Ogłoszenie

Dział "zrób to sam" oraz "literaturai instrukcje" dostępny jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników tak więc zapraszam do rejestracji

Każdy nowy użytkownik proszony jest o wysłanie do mnie prywatnej wiadomości lub e-maila w celu odblokowania niektórych funkcji m.in. tworzenie nowych wątków!!! pozdro piotrfire :)

#1 2010-10-16 17:48:47

Meder
doktorat z fortschritta
Skąd: Dolny Śląsk
Zarejestrowany: 2009-06-09
Posty: 444
mieszkam w:
Typ kombajnu: 512
Typ ciągnika: C-360 dx120

Siewnik Isaria

Witam.
Kupiłem siewnik ISARIA z którego jestem bardzo zadowolony.
Bardzo szybko się czyści oraz przezbraja na rolki drobne do rzepaku (3 minuty) dokładnie  3 minuty nie pomyliłem się.
Uważam że poznaniak to lipa. Sam miałem i sprzedałem.
Polecam ISARIA seria 6000. Nie są drogie oraz części można przetrawić.
Myślę że nawet jest lepszy albo porównywalny z AMAZONE.
Mam drugi niepełny sezon.
Polecam zamiast poznaniaka.

Offline

 

#2 2010-10-16 18:27:02

scoda19
cool
Skąd:
Zarejestrowany: 2010-03-04
Posty: 2686
mieszkam w:
Typ kombajnu:
Typ ciągnika:

Re: Siewnik Isaria

jak można mówić że lipa jak nim nie siałeś i go nie widziałeś może h... zboże miałeś,ja też nie sieje poznaniakiem ale najlepszy siewnik może być i zawsze znajdzie się taki co powie że lipa ...

Offline

 

#3 2010-10-17 08:25:04

MAREKPE
Administrator
Skąd: Kłodzko - Dolnośląskie
Zarejestrowany: 2008-08-15
Posty: 5456
mieszkam w:
Typ kombajnu: E512, K 454
Typ ciągnika: Ford Transit 2,5Di x2 FORTSCHRITT ZT 325A, ZETOR 4011 i 8011 URSUS C- 330M

Re: Siewnik Isaria

Ja też mam Poznaniaka i uważam, że tyle jest wart ile waży razy 0,55 gr/KG


Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko – Ósmy dzień tygodnia

Offline

 

#4 2010-10-17 09:54:01

jan070770
doktorat z fortschritta
Zarejestrowany: 2009-12-06
Posty: 314
mieszkam w: Nieżychowice woj.pomorskie
Typ kombajnu: brak
Typ ciągnika: 303, 360
Serwis

Re: Siewnik Isaria

wiadomo polska myśl techniczna.

Offline

 

#5 2010-10-17 10:03:26

blazej1694
cool
Zarejestrowany: 2010-07-02
Posty: 1038
mieszkam w: kujawy
Typ kombajnu: MDW 525
Typ ciągnika: zetor 16245 zts,c-360, zetor 8011 , ursus 1201

Re: Siewnik Isaria

Meder napisał(a):

Witam.
Kupiłem siewnik ISARIA z którego jestem bardzo zadowolony.
Bardzo szybko się czyści oraz przezbraja na rolki drobne do rzepaku (3 minuty) dokładnie  3 minuty nie pomyliłem się.
Uważam że poznaniak to lipa. Sam miałem i sprzedałem.
Polecam ISARIA seria 6000. Nie są drogie oraz części można przetrawić.
Myślę że nawet jest lepszy albo porównywalny z AMAZONE.
Mam drugi niepełny sezon.
Polecam zamiast poznaniaka.

Z tym lipa to może nie do końca prawda jest parę wad które powinni poprawić jedynie co narzekam na poznaniaka to że jest miejsce w którym podnoszę go na pakomacie u siewnika jest za słabe i prawie nam się urwało i trochę znaczniki są za słabe gnom się ale tak do siania nie mam zastrzeżeń .

Offline

 

#6 2010-10-17 10:48:17

wojtas
Moderator
Skąd: dolnośląskie Bartoszówek
Zarejestrowany: 2007-09-08
Posty: 9649
mieszkam w: Domu
Typ kombajnu: Claas dominator 204 4X4
Typ ciągnika: , ,C-330, CASE MX110 135

Re: Siewnik Isaria

trzeba dodac to że się zapycha jak zobaczy trochę
resztek pożniwnych


Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... img/smilies/smile

Offline

 

#7 2010-10-17 11:44:50

Scorpion
cool
Skąd: Kuj-Pom
Zarejestrowany: 2010-01-19
Posty: 3003
mieszkam w: oborze
Typ kombajnu: -----
Typ ciągnika: ZT 323A/300/c330/c355/Torpedo

Re: Siewnik Isaria

a ja mam i sieje, nie ma co narzekać ważne ze ręcznie nie sieje, pewnie są lepsze siewniki ale sieje i nie narzekam

Offline

 

#8 2010-10-17 21:32:39

scoda19
cool
Skąd:
Zarejestrowany: 2010-03-04
Posty: 2686
mieszkam w:
Typ kombajnu:
Typ ciągnika:

Re: Siewnik Isaria

tu są wschody po polskim siewniku i siewie bezorkowym dla niedowiarków polskiej myśli technicznej  http://img64.imageshack.us/i/mj159.jpg/#         link poprawiony

Ostatnio edytowany przez scoda19 (2010-10-17 22:21:15)

Offline

 

#9 2010-10-17 21:54:33

Dario
cool
Skąd: Ciemnogród Polską zwany
Zarejestrowany: 2008-07-16
Posty: 2558
mieszkam w: jaskini
Typ kombajnu: kolega
Typ ciągnika: zt 303

Re: Siewnik Isaria

Chyba nie przekonasz taką fotką do polskiej myśli technicznej konopi indyjskiej to to za bardzo nie przypomina img/smilies/wink
To, że poznaniak się gnie to może nie jest przystosowany do podnoszenia z załadowaną skrzynią ?
Mam IBR-a i też coś mi się pogięło i możliwe, że to przez załadowanie siewnika, tzn. jadąc z załadowanym siewnikiem polną drogą trochę szybko, wpadłem w dziurę, która podstępnie wypełzła mi pod koła. Od wiosny się zastanawiałem dlaczego lakier popękał i trochę rama w tym miejscu się odkształciła http://www.elendili.pl/images/smiles/eusa_think

Offline

 

#10 2010-10-17 22:25:37

Piotrfire
Administrator
Skąd: dolnośląskie Mietków
Zarejestrowany: 2006-11-12
Posty: 4306
mieszkam w: Proszkowice
Typ kombajnu:
Typ ciągnika:

Re: Siewnik Isaria

ja na poznaniaka nie narzekam dołożę automatyczne ścieżki i znaczniki nie będzie tak źle a co do zapychania się to prawda dlatego poluję na ruski siewnik talerzowy w dobrej cenie , który zreanimuje albo przełożę talerze do poznaniaka.


Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

Offline

 

#11 2010-10-17 22:34:41

scoda19
cool
Skąd:
Zarejestrowany: 2010-03-04
Posty: 2686
mieszkam w:
Typ kombajnu:
Typ ciągnika:

Re: Siewnik Isaria

Dario sam odpowiedziałeś sobie na pytanie,jak podróże pokonujesz z pełną skrzynią nasienną to coś ci się pogięło w instrukcji obsługi są takie informacje i dotyczą siewnika,rozsiewacza nawozu,opryskiwacza ale jak się nie czyta lub nie stosuje się do zasad to lepiej jest złożyć na polską myśl ...

Offline

 

#12 2010-10-17 23:02:11

Dario
cool
Skąd: Ciemnogród Polską zwany
Zarejestrowany: 2008-07-16
Posty: 2558
mieszkam w: jaskini
Typ kombajnu: kolega
Typ ciągnika: zt 303

Re: Siewnik Isaria

Ja nie mam poznaniaka tylko ibr-a, a instrukcji prawdziwy mężczyzna nie czyta img/smilies/big_smile
Na poważnie czytałem tylko jak go ustawić, ale żeby jeździć pustym siewnikiem to bez sensu.

Offline

 

#13 2010-10-18 09:23:20

Pajej
cool
Skąd: Podkarpacie
Zarejestrowany: 2010-04-23
Posty: 7555
mieszkam w: Domu :-)
Typ kombajnu: byłClaas mercator 60, jest Fortschritt E 514
Typ ciągnika: T 25, C-360-3p, ZT 303, Ford 8340, Same explorer II 90

Re: Siewnik Isaria

scoda19 napisał(a):

tu są wschody po polskim siewniku i siewie bezorkowym dla niedowiarków polskiej myśli technicznej  http://img64.imageshack.us/i/mj159.jpg/#         link poprawiony

Jakbym odpowiednio zrobił fotę to po moim konnym tez tak by wyglądało


Rolnik z powołania:-)

Offline

 

#14 2010-10-18 09:48:22

tomek1974
cool
Skąd: Wielkopolska
Zarejestrowany: 2008-08-03
Posty: 5179
mieszkam w: Głogowa
Typ kombajnu: Fortschritt 516 B+Claas Matador
Typ ciągnika: 323,c330,303

Ostrzeżenia: 2

Re: Siewnik Isaria

U nas w Chodowie jest bardzo duże gospodarstwo i w tym roku zasiali rzepak w systemie bez orkowym i powiem wam że nie wiem czy tam jest rzepak czy pszenica ,wydaje mi się że nie da się przeskoczyć bez uprawy po żniwnej czyli podorywka czy gruber z byt wiele nasion zostaje i później trzeba nadrobić opryskami a te nie są tanie i pogoda nie zawsze pozwoli wjechać na czas a przy okazji rzepaku szykujcie pługi na wionę bo sporo go wyleci.

Offline

 

#15 2010-10-18 10:38:21

zorak
cool
Skąd: dolnośląskie Świerzawa
Zarejestrowany: 2006-11-14
Posty: 2739
mieszkam w:
Typ kombajnu: E514
Typ ciągnika: Forterra 110, Farmtrac 675DT, c-360

Re: Siewnik Isaria

czepiacie się tego poznaniaka dlatego że polski ?? Ja posiadam poznaniaka z 89 roku o szerokości 2,7 metra. Kupił go jeszcze mój tata chyba z 10 lat temu od sąsiada za śmieszne pieniądze. doprowadziliśmy go do stanu dobrego i siał kupę lat. Jak kupiłem agregat upr-siew to siewnik przeszedł gruntowny remont: poszerzony na 3 metry, nowe lejki, gumy, tulejki i ogólnie to co wymagało wymiany, nowy lakier. W tej chwili siewniczek sieje bardzo dobrze. A zapychanie hmm niby czym miał by się zapychać ? A największą zaletą jest skrzynia załadunkowa mieszcząca 300 (czasem troszkę więcej) kg pszenicy i tak załadowany składam na hydropaku i jeszcze nic mi się nie pogięło. Jak na swoje lata nie ma się do czego przyczepić.


gg 5118068

Offline

 

#16 2011-09-06 04:54:55

mag808
początkujący
Zarejestrowany: 2011-08-24
Posty: 4

Re: Siewnik Isaria

Witam
Ja tez kupiłem siewnik ISARIA z którego jestem bardzo zadowolony,ale co do siania rzepaku nie mogę sobie poradzić z ustawieniami. proszę o poradę Meder-a lub kogod kto uzytkuje ten siewnik.pozdrawaim

Offline

 

#17 2011-09-06 10:08:27

Meder
doktorat z fortschritta
Skąd: Dolny Śląsk
Zarejestrowany: 2009-06-09
Posty: 444
mieszkam w:
Typ kombajnu: 512
Typ ciągnika: C-360 dx120

Re: Siewnik Isaria

a jaki masz model bo do każdego jest inne ustawienie i jaka szerokość?

Offline

 

#18 2011-09-08 05:03:25

mag808
początkujący
Zarejestrowany: 2011-08-24
Posty: 4

Re: Siewnik Isaria

ISARIA seria 6000.

Offline

 

#19 2011-09-08 05:11:09

mag808
początkujący
Zarejestrowany: 2011-08-24
Posty: 4

Re: Siewnik Isaria

3 metrowy oczywiście img/smilies/smile dzięki za odp i info.

Offline

 

#20 2011-09-08 10:51:16

Meder
doktorat z fortschritta
Skąd: Dolny Śląsk
Zarejestrowany: 2009-06-09
Posty: 444
mieszkam w:
Typ kombajnu: 512
Typ ciągnika: C-360 dx120

Re: Siewnik Isaria

ale ustawieniami wałków do drobnego wysiewu czy ilość wysiewu?

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo