Ogłoszenie

Dział "zrób to sam" oraz "literaturai instrukcje" dostępny jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników tak więc zapraszam do rejestracji

Każdy nowy użytkownik proszony jest o wysłanie do mnie prywatnej wiadomości lub e-maila w celu odblokowania niektórych funkcji m.in. tworzenie nowych wątków!!! pozdro piotrfire :)

#21 2008-09-12 09:49:19

maxi900
doktorat z fortschritta
Skąd: Lidzbark Warmiński
Zarejestrowany: 2007-12-17
Posty: 688
mieszkam w:
Typ kombajnu: NH 1540
Typ ciągnika: ZT 323 87',MTZ '86, C-330

Re: schemat instalacji

na dniach coś takiego zamieszcze img/smilies/wink

Offline

 

#22 2008-09-12 10:21:19

zorak
cool
Skąd: dolnośląskie Świerzawa
Zarejestrowany: 2006-11-14
Posty: 2683
mieszkam w:
Typ kombajnu: E514
Typ ciągnika: Forterra 110, Farmtrac 675DT, c-360

Re: schemat instalacji

maxi900 napisał(a):

na dniach coś takiego zamieszcze img/smilies/wink

http://www.do-gg.pl/emoty/Smiley-msn-com-3D-2032 super, czekam, a i pewnie czekamy z niecierpliwością


gg 5118068

Offline

 

#23 2008-10-11 19:50:54

Dario
cool
Skąd: Ciemnogród Polską zwany
Zarejestrowany: 2008-07-16
Posty: 2558
mieszkam w: jaskini
Typ kombajnu: kolega
Typ ciągnika: zt 303

Re: schemat instalacji

Późno i nie najlepszej jakości skany ale zawsze coś, schemat do ZT303 --> http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php … 014#p14014

Ostatnio edytowany przez Dario (2008-10-12 11:24:35)

Offline

 

#24 2008-10-12 08:39:10

Piotrfire
Administrator
Skąd: dolnośląskie Mietków
Zarejestrowany: 2006-11-12
Posty: 4295
mieszkam w: Proszkowice
Typ kombajnu:
Typ ciągnika:

Re: schemat instalacji

Dario umieść to w "literatura i instrukcje"


Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

Offline

 

#25 2008-11-05 17:13:07

wojtas
Moderator
Skąd: dolnośląskie Bartoszówek
Zarejestrowany: 2007-09-08
Posty: 9591
mieszkam w: Domu
Typ kombajnu: Claas dominator 98sl
Typ ciągnika: , ,C-330, CASE MX110

Re: schemat instalacji

prosze w miaro o szybką odpowiedz  znikły mi swiatla STOP  i nie wiem co jest myslale ze czujnik ale jak zewre te kable co ida do czujnika to tez nie swica sie swiatła i co gorsza pradu w zadnym z nich niema co to moze byc ?? jaka moze byc tego przyczyna ??


Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... img/smilies/smile

Offline

 

#26 2008-11-05 17:43:43

tomek1974
cool
Skąd: Wielkopolska
Zarejestrowany: 2008-08-03
Posty: 5178
mieszkam w: Głogowa
Typ kombajnu: Fortschritt 516 B+Claas Matador
Typ ciągnika: 323,c330,303

Ostrzeżenia: 2

Re: schemat instalacji

Bezpiecznik albo gdzieś przewód nie łączy lub styki zaśniedziały najmniej prawdopodobna przyczyna to zerwany przewód.

Offline

 

#27 2008-11-05 17:56:30

wojtas
Moderator
Skąd: dolnośląskie Bartoszówek
Zarejestrowany: 2007-09-08
Posty: 9591
mieszkam w: Domu
Typ kombajnu: Claas dominator 98sl
Typ ciągnika: , ,C-330, CASE MX110

Re: schemat instalacji

bezpieczniki wszystkie dobre img/smilies/sad  bo tak to bym miał sprawe rozwiazaną  nie wiem gdzie ten kabel idzie  musze jutro poszukac  jest moze jakis przekaznik od  swiateł
STOP ??


Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... img/smilies/smile

Offline

 

#28 2008-11-05 18:12:06

Dario
cool
Skąd: Ciemnogród Polską zwany
Zarejestrowany: 2008-07-16
Posty: 2558
mieszkam w: jaskini
Typ kombajnu: kolega
Typ ciągnika: zt 303

Re: schemat instalacji

@tomek1974, mój schemat jest do 303, a wojtas ma 320a, przynajmniej w opisie. Do 32x schemat też gdzieś widziałem na forum.
W 32x instalacja jest na 24V i powinien być przekaźnik, ale z niego idzie tylko na gniazdo przyczepy, zrobili tak żeby nie było kłopotu z przyczepami i tam wychodzi 12V.

Schemat do 32x powinien być w tym wątku w poście #2, ale chyba ma kłopot się załadować lub już zniknął z serwera.

Ostatnio edytowany przez Dario (2008-11-05 18:17:24)

Offline

 

#29 2008-11-05 18:30:53

wojtas
Moderator
Skąd: dolnośląskie Bartoszówek
Zarejestrowany: 2007-09-08
Posty: 9591
mieszkam w: Domu
Typ kombajnu: Claas dominator 98sl
Typ ciągnika: , ,C-330, CASE MX110

Re: schemat instalacji

tak dario mam forszaja 320  własnie dlatego sie pytam co i jak moze go bolec bo mnie to juz zaczyna wk******  zeby inaczej nie poweidziec img/smilies/sad


Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... img/smilies/smile

Offline

 

#30 2008-11-05 18:48:42

maxi900
doktorat z fortschritta
Skąd: Lidzbark Warmiński
Zarejestrowany: 2007-12-17
Posty: 688
mieszkam w:
Typ kombajnu: NH 1540
Typ ciągnika: ZT 323 87',MTZ '86, C-330

Re: schemat instalacji

schemat wraz z opisem do 32X dostępny jest ->  tutaj

z tego co tam jest to przełącznik świateł stop (28) jest podłączony pod bezpiecznik nr 3, który zasila m. in wycieraczkę przednią i spryskiwacz szyby. Jeśli wycieraczka chodzi to przewód doprowadzający przeleć, jeśli wycieraczka nie chodzi to sprawdź bezpiecznik...

Ostatnio edytowany przez maxi900 (2008-11-05 18:50:47)

Offline

 

#31 2008-11-05 19:03:16

Dario
cool
Skąd: Ciemnogród Polską zwany
Zarejestrowany: 2008-07-16
Posty: 2558
mieszkam w: jaskini
Typ kombajnu: kolega
Typ ciągnika: zt 303

Re: schemat instalacji

@maxi900 znalazłem Twój schemat na dysku (kiedyś go skopiowałem) i jest teraz w "Literatura i instrukcje", jak byś miał zastrzeżenia to usunę.


Ze schematu wynika, że idze z bezpiecznika nr.3 do wyłącznika "28" na kostki "24" i "22". Z "24" na lampe prawą, a z "22" na kostkę "47" przed którą jeszcze się rozdziela na przekaźnik do gniazda przyczepy. Z "47" na lampę lewą. Jeśli na wyłączniku nie masz prądu to szukaj między skrzynką bezpieczników, a wyłącznikiem to powinien być czerwono-czarny jeśli masz org. instalację i fabryka nic nie zmieniała po wydrukowaniu tej wersji schematu.
Jeśli nie naprawisz to "pożycz" znak stopu, przywiąż go do jakiejś tyczki i jak będziesz hamować to wystawiaj za okno img/smilies/wink

Ostatnio edytowany przez Dario (2008-11-05 19:06:11)

Offline

 

#32 2008-11-05 19:11:27

maxi900
doktorat z fortschritta
Skąd: Lidzbark Warmiński
Zarejestrowany: 2007-12-17
Posty: 688
mieszkam w:
Typ kombajnu: NH 1540
Typ ciągnika: ZT 323 87',MTZ '86, C-330

Re: schemat instalacji

nie mam zastrzeżeń... wstawiaj niech wszyscy korzystają.

Co do kostek 24 i 47 to znajdują się one pod kabiną jak zdejmiesz podłogę... tam dochodzą przewody od stopu i idą do tylnych lamp. Ale jesli nie dochodzi prąd do czujnika stopu???

Wojtas jeśli chodzi o czujnik STOP to jest to ten element na samym tyle pompki hamulcowej. Odczep tamte dwie wsuwki i je zetknij i zobacz czy się światła zapalają....

Offline

 

#33 2008-11-05 19:17:59

wojtas
Moderator
Skąd: dolnośląskie Bartoszówek
Zarejestrowany: 2007-09-08
Posty: 9591
mieszkam w: Domu
Typ kombajnu: Claas dominator 98sl
Typ ciągnika: , ,C-330, CASE MX110

Re: schemat instalacji

maxi   img/smilies/big_smile zrobilem tak i wląsnie niema pradu przy tym wlaczniku kolo pompki tez juz doszlem do tego ztykałem te kable ale nie swieca sie swiatła  poszukam w tych kostkach


Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... img/smilies/smile

Offline

 

#34 2008-11-05 19:29:14

Dario
cool
Skąd: Ciemnogród Polską zwany
Zarejestrowany: 2008-07-16
Posty: 2558
mieszkam w: jaskini
Typ kombajnu: kolega
Typ ciągnika: zt 303

Re: schemat instalacji

Szukaj między skrzynką bezpieczników, a wyłącznikiem. W kostkach prąd jest już później jak "wyjdzie" z wyłącznika. Trochę po "chińsku" napisane ale może zrozumiale img/smilies/wink

Offline

 

#35 2008-11-05 19:31:40

maxi900
doktorat z fortschritta
Skąd: Lidzbark Warmiński
Zarejestrowany: 2007-12-17
Posty: 688
mieszkam w:
Typ kombajnu: NH 1540
Typ ciągnika: ZT 323 87',MTZ '86, C-330

Re: schemat instalacji

w takim razie sprawdź tą kostkę co jest pod podłogą pod pedałem gazu (jest ukryta pod jedną z ram kabiny).... dalej od kostki przewód hamulcowy idzie w wiązce zaizolowanej aż do bezpieczników....

możesz ten przewód sprawdzać biorąc omomierz (oczywiście jak coś omomierzem robisz to hebel w dół img/smilies/tongue ) i podłączając go do dwóch końców przewodu.   Jak nie masz omomierza bierzesz jakąś lampkę, jeden przewód masujesz, drugim dotykasz najpierw za bezpiecznikiem do wsuwki do hamulców,  potem przy pompce hamulcowej, potem przy kostce pod kabiną do obu wsuwek. Jak gdzieś się lampka nie zapali to sprawdzasz ciągłość tego punktu z poprzednim.

To że nie iskrzy na pompce hamulcowej wcale nie znaczy że że przewód doprowadzający nie ma prądu ale może również znaczyć że przewód wychodzący do kostki jest np urwany i ma nieokreślony potencjał więc nic nie iskrzy img/smilies/wink

Offline

 

#36 2008-11-05 19:46:54

tomek1974
cool
Skąd: Wielkopolska
Zarejestrowany: 2008-08-03
Posty: 5178
mieszkam w: Głogowa
Typ kombajnu: Fortschritt 516 B+Claas Matador
Typ ciągnika: 323,c330,303

Ostrzeżenia: 2

Re: schemat instalacji

Nie masz wyjścia musisz przelecieć cały obieg prądu.

Offline

 

#37 2008-11-05 19:49:13

Dario
cool
Skąd: Ciemnogród Polską zwany
Zarejestrowany: 2008-07-16
Posty: 2558
mieszkam w: jaskini
Typ kombajnu: kolega
Typ ciągnika: zt 303

Re: schemat instalacji

Nie cały tylko od bezpiecznika nr.3 kabel czerwono-czarny do wyłącznika stopu.

Offline

 

#38 2009-06-20 19:55:10

Meder
doktorat z fortschritta
Skąd: Dolny Śląsk
Zarejestrowany: 2009-06-09
Posty: 442
mieszkam w:
Typ kombajnu: 512
Typ ciągnika: C-360 dx120

Re: schemat instalacji

Witam.
Czy ma ktoś schemat instalacji elektrycznej do 303?
Pozdrawiam.

Offline

 

#39 2009-06-20 20:07:51

tomek1974
cool
Skąd: Wielkopolska
Zarejestrowany: 2008-08-03
Posty: 5178
mieszkam w: Głogowa
Typ kombajnu: Fortschritt 516 B+Claas Matador
Typ ciągnika: 323,c330,303

Ostrzeżenia: 2

Re: schemat instalacji

Na pewno jest w  literatura i instrukcje.

Offline

 

#40 2009-09-13 10:10:22

matju51
początkujący
Zarejestrowany: 2009-09-13
Posty: 9
Typ kombajnu:
Typ ciągnika: zt 323 a

Re: schemat instalacji

Witam,mam pytanko odnosnie polbiegow w forszaju,u mnie one nie chodza ktos grzebal w instalacji bo zadna kontrolka mi sie nie zapala,ale wracajac do polbiegow jak u was one chodza i co moze byc przyczyna ze nie dzialaja?

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo