziś wyciągnąłem go i rozebrałem - do wymiany szczotki, tulejki i bendiks (śmierdzi z niego jak z ...), a i wirnik nie wygląda za dobrze. Wszystkie części dostane oprucz tulejek (stary typ rozrusznika ) - trzeba by kąbinować i dopasowywać. Wymiana rozrusznika kosztuje 390 zł - zostawiam stary i biorę po regeneracji (dają gwarancję). Zawsze rozruszniki robiłęm sam, czy to w ciągnikach czy w samochodach ale nie chcę się bawić w dorabianie. Jak myślicie dobra cena ?? czy jednak pobawić się ?? tylko nie wiem ile bendiks kosztuje ??


gg 5118068

Offline

 

#10 2006-11-17 15:55:10

Piotrfire
Administrator
Skąd: dolnośląskie Mietków
Zarejestrowany: 2006-11-12
Posty: 4212
mieszkam w: Proszkowice
Typ kombajnu: E-512
Typ ciągnika: ZT 323A , 303D Mercedes ML 320

Re: Nie mogę zapalić słabe akumulatory?

Z tego co się orientowałem to tylne tuleje te od strony wirnika można zasąpić łożyskami (podobno są w sklepie foraszaja na bielanach wrocławskich , musiał byś dorobić tylko przednią.

A jeśli chodzi o mój rozrusznik , to dzisiaj odkręciłem obudowę wirnika poruszałem elktrmagnesem , i odziwo zaskoczył , coś chyba w nim nie łączy w poniedziałej go wyciągnę.


Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

Offline

 

#11 2006-11-17 16:16:11

Miras1232
doktorat z fortschritta
Skąd: Kuj-pom
Zarejestrowany: 2006-11-14
Posty: 897
Typ kombajnu: BIZON
Typ ciągnika: ZT 323 A

Re: Nie mogę zapalić słabe akumulatory?

Nie wiem jak jest 303 ale w moim 323 kiedyś nie chciał załanczac rozrusznik tylko tykał .Wystarczyło przeczyścic stycznik w przekażniku elektrycznym.

Offline

 

#12 2006-11-17 17:11:09

Piotrfire
Administrator
Skąd: dolnośląskie Mietków
Zarejestrowany: 2006-11-12
Posty: 4212
mieszkam w: Proszkowice
Typ kombajnu: E-512
Typ ciągnika: ZT 323A , 303D Mercedes ML 320

Re: Nie mogę zapalić słabe akumulatory?

Myśslę , że  303 i 323 mają takie same rozruszniki


Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

Offline

 

#13 2006-11-17 17:12:31

zorak
cool
Skąd: dolnośląskie Świerzawa
Zarejestrowany: 2006-11-14
Posty: 2444
mieszkam w:
Typ kombajnu: E514
Typ ciągnika: Forterra 110, Farmtrac 675DT, c-360

Re: Nie mogę zapalić słabe akumulatory?

Ale w moim są do wymiany tulejki, szczotki, bendiks, i być możę wirnik więc zastanawiam się nad tym czy nie pojechać jutro do sklepu i zostawić swój a wziąść po regeneracji - łądnie będzie kręcił no i gwaracje dadzą a jak zacznę się pieprzyć z dorabianiem to wiecie jak to jest .... . Tylko kwestia ceny 390 to trochę dużo.


gg 5118068

Offline

 

#14 2006-11-17 17:44:12

Miras1232
doktorat z fortschritta
Skąd: Kuj-pom
Zarejestrowany: 2006-11-14
Posty: 897
Typ kombajnu: BIZON
Typ ciągnika: ZT 323 A

Re: Nie mogę zapalić słabe akumulatory?

piotrfire napisał(a):

Myśslę , że  303 i 323 mają takie same rozruszniki

Ale przekażnik jest w skrzynce z elektryką (pod deską rozd. z lewej strony)

Offline

 

#15 2006-11-17 18:54:06

tatamarty.323a
cool
Skąd: Biezdrowo, Wielkopolska
Zarejestrowany: 2006-11-13
Posty: 2126
Typ kombajnu: E 512, PŁUG B200/5
Typ ciągnika: ZT 323 A, 4011, T-25A, peugeot 205 1.9D

Re: Nie mogę zapalić słabe akumulatory?

zorak napisał(a):

Ale w moim są do wymiany tulejki, szczotki, bendiks, i być możę wirnik więc zastanawiam się nad tym czy nie pojechać jutro do sklepu i zostawić swój a wziąść po regeneracji - łądnie będzie kręcił no i gwaracje dadzą a jak zacznę się pieprzyć z dorabianiem to wiecie jak to jest .... . Tylko kwestia ceny 390 to trochę dużo.

Zorak, bierz chłopie!!!! to jak za darmo, tym bardziej, że dają gwarancje, jak zaczniesz kupować części do rozrusznika, to ci wyjdzie drożej, sam wirnik bodajże kosztuje ok 180 zł, wiem, bo wiosną też kombinowałem z naprawą rozrusznika, straciłem prawie 400 zł i jeszcze musiałbym kupić wirnik, ale trafił mi sie na allegro nowy rozrusznik za dwie stówki.
A co do rozrusznika w 323 i 303 to pasują, są tylko różne typy, z elektromagnesem do góry albo z tyłu, ale i jeden i drugi pasuje


tel: 605107385  czynny non stop
ZT 323 A 89`
E 512 77`
B 200/5 83`
Brakuje mi Trabanta   http://img77.imageshack.us/img77/6011/fzt303nb5.gifhttp://img519.imageshack.us/img519/7425/cccp.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/4215/trolex.jpg

Offline

 

#16 2006-11-18 16:23:46

zorak
cool
Skąd: dolnośląskie Świerzawa
Zarejestrowany: 2006-11-14
Posty: 2444
mieszkam w:
Typ kombajnu: E514
Typ ciągnika: Forterra 110, Farmtrac 675DT, c-360

Re: Nie mogę zapalić słabe akumulatory?

no i wymieniłem rozrusznik - zostawiłem swój, dopłaciłem 390 i wziąłem po regeneracji - kręci jak szalony, mało silnik z ramy nie wyskoczy img/smilies/smile


gg 5118068

Offline

 

#17 2006-11-19 14:07:37

Figaro
aktywny
Skąd: Katowice
Zarejestrowany: 2006-11-19
Posty: 81

Re: Nie mogę zapalić słabe akumulatory?

Zanim wymontujesz rozrusznik sprawdz jak zapala z innego akumulatora. Ja zapalam z Forda Transita (96 Ah / 600 Ah - rozruchowe) Rozrusznik kręci jak złoto. To tak, zeby bylo mniej roboty. Mozesz miec jeszcze zwarcie na uzwojeniach rozrusznika i prad "ucieka", albo akumulator zwyczajnie nie trzyma. Proponuje najpierw sprawdzic z kabli rozruchowych (tylko min. 20A) "grubych" a potem mozesz sprawdzic rozrusznik - tulejki, szczotki itd. i połączenie z masą. To połączenie to bardzo ważna rzecz. Minus akumulatora musi być solidnie zmasowany z obudowa silnika. Pozdrawiam

Offline

 

#18 2006-11-19 15:09:20

Figaro
aktywny
Skąd: Katowice
Zarejestrowany: 2006-11-19
Posty: 81

Re: Nie mogę zapalić słabe akumulatory?

Jestem calkiem nieobeznany z problemem (narazie) elektryki, ale u mnie znalazlem jeden akumulator (w podlodze obok gazu i hamulca).Jest 12V i nie ma sily zapalic na drugi dzien. Dopinam kable z forda (96/600 12V) i rozrusznik kreci az milo. A doczytalem na postach o przelaczniku 12/24. U mnie zapala sie takim przelacznikiem od gory po prawej stronie .Wydaja sie byc 2 pozycje, wiec pomyslalem, ze to jak w Mercedesie 207 - 1 pozycja wlacza swiece (obok jest takie metalowe sitko od swiec chyba) a druga pozycja to rozruch. Nie mam pojecia czy mam racje. Jeszcze jedno- pod kierownica jest taki duzy przelacznik z wyjmowanym "kluczem" To cos troche szwankuje, ale w pozycji "do gory" nie da sie wyjac klucza - zreszta wtedy nie ma pradu, tylko w takiej posredniej, a w pozycji dolnej wyjmuje klucz- sadzilem, ze to odlaczenie pradu wogole. Czy mam racje w swoich domyslach ? Pozdrawiam

Offline

 

#19 2006-11-19 18:09:01

tatamarty.323a
cool
Skąd: Biezdrowo, Wielkopolska
Zarejestrowany: 2006-11-13
Posty: 2126
Typ kombajnu: E 512, PŁUG B200/5
Typ ciągnika: ZT 323 A, 4011, T-25A, peugeot 205 1.9D

Re: Nie mogę zapalić słabe akumulatory?

Tak, Masz racje, ten przełącznik z wyjmowanym kluczem w jednej pozycji, to wyłącznik główny prądu, włączony- klucza nie idzie wyjąć, wyłączony- wyjmujesz klucz, więc jeśli u ciebie w pozycji włączony nie ma prądu, to masz nawalony włącznik, a rozruch w 303 jest na 24V, więc może dlatego nie możesz odpalić, a co do włącznika odpalania, to też dobrze myślisz, jadna pozycja- grzanie świecy, druga- rozruch


tel: 605107385  czynny non stop
ZT 323 A 89`
E 512 77`
B 200/5 83`
Brakuje mi Trabanta   http://img77.imageshack.us/img77/6011/fzt303nb5.gifhttp://img519.imageshack.us/img519/7425/cccp.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/4215/trolex.jpg

Offline

 

#20 2006-11-19 18:56:26

Figaro
aktywny
Skąd: Katowice
Zarejestrowany: 2006-11-19
Posty: 81

Re: Nie mogę zapalić słabe akumulatory?

Dzieki, postaram sie naprawic albo wymienie jezeli to nic nie da. A mam 300 nie 303 - i podlaczam 12V z forda czyli nadal mam 12V. Mozna gdzies znalezc schemat instalacji elektrycznej? Bo poza kontrolka ladowania i kierunkowskazow, no jeszcze dlugie swiatla, to niec nie dziala. Nie dziala mi wskaznik paliwa, obrotomierz z licznikiem Mth, a chcialbym to doprowadzic do porzadku. Pozdrawiam

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo